ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Κίνα αγοράζει ο,τι κινείται...

Το ύψος ρεκόρ των 207 δισ. δολαρίων έφθασαν φέτος οι εξαγορές ξένων εταιρειών από κινεζικές επιχειρήσεις- Ποια είναι η στρατηγική των εξαγορών

Bloomberg - 25/10/16

Στη στρατηγική των κινεζικών επιχειρήσεων αναφορικά με τις εξαγορές επιχειρήσεων στο εξωτερικό, οι οποίες έχουν φθάσει φέτος στο ύψος - ρεκόρ των 207 δισ. δολαρίων, αναφέρεται δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Οι πιο εξελιγμένες κινεζικές επιχειρήσεις έχουν αναπτύξει μία συνεπή στρατηγική για να ελαχιστοποιούν τις αντιδράσεις, αναφέρει το δημοσίευμα. Οι εχθρικές εξαγορές είναι ουσιαστικά «εκτός παιχνιδιού», ενώ οι φιλικές προσφορές ανακοινώνονται συχνά μόνο μετά από χρόνια ανεπίσημης προσέγγισης. Υπάρχουν δεσμεύσεις για τη διατήρηση των διοικήσεων, εγγυήσεις για επενδύσεις, διάρκειας πέντε ή και περισσότερων ετών και μέτρα για τη διατήρηση ανεξάρτητης εποπτείας, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Πολλές κινεζικές εταιρείες έχουν γίνει πολύ πιο επιδέξιες στην αναζήτηση διεθνών συμφωνιών τα τελευταία χρόνια και στην άμβλυνση των ανησυχιών που πιθανόν να είχαν οι μέτοχοι (των εξαγοραζόμενων εταιρειών)», δήλωσε στέλεχος της νομικής εταιρείας Linklaters στο Λονδίνο, που εξειδικεύεται στις συναλλαγές της Κίνας με την Ευρώπη, προσθέτοντας: «Σε πολλές από τις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες έχεις να κάνεις με μάνατζερ που σπούδασαν στο εξωτερικό ή έχουν εργασθεί σε διεθνείς εταιρείες. Κατανοούν τις ανησυχίες για την Κίνα και πως θα πρέπει να κινηθούν προσεκτικά».

Το δημοσίευμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην εξαγορά της γερμανικής εταιρείας ρομποτικής Kuka από την κινεζική εταιρεία οικιακών συσκευών Midea Group. Όταν η Midea ανακοίνωσε τον Μάιο το σχέδιό της να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Kuka, που είναι από τις πιο προηγμένες γερμανικές εταιρείες ρομποτικής, η αντίδραση ήταν άμεση. Γερμανοί πολιτικοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποδοκίμασαν την προσφορά της Midea για την Kuka. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έκανε μία σπάνια έκκληση σε άλλους πιθανούς αγοραστές της Kuka, υποστηρίζοντας ότι η τεχνολογία της στους αυτοματισμούς δεν πρέπει να περάσει σε κινεζικά χέρια. Μέσα σε δύο μήνες, ωστόσο, η Midea τα κατάφερε. Χάρη σε έναν συνδυασμό πολιτικής προσέγγισης, εγγυήσεων για τις θέσεις εργασίας και την ασφάλεια και τη στήριξη από πελάτες με επιρροή, όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dailmer, Ντίτερ Τσέτσε, στο τέλος του Ιουλίου η Midea είχε εξασφαλίσει το 86% των μετοχών της γερμανικής εταιρείας, αποτιμώντας την στα 4,6 δισ. ευρώ. Η κινεζική εταιρεία δεσμεύθηκε να διατηρήσει τα υφιστάμενα εργοστάσια και τις θέσεις εργασίας της Kuka έως τουλάχιστον το 2023, πολύ περισσότερο από ό,τι είναι ο κανόνας σε ανάλογες συμφωνίες, και υποσχέθηκε να μην κοινοποιεί τα στοιχεία των πελατών της στη μητρική κινεζική εταιρεία.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και σε μία άλλη φετινή εξαγορά, αυτή της ελβετικής εταιρείας Syngenta από την κινεζική China National Chemical Corp's (ChemChina) έναντι τιμήματος 43 δισ. δολαρίων, που είναι και το υψηλότερο που έχει δοθεί από κινεζική εταιρεία. Η πρόταση της ChemChina δεν προκάλεσε σχεδόν καμία αντιπαράθεση στην Ελβετία, παρά το γεγονός ότι μία κινεζική κρατική εταιρεία θα αποκτούσε κεντρικό έλεγχο στον παγκόσμιο κλάδο τροφίμων (όπου δραστηριοποιείται η Syngenta). H έλλειψη διαφωνιών οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην ενθουσιώδη αποδοχή της συμφωνίας από τη Syngenta, σύμφωνα με πηγές που είχαν γνώση της συναλλαγής. 

AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία