ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στο εξωτερικό οι Ελληνες επιχειρηματίες αντιμετωπίζονται πλέον σαν παρίες

'Εντονη ανησυχία βιομηχάνων και εξαγωγέων για την πρόσφατη απόφαση της Euler Hermes

Θεσσαλονίκη

Την έντονη ανησυχία τους για τις «παράπλευρες» απώλειες που προκαλεί η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, εκφράζουν οι διοικήσεις των συνδέσμων Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ και ΣΕΒΕ), με αφορμή και την πρόσφατη απόφαση της EULER HERMES να εξαιρέσει τη χώρα μας από την ασφαλιστική κάλυψη των εισαγομένων εμπορευμάτων και πρώτων υλών. Οι δύο φορείς καλούν μάλιστα το πολιτικό σύστημα της χώρας να δείξει αυτοσυγκράτηση στις δηλώσεις του και να μεριμνήσει για το καλό της χώρας. Όπως υπογραμμίζουν, η πιστωτική ασφυξία γενικεύεται και οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν βρεθεί πλέον στο σημείο μηδέν, με αποτέλεσμα να είναι πλέον πιθανός ο κίνδυνος ενός "ντόμινο" λουκέτων για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Για κίνδυνο ελλείψεων ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης κάνει λόγο ο ΣΒΒΕ

Μάλιστα, ο ΣΒΒΕ προειδοποιεί για κίνδυνο κατάρρευσης της αγοράς συνολικά, κάτι που θα οδηγήσει -όπως ισχυρίζεται- σε ελλείψεις ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης. «Η συγκεκριμένη απόφαση [της EULER HERMES] αυξάνει στο μέγιστο την πιστωτική ασφυξία όλων των επιχειρήσεων που πραγματοποιούν εισαγωγές, αφού πλέον πρέπει να προπληρώνονται σε μετρητά οι παραγγελίες και να εξανεμίζεται η πίστωση που είχαν οι επιχειρήσεις, λόγω της συνεργασίας τους με εταιρίες ασφάλισης πιστώσεων. Παράλληλα, με βεβαιότητα αυξάνεται ο κίνδυνος κατάρρευσης της αγοράς συνολικά που, εφόσον συμβεί, θα δημιουργήσει ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης όπως φάρμακα, καταναλωτικά αγαθά, και πάσης φύσεως πρώτες ύλες», υπογραμμίζει ο ΣΒΒΕ και προσθέτει ότι οι πληρωμές των επιχειρήσεων στην Ελλάδα γίνονται σαφώς μεταχρονολογημένα και την τελευταία διετία το χρονικό διάστημα της πίστωσης αγγίζει/ξεπερνά σε πολλούς κλάδους τους 8-12 μήνες. «Καλούμε το πολιτικό σύστημα της χώρας να δείξει αυτοσυγκράτηση στις κάθε είδους δηλώσεις του για την οικονομία και την ανάπτυξη κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα να υποστηρίξει έμπρακτα τους πελάτες του, δηλαδή τις ιδιωτικές επιχειρήσεις», καταλήγει η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών. Στο μεταξύ, πρόσθετα ανυπέρβλητα εμπόδια στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις δημιουργεί η διεθνής καταβαράθρωση του ονόματος και της καλής φήμης της Ελλάδας, εξαιτίας και της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές την 6η Μαΐου, όπως υποστηρίζει η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων. Αναφερόμενη δε, στην περίπτωση της HEULER HERMES, την οποία πάντως δεν κατονομάζει, υπογραμμίζει ότι από αποφάσεις όπως αυτή δεν επηρεάζονται μόνο οι αμιγώς εισαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά και μεγάλο πλήθος εξαγωγικών παραγωγικών επιχειρήσεων, οι οποίες αναγκαστικά εισάγουν από το εξωτερικό πρώτες και βοηθητικές ύλες, μηχανήματα-συσκευές και άλλα εμπορεύματα για την παραγωγή διαδικασία και τη λειτουργία τους. «Το 2011 η Ελλάδα εισήγαγε αγαθά και πρώτες ύλες (χωρίς τα πετρελαιοειδή) αξίας 32 δισ. ευρώ, ενώ ήδη για το πρώτο τρίμηνο του 2012, οι εισαγωγές αγαθών και πρώτων υλών καταγράφουν μείωση κατά 12,5%, γεγονός που οφείλεται εν μέρει στην αδυναμία προπληρωμής των παραγγελιών από τις επιχειρήσεις. Το φαινόμενο αυτό, της αδυναμίας προπληρωμής των παραγγελιών, μετά και την τελευταία αρνητική εξέλιξη, αναμένεται να επιδεινωθεί και να ενταθεί σημαντικά στο προσεχές διάστημα, με κίνδυνο την επιβράδυνση ή και τη διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας πολλών υγιών επιχειρήσεων», υπογραμμίζει ο ΣΕΒΕ.

Οι ξένοι επιχειρηματίες δεν αποδέχονται εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζών

Ο ΣΕΒΕ επισημαίνει, εξάλλου, ότι ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δραστική και ραγδαία μονομερή αλλαγή των - μέχρι πρότινος υφιστάμενων - όρων πληρωμής προς τους προμηθευτές τους, χωρίς ουσιαστικά να έχει προκύψει κάποια αρνητική μεταβολή στα οικονομικά δεδομένα ή τη φερεγγυότητά τους. Επίσης, παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της μη αποδοχής των εγγυητικών των ελληνικών τραπεζών και της απαίτησης για ρήτρες καλής εκτέλεσης από τους αλλοδαπούς συνεργάτες. «Επιπλέον, βάσει των μετεκλογικών σεναρίων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, γεννάται το ερώτημα στους Έλληνες επιχειρηματίες και ιδίως στους ξένους συνεργάτες τους, τι θα γίνει στην περίπτωση που η Ελλάδα βγει από το ευρώ [...]Ετσι, κλονίζονται ή και αναστέλλονται ακόμη και σταθερές μακροχρόνιες συνεργασίες με οίκους του εξωτερικού», ισχυρίζεται ο ΣΕΒΕ. Ιδιαίτερα δυσμενής επίσης είναι η αντιμετώπιση που βιώνουν οι εξαγωγείς κατά την παρουσία τους σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις, καθώς οι επισκέπτες, βλέποντας και μόνο την ελληνική σημαία στο περίπτερο και στη σήμανση στα προϊόντα εκφράζονται με αμφισβήτηση και, στην καλύτερη περίπτωση, απαιτούν σημαντική μείωση τιμών πώλησης. «Η 17η Ιουνίου θα πρέπει πάση θυσία να αναδείξει σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση, ειδάλλως οι εξελίξεις θα είναι δραματικές, όχι μόνο για την επιχειρηματική κοινότητα, αλλά για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας», καταλήγει ο ΣΕΒΕ._

AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία