ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«Πράσινο» ομόλογο θα εκδώσει το 2017 η Γαλλία

Πηγή: Euractiv - 9 Σεπτεμβρίου 2016

Το πρώτο κράτος στον κόσμο που θα εκδώσει «πράσινα ομόλογα» το 2017 θα γίνει η Γαλλία, ως μέρος της προσπάθειάς της να χρηματοδοτήσει φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις, αναφέρει η εταίρος της EurActiv La Tribune.

  Σχεδιασμένα ως πηγή χρηματοδότησης για περιβαλλοντικά έργα, αυτά τα χρηματοοικονομικά προϊόντα ήταν μέχρι πρότινος αποκλειστικό προνόμιο των  επιχειρήσεων και μιας επίλεκτης ομάδας δημόσιων θεσμών.
Η Γαλλία «επιβεβαιώνει τη θέση της ως η κινητήρια δύναμη πίσω από τη συνεχή φιλοδοξία της Συμφωνίας των Παρισίων, που επισφραγίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, με το να γίνει το πρώτο κράτος στον κόσμο που θα εκδώσει πράσινα ομόλογα», τόνισε  η Γαλλίδα υπουργός Οικολογίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, σε κοινή δήλωσή της με τον υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

«Η είσοδος του γαλλικού κράτους στην αγορά ομολόγων θα συμβάλει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης του, θα καταστήσει το Παρίσι ένα από τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα για την υποστήριξη της μετάβασης της ενέργειας», πρόσθεσε ο Σαπέν.

Στην πραγματικότητα, αυτή η ανακοίνωση είναι απλώς μια επιβεβαίωση: σε διάσκεψη με θέμα το περιβάλλον στις 25 Απριλίου του τρέχοντος έτους, ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η χώρα ετοίμαζε την είσοδό της στην αγορά πράσινων ομολόγων.
Η κοινή δήλωση ανέφερε αόριστα «μια επιχείρηση αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ». Η ΜΚΟ WWF Γαλλίας περιέγραψε μια πιο ακριβή εικόνα «9 δις ευρώ σε διάστημα τριών ετών», με στόχο, συγκεκριμένα, τη χρηματοδότηση των «πράσινων» επενδύσεων στον τρίτο γύρο του προγράμματος Επενδύσεις για το Μέλλον της Γαλλίας.
Ο ανεξάρτητος οργανισμός προστασίας του περιβάλλοντος είπε ότι «καλωσορίζει» αυτό το βήμα του γαλλικού κράτους. Ο Πασκάλ Κανφίν, γενικός διευθυντής της WWF Γαλλίας, είπε ότι βλέπει «δύο σημαντικά θετικά στοιχεία» στην απόφαση.

Πρώτον, εξασφαλίζει «9 δις δημόσιας χρηματοδότησης για την οικολογική μετάβαση, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των μελλοντικών εκλογών». Και δεύτερον, το παράδειγμα της Γαλλίας θα μπορούσε να εμπνεύσει άλλες χώρες, όπως η Κίνα ή το Ηνωμένο Βασίλειο, να επενδύσουν σε πράσινα ομόλογα.

Ο νέα αγορά πράσινων ομολόγων εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2007, με ομόλογα που εκδίδονταν από δημόσιους οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Παγκόσμια Τράπεζα για τη χρηματοδότηση έργων ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταξύ άλλων.
Πιο πρόσφατα, εταιρίες όπως η EDF, η Air Liquide, η Engie και η Schneider Electric  εντάχθηκαν στην αγορά ως μέσο τόσο για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής τους μετάβασης όσο και για διαφοροποίηση των επενδυτών τους.
Τοπικές αρχές έχουν επίσης ενταχθεί στο πρόγραμμα, με πράσινα ομόλογα να εκδίδονται, για παράδειγμα, από τις περιοχές της Ιλ-ντε-Φρανς, του Νορ-Πα-ντε-Καλαί και της Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής για τη χρηματοδότηση έργων δημόσιων μεταφορών και ανακαίνισης για ενεργειακή απόδοση.
Η παγκόσμια αγορά πράσινων ομολόγων αυξήθηκε από μόλις 13 δις δολάρια το 2013 σε  48 δις το 2015, και προβλέπεται να φτάσει τα 100 δις το τρέχον έτος, σύμφωνα με στοιχεία της γαλλικής κυβέρνησης.

AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία