ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Παπακωνσταντίνου:"Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα"

Αθήνα

Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η πορεία της οικονομίας είναι "σε σωστό δρόμο" και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά, κάτι που αποτελεί "σημαντικό μήνυμα" προς την κοινωνία και τις αγορές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τον απολογισμό εξαμήνου και τις επόμενες κινήσεις του υπουργείου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι "γενικώς είναι καλά τα νέα" για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το α΄ εξάμηνο και εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι, μετά και τις πρώτες ενδείξεις ότι η ύφεση το β΄ τρίμηνο εφέτος θα είναι -3% (από μείωση του ΑΕΠ κατά 2,5% το α΄ τρίμηνο), η μείωση του ΑΕΠ κατά 4% στο σύνολο του έτους (όπως προβλέπεται στο μνημόνιο) είναι "υπερβολικά απαισιόδοξη".

Σε έντονο, μάλιστα ύφος, είπε ότι "δεν υπάρχει περίπτωση νέων μέτρων. Τέλος πια με την τρομολαγνία" και ζήτησε "να σταματήσει να περνά η φοβία στους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να ηρεμήσουν και να έχουν σιγουριά".

Απαντώντας, εξάλλου, σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Οικονομικών,

* Απέδωσε σε ασάφεια του νόμου για τους ημιυπαίθριους τους πρόσθετους φόρους που ζητούν οι Εφορίες από πολίτες που τους δηλώνουν. Είπε ότι δεν θα υπάρχει αναδρομική φορολογία και οι φόροι που βεβαιώθηκαν "θα τεθούν στο αρχείο"

* "Θα αφήσουμε τους κοινωνικούς εταίρους στον ιδιωτικό τομέα να κάνουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, που θέλουμε να έχουν συγκράτηση μισθών"

* Εάν υπάρξει κόπωση στο "κίνημα των αποδείξεων" θα γίνουν διορθωτικές και βελτιωτικές κινήσεις, όπως τα περαιτέρω κίνητρα για μεγαλύτερη μείωση του φόρου για αποδείξεις από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών, στους οποίους υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή

* Εντός της εβδομάδας, εξάλλου, θα ανακοινωθεί η πρώτη ομάδα καταστημάτων που θα κλείσουν λόγω φορολογικών παραβάσεων

* Τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει "πακέτο" κοινωνικών και αναπτυξιακών αντίβαρων. Διευκρίνισε ότι δεν θα είναι "παταγώδες κοινωνικό πακέτο πολλών δις. ευρώ", αλλά βελτιώσεις με τους υπάρχοντες πόρους (όπως π.χ. το καλύτερο δίκτυο για την φροντίδα παιδιών γονέων που εργάζονται, ή δράσεις για διευκόλυνση των επενδύσεων)

* Οι όποιες διαπραγματεύσεις για συγχωνεύσεις στις τράπεζες δεν προανακοινώνονται

* Το νομοσχέδιο για τα τυχερά και τεχνικά παιχνίδια θα δοθεί προς διαβούλευση τον Ιούλιο, χωρίς να είναι προκαθορισμένος ο αριθμός των αδειών που θα δοθούν

* Η συνεχιζόμενη αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η αγορά λειτουργεί ολιγοπωλιακά και δεν απορροφά τις αυξήσεις των φόρων. Κάτι, που όπως είπε, είναι κοινή άποψη με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη

* Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών και η μετάταξη του 30% των αγαθών και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% από το 11%, θα προβλέπονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού και θα ισχύσουν από το 2011. Για το επόμενο έτος, εξάλλου, υπάρχει αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα επανέλθει στις αγορές για δανεισμό.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, το α΄ 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου θα εισρεύσει η δεύτερη δόση του δανείου ύψους 9 δισ. ευρώ, ενώ μεταξύ 20 ή 26 Ιουλίου και 6 Αυγούστου θα έρθει εκ νέου στην Αθήνα για έλεγχο το κλιμάκιο της τρόικας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε ότι έχει προγραμματισθεί και επίσκεψη του αρμοδίου επιτρόπου Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν για το α΄ εξάμηνο αύξηση των εσόδων κατά 7,1% (αύξηση ΦΠΑ κατά 1,5%). Αναμένει, όμως, περαιτέρω έσοδα το β΄ εξάμηνο κατά 2 δις. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ), λόγω είσπραξης του ΕΤΑΚ 2009, του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας 2010, της δεύτερης αύξησης του ΦΠΑ και της τρίτης αύξησης στα τσιγάρα, η οποία δεν έχει περάσει ακόμη στην κατανάλωση. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των εσόδων, τον Σεπτέμβριο θα δοθεί το νομοσχέδιο για την πλήρη αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Όσον αφορά στις δαπάνες και στο πλαίσιο της περαιτέρω περικοπής τους, τις επόμενες εβδομάδες οι εταιρίες των ορκωτών λογιστών θα μπουν πιλοτικά σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία).

Όπως, πάντως, ανέφερε ο υπουργός, υπάρχουν και κίνδυνοι στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, οι οποίοι αφορούν:

Α) Στα διαρθρωτικά μέτρα: την πιθανή καθυστέρηση στη νομοθετική διαδικασία και την περιορισμένη ετοιμότητα της δημόσιας διοίκησης στην υλοποίηση διαρθρωτικών πολιτικών

Β) Στους ποσοτικούς στόχους: την υστέρηση εσόδων (ΦΠΑ, νομικά πρόσωπα), τις υπερβάσεις δαπανών στη Γενική Κυβέρνηση (προμήθειες νοσοκομείων, δαπάνες ΟΤΑ, κ.λπ.), το έλλειμμα και το χρέος των ΔΕΚΟ (π.χ. ΟΣΕ) που θα ενσωματωθεί στο έλλειμμα και το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης και στην ασάφεια που υπάρχει ως προς τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.

Απαριθμώντας, τέλος, τις επόμενες νομοθετικές κινήσεις του υπουργείου, ο κ. Παπακωνσταντίνου συμπεριέλαβε σε αυτές τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών και τεχνικών παιχνιδιών, την αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών, την τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, τον Κώδικα Εισπράξεως Δημόσιων Εσόδων και την αναδιοργάνωση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Ολι Ρεν: «Αβάσιμες φήμες»

«Αβάσιμες φήμες» χαρακτήρισε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο κοινοτικός επίτροπος προτίθεται να μεταβεί στην Ελλάδα στο τέλος Ιουλίου για να ζητήσει μεταξύ άλλων από τις ελληνικές αρχές τη λήψη πρόσθετων μέτρων μέσα στο 2010.

«Ο Επίτροπος Ρεν δεν προτίθεται σε αυτό το στάδιο να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα και δεν έχει σκοπό να ζητήσει τη λήψη μέτρων», δήλωσε ο Αμαντέο Αλταφάζ ο οποίος τόνισε ακόμη ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα προσαρμογής το οποίο εφαρμόζεται ικανοποιητικά και σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί. Η Επιτροπή δεν έχει την πρόθεση να ζητήσει τροποποιήσεις στο πρόγραμμα αυτό, κατέληξε ο Α. Αλταφάζ.

AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία