ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οι συνέπειες τού Brexit

Οι τράπεζες σχεδιάζουν να μεταφέρουν 9.000 θέσεις εργασίας εκτός Βρετανίας

Λονδίνο - 10 Μαίου 2017

Οι μεγαλύτερες παγκόσμιες τράπεζες στο Λονδίνο σχεδιάζουν να μεταφέρουν περίπου 9.000 θέσεις εργασίας στην ηπειρωτική Ευρώπη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις και πληροφορίες από πηγές, καθώς αρχίζει να αποκτά σάρκα και οστά η μετακίνηση εργαζομένων του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Η Standard Chartered και η JPMorgan ήταν δύο ακόμα παγκόσμιες τράπεζες που παρουσίασαν τα σχέδιά τους για τις ευρωπαϊκές τους δραστηριότητες μετά το Brexit και συγκαταλέγονται σε έναν αυξανόμενο αριθμό χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που προχωρούν με τα σχέδιά τους για μεταφορά των δραστηριοτήτων τους εκτός Λονδίνου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs ,Λόιντ Μπλανκφάιν, δήλωσε  ότι η εξέλιξη του Λονδίνου ως χρηματοπιστωτικού κέντρου θα μπορούσε να «καθυστερήσει» ως αποτέλεσμα της αναταραχής που προκάλεσε το Brexit.

Δεκατρείς μεγάλες τράπεζες, μεταξύ τους η Goldman Sachs, η UBS και η Citigroup έχουν δώσει μια ένδειξη για το πώς μπορούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Ευρώπη ώστε να διασφαλίσουν την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

Οι συνομιλίες με τις χρηματοπιστωτικές αρχές στην Ευρώπη βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά ολοένα και περισσότερες τράπεζες οριστικοποιούν τα σχέδιά τους να μεταφέρουν προσωπικό και λειτουργίες.

«Πάμε πρόσω ολοταχώς. Προχωράμε με το σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής σε μια παγκόσμια τράπεζα στο Λονδίνο. «Δεν είμαστε σε αναμονή».

Παρόλο που οι κινήσεις αυτές αντιστοιχούν στο 2% περίπου των θέσεων εργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα του Λονδίνου, τα φορολογικά έσοδα της Βρετανίας θα υποστούν πλήγμα εάν χαθούν οι φορολογούμενοι που εργάζονται στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και έχουν υψηλά εισοδήματα.

Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών ανέφερε σε έκθεσή του  ότι ο υπόλοιπος πληθυσμός θα πρέπει να πληρώνει περισσότερα, εάν μεταφερθούν σε άλλες χώρες άνθρωποι με υψηλά εισοδήματα.

Ο ακριβής αριθμός των θέσεων εργασίας που θα μεταφερθεί θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία που θα πετύχει η βρετανική κυβέρνηση με την ΕΕ. Κάποιοι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι οι τραπεζίτες έχουν υπερβάλει σε σχέση με την απειλή του Brexit στην οικονομία.

Μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστα τα σχέδια μεγάλων τραπεζών όπως της Credit Suisse και της Bank of America καθώς και πολλών μικρότερων.

Η Φρανκφούρτη και το Δουβλίνο αναδεικνύονται οι περισσότερο ευνοημένες πόλεις από τα σχέδια μετεγκατάστασης. Έξι από τις 13 τράπεζες είναι υπέρ του να ανοίξουν ένα νέο γραφείο ή να μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων τους στη Φρανκφούρτη. Τρεις από τις τράπεζες θα επιδιώξουν να επεκταθούν στο Δουβλίνο.

Η Deutsche Bank ανακοίνωσε στις 26 Απριλίου ότι έως 4.000 θέσεις εργασίας στη Βρετανία μπορεί να μεταφερθούν στη Φρανκφούρτη και άλλα σημεία στην ΕΕ ως αποτέλεσμα του Brexit – η μεγαλύτερη πιθανή μετακίνηση οποιασδήποτε τράπεζας.

Η JPMorgan ανακοίνωσε  τα σχέδια για τη μεταφορά εκατοντάδων θέσεων σε τρεις ευρωπαϊκές πόλεις στα επόμενα δύο χρόνια. Το νούμερο αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από τις 4.000 θέσεις, που είχε εκτιμήσει αρχικά πριν από το δημοψήφισμα ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan , Τζέιμι Ντάιμον.

Οι εκτιμήσεις για τις θέσεις εργασίας του χρηματοπιστωτικού κλάδου που μπορεί να χαθούν ως αποτέλεσμα του Brexit κυμαίνονται από 4.000 έως 232.000, σύμφωνα με ξεχωριστές εκθέσεις της Oliver Wyman και της Ernst & Young.

Οι τράπεζες κινούνται προσεκτικά, ενεργοποιώντας τα σχέδια έκτακτης ανάγκης σε δύο φάσεις, καθώς προσπαθούν να καταλήξουν πόσες θέσεις θα πρέπει τελικά να μεταφέρουν. Αυτό σημαίνει ότι οι αριθμοί ίσως αυξηθούν ανάλογα με τη συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει μικρό αριθμό εργαζομένων προκειμένου να διασφαλιστούν οι απαιτούμενες άδειες και οι υποδομές, ενώ η δεύτερη φάση θα εξαρτηθεί από τη μακροπρόθεσμη στρατηγική των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων των τραπεζών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει δώσει στις χρηματοπιστωτικές εταιρίες προθεσμία έως τις 14 Ιουλίου για να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους. 

AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία