ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κορυφαίο ζήτημα η Υγεία

Η ανάπτυξη απειλείται από τις φυλετικές διακρίσεις και τη φτώχεια

Νέα Υόρκη - Φεβ/14.

Σημαντικά οφέλη από την ανάπτυξη για τη βελτίωση της υγείας και την καταπολέμηση της φτώχειας δεν είναι δυνατό να υπάρξουν εκτός εάν οι κυβερνήσεις επικεντρωθούν στην προστασία των γυναικών και των απόρων, αναφέρεται σε έκθεση που δημοσίευσε  ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. 

Στην έκθεση, όπου εξετάζεται η παγκόσμια ανάπτυξη τα τελευταία 20 χρόνια, διαπιστώνεται ότι πολλές από τις προσπάθειες σημείωσαν επιτυχία, όπως το γεγονός ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας καθώς και ο αριθμός των θανάτων γυναικών που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τον τοκετό, έχουν μειωθεί κατά 50 τοις εκατό. 

Ωστόσο, οι διακρίσεις λόγω φύλου σε βάρος των γυναικών, η έλλειψη πρόσβασης σε αντισυλληπτικά, στην υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η στασιμότητα των επιπέδων της φτώχειας, απειλούν την ανάπτυξη και την προώθηση των στόχων αυτών. 

Ο επικεφαλής του Ταμείου του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό, Μπαμπατούντε Οσοτιμεχίν, δήλωσε ότι τα παγκόσμια έσοδα έχουν αυξηθεί, ωστόσο τα χρήματα έχουν διανεμηθεί δυσανάλογα. Το 50 τοις εκατό των συνολικών οικονομικών κερδών έχει πάει στο πλουσιότερο 5 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ το φτωχότερο 10 τοις εκατό δεν έχει λάβει σχεδόν τίποτα. 

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε άλλα 20 χρόνια για την αντιμετώπιση της ανισότητας που μαστίζει τη συλλογική ευημερία μας», δήλωσε ο Οσοτιμεχίν. «Τα οφέλη της ανάπτυξης δεν θα πρέπει να περιορίζονται στους έχοντες, αλλά θα πρέπει να επωφελούνται από αυτά όλοι οι πληθυσμοί», είπε.

 Στις φτωχιές κοινότητες ανά τον κόσμο, περίπου 800 γυναίκες πεθαίνουν καθημερινά κατά τον τοκετό, 220 εκατομμύρια γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση στην αντισύλληψη, τα νεαρά κορίτσια εξακολουθούν να έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση και πολλές αντιμετωπίζουν σεξουαλική και σωματική βία, διαπιστώνεται στην έκθεση.

 «Σήμερα, δεν υπάρχει καμία χώρα στην οποία οι γυναίκες να θεωρούνται ίσες με τους άνδρες στην πολιτική και οικονομική εξουσία», δήλωσε ο Οσοτιμεχίν. «Στηρίζοντας τις φιλοδοξίες των γυναικών ως εκ τούτου και τις φιλοδοξίες όλων των νέων γενικά είναι ιδιαίτερα σημαντικό… Έχοντας εκπαίδευση, υγεία και εξειδίκευση, μπορούν να αποτελέσουν μια ισχυρή κινητήρια δύναμη της οικονομικής βελτίωσης και ανάπτυξης των χωρών τους».  

AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία