ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Tεράστια ζήτηση αβοκάντο στην παγκόσμια αγορά

Ξεριζώνονται τα δάση για να φυτευτούν αβοκάντο στο Μεξικό!

Μεξικό - (11 Noεμβρίου 2016)

Από δέντρα αβοκάντο έχουν αντικατασταθεί τα δάση του Μεξικό, σύμφωνα με δημοσίευμα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων .

Μάλιστα, τα βουνά γύρω από το Uruapan, που θεωρείται η πρωτεύουσα του αβοκάντο έχουν αντικατασταθεί από εκατομμύρια δέντρα του υποτροπικού φρούτου.

Το ξερίζωμα του δάσους προκάλεσε αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή και οι κάτοικοι ανησυχούν για τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουν φυτευτεί 137 χιλιάδες στρέμματα με αβοκάντο. Τα μισά δέντρα έχουν φυτευτεί απευθείας μέσα στο δάσος, μετά από ημιπαράνομες πωλήσεις αγροτικών τεμαχίων.
Είναι τέτοια η παγκόσμια δίψα στην αγορά για αβοκάντο που ακόμη και γνωστοί έμποροι ναρκωτικών ήρθαν στην περιοχή για να καλλιεργήσουν. Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, τα μέλη των καρτέλ είναι οι βασικοί καλλιεργητές αβοκάντο στην περιοχή.

Η καλλιέργεια αβοκάντο γνώρισε την πρώτη μεγάλη ανάπτυξη το 1970, αλλά το ξερίζωμα δασών ξεκίνησε το 2000. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, από το 2003 η ζήτηση για αβοκάντο αυξήθηκε στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

Το πράσινο λαχανικό, «πράσινος χρυσός», όπως ονομάζεται, είναι γεμάτο βιταμίνες, πρωτεΐνες και άλλα χρήσιμα ιχνοστοιχεία. Στην αγορά πωλείται μεταξύ 1,8 και 2,6 δολάρια το κιλό και αυξήθηκε κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.

Το 2003 ο παγκόσμιος τζίρος του αβοκάντο ήταν 58 εκατομμύρια δολάρια και το 2015 έφτασε το 1,5 δις.
Ειδικά στην Ιαπωνία, όπου το αβοκάντο είναι βασικό συστατικό για να φάει κανείς σούσι, οι εξαγωγές πέρασαν από τα 40 εκατομμύρια δολάρια στα 106 εκατομμύρια, το ίδιο διάστημα.


Στην πόλη  Jujucato του Μεξικό αν καθίσεις στην κεντρική πλατεία βλέπεις δάση αβοκάντο όσο πιάνει το μάτι.

Ο δάσκαλος  Salvador Sales εξηγεί στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι τα τελευταία 15 χρόνια, που ξεκίνησε η ξέφρενη καλλιέργεια, άρχισαν στην πόλη τα αναπνευστικά προβλήματα καθώς και προβλήματα πέψης στους μαθητές. «Νομίζουμε ότι οφείλεται στα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν», δηλώνει, ενώ φοβάται ότι και τα νερά της περιοχής έχουν μολυνθεί. 

Οι καλλιέργειες αβοκάντο απλώνονται σε όλες τις πλαγιές του βουνού και φθάνουν ως τα 2.600 μέτρα υψόμετρο.

Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται με την καλλιέργεια αφού κάθε στρέμμα αβοκάντο αποφέρει 5.377 δολάρια το χρόνο.

AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία