ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Βαθμολογία "Α+" δίνει στην ελληνική οικονομία η επενδυτική εταιρεία Japonica

Παρίσι - (Ανταπόκριση Ολυμπία Τσίπηρα) - Νοεμ/13

 Το επενδυτικό ενδιαφέρον που εμφανίζει η Ελλάδα, το οποίο βαθμολογεί με Α+, εξαίρει με "ανοικτή επιστολή" στην Ιντερνάσιοναλ Νιού Γιόρκ Τάιμς, (International New York Times), που εκδίδεται στο Παρίσι, η Ιαπωνική επενδυτική εταιρεία Japonica Partners.

   Πρόκειται για ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώρηση με τίτλο: «η ΕΛΛΑΔΑ είναι Α+» και υπότιτλο: «Ανοικτή επιστολή και έκκληση για ανάληψη δράσης, προς τους υπεύθυνους χάραξης των δημόσιων πολιτικών, σε Αθήνα, Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον».

   Ως επιχειρήματα για την έκκλησή της αυτή, η Japonica επισημαίνει ότι: «Είναι αδιάσειστο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επιτελέσει μια από τις πιο εκπληκτικές προσαρμογές των δημόσιων οικονομικών στην ιστορία, που συνιστά επίδοση Α+. Αυτή είναι η στιγμή να ξεπεράσουμε την παρούσα, οικονομικά παράλογη και αναχρονιστική λογιστική που δεν αφήνει να φανεί ότι η Ελλάδα αξίζει μια αξιολόγηση Α+ και τα κρατικά της ομόλογα να έχουν επιτόκια κάτω από 5%. Αυτή είναι η στιγμή να αναγνωριστεί ότι αυτή η λογιστική είναι το μόνο μεγάλο και πολύ εύκολο να παραμεριστεί εμπόδιο, σε μια απαράμιλλη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Και, τώρα είναι η στιγμή για τα κέντρα αποφάσεων να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τη λογιστική και την παρουσίαση που αντανακλά την οικονομική πραγματικότητα, που βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων και αυξάνει την υπευθυνότητα».

   Όπως σημειώνεται στην ίδια καταχώρηση, «η Ελλάδα έχει κατακτήσει την πρώτη θέση, ενώ βρίσκονταν στην τελευταία πριν πέντε χρόνια, στους δύο πιο σημαντικούς δείκτες οικονομικών επιδόσεων, ένα κατόρθωμα που πολλοί θεωρούσαν αδύνατο. Η Ελλάδα είναι έτοιμη τώρα να επαναλάβει αυτή την καταπληκτική επίδοση με μια καταπληκτική ανάπτυξη.

   Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ό,τι αφορά το διαρθρωτικό ισοζύγιο ως ποσοστό του ΑΕΠ για το 2013, ενώ βρίσκονταν στην τελευταία το 2009. Για να γίνει αυτό κατανοητό, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει την παγκόσμια πρωταθλήτρια Σουηδία με ένα διαρθρωτικό πλεόνασμα της τάξης του 1,2% του ΑΕΠ σε σύγκριση με αυτό της Σουηδίας που είναι 0,5% του ΑΕΠ.

   Η Ελλάδα είναι επίσης πρώτη στην κατάταξη μεταξύ των 30 πιο ανεπτυγμένων οικονομιών, σύμφωνα με το ΔΝΤ, όσον αφορά το πρωτογενές ισοζύγιο (κυκλικά προσαρμοσμένο) ως ποσοστό του ΑΕΠ για το 2014, ενώ βρίσκονταν στην τελευταία θέση το 2009. Για να γίνει αυτό κατανοητό, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει την παγκόσμια πρωταθλήτρια Σιγκαπούρη για το 2014, όσον αφορά το πρωτογενές ισοζύγιο (κυκλικά προσαρμοσμένο) με 5,4% σε σύγκριση με το 3,3% της Σιγκαπούρης».

   Στην ίδια καταχώρηση η Japonica παραθέτει πίνακες στοιχείων σχετικά με τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδος σε σύγκριση με χώρες παγκόσμιες πρωταθλήτριες:

   Διαρθρωτικό ισοζύγιο ως ποσοστό του ΑΕΠ- Στοιχεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής

                2014  2013  2009

   Ελλάδα  1η   1η   27η

   Σουηδία  5η   2η   1η

   Δείκτης οικονομικής επίδοσης

   Ελλάδα  1%  1,2% - 14,8%

   Σουηδία -0,2% 0,5%  2,7%

   Πρωτογενές ισοζύγιο- Στοιχεία ΔΝΤ

   Κυκλικά προσαρμοσμένο ως ποσοστό του ΑΕΠ

                     2014  2013  2009

   Κατάταξη

   Ελλάδα  1η   2η   30η

   Σιγκαπούρη 3η   3η   6η

   Δείκτης οικονομικής επίδοσης

   Ελλάδα  5,4% 4,2%  - 13,6%

   Σιγκαπούρη 3,3% 3,6%  - 0,4%

   Η σημασία αυτών των δεικτών οικονομικής επίδοσης επεξηγείται από τα παρακάτω σχόλια:

   - Σε προηγμένες οικονομίες με υψηλό χρέος, η προσαρμογή θα πρέπει να βασίζεται σε μεσοπρόθεσμα προγράμματα, που να προσδιορίζονται με κυκλική προσαρμογή (ΙΜF FISCAL MONITOR).

   - O μόνος δείκτης που πραγματικά παίζει ρόλο είναι το διαρθρωτικό έλλειμμα. (International New York Times).

   - O στόχος της οικονομικής πολιτικής πρέπει να είναι ένα βιώσιμο κυκλικά προσαρμοσμένο ισοζύγιο.

   Όπως σημειώνεται στην ίδια καταχώρηση:

   H Japonica Partners η οποία κατέχει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, είναι μια επιχειρηματική εταιρεία επενδύσεων που κάνει επικεντρωμένες επενδύσεις σε ειδικές καταστάσεις χαμηλών αποδόσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Japonica δεν είναι επενδυτικό ταμείο και δεν παρέχει συμβουλές για επενδύσεις.

AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία