ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αριστοτέλης Μυστακίδης Ο Ομογενής κροίσος στα ακίνητα

28 Μαρτίου 2021

Παρίσι.-
Τα τελευταία χρόνια κατάφερε να «χτίσει» αθόρυβα ένα portfolio από assets αρκετά σημαντικής συνολικής αξίας Η ιδιαίτερη ικανότητα του στα deals, κυρίως οι συναλλαγές στα commodities, ήταν ανέκαθεν το ισχυρό ατού του Αριστοτέλη Μυστακίδη, από την εποχή της παντοδυναμίας του στην Glencore.
Και δεν θεωρείται τυχαίο, ότι ο ίδιος εισήλθε στην λίστα Forbes από το 2011, εποχή που μπήκε στο χρηματιστήριο ο Βρετανό-ελβετικός μεταλλευτικός «κολοσσός», του οποίου παραμένει μέτοχος με μερίδιο 3%?
Ο ομογενής δισεκατομμυριούχος, επονομαζόμενος και ως ο «Βασιλιάς του Χαλκού» (τουλάχιστον κατά το πρόσφατο παρελθόν, όταν διοικούσε το κομμάτι των εξορύξεων και της εμπορίας του συγκεκριμένου μετάλλου στην Glencore, ως τα τέλη του 2018) δεν έκρυψε ποτέ την ?αδυναμία του στα ακίνητα, επιχειρώντας να αξιοποιήσει τα διαπραγματευτικά του χαρίσματα και σε αυτόν τον κλάδο.
Από αυτό δεν εξαιρείται το εγχώριο real estate, όπου τα τελευταία χρόνια κατάφερε να «χτίσει» αθόρυβα ένα portfolio από assets αρκετά σημαντικής συνολικής αξίας.
Η κίνηση του δε, να αποκτήσει ποσοστό μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς στα μέσα του περασμένου Ιουνίου, συζητήθηκε πολύ και έδειξε, κυρίως, ότι ο Τέλης (για τους φίλους του) «βλέπει» και Ελλάδα στις επενδύσεις του. Η αποτίμηση του ελληνικού χαρτοφυλακίου του Έλληνo-Βρετανού billionaire, μόνιμου κατοίκου του Μπάαρ της Ελβετίας, κυμαίνεται μεταξύ 60 και 70 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς.
Άνθρωποι που έχουν συνεργασθεί μαζί του σε αυτό το «κομμάτι», επικαλούνται την πρόθεση του να τοποθετήσει κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ για αρχή, που σημαίνει ότι ενδέχεται να προκύψει και ?δεύτερος γύρος deals, ανάλογα με τις ευκαιρίες οι οποίες θα παρουσιασθούν στην αγορά, στις κατηγορίες ακινήτων που τον ενδιαφέρουν.
Αν και λόγω της πανδημίας (και μέχρι να σταθεροποιηθεί κάπως η αγορά) ανέκοψε ρυθμούς στο real estate το προηγούμενο διάστημα, σε «βάθος» μερικών μηνών περιήλθαν στην κατοχή του Αριστοτέλη Μυστακίδη, κατά πληροφορίες, τρεις το λιγότερο νέες ιδιοκτησίες: ένα πρώην βιομηχανικό ακίνητο στην οδό Πειραιώς εμβαδού περίπου 8.000 τ.μ.
(συμπεριλαμβανομένων των υπογείων του) που στεγάζει το παράρτημα γαλλικού ομίλου, ένα κτήριο γραφείων στην λεωφόρο Μεσογείων και προσφάτως το Oyster Smartflats της ISV Κατασκευαστικής, ένα συγκρότημα 28 διαμερισμάτων και 3 ρετιρέ στον Νέο Κόσμο, με άγνωστο τίμημα.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον του επιχειρηματία στράφηκε κατά πρώτο λόγο στα κτήρια γραφείων και όχι στα οικιστικά ακίνητα, ωστόσο οι επιλογές του καθορίζονται πλέον και από την ζήτηση ή τις τάσεις που επικρατούν στην αγορά?
Στην Ελλάδα, αν εκτός από τα προς εκμετάλλευση ακίνητα του προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο του και η εξοχική του κατοικία στο μαγευτικό Πευκοχώρι της Χαλκιδικής, μια εκπληκτική έπαυλη σε έκταση 40 στρεμμάτων με ιδιωτική παραλία και αξίας 40 εκατ. ευρώ που έκανε δική του το 2014, τα assets του βαθύπλουτου ξεπερνούν, ήδη, το «φράγμα» των 100 εκατ. ευρώ.
H ζωή του κινείται, γενικά, μεταξύ Eλβετίας, Λονδίνου (διατηρεί και την βρετανική υπηκοότητα) και Παρισιού, όμως, έχει πυκνώσει και τις επισκέψεις του στην Ελλάδα.
Ο καταγόμενος από την Θεσσαλονίκη και γεννημένος στην Ρώμη δέχεται ?σωρεία προτάσεων και κρούσεων, κατά καιρούς, για επενδύσεις, πλην του real estate, στην ενέργεια και δη στον τομέα των AΠE, την βιομηχανία, τον τουρισμό, μέχρι και για αγορά ποδοσφαιρικής ομάδας της Super League1, πριν από μερικά χρόνια!
Το έναυσμα πρόσφερε, ίσως και η απεμπλοκή του από τα διοικητικά της Glencore.
Δεν σημαίνει, βέβαια, ότι ανταποκρίνεται σε όλα τα «αιτήματα»? Σε κάθε περίπτωση, η αγορά περιμένει με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις επόμενες κινήσεις του Telis.
Είτε αυτές αφορούν τα ακίνητα, είτε άλλους κλάδους?

AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία