ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Χρησμός Τζιαμπάο στη Βουλή. "Ο ελληνικός λαός θα ξεπεράσει τις δυσκολίες"

Αθήνα

Ψήφο εμπιστοσύνης στο μέλλον της Ελλάδας έδωσε, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Γουέν Τζιανμπάο, ο οποίος εξέφρασε από το βήμα του ελληνικού Κοινοβουλίου την ελπίδα, ότι μέσα από την ενίσχυση της συνεργασίας με τη χώρα του μπορεί να συμβάλλει, ώστε να ξεπεραστούν σύντομα οι δυσκολίες. Στην ομιλία, που εκφώνησε στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής ενώπιον του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων, πρώην προέδρων της Βουλής, υπουργών, βουλευτών και εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων, ο Κινέζος πρωθυπουργός εστίασε σε τρία σημεία την προσπάθεια εμβάθυνσης και ανάπτυξης της ελληνοκινεζικής συνεργασίας:

-Στη διεύρυνση των διμερών εμπορικών ανταλλαγών, με την προοπτική να διπλασιαστεί ο όγκος τους στα 8 δισ. δολάρια, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Δήλωσε μάλιστα, ότι η χώρα του είναι έτοιμη για την αύξηση των εισαγωγών ελληνικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο και το κρασί. Μίλησε επίσης για την εμβάθυνση της συνεργασίας στο ναυτιλιακό τομέα, και τη συνεργασία για τη διαχείριση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων με την προοπτική να αυξηθούν στα 3,7 εκατ. εμπορευματοκιβώτια ως το 2017. Ο κ. Τζιαμπάο πρόσθεσε, ότι η κυβέρνησή του ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να αναπτύξουν υπηρεσίες εφοδιασμού και διανομής (logistics) στην Ελλάδα, καθώς επίσης και τους Έλληνες εφοπλιστές να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στην Κίνα.

-Στη συνεργασία για τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου, με στόχο την εξοικονόμηση της ενέργειας και την προώθηση των επενδύσεων συνεργασίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

-Στην ανάπτυξη της συνεργασίας στον τουριστικό τομέα και στη λήψη μέτρων διευκόλυνσης του τουριστικού ρεύματος από και προς την Ελλάδα. Στην ομιλία του ο κ. Τζιανμπάο έκανε ιδιαίτερη μνεία στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Κίνα, οι οποίες μπαίνουν πλέον όπως είπε, σε μια νέα σελίδα ώριμης και υγιούς ανάπτυξης. Όπως είπε, η Κίνα, είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές προϊόντων τεχνολογίας προς την Ευρώπη, καθώς επίσης και ένας από τους κυρίαρχους εμπορικούς εταίρους της γηραιάς ηπείρου. Μίλησε, για την "αλληλοσυμπλήρωση" Ευρώπης και Κίνας, τη σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων που φαίνεται, όπως είπε και στα αριθμητικά στοιχεία, αφού ήδη το πρώτο εξάμηνο του έτους οι εξαγωγές της ΕΕ προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά ποσοστό 42% και αναμένεται να φτάσουν στο τέλος της χρονιάς στα 500 δισ. δολάρια. Ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε, ότι η χώρα του είναι προσηλωμένη σε μια στρατηγική ανοίγματος με πνεύμα αμοιβαίου κέρδους (win-win), τόσο σε επίπεδο συνεργασίας στους τομείς της τεχνολογίας, όσο και του εμπορίου και της ανάπτυξης αλλά και της κοινής αντιμετώπισης των διεθνών προκλήσεων. Η Κίνα όπως είπε, πάντοτε υποστήριξε το σταθερό ευρώ, γιατί "έχουμε την πεποίθηση ότι μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη μπορεί να παίξει αναντικατάστατο ρόλο για την ανάπτυξη του κόσμου". Και πρόσθεσε ότι η χώρα του έχει βιώσει τεράστιες αλλαγές από το 1978, εφαρμόζει πολιτική μεταρρυθμίσεων με ανοιχτό πνεύμα και έχει πολλά να μάθει από χώρες σαν την Ελλάδα. Αναφέρθηκε τέλος, επί μακρόν στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό που όπως είπε, τον γοήτευσε προκαλώντας του σεβασμό, καθώς και την πεποίθηση ότι οι προσωρινές δυσκολίες που περνάει ο ελληνικός λαός, θα ξεπεραστούν με αποφασιστικότητα. Σε πολλά σημεία της ομιλίας του προς τη Βουλή, επεσήμανε ότι εμπνέεται από την Αρχαία Ελλάδα, η οποία συνέβαλε σημαντικά στην πρόοδο του παγκόσμιου πολιτισμού. "Ο ελληνικός λαός έχει δείξει ότι είναι προικισμένος λαός, λαός με σοφία και εργατικότητα, λαός που είχε πολλές επιτυχίες με αναρίθμητα επιτεύγματα και ένας τέτοιος λαός δεν θα γονατίσει στις δυσκολίες". Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που πέρασε ο κινέζικος λαός και εξέφρασε "χαρά που βλέπει την Ελλάδα να εξέρχεται από τη σκιά του εξωτερικού χρέους, μειώνοντας το έλλειμμα και δίνοντας προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης". Δεν παρέλειψε να σημειώσει, ότι η χώρα του θυμάται πάντοτε την πολύτιμη βοήθεια που έδωσαν οι Έλληνες εφοπλιστές στις δυσκολίες που συνάντησε η χώρα το 1972 σε μια ιστορική καμπή της πορείας της. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή στον Κινέζο πρωθυπουργό του χρυσού μεταλλίου της Βουλής, από τον πρόεδρο Φίλιππο Πετσάλνικο.

AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία