ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Συναντήσεις ΣΕΒΕ με την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Επικρατείας και Εξωτερικών στο πλαίσιο της 75ης ΔΕΘ

Θεσσαλονίκη

Ουσιαστικές ήταν οι συναντήσεις της Διοίκησης του ΣΕΒΕ με την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Επικρατείας και Εξωτερικών, στο πλαίσιο της 75ης ΔΕΘ. Πιο συγκεκριμένα στο διήμερο 10-11/09/10 η Διοίκηση του ΣΕΒΕ συναντήθηκε με:

α) τον νέο Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Επίκεντρο αυτής της πρώτης συνάντησης ήταν τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας των επιχειρήσεων που έχουν πλέον φθάσει στο μη περαιτέρω, απειλώντας την ίδια τη βιωσιμότητά τους και απαιτούν τη λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων για την αντιμετώπισή τους. Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Δημήτρης Λακασάς ανέφερε ότι οι όποιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί το τελευταίο διάστημα για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και δεσμεύτηκε να καταθέσει το επόμενο διάστημα στον Υπουργό συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις. Παρουσιάζοντας τις αδυναμίες του υφιστάμενου συστήματος στήριξης των εξαγωγών και την πρόταση του ΣΕΒΕ για ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την ενίσχυση των εξαγωγών, ο κ. Λακασάς εστίασε στο κεντρικό σημείο της πρότασης του ΣΕΒΕ που είναι η δημιουργία μιας Γενικής Γραμματείας Εξωστρέφειας, ενός νέου επιτελικού και συντονιστικού οργάνου που ο ΣΕΒΕ προτείνει να τελεί υπό την ευθύνη του Πρωθυπουργού ή, εναλλακτικά, του Υπουργού που εκείνος θα ορίσει ως Συντονιστή για την εξωστρέφεια. Για το θέμα αυτό ο ΣΕΒΕ θα βρίσκεται σε συνεργασία με τον Υπουργό ώστε να εξεταστούν οι συγκεκριμένες προτάσεις του για τη δομή και λειτουργία μιας τέτοιας Γραμματείας, με κύριο στόχο να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό στήριξης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα.

β) τον Υπουργό Επικρατείας με αρμοδιότητα τις επενδύσεις κ. Χάρη Παμπούκη: Στη συνάντηση ο ΣΕΒΕ τόνισε ότι η ανάθεση της αρμοδιότητας των επενδύσεων στο Υπουργείο Επικρατείας αποτελεί σημαντικό βήμα για την αποτελεσματική προώθηση των ξένων επενδύσεων στην χώρα μας. Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία της πρότασής του για ένα Εθνικό Σχέδιο Στήριξης της Εξωστρέφειας, ο κ. Λακασάς επικεντρώθηκε στο αίτημα του ΣΕΒΕ για τη δημιουργία Γενικής Γραμματείας Εξωστρέφειας που υπαγορεύεται από την ανάγκη συντονισμού των πέντε (5) συναρμόδιων υπουργείων και εποπτευόμενων από αυτά φορέων που σήμερα ασχολούνται με την εξωστρέφεια, χωρίς εθνική στρατηγική και σαφή κεντρική κατεύθυνση, συντονισμό, αξιολόγηση πολιτικών και δράσεων στήριξης των εξαγωγών και εξοικονόμηση πόρων.

γ) τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σπύρο Κουβέλη: η συνάντηση αποτελεί συνέχεια της διαρκούς και στενής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και την αναπτυξιακή συνεργασία και του ΣΕΒΕ. Κεντρικά σημεία της συνάντησης αποτέλεσαν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο ΕΣΟΑΒ και οι τρόποι ρύθμισής τους, η στρατηγική και οι δράσεις για την υλοποίηση της πρότασης του ΣΕΒΕ για το rebranding της χώρας μας καθώς και η ενίσχυση, αναδιοργάνωση και αξιοποίηση του δικτύου των Γραφείων ΟΕΥ που αποτελούν το σημαντικότερο πυλώνα στήριξης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία