ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
   

Ειδήσεις για όλους

 

Πρότυπο θερμοκήπιο-εργοστάσιο στην Αλεξάνδρεια

Θεσσαλονίκη-Μάϊος/08. Παράγει το 1,5% της πανελλήνιας παραγωγής τομάτας και ταυτόχρονα τροφοδοτεί τον ΔΕΣΜΙΕ με 35.000 μεγαβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος το χρόνο! Το πρότυπο θερμοκήπιο -εργοστάσιο «ΑΓΚΡΙΤΕΞ - Ενεργειακή ΑΕ» στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας λειτουργεί ως μονάδα ηλεκτροπαραγωγής καί ταυτόχρονα ως γεωργική εκμετάλλευση. Είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση του είδους στην Ελλάδα και μια από τις πιο προηγμένες εγκαταστάσεις «συμπαραγωγής» ηλεκτρικού ρεύματος και καλλιεργειών στην Ευρώπη. Η "φιλοσοφία" της στηρίζεται στη διαχείριση της ενέργειας με τρόπο που να μεγιστοποιεί την απόδοση και την ποιότητα της παραγωγής, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση. «Με τη θερμότητα από την ηλεκτροπαραγωγή (47.000 θερμικές μεγαβατώρες ετησίως) καλύπτουμε κατά 82% τις θερμικές ανάγκες του θερμοκηπίου, ενώ με το ρεύμα τροφοδοτούμε το δίκτυο. Τους μήνες με τη μικρότερη ηλιοφάνεια χρησιμοποιούμε ένα μέρος του, για να θερμάνουμε την εγκατάσταση με λέβητες», δηλώνει ο τεχνικός διευθυντής της επιχείρησης Θωμάς Φερφύρης. Τα κατάλοιπα της καύσης του φυσικού αερίου υφίστανται ειδική επεξεργασία. Κατακρατούνται τα δηλητήρια, ενώ το διοξείδιο του άνθρακα αποδεσμεύεται και διοχετεύεται στο θερμοκήπιο για να εμπλουτίσει το περιβάλλον στο οποίο φωτοσυνθέτουν και αναπνέουν τα φυτά. «Η καλλιέργεια ευνοείται από την απορρόφηση του διοξείδιου του άνθρακα, που σε διαφορετική περίπτωση θα διέφευγε στην ατμόσφαιρα, έτσι επιτυγχάνεται και καλύτερη ανάπτυξη των φυτών και σημαντικότατη μείωση της έκλυσης καυσαερίων στη φύση», προσθέτει ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης Βασίλης Χάιτας. Οι ντοματιές αναπτύσσονται σε πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες θρμοκρασίας, υγρασίας, λίπανσης και άρδευσης. Για τη γονιμοποίηση των φυτών χρησιμοποιείται ειδικό είδος σφήκας, ενώ για να καταπολεμηθούν διάφορα έντομα και μύκητες-εχθροί των φυτών, χρησιμοποιούνται βιολογικοί «αντίπαλοί» τους. Σε αντίθεση με άλλα θερμοκήπια της Βόρειας Ευρώπης που λειτουργούν με τεχνητό φωτισμό, το θερμοκήπιο αυτό εκμεταλλεύεται το ηλιακό φως. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται καλύτερο αποτέλεσμα στη γεύση και την οσμή των προϊόντων. «Ουσιαστικά, παρέχουμε τις κατάλληλες συνθήκες στο φυτό για να αναπτύξει στο μέγιστο όλες τις γενετικές προδιαγραφές του, με ήπιο τρόπο. Ας σημειωθεί ότι εμείς παράγουμε περίπου 60 κιλά ανά τ.μ., όταν οι αποδόσεις σε ένα συμβατικό θερμοκήπιο σπανίως ξεπερνούν τα 25 κιλά ανά τ .μ.», πρόσθεσε ο κ. Χάιτας. Το θερμοκήπιο της επιχείρησης είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Καταλαμβάνει έκταση 100 στρεμμάτων και παράγει 6.000 τόνους ντομάτες το χρόνο. Για τη φύτευση δε χρησιμοποιείται χώμα αλλά είδος τύρφης, στο οποίο διοχετεύονται σε υγρή μορφή όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την ανάπτυξη των φυτών. Η συγκομιδή γίνεται με βαγονέτα σε ράγες. Τα προϊόντα, ντομάτες σε τσαμπί σε δύο μεγέθη (μικρό και κανονικό) συσκευάζονται, τυποποιούνται και διακινούνται στην αγορά. Η μονάδα είναι πλήρως καθετοποιημένη με πιστοποιήσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης από ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Η επένδυση για την επιχείρηση, που απασχολεί περίπου 120 εργαζόμενους, κόστισε πάνω από είκοσι εκατουμμύρια ευρώ. Λειτούργησε πέρυσι πιλοτικά και φέτος είναι η πρώτη χρονιά που μπαίνει στη φάση της πλήρους λειτουργίας της.

<< Πίσω


 
 
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία