ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ευρωζώνη: Με σταθερό ρυθμό συνεχίσθηκε η ανάκαμψη της οικονομίας τον Αύγουστο

Βρυξέλλες - 25 Αυγούστου 2016

Με σταθερό ρυθμό αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, αν και σε χαμηλό επίπεδο, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις εκτροχιασμού της ανάκαμψής της από την αβεβαιότητα του Brexit, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας Markit. Ενδεχομένως, όμως, ο Σεπτέμβριος να είναι δυσκολότερος για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, καθώς επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών. Ο προσωρινός σύνθετος δείκτης PMI, που αντανακλά την εξέλιξη της δραστηριότητας των επιχειρήσεων στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, αυξήθηκε οριακά στις 53,3 μονάδες από 53,2 μονάδες τον Ιούλιο, σημειώνοντας υψηλό 7μήνου (κάθε τιμή πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας).

«Οι αρμόδιοι για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής θα είναι αρκετά ενθαρρυμένοι ότι (η οικονομία) κινείται σε θετική κατεύθυνση. Φαίνονται (τα αποτελέσματα της έρευνας) συγκρατημένα αισιόδοξα για την περιοχή, εν όψει της απειλής του Brexit», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Γουίλιαμσον. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα στοιχεία του PMI υποδηλώνουν μία αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,3% στο τρίτο τρίμηνο.

Η πίεση εξακολουθεί να υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να ανακοινώσει περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της, καθώς δεν έχει επιτύχει έως τώρα να αυξήσει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης κοντά στον στόχο της που είναι λίγο κάτω από το 2%. Οι επιχειρήσεις προχώρησαν σε κάπως μεγαλύτερες μειώσεις των τιμών τους, με τον σχετικό δείκτη να μειώνεται στις 49,5 από 49,8 μονάδες.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε στις 53,1 μονάδες από 52,9 τον Ιούλιο, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τον μεταποιητικό τομέα μειώθηκε στις 51,8 μονάδες από τις 52 μονάδες. Ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής αυξήθηκε σε υψηλό 8μήνου, στις 54 από 53,9 μονάδες, αλλά ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 51,5 από 52,2 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2015. Οι εταιρείες του τομέα υπηρεσιών ήταν λιγότερο αισιόδοξες για το επόμενο έτος, με τον δείκτη των επιχειρηματικών προσδοκιών να υποχωρεί στις 60,2 από 60,9 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2014. «Υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά φώτα για το μέλλον που ανάβουν», δήλωσε ο Γουίλιαμσον.

AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία