Ιστορßα

«Μερüπη», «Ακßς» «Σßφανος», «ΣιφÜντο», «Αστρογþνιο», εßναι μερικÜ απü τα ονüματα που αποδßδονται στο νησß της Σßφνου κατÜ τη μακρüχρονη ιστορικÞ πορεßα του.

Την ονομασßα «Σßφνος» το νησß την οφεßλει στο Σßφνο, γιο του Αττικοý Þρωα Σοýνιου και πρþτου οικιστÞ του νησιοý, Þ, σýμφωνα με Üλλη εκδοχÞ, στο επßθετο «σιφνüς» που σημαßνει «κενüς» - «κοýφιος» και παραπÝμπει στην ýπαρξη πολυÜριθμων στοþν, αποτÝλεσμα της Ýντονης μεταλλευτικÞς δραστηριüτητας.

Απü τους τÜφους και τα θεμÝλια οικισμþν που ανακÜλυψε ο αρχαιολüγος ΧρÞστος Τσοýντας σε παρÜκτιες κυρßως θÝσεις του νησιοý, ÜλλÜ και απü νεüτερα στοιχεßα της αρχαιολογικÞς Ýρευνας συνÜγεται üτι η πρþτη κατοßκηση στο νησß Ýγινε τουλÜχιστον την τρßτη χιλιετßα π.Χ. Ως πρþτοι κÜτοικοι αναφÝρονται οι Πελασγοß και αργüτερα οι ΚÜρες, οι ΛÝλεγες και οι Φοßνικες. Σýμφωνα με τη μυθολογßα, οι κÜτοικοι αυτοß εκδιþχτηκαν απü το βασιλιÜ της ΚρÞτης Μßνωα, ο οποßος εγκατÝστησε στις ΚυκλÜδες τους γιους του ως ηγεμüνες.

Απü τα αρχαιολογικÜ ευρÞματα τεκμαßρεται üτι το νησß γνþρισε μεγÜλη ακμÞ και αναδεßχτηκε σε κÝντρο του πρωτοκυκλαδικοý πολιτισμοý κατÜ την 3η χιλιετßα π.Χ., ενþ σýμφωνα με την παρÜδοση, μετÜ τον Τρωικü Πüλεμο, εγκαταστÜθηκαν στη Σßφνο ºωνες με επικεφαλÞς τον ΑλκÞνορα. Με την Üφιξη των νÝων οικιστþν ξεκινÜ μια νÝα εποχÞ κατÜ την οποßα ιδρýεται, σýμφωνα με τον Ηρüδοτο, το «Üστυ» στην ανατολικÞ πλευρÜ του νησιοý, στο σημερινü ΚÜστρο.

Η Σßφνος υπÞρξε Ýνα απü τα πλουσιüτερα μÝρη του αρχαßου κüσμου, χÜρη στα χρυσωρυχεßα, τα αργυρωρυχεßα και την ανÜπτυξη της κεραμικÞς τÝχνης. Εδþ λειτοýργησε Þδη απü την τρßτη χιλιετßα π. Χ. το δεýτερο αρχαιüτερο αργυρωρυχεßο στον κüσμο! Ο πλοýτος αυτüς επιβεβαιþνεται τüσο απü τις μελÝτες και τις ανασκαφÝς üσο και απü την κοπÞ νομßσματος γýρω στο 600 π.Χ.. Οι Σιφνιοß Þταν οι πρþτοι που Ýκοψαν χρυσü νüμισμα και οι πρþτοι που χÜραξαν και τις δυο üψεις των νομισμÜτων. Επßσης χαραχτηριστικü δεßγμα της ακμÞς του νησιοý αυτÞ την περßοδο εßναι η ανοικοδüμηση, το 525 π.Χ., του γνωστοý “Θησαυροý των Σιφνßων” στο Ιερü των Δελφþν, ενüς κτηρßου ιωνικοý ρυθμοý με πλοýσια γλυπτικÞ διακüσμηση, ιδιαßτερη αισθητικÞ και καλλιτεχνικÞ αξßα . ¹ταν το πρþτο ολομÜρμαρο κτÞριο της ΗπειρωτικÞς ΕλλÜδας. Την πρüσοψη κοσμοýσαν δυο γυναικεßα αγÜλματα παρüμοια με τις ΚαρυÜτιδες του Παρθενþνα, 100 χρüνια πριν χτιστεß ο Παρθενþνας! ΠαρÜλληλα στις μßα απü τις τρεις πüλεις του νησιοý, στο ¶στυ, κατασκευÜστηκαν αγορÜ και πρυτανεßο απü παριανü μÜρμαρο.

ΚατÜ τους περσικοýς πολÝμους η Σßφνος Ýλαβε μÝρος στη ναυμαχßα της Σαλαμßνας με μßα πεντηκüντορο και αργüτερα Ýγινε μÝλος της Α’ και Β’ ΑθηναúκÞς Συμμαχßας. Το üνομα του νησιοý χαρÜχτηκε μετÜ το τÝλος των Περσικþν πολÝμων μαζß με τα Üλλα ονüματα των πüλεων που πÞραν μÝρος στους πολÝμους αυτοýς στον "Τρßποδα των Δελφþν" (σÞμερα στην Κωνσταντινοýπολη).

Οι πληροφορßες για τη Σßφνο της βυζαντινÞς περιüδου εßναι εξαιρετικÜ περιορισμÝνες: κατÜ την πρþιμη βυζαντινÞ περßοδο η Σßφνος ανÞκε διοικητικÜ στην επαρχßα ΑχαÀας του Ανατολικοý Ιλλυρικοý και συμμετεßχε στο μικρü στüλο των ΚυκλÜδων, ενþ κατÜ τη μÝση βυζαντινÞ περßοδο η εμπορικÞ της σημασßα ενισχýθηκε. ΕπιπλÝον στην περßοδο της εικονομαχßας πολλοß πνευματικοß Üνθρωποι και κληρικοß βρÞκαν καταφýγιο στη Σßφνο, συμβÜλλοντας Ýτσι στην πνευματικÞ της ανÜταση.

ΜετÜ τη Σταυροφορßα του 1204 η Σßφνος εντÜχθηκε στο ΔουκÜτο της ΝÜξου, που ßδρυσε το 1207 ο ΜÜρκος Σανοýδος. Το 1269 καταλÞφθηκε ξανÜ απü τους Βυζαντινοýς, ενþ το 1307 περιÞλθε στο Γιαννοýλη Ντακορþνια, ο οποßος κÞρυξε τον εαυτü του ανεξÜρτητο ηγεμüνα. Ο Ντακορþνια οχýρωσε το ΚÜστρο, για να αντιμετωπßσει τους δοýκες της ΝÜξου που διεκδικοýσαν το νησß. Το 1464 η Σßφνος πÝρασε στην οικογÝνεια Γοζαδßνοι και παρÝμεινε σε αυτοýς ως το 1566, που οι Τοýρκοι κατÝλαβαν τις ΚυκλÜδες και παραχþρησαν τη διοßκησÞ τους στον ΙωσÞφ ΝÜζι. Ωστüσο οι Γοζαδßνοι παρÝμειναν στο νησß Ýως το 1617, υποτελεßς στο ΣουλτÜνο και με σκιþδη δικαιοδοσßα. (Το επßθετο Γοζαδßνος συναντÜται στο νησß μÝχρι σÞμερα).

Με τους ευνοúκοýς üρους που δημιουργÞθηκαν απü τους ορισμοýς των ΣουλτÜνων τα επüμενα χρüνια, σημειþθηκε στο νησß μεγÜλη οικονομικÞ και πνευματικÞ ανÜπτυξη.

Η οικονομßα της Σßφνου στηρßχτηκε στη γεωργßα, στην κτηνοτροφßα και στο εμπüριο, και υπÞρξε σημαντικÞ, üπως αποδεικνýεται απü την ýπαρξη στο νησß προξενεßων της Γαλλßας, της Αγγλßας και της Ολλανδßας.

Το 1687 ιδρýθηκε στη Σßφνο η περßφημη ΣχολÞ του Παναγßου ΤÜφου, γνωστÞ ως «ΠαιδευτÞριο του ΑρχιπελÜγους», üπου δßδαξαν σπουδαßοι δÜσκαλοι, üπως ο ΕμμανουÞλ ΤροχÜνης και ο Νικüλαος Χρυσüγελος. Στη ΣχολÞ φοιτοýσαν 300 μαθητÝς απü τη Σßφνο και Üλλα μÝρη της ΕλλÜδας με Ýνα δÜσκαλο για πÝντε χρüνια. Περισσüτεροι απü πενÞντα Σιφνιοß διακρßθηκαν αργüτερα στην εκκλησιαστικÞ ιεραρχßα, καταλαμβÜνοντας επιφανεßς αρχιερατικοýς θρüνους. Σ´αυτü το σχολεßο ξεκßνησε η αλληλοδιδακτικÞ μÝθοδος που εφÜρμοσε ο Νßκος Χρυσüγελος αργüτερα ως πρþτος Υπουργüς Παιδεßας üταν καθιÝρωσε τη ΔημοτικÞ Εκπαßδευση. Απü αυτü το σχολεßο αποφοßτησαν επßσης 3 Σιφνιοß ΠατριÜρχες, 47 Μητροπολßτες, λογοτÝχνες, δÜσκαλοι και γιατροß της εποχÞς.

Ταυτüχρονα στη Σßφνο δημιουργÞθηκαν συνθÞκες που ευνüησαν την ανÜπτυξη του κοινοτικοý θεσμοý αυτοδιοßκησης, με κýριο üργανο τη ΓενικÞ ΣυνÝλευση του Κοινοý.

Η Σßφνος συμμετεßχε στην εθνικοαπελευθερωτικÞ επανÜσταση του 1821 με εκστρατευτικü σþμα που οργÜνωσε ο Νικüλαος Χρυσüγελος και δραστηριοποιÞθηκε κυρßως στην Πελοπüννησο.

ΜετÜ την ΕπανÜσταση, η Σßφνος συνÝχισε να παρουσιÜζει ακμÞ σε üλους τους τομεßς και κυρßως στα γρÜμματα, αναδεικνýοντας σπουδαßους επιστÞμονες, λογοτÝχνες και λüγιους üπως οι ΙωÜννης ΓρυπÜρης, Νικüλαος ΔεκαβÜλλας, Κωνσταντßνος ΔιαλεισμÜς, ΙÜκωβος ΔραγÜτσης, ¶ριστος ΚαμπÜνης, Απüστολος ΜακρÜκης, ΑριστομÝνης ΠροβελÝγγιος, Θεοδüσης ΣπερÜντσας, Αντþνιος ΖηλÞμων, Γεþργιος ΜαριδÜκης, κ.Ü.

Η Σßφνος γνþρισε την ιταλικÞ κατοχÞ το διÜστημα απü το 1941 Ýως το 1944.

Σßφνος - Πολιτισμüς

Απü την αρχαιüτητα με το βασιλικü γιατρü Δßφιλο το Σßφνιο, (προσωπικü γιατρü του βασιλιÜ της ΘρÜκης Λυσßμαχου, που Ýγραψε το Ýργο "Περß των προσφερομÝνων τοις νοσοýσι και υγιαßνουσιν") και το Σιφνιü ποιητÞ και πρωτοποριακü μουσικü Φιλοξενßδη Þ Θεοξενßδη που εισÞγαγε στη μουσικÞ ορολογßα τον üρο «σιφνιÜζειν» (=πολý επεξεργασμÝνες μελωδßες με χρωματισμοýς και εκφραστικüτητα), η παρÜδοση στα γρÜμματα και τις τÝχνες συνεχßζεται ως τις μÝρες μας.

Η Σßφνος μετÜ το μεσαßωνα παρουσßασε μορφωτικÞ ανÜπτυξη και καλλιÝργεια των γραμμÜτων. Το πρþτο γνωστü σχολεßο του νησιοý λειτοýργησε στο ΚÜστρο στις αρχÝς του 16ου αι. ¸κτοτε, ΔημοτικÜ Σχολεßα, ΕλληνικÜ, ΓυμνÜσια, Παρθεναγωγεßα, ΣχολÝς Κωδικογραφßας και ΡητορικÞς, ΣχολÝς Εικονογραφßας και ΑλληλοδιδακτικÜ Σχολεßα συνθÝτουν μια πλοýσια παρÜδοση στο χþρο της εκπαßδευσης. Κορωνßδα üλων η «ΣχολÞ του Παναγßου ΤÜφου» (απü τα μÝσα περßπου του 16ου αι.) γνωστÞ και ως «ΠαιδευτÞριο του ΑρχιπελÜγους» που αποτÝλεσε την πρþτη περßπτωση ανþτερης και δωρεÜν παιδεßας στην ΕλλÜδα και της οποßας η φÞμη κατÝκτησε το πανελλÞνιο. Εκεß ανÜμεσα στους Σιφνιοýς φοιτοýσαν σπουδαστÝς απ’ üλη την ΕλλÜδα. Απü εκεß αποφοßτησαν δÜσκαλοι, φιλüλογοι, κληρικοß, ιεραπüστολοι, πατριÜρχες, κλπ. (Περισσüτεροι απü πενÞντα Σιφνιοß απüφοιτοι της περιþνυμης σχολÞς, αναδεßχθηκαν σε πατριÜρχες και μητροπολßτες).

ΑνÜμεσα στους δασκÜλους της ΣχολÞς του Παναγßου ΤÜφου και ο επßσης Σιφνιüς Νικüλαος Χρυσüγελος, ΜÝγας ΔιδÜσκαλος του ΓÝνους, πρþτος Υπουργüς Παιδεßας του Σýγχρονου ελληνικοý κρÜτους, ΓερουσιαστÞς και θεμελιωτÞς της ΔημοτικÞς Εκπαßδευσης και της ΑλληλοδιδακτικÞς Μεθüδου (Η προτομÞ του κοσμεß την ομþνυμη πλατεßα στον Αρτεμþνα).

Και η παρÜδοση συνεχßζεται με «πλημμυρßδα σιφνιþν δασκÜλων» που τον 19ο και 20ο αι. κατÝκλυσαν τον ελληνισμü δßνοντας του Φþτα και Παιδεßα, με δημοσιογρÜφους, εκδüτες και τυπογρÜφους, λαογρÜφους, ποιητÝς, στιχουργοýς, ιστορικοýς, ζωγρÜφους, νομομαθεßς, καλλιτÝχνες...

·         Με τον ΙωÜννη ΓρυπÜρη, ποιητÞ, σπουδαßο μεταφραστÞ και εκπαιδευτικü απü τον Αρτεμþνα ο οποßος διετÝλεσε και πρþτος διευθυντÞς του Εθνικοý θεÜτρου, και τιμÞθηκε με Αριστεßο ΓραμμÜτων και Τεχνþν απü την Ακαδημßα Αθηνþν (Ο αδριÜντας του ΙωÜννη ΓρυπÜρη βρßσκεται στο προαýλιο του Δημοτικοý σχολεßου στον Αρτεμþνα).

·         με τον Απüστολο ΜακρÜκη, πολυμαθÞ φιλüσοφο και θεολüγο με αξιüλογο Ýργο. (Η προτομÞ του βρßσκεται στην ομþνυμη πλατεßα στην ΚαταβατÞ).

·         με τον ΑριστομÝνη ΠροβελÝγγιο απü τα ΕξÜμπελα, ποιητÞ, μεταφραστÞ, διδÜκτορα της φιλολογßας, βουλευτÞ και Ακαδημαúκü. (Η προτομÞ του –φιλοτεχνημÝνη απü το Γιαννοýλη ΧαλεπÜ, βρßσκεται στο προαýλιο του Γυμνασßου-Λυκεßου Σßφνου).

·         με τον ΚλεÜνθη ΤριαντÜφυλλο - ΡαμπαγÜ, μαχητικü δημοσιογρÜφο, εκδüτη και σατυρικü ποιητÞ (η προτομÞ του βρßσκεται στην ομþνυμη πλατεßα στην Απολλωνßα).

Επßσης (με ενδεικτικÞ ανθολüγηση)

·         με τους αγιογρÜφους ΑθανÜσιο τον Σßφνιο, (μετÝπειτα Μητροπολßτη Θηβþν), το Νικüλαο Μελισσü, τον ιερομüναχο ΑγÜπιο Πρüκο, (που υπογρÜφει ως «Δευτερεýων Σßφνου»), τον Απüστολο Σγουρδαßο, κ.α.

·         με τον ΚÜρολο Γκιων, εκπαιδευτικü, ιστορικü, πρωτεργÜτη των νησιþτικων Ιστοριþν, που Ýγραψε και την « Ιστορßα της νÞσου Σßφνου» το 1876.

·         με τον ΙÜσων ΔραγÜση - Παλαιολüγο, πατριþτης και φιλÜνθρωπος ιατρüς -χειρουργüς και εθνικüς ευεργÝτης

·         με τον Νικüλαο ΔεκαβÜλλα, διδÜκτορα του Πανεπιστημßου Αθηνþν και συντÜκτη του «Ιστορικοý Λεξικοý» της Ακαδημßας Αθηνþν.

·         με τον Νßκο Γ. ΣταφυλοπÜτη, εκδüτη, λογοτÝχνη, δημοσιογρÜφο, και ποιητÞ που επιμελÞθηκε την «Ανθολογßα Σιφνßων ποιητþν» και τη βραβευμÝνη απü την Ακαδημßα Αθηνþν συλλογÞ «Τα λαúκÜ τραγοýδια και τα κÜλαντα στη Σßφνο» (1998).

·         με τον Αντþνιο ΜαγγανÜρη-ΔεκαβÜλλε, νομικü, νομολüγο, διδÜκτορα Φιλοσοφßας, καθηγητÞ Πανεπιστημßου στις Η.Π.Α., και ποιητÞ βραβευμÝνο απü την Ακαδημßα Αθηνþν.

·         με τον ΣτÝλιο ΣπερÜντσα, γιατρü, ποιητÞ και αρθρογρÜφο, πρüεδρο της ¸νωσης ΕλλÞνων Λογοτεχνþν και της ¸νωσης Ιατρþν Λογοτεχνþν, που Ýγραψε και αναγνωστικÜ για το Δημοτικü & το ΓυμνÜσιο, με πολλÝς βραβεýσεις και διακρßσεις μεταξý των οποßων και με το Αργυρü ΜετÜλλιο της Ακαδημßας Αθηνþν για τη επßδοση του στην παιδικÞ λογοτεχνßα. (Το γνωστü χριστουγεννιÜτικο τραγουδÜκι "Χιüνια στο Καμπαναριü" εßναι δικü του!).

·         με τον Γεþργιο ΜαριδÜκη, καθηγητÞ στην Ýδρα του Ιδιωτικοý Διεθνοýς Δικαßου της ΝομικÞς ΣχολÞς του Πανεπιστημßου Αθηνþν και Ακαδημαúκü.

·         με τον Θεοδüση ΣπερÜντσα, φιλüλογο, εκδüτη, ΜÝγα ΛογοθÝτη της Εκκλησßας της ΕλλÜδας, συγγραφÝα, λογοτÝχνη και ποιητÞ που τιμÞθηκε με το Χρυσü Βραβεßο της Ακαδημßας Αθηνþν.

·         με το Μανüλη ΚορρÝ, θεατρικü συγγραφÝα τα Ýργα του οποßου μεταφρÜστηκαν και ανÝβηκαν σε πολλÝς χþρες του κüσμου, πρüεδρο της ΕλληνικÞς Εταιρεßας Θεατρικþν ΣυγγραφÝων και διευθυντÞ για πÜνω απü 20 χρüνια του Θεατρικοý Μουσεßου.

·         με τον Αντþνη Πρüκο, συγγραφÝα, βραβευμÝνο ποιητÞ, δικαστÞ, Πρüεδρο Εφετþν και μÝλος της Εταιρßας ΕλλÞνων Λογοτεχνþν.

·         με τους ζωγρÜφους ΙωÜννη Μαροýλη, Νικüλαο Μαροýλη και Κωσταντßνο Πανþριο (πολλÜ Ýργα του τελευταßου εκτßθενται στην ΕθνικÞ ΠινακοθÞκη).

·         με τον Κων/νο ΔιαλησμÜ, συγγραφÝα, ποιητÞ, εκδüτη του περιοδικοý «ΑνÜπλασις» και ιδρυτÞ των εκπαιδευτηρßων «ΔιαλησμÜ»με τον Κων/νο ΔιαλησμÜ, συγγραφÝα, ποιητÞ, εκδüτη του περιοδικοý «ΑνÜπλασις» και ιδρυτÞ των εκπαιδευτηρßων «ΔιαλησμÜ».

·         με τον Αντþνιο ΖηλÞμονα, πρωτοδßκη, πρüεδρο πρωτοδικþν και Πρüεδρο του Αρεßου ΠÜγου.

·         με την Μαρßα Χρυσüγελου, πρþτη ελληνßδα δικηγüρο παρ’ Αρεßω ΠÜγω.

·         με τον ΙÜκωβο ΔραγÜτση, κορυφαßο παιδαγωγü αρχαιολüγο και συγγραφÝα.

·         με τον Κþστα ΡωμÜνο, δημοσιογρÜφο, συγγραφÝα, ποιητÞ και εκδüτη ελληνικþν αγγλικþν και αραβικþν εφημερßδων στο ΚÜιρο.

·         με τον Αιμßλιο ΔραγÜτση, φιλüλογο και θεατρικü συγγραφÝα.

·         με το Νικüλαο ΚαμπÜνη, δημοσιογρÜφο και εκδüτη.

·         με τον ‘Αριστο ΚαμπÜνη, ποιητÞ, συγγραφÝα, μεταφραστÞ, δημοσιογρÜφο, εκδüτη, και πρüεδρο της ¸νωσης Συντακτþν Ημερησßων Εφημερßδων Αθηνþν.

·         με τον Αριστεßδη Πρüκο, δικηγüρο, συγγραφÝα και ποιητÞ.

·         με τον ¶γγελο ΚοσμÞ, συγγραφÝα, δικηγüρο και λαογρÜφο.

·         με τους ποιητÝς Γ. Β. Πρüκο, ΙωÜννη ΒαλÞ, ΙσμÞνη Καραßωσηφßδου-Πολßτου, ΛÝανδρο ΠολενÜκη, Γιþργο Λßκο (της πρþτης μεταπολεμικÞς γενιÜς των ΕλλÞνων Ποιητþν).

·         με το ΧρÞστο Κουλοýρη, εκπαιδευτικü, συγγραφÝα και πολυβραβευμÝνο ποιητÞ.

·         με τον ΛευτÝρη Σταυριανü, παγκüσμια διακεκριμÝνο Ιστορικü, καθηγητÞ των τμημÜτων Ιστορßας των Πανεπιστημßων Νorth Western και της Καλιφüρνιας, συγγραφÝα του πολυσυζητημÝνου σχολικοý βιβλßου “Ιστορßα του Ανθρωπßνου γÝνους», βιβλßα του οποßου διδÜσκονται ακüμα στις ΗΠΑ.

·         με τον ΜÜνο ΦιλιππÜκη, λαογρÜφο και λüγιο.

·         με τον Νßκο ΚαλαμÜρη, εκπαιδευτικü και συγγραφÝα.

·         με τις εκλεκτÝς ηθοποιοýς Μαßρη Αρþνη, Ευδοξßα Σταματοποýλου (ΔεπÜστα), ΕιρÞνη ΒασιλÜκη, ΛÝλα Πατρικßου κ.α.

·         με την ΒαρβÜρα ΦιλιππÜκη, αρχαιολüγο, που Ýκανε ανασκαφÝς στην Ακρüπολη του ¶γιου ΑνδρÝα.

·         με τη Φραγκßσκη Ψαχαροποýλου- Καρüρη, μουσικü και παραγωγü ραδιοφωνικþν και τηλεοπτικþν εκπομπþν στην Ε.Ρ.Τ., που οραματßστηκε, πρωτοστÜτησε στη δημιουργßα δημιοýργησε εργαστÞριων μουσικÞς σε νησιÜ μεταξý των οποßων και το Μουσικü Εργαστηρßου Σßφνου (που λειτουργεß στο ΚÜτω ΠετÜλι με τον τßτλο Μουσικü ΕργαστÞρι "Φραγκßσκη Ψαχαροποýλου-Καρüρη" ).

·         με τον ΣταμÜτη ΠολενÜκη, γνωστü γελοιογρÜφο και αντιστασιακü σκιτσογρÜφο την περßοδο της κατοχÞς.

·         με τον Νικüλαο Βερνßκο-Ευγενßδη, πρüεδρο του Ευγενιδßου Ιδρýματος, εφοπλιστÞ.

·         με τον ΕυÜγγελο Θ. ΠαντÜζογλου, αεροναυπηγü, συνεργÜτη του ΑριστοτÝλη ΩνÜση και καταξιωμÝνο φωτογρÜφο του νησιοý.

·         με τον Στυλιανü Πρüκο, εφευρÝτη, κληροδüτημα του οποßου αποτελεß το ομþνυμο Φιλανθρωπικü ºδρυμα στο κÝντρο του νησιοý.

·         με τον Αντþνιο Γ. Τροýλλο, εκπαιδευτικü, λαογρÜφο και συγγραφÝα που βραβεýτηκε απü την Ακαδημßα Αθηνþν για το διδακτικü και συγγραφικü του Ýργο το 1988 και απü την ΕυρωπαúκÞ ¸νωση λογοτεχνþν με το Χρυσü της βραβεßο το 2009.

·         με τον αρχιμανδρßτη ΦιλÜρετο Απ. ΒιτÜλη, συγγραφÝα, μελετητÞ, ιεροκÞρυκα.

·         με το Νßκο Α. Σταυριανü, συγγραφÝα, λογοτÝχνη, ερευνητÞ.

Και στις μÝρες μας...

·         με τον κ. Σßμο Μιλτ. Συμεωνßδη, ιστοριοδßφη, ιστορικü και συγγραφÝα της «Ιστορßας της Σßφνου» και των «Σιφνιακþν» (επετηρßδες ΙστορικÞς ¾λης της Σßφνου -22 τüμοι Ýως σÞμερα που εκδßδονται κÜθε χρüνο με δαπÜνη του ΔÞμου Σßφνου).

·         με τον κ. Τßτο Πατρßκιο, νομικü, κοινωνιολüγο, συγγραφÝα, μεταφραστÞ και σπουδαßο ποιητÞ βραβευμÝνο στην Ιταλßα, τη Γαλλßα και τη Γερμανßα αλλÜ και με το ΜεγÜλο Κρατικü Βραβεßο το 1994 και απü την Ακαδημßα Αθηνþν το 2008 για το σýνολο του Ýργου του.

·         με τον κ. Γιþργο Ξ. ΜατζουρÜνη, δημοσιογρÜφο και λογοτÝχνη, μÝλος της E.Σ.H.E.A. και της Εταιρεßας ΣυγγραφÝων.

·         με τον κ. Νικüλαο Γ. ΠρομπονÜ, εκπαιδευτικü (ΓυμνασιÜρχη –ΛυκειÜρχη επß 25ετßα στη Σßφνο), υπηρεσιακü πρüεδρο της Κοινüτητας Απολλωνßας Σßφνου (1974) και συγγραφÝα, που προσφÝρει τις υπηρεσßες του στην τοπικÞ κοινωνßα απü διÜφορες κατÜ καιροýς, τιμητικÝς και Üμισθες θÝσεις.

·         με τον κ. Μßμη Ντ. ΛεμονÞ συγγραφÝα και ποιητÞ

·         με την κα Ουρανßα Απ. ΚαλογÞρου, εκδüτρια και λογοτÝχνη

·         με την κα ΤζουλιÝτα Καρüρη, ποιÞτρια και παραγωγü ραδιοφωνικþν εκπομπþν.

·         με τον κ. Γιþργο ΜπρουνιÜ, ποιητÞ που βραβεýτηκε απü την Ακαδημßα Αθηνþν το 2010 για την ποιητικÞ συλλογÞ του «ΤÝντα στον αÝρα» (2009).

·         με τον ΕυροβουλευτÞ Νßκο Π. Χρυσüγελο.

·         με 10 βουλευτÝς,

·         με 2 υπουργοýς και

·         με αμÝτρητους λαúκοýς ποιητÝς, επιστÞμονες και καλλιτÝχνες ως τις μÝρες μας.

 


Στο νησß σÞμερα κυκλοφοροýν δυο τοπικÝς εφημερßδες, τα "ΣιφναúκÜ ΝÝα" και η "Σßφνος" που εßναι και η Αρχαιüτερη της ΕλλÜδας (εκδßδεται ανελλιπþς απü το 1880), καθþς και μßα διαδικτυακÞ εφημερßδα το "Σιφναúκü Φως".

Η «Εταιρεßα Σιφναúκþν Μελετþν» οργÜνωσε στο νησß (1998, 2002, 2006, 2010) τÝσσερα ΔιεθνÞ ΣιφναúκÜ Συμπüσια με εκατοντÜδες εισηγητÝς και συνÝδρους απ’ üλο τον κüσμο, και με ενδιαφÝρουσες επιστημονικÝς ανακοινþσεις και εισηγÞσεις που αφοροýν στη Σßφνο (Στην περßοδο της Αρχαιüτητας, του Βυζαντßου, της Φραγκοκρατßας και της Τουρκοκρατßας αλλÜ και στους νεüτερους χρüνους, στην ΑρχιτεκτονικÞ της Σßφνου, την Γεωλογßα τη Λαογραφßα και τη Λογοτεχνßα της) .Τα πρακτικÜ των Συμποσßων κυκλοφοροýν σε Ýντυπη και ηλεκτρονικÞ μορφÞ και αποτελοýν σημαντικÞ πηγÞ για την ιστορßα του νησιοý μας.

Το 2007 ο Ελβετικüς Οργανισμüς Τουρισμοý βρÜβευσε τη Σßφνο ως «το Νησß των Ποιητþν και του Πολιτισμοý».

ΚÜθε χρüνο πραγματοποιοýνται δεκÜδες πολιτιστικÝς εκδηλþσεις στο νησß που συνεχßζουν την παρÜδοση στα γρÜμματα, τις τÝχνες και τον πολιτισμü γενικüτερα.

Εκκλησßες - ΜοναστÞρια

ΣτενÜ συνδεδεμÝνα με την ιστορßα, την αρχιτεκτονικÞ παρÜδοση και τη θρησκευτικÞ – κοινωνικÞ ζωÞ της Σßφνου εßναι οι πολυÜριθμες εκκλησßες και τα μοναστÞρια του νησιοý.

Απü ιστορικÞ Üποψη, οι Σιφνιοß επωφελÞθηκαν απü τα προνüμια που τους παραχþρησαν οι Τοýρκοι σουλτÜνοι σχετικÜ με την ελεýθερη εκδÞλωση της χριστιανικÞς τους πßστης. ¸τσι το 1646 συστÞθηκε η ΑρχιεπισκοπÞ Σßφνου, η οποßα περιελÜμβανε, εκτüς απü τη Σßφνο, τα νησιÜ Αμοργü, ΑνÜφη, ΑστυπÜλαια, ΗρακλειÜ, ºο, Μýκονο, ΣÝριφο, Σßκινο και ΦολÝγανδρο.

Αργüτερα, οι Σιφνιοß συνÞθιζαν να κληροδοτοýν τα περιουσιακÜ τους στοιχεßα σε εκκλησßες Þ μοναστÞρια και να αναλαμβÜνουν διÜφορες υποχρεþσεις απÝναντι σε αυτÜ με την τÝλεση τελετουργιþν (κυρßως πανηγυριþν).

Απüδειξη της θρησκευτικÞς παρÜδοσης των Σιφνιþν ο αριθμüς των εκκλησιþν και Μοναστηριþν που υπÜρχουν στο νησß. Ο αριθμüς αυτüς (237) εßναι o μεγαλýτερος απü κÜθε Üλλο νησß των ΚυκλÜδων, αναλογικÜ με τη συνολικÞ Ýκταση του νησιοý.

ΠολλÝς απü τις εκκλησßες και τα μοναστÞρια της Σßφνου Ýχουν χαρακτηριστεß ιστορικÜ μνημεßα και Ýχουν τερÜστιο θρησκευτικü και αρχιτεκτονικü ενδιαφÝρον. ΕκκλησιαστικÝς επιτροπÝς και «αδερφÜτα» φροντßζουν με αξιοζÞλευτη συνÝπεια και εθελοντικÞ εργασßα για τη συντÞρηση ακüμα και αυτþν που βρßσκονται σε περιοχÝς μη προσβÜσιμες απü τροχοφüρα.

Οι ενοριακοß ναοß στη Σßφνο εßναι οκτþ: του Αγßου Σπυρßδωνα στην Απολλωνßα, που αποτελεß και το Μητροπολιτικü Ναü του νησιοý, της Παναγßας της Κüχης στον Αρτεμþνα, των Ταξιαρχþν στον ¶γιο ΛουκÜ, του Αγßου ΙωÜννη του Προδρüμου στο ΠÜνω ΠετÜλι, της Ζωοδüχου ΠηγÞς στο ΚÜτω ΠετÜλι, της ΠαναγιÜς Ελεοýσας στο ΚÜστρο, του Αγßου ΝικολÜου στα ΕξÜμπελα και του Αγßου Γεωργßου στην ΚαταβατÞ.

Αν και κανÝνα μοναστÞρι στις μÝρες μας δεν εßναι ενεργü, τα μοναστÞρια της Σßφνου εξακολουθοýν να Ýχουν ιδιαßτερη ιστορικÞ και θρησκευτικÞ αξßα.

Το μοναστÞρι της ΒρυσιανÞς στα ΕξÜμπελα, τo μεγαλýτερo του νησιοý, κτßστηκε τον 17ο αιþνα και εßναι αφιερωμÝνο στο ΓενÝθλιο της Θεοτüκου. Εκεß στεγÜζεται το Μουσεßο ΕκκλησιαστικÞς ΤÝχνης και στα εκθÝματÜ του περιλαμβÜνονται Ýντυπα παλαιþν εκδüσεων, Ýνα ευαγγÝλιο του 1796, το Πατριαρχικü Συγγßλιο που παραχωρεß προνüμια στη ΜονÞ, λειψανοθÞκες, εξαπτÝρυγα, ιερÜ σκεýη, Üμφια, εικüνες, Ýνα ιερατικü φελüνιο εξαιρετικÞς τÝχνης, κ.Ü.

Το μοναστÞρι του ΠροφÞτη Ηλßα του Αψηλοý, στην κορυφÞ του ομþνυμου και ψηλüτερου βουνοý της Σßφνου (σε υψüμετρο 700 μÝτρων περßπου), το οποßο οικοδομÞθηκε πÜνω στα ερεßπια αρχαßας ακρüπολης. Στα δεξιÜ του μοναστηριοý βρßσκεται το μικρü εκκλησÜκι του Αγßου Ελισαßου.

Το μοναστÞρι του Χρυσοστüμου στο ΚÜτω ΠετÜλι εßναι Ýνα ιστορικü μοναστÞρι της Σßφνου στα ανατολικÜ του οικισμοý, üπου σýμφωνα με την παρÜδοση λειτοýργησε το πρþτο Ελληνικü σχολεßο του νησιοý, πιθανüτατα το 1650. Στη ΜονÞ αυτÞ στεγÜστηκε απü το 1835 και μετÜ η περßφημη ΣχολÞ του Αγßου ΤÜφου.

Το μοναστÞρι της ΠαναγιÜς του Βουνοý, (σýντομη παρÜκαμψη δεξιÜ στο δρüμο Απολλωνßας - Πλατý Γιαλοý), με ιδιαßτερη αρχιτεκτονικÞ ομορφιÜ και καταπληκτικÞ θÝα προς τον οικισμü, την παραλßα του Πλατý Γιαλοý και το απÝναντι νησÜκι της ΚιτριανÞς. Η εκκλησßα εßναι τρισυπüστατη – αφιερωμÝνη στα Εισüδια της Θεοτüκου, στους Αγßους Κωνσταντßνο και ΕλÝνη και στον ¶γιο Νικüλαο – και φÝρεται üτι κτßστηκε στις αρχÝς του 19ου αιþνα.

Το μοναστÞρι της Παναγßας των Φυρογεßων (16ος αιþνας), βρßσκεται στο δρüμο προς το Βαθý, πÜνω στη διασταýρωση με τον περιφερειακü δρüμο Απολλωνßας. Πιθανüτατα οφεßλει την ονομασßα του στα κüκκινα χþματα που υπÞρχαν στην περιοχÞ. Παλιüτερα διÝμεναν σε αυτÞν, κατÜ τους χειμερινοýς μÞνες, οι μοναχοß του Αú ΝηγιÜ του Αψηλοý. Η ΜονÞ επισκευÜστηκε τη δεκαετßα του 70 απü την ΕλληνικÞ Εταιρεßα ΠεριβÜλλοντος και Πολιτισμοý και η αναστÞλωση της επιβραβεýτηκε με την απονομÞ του τιμητικοý Διπλþματος Europa Nostra.

Εκκλησßες με ιδιαßτερα επιβλητικÞ παρουσßα, εßναι η Παναγßα η ΧρυσοπηγÞ, η Πολιοýχος της Σßφνου, που συνδÝει την ιστορßα της με μια σειρÜ θρησκευτικþν παραδüσεων και θρýλων και αποτελεß σημεßο αναφορÜς üχι μüνον για τους Σιφνιοýς αλλÜ και για üλους τους ¸λληνες ορθüδοξους. Ακüμα η Παναγßα η ΠουλÜτη, ιδιüκτητη εκκλησßα κτισμÝνη το 1870, στην ανατολικÞ πλευρÜ της Σßφνου, κÜτω απü τον Αρτεμþνα, η Εκκλησßα των ΕπτÜ Μαρτýρων (Þ ΕπταμÜρτυρος) κτισμÝνη «πÜνω» στη θÜλασσα κÜτω απü το λüφο του ΚÜστρου, ο Σταυρüς του ΦÜρου (στον ομþνυμο οικισμü) και ο Αú Σþστης στα παλιÜ αργυρωρυχεßα της Σßφνου, απü τα αρχαιüτερα του κüσμου.

ΠολλÝς ακüμα οι εκκλησßες που μπορεß να επισκεφτεß ο επισκÝπτης σε κÜθε οικισμü της Σßφνου:

Στα ΕξÜμπελα: οι εκκλησßες του "ΓÝρου" ¶ι Νικüλα, üπου υπÜρχει και ο τÜφος του ποιητÞ ΑριστομÝνη ΠροβελÝγγιου, του Αγßου Αθανασßου, του Αγßου Δημητρßου, του Αγßου Γεωργßου, της Αγßας ΚυριακÞς, του Χριστοý, της Αγßας ΒαρβÜρας και της ΠαναγιÜς, ενþ περιφερειακÜ του οικισμοý οι εκκλησßες του Αγßου Στυλιανοý, της ΠαναγιÜς το Στραοπüδι, του ¶ι ΓιÜννη στην ΚορακιÜ, της Αγßας ΦωτεινÞς, του ¶ι Γιþργη του ΜαστιχÜ, του Αγßου Τρýφωνα, της Αγßας ¶ννας.

Στην ΚαταβατÞ: Η Παναγßα η Αγγελüκτιστη, τρßκλιτη εκκλησßα με κωνοειδÞ τροýλο και επιτοßχιες αγιογραφßες, την οποßα, üπως λÝει η παρÜδοση, Ýχτισαν και λειτουργοýν ¶γγελοι. Δßπλα της βρßσκεται το εκκλησÜκι του Αγßου Ελευθερßου. ¶λλες εκκλησßες της ΚαταβατÞς εßναι της Ευαγγελßστριας, των Αγßων ΣαρÜντα, του ¶ι ΓιωργÜκη, του Χριστοý, του ¶ι Γιþργη τ’ Απελα?τη, του ΠροφÞτη Ηλßα του Χαμηλοý, του ¶ι ΓιÜννη του ΕλεÞμονα.

Στην Απολλωνßα: η Παναγßα η Ουρανοφüρα (Γερανιοφüρα), οι εκκλησßες της ΣωτÞρας, του Σταυροý, του ΤαξιÜρχη, του Αγßου Αθανασßου, του Χριστοý, του Αγßου Σþζοντα, του Αγßου Αντωνßου, του Αγßου ΝικολÜου (στην ΠηγÞ), της ΠαναγιÜς του Μπαροý, και στην ευρýτερη περιοχÞ της Απολλωνßας της Αγßας ΒαρβÜρας, των Αγßων Αποστüλων, του Ρüδου του ΑμÜραντου, της Αγßας ΤριÜδος, του Αγßου Αρτεμßου (üπου στεγÜστηκε το πρþτο αλληλοδιδακτικü σχολεßο και το πρþτο Σχολαρχεßο της ελεýθερης Σßφνου), το παλιü γυναικεßο ΜοναστÞρι του Αγßου ΙωÜννη του Θεολüγου (στου Μονγκοý).

Στον Αρτεμþνα: η Παναγßα της ¶μμου, η Παναγßα του ΜπαλÞ, ο ¶ι ΠÝτρος, ο ¶γιος Σπυρßδωνας και η Αγßα ¶ννα.

Στον ¶γιο ΛουκÜ: ο ¶γιος Κωνσταντßνος, ο ¶ι Λοýκας, ο ¶ι Γιþργης τ’ ΑφÝντη, η ΠαναγιÜ τα ΓουρνιÜ, που πÞρε το üνομÜ της απü τις γοýρνες που βρßσκονταν στο ποτÜμι και Ýπλεναν τα ροýχα τους οι νοικοκυρÝς. Στην εκκλησßα, - δισυπüστατη, αφιερωμÝνη στην Παναγßα και στον ¶γιο Νικüλαο - υπÜρχουν τοιχογραφßες του Σιφνιοý ιερομüναχου ΑγÜπιου του Δευτερεýοντος, με προεξÝχουσα την τοιχογραφßα του Κýκλου της ζωÞς.

Στο ΠÜνω ΠετÜλι: οι εκκλησßες του Αγßου ΙωÜννη του Θεολüγου (ΘεολογÜκι), του Αγßου Τρýφωνα, της ΑγιÜς ΠαρασκευÞς, του ¶ι Γιþργη της ΠατσÜνας και του ¶ι Αντýπα (μετüχι του Αγßου ¼ρους, üπου στα χρüνια της ΕπανÜστασης λειτοýργησε το πρþτο προπαρασκευαστικü σχολεßο της Σßφνου, που ßδρυσε ο Νικüλαος Χρυσüγελος).

Στο ΚÜστρο: οι εκκλησßες της ΘεοσκÝπαστης, του Αγßου ΝικολÜου, της ΑγιÜς Αικατερßνης, της Κοßμησης της Θεοτüκου, του Αγßου ΙωÜννη Προδρüμου, του Αγßου ΙωÜννη του Θεολüγου, των Ταξιαρχþν, του ¶ι Γιþργη του Γιαλοý (Þ της ΣερÜλιας) κ.Ü. Το πλÞθος των εκκλησιþν στον οικισμü του ΚÜστρου (εικοσιδýο εκκλησßες μüνο στο εσωτερικü του οικισμοý) αποδεικνýεται και απü την ýπαρξη του τοπωνυμßου «Των Πολλþν Εκκλησιþν». ΔεξιÜ στην εßσοδο του οικισμοý βρßσκονται οι δýο εκκλησßες του Αγßου ΣτεφÜνου και του Αγßου ΙωÜννη του Καλυβßτη, üπου λειτοýργησε απü το 1687 Ýως το 1835 η περßφημη ΣχολÞ του Αγßου ΤÜφου, γνωστÞ ως «ΠαιδευτÞριο του ΑρχιπελÜγους».

Στο ΚÜτω ΠετÜλι: οι εκκλησßες του ¶ι ΝικÞτα, του ¶ι Σþστη, του Αγßου Γεωργßου, της ΑγιÜς ΠαρασκευÞς, της ΠαναγιÜς τα ΣκαλÜκια. Στις νüτιες παρυφÝς του χωριοý βρßσκεται η γραφικÞ εκκλησßα της Παναγßας του Κοýκια (Μυρτιδιþτισσας 1614).

ΜερικÝς μüνο απü τις εκκλησßες που αξßζει να επισκεφτεß κανεßς, üχι μüνον για θρησκευτικοýς λüγους αλλÜ και για να απολαýσει τις πολλÝς και διαφορετικÝς εικüνες της Σßφνου εßναι: Η εκκλησßα του Αγßου Συμεþν και του ¶ι ΝηγιÜ του Τρουλακιοý που δεσπüζουν πÜνω απü τον üρμο των Καμαρþν, η εκκλησßα του Αγßου ΑνδρÝα στο λüφο της Αρχαßας Ακρüπολης αλλÜ και του Αγßου ΝικÞτα στο ΣελλÜδι, η δισυπüσταστη εκκλησßα του Αγßου ΠολυκÜρπου στο γραφικü κüλπο της ΧερρονÞσου, η δßκλιτη εκκλησßα των Ταξιαρχþν στο Βαθý, οι ¶γιοι ΑνÜργυροι στην Αγßα Μαρßνα Καμαρþν και στο δρüμο της Απολλωνßας, η ΠαναγιÜ το Τüσο Νερü, η εκκλησßα της Παναγßας της ΚιτριανÞς στο νησÜκι της ΚιτριανÞς Ýξω απü τον Πλατý Γιαλü που χρονολογεßται στα τÝλη του 10ου-11ου αιþνα, το ξωκλÞσι του Αγßου ΧαραλÜμπου στο μονοπÜτι που ενþνει το Γλυφü με τη ΧρυσοπηγÞ, η ΑγιÜ ΣοφιÜ και ο ¶ι Γιþργης ο ΚαραβοστÜσης στον Πλατý Γιαλü.

Αξßζει, τÝλος, να περπατÞσει κÜποιος μÝσα στην περιοχÞ της “Natura”, προκειμÝνου να επισκεφτεß εκκλησßες μοναδικÞς ομορφιÜς και απλüτητας, üπως το μοναστÞρι του ΤαξιÜρχη της ΣκÜφης, το ξωκλÞσι του ¶ι ΣτÜθη, η εκκλησßα της Αγßας Μαρßνας και του Αγßου Κωνσταντßνου στο ΦλÜμπουρο, η ΠαναγιÜ του ΝÞλιου, ο ¶ι ΓιÜννης του Μαýρου Χωριοý, ο ¶ι Νικüλας Τ’ ΑερινÜ, η ΑγιÜ Αικατερßνη η ΚÜπφαρη, ο ¶γιος Πολýκαρπος στο Καλαμßτσι.

Αρχαιολογικοß χþροι

Αρχαßα ορυχεßα

Το υπÝδαφος της Σßφνου αποτελεßται κυρßως απü σχιστüλιθους, γνεýσιους και μÜρμαρα, αλλÜ επßσης εßναι και μεταλλοφüρο και περιÝχει αργυροýχο μüλυβδο, χαλκü, σßδηρο και ψευδÜργυρο, στοιχεßο που διαδραμÜτισε καταλυτικü ρüλο στην ανÜπτυξη του νησιοý απü την προúστορικÞ εποχÞ, καθþς η Ýναρξη της εκμετÜλλευσης των μεταλλοφüρων κοιτασμÜτων Ýδωσε þθηση στη γενικüτερη πολιτιστικÞ εξÝλιξη, αποτελþντας Ýνα απü τα κýρια στÜδια της μετÜβασης απü την ΕποχÞ του Λßθου στη ΕποχÞ του Χαλκοý.

ΥπÜρχουν δυο τοξοειδÞς μεταλλοφüρες ζþνες: Η μια με κοιτÜσματα αργυροýχου μüλυβδου βρßσκεται στο βüρειο τμÞμα του νησιοý και εκτεßνεται απü βορειοανατολικÜ προς νοτιοδυτικÜ, απü τις θÝσεις ¶γιος Σþστης, ¶γιος Συλßβεστρος, ΒορεινÞ, ΚÜψαλος και Ξερüξυλο. Η δεýτερη εκτεßνεται απü την περιοχÞ του ¶ι ΓιÜννη ΦÜρου προς Αποκοφτü και ¶σπρο Πýργο.

Στη χερσüνησο του ¶ι Σþστη αποδεßχτηκε üτι η πρþτη μεταλλευτικÞ δραστηριüτητα για την παραγωγÞ αργýρου και μολýβδου Üρχισε τουλÜχιστον απü την αρχÞ της 3ης χιλιετßας π.Χ. στοιχεßο που καθιστÜ το συγκεκριμÝνο μεταλλεßο ως το δεýτερο αρχαιüτερο αργυρωρυχεßο του κüσμου.

ΕκμετÜλλευση ορυχεßων Σßφνου

(üπως αναφÝρεται στο βιβλßο «Σßφνος – Ακρüπολη Αγ. ΑνδρÝα» της Χριστßνας ΤελεβÜντου Ýκδοσης Υπουργεßου Πολιτισμοý).

3η χιλ. π.Χ.: ΕκμετÜλλευση ορυχεßων αργýρου Αγßου Σþστη, Αγßου ΣυλβÝστρου (Þ Συλßβεστρου), ΒορεινÞς, ΚÜψαλου, Ξερüξυλου.

ΑρχαúκÞ εποχÞ (700-480 π.Χ): ΕκμετÜλλευση ορυχεßων αργýρου Αγßου Σþστη, Αγßου ΣυλβÝστρου (Þ Συλßβεστρου), ΒορεινÞς, ΚÜψαλου, Ξερüξυλου και εκμετÜλλευση μεταλλεßων χρυσοý περιοχÞς ¶ι ΓιÜννη ΦÜρου, Αποκοφτοý και ¶σπρου Πýργου.

19ος και 20ος αι. μ.Χ.: Εξüρυξη σιδÞρου των μεταλλεßων του Αγßου Σþστη, Αγßου ΣυλβÝστρου (Þ Συλßβεστρου), ΒορεινÞς, ΚÜψαλου.

Αρχαßες ακροπüλεις

Ακρüπολη και οικισμüς ΚÜστρου

Το ΚÜστρο εßναι η παλιÜ πρωτεýουσα της Σßφνου. Κατοικεßται αδιÜκοπα απü τους προúστορικοýς χρüνους (πρþτη εγκατÜσταση στο λüφο την 3η χιλιετßα π.Χ.) Ýως σÞμερα. Πρüκειται για το αρχαßο «¶στυ» που αναφÝρει ο Ηρüδοτος και που Þκμασε τον 6ο π.Χ. αι., με Πρυτανεßο, μεγÜλο ναü και θÝατρο του Διονýσου και πολυτελÞ δημüσια κτÞρια απü λευκü παριανü μÜρμαρο («λευκüφρυς αγορÜ»).

Στην κορυφÞ του λüφου βρßσκουμε τα ερεßπια της αρχαßας ακρüπολης του ΚÜστρου (6ου π.Χ. αιþνα), με τεßχος απü σιφναßικο μÜρμαρο, το μοναδικü μαρμÜρινο τεßχος της εποχÞς αυτÞς στις ΚυκλÜδες που σþζεται Ýως σÞμερα.

Η αρχαßα ακρüπολη, οι εντοιχισμÝνες στα νεüτερα κτÞρια αρχαßες κολþνες, οι ρωμαúκÝς σαρκοφÜγοι που συναντÜμε στα σοκÜκια, οι Ýξι «λüτζιες» (πýλες στοÝς απü τις οποßες εισερχüμαστε στον οικισμü), τα εκκλησÜκια του 16ου και του 17ου αι. με τα διακοσμημÝνα δÜπεδα κ.α. καθιστοýν üλο τον οικισμü του ΚÜστρου Ýνα ανοιχτü μουσεßο.

Ακρüπολη Αγßου ΑνδρÝα (13ου αι. π.Χ)

Πρüκειται για τον πρþτο οργανωμÝνο επισκÝψιμο αρχαιολογικü χþρο της Σßφνου που απλþνεται στο πλÜτωμα του λüφου του Αγßου ΑνδρÝα (Þ ¶ι ΝτριÜ για τους ντüπιους) σε Ýκταση δÝκα χιλιÜδων περßπου τετραγωνικþν μÝτρων. Οι ανασκαφÝς που Ýγιναν στην περιοχÞ τüσο τη δεκαετßα 70-80 απü τη ΣιφνιÜ Αρχαιολüγο ΒαρβÜρα ΦιλιππÜκη üσο και απü την αρχαιολüγο Χριστßνα ΤελεβÜντου απü το 1997 Ýως το 2008 Ýφεραν στο φως το ισχυρü μεγαλοπρεπÝς μυκηναúκü τεßχος της Ακρüπολης και τον πυκνü πολεοδομικü ιστü που περιλαμβÜνει, με το μεγÜλο ιερü, τα οικοδομÞματα, τους δρüμους, τα Ýργα διαχεßρισης των ομβρßων υδÜτων καθþς και πληθþρα ποικßλων κινητþν ευρημÜτων. Η πλÞρης ανÜδυση της εντυπωσιακÞς αυτÞς Ακρüπολης ýστερα απü τüσες χιλιÜδες χρüνια Ýδειξε με τον πιο γλαφυρü τρüπο τη μεγαλοπρÝπεια και ευρωστßα του νησιοý.

Ο χþρος της Ακρüπολης, üπως και το εκθετÞριο με τα ευρÞματα απü τις ανασκαφÝς της περιοχÞς, εßναι επισκÝψιμα üλο το χρüνο καθημερινÜ (εκτüς ΔευτÝρας και αργßας) απü τις 8:30 Ýως τις 15:00

¶λλοι αρχαιολογικοß χþροι

Αρχαßο οχυρü και ιερü στο λüφο του Αγßου ΝικÞτα (6ου αι. π.Χ.)

Απü το δρüμο της ΧερρονÞσου ξεκινÜει ανηφορικü μονοπÜτι που οδηγεß μετÜ απü 45 λεπτÜ πεζοπορßας στην κορυφÞ του λüφου του Αγßου ΝικÞτα üπου δßπλα στην ομþνυμη εκκλησßα διακρßνονται μÝρη απü τα τεßχη αρχαßου οχυροý και ιεροý καθþς και απομεινÜρια αρχαßου πýργου.

Αρχαßο ιερü στο λüφο του ΠροφÞτη Ηλßα Τρουλακιοý (6ου αι. π.Χ.).

Απü το δρüμο της ΧερρονÞσου ξεκινÜει ανηφορικü μονοπÜτι που οδηγεß μετÜ απü 35 περßπου λεπτÜ πεζοπορßας στην κορυφÞ του λüφου του ΠροφÞτη Ηλßα (463 μ.) üπου και τα ßχνη του αρχαßου ιεροý.

Αρχαßοι πýργοι (6ου – 3ου π. Χ. αι.)

ΚατÜ την περßοδο της ακμÞς του νησιοý (γýρω στον 6ο αι. π. Χ.) και λüγω του πλοýτου απü τα κÝρδη της εκμετÜλλευσης των μεταλλεßων οι Σιφνιοß Üρχισαν να κατασκευÜζουν Ýνα δßκτυο πýργων σε üλη την Ýκταση του νησιοý. ΑρχικÜ κοντÜ στα μεταλλεßα και αργüτερα και στο υπüλοιπο νησß, σε καλλιεργÞσιμες περιοχÝς και σε στρατηγικÝς θÝσεις (κορυφÝς υψωμÜτων και πλαγιÝς). Οι οχυρωματικÝς και αμυντικÝς αυτÝς κατασκευÝς χρησßμευαν τüσο ως παρατηρητÞρια και φυλÜκια που εξασφÜλιζαν την επικοινωνßα μÝσα κι Ýξω απü το νησß üσο και ως καταφýγια του αγροτικοý πληθυσμοý σε ξαφνικÝς πειρατικÝς επιδρομÝς. ¼λοι οι πýργοι του νησιοý Þταν στρογγυλοß. Επικοινωνοýσαν μεταξý τους αλλÜ και με τις αρχαßες ακροπüλεις με σÞματα κατüπτρων Þ καπνοý. ΣÞμερα η αρχαιολογικÞ υπηρεσßα Ýχει καταγρÜψει 77 αρχαßους πýργους στη Σßφνο, περισσüτερους δηλαδÞ απü Ýνα πýργο ανÜ τετραγωνικü χιλιüμετρο. Αρκετοß απü αυτοýς βρßσκονται σε απομακρυσμÝνα σημεßα και εßναι πιο δυσπρüσιτοι, αλλÜ υπÜρχουν και αρκετοß που εßναι πιο εýκολα προσβÜσιμοι.

Απü αυτοýς που σþζονται σε αρκετÜ μεγÜλο ýψος και εßναι πιο ευπρüσιτοι, ξεχωρßζουν ο ¶σπρος Πýργος στον ΠαντοκρÜτορα (6ου π. Χ. αι.), ο Μαýρος πýργος στα ΕξÜμπελα (5ου π. Χ. αι.) και ο Πýργος στου ΚαδÝ στο δρüμο για Βαθý(4ου π. Χ. αι.) Απü το 2003, σχεδüν δυüμιση χιλιÜδες χρüνια μετÜ την πρþτη χρÞση τους, τοπικοß φορεßς και δεκÜδες εθελοντÝς αναβιþνουν το σýστημα επικοινωνßας των φρυκτωριþν κÜθε χρüνο την ΚυριακÞ της ΠεντηκοστÞς.

Ιερü των Νυμφþν στις ΚορακιÝς

Στην περιοχÞ « ΚορακιÝς» στις ΚαμÜρες ( ξεκινþντας απ’ το Υδραγωγεßο και πολý χαμηλüτερα απü τη Μαýρη ΣπηλιÜ), βρßσκεται το «Ιερü των Νυμφþν» με την εγχÜρακτη επιγραφÞ σε βρÜχο αριστερÜ απü την εßσοδο της σπηλιÜς «ΝΥΦΕΩΝ ΗΙΕΡΩΝ»

Αρχαßος Τýμβος "Σωροýδι" (17ος-11ος π.Χ. αι)

Πρüκειται για μεγÜλη κατασκευÞ, πιθανþς μυκηναúκüς θολωτüς τÜφος, στη θÝση που εßναι γνωστÞ με το τοπωνýμιο «Σωροýδι» ( στην περιοχÞ του ΠαντοκρÜτορα), που προφανþς οφεßλεται στον χωμÜτινο σωρü εν εßδη τýμβου. Η κατασκευÞ εßναι υπÝργεια, κτισμÝνη σε σχετικÜ επßπεδη επιφÜνεια. ¶λλωστε γι αυτü το λüγο και προκειμÝνου να συγκρατηθεß ο χωμÜτινος σωρüς που τον σκεπÜζει εßχε κατασκευαστεß περιμετρικÜ στη βÜση του κυκλþπειο βαθμιδωτü Üνδηρο, το οποßο εßναι ορατü παρÜ την πυκνÞ βλÜστηση. Στη δυτικÞ πλευρÜ, η οποßα εßναι και η πιο απüτομη, διαμορφþνονται δÝκα βαθμßδες συνολικοý ýψους 5,50 μ. Το μÝγιστο ýψος του τýμβου μαζß με το βαθμιδωτü ανÜλημμα φτÜνει τα 20,45 μ. Απü την ταφικÞ αυτÞ κατασκευÞ, η οποßα πιθανüν να εßχε συληθεß Þδη κατÜ την αρχαιüτητα, Ýχει καταρρεýσει η οροφÞ και τμÞμα των κÜθετων κτιστþν τοιχωμÜτων, το δε υλικü αυτü βρßσκεται επιτüπου. Ο Σιφνιüς αρχαιολüγος ΙÜκωβος ΔραγÜτσης, σε μικρÞ ανασκαφικÞ Ýρευνα που πραγματοποßησε τα Ýτη 1915-1916, βρÞκε στην επßχωση του τÜφου λßγα ρωμαúκÜ üστρακα. Το «Σωροýδι» αποτελεß Ýνα εντυπωσιακü μνημεßο που εßναι ορατü απü πολλÜ σημεßα της περιοχÞς και Ýχει Üμεση οπτικÞ επαφÞ με την μυκηναúκÞ ακρüπολη στο λüφο του Αγßου ΑνδρÝα. Δεν αποκλεßεται να πρüκειται για τÜφο κÜποιου μυκηναßου Üρχοντα που εßχε σχÝση με τη θÜλασσα και για τον οποßο διÜλεξαν αυτÞ την τüσο προνομιακÞ θÝση στην εßσοδο του κüλπου του Πλατý Γιαλοý.

Μουσεßα

Αρχαιολογικüς χþρος Αγßου ΑνδρÝα - ΕκθετÞριο

Πρüκειται για το νεüτερο και το πιο σýγχρονο μουσεßο του νησιοý (ανοιχτü για το κοινü απü το 2010). Εδþ εκτßθενται διÜφορα επιλεγμÝνα ευρÞματα απü τις ανασκαφÝς της περιοχÞς καθþς και πλοýσιο Ýντυπο και ηλεκτρονικü εποπτικü υλικü τüσο για την Ακρüπολη του Αγ. ΑνδρÝα üσο και για το υπüλοιπο νησß (Αρχαßο ¶στυ-ΚÜστρο Σßφνου, Μεταλλεßα Σßφνου, Αρχαßοι πýργοι) απü τους προúστορικοýς χρüνους Ýως την ýστατη αρχαιüτητα. To 2012 ο χþρος τιμÞθηκε με το βραβεßο EUROPA NOSTRA ως εξαιρετικü παρÜδειγμα διατÞρησης και ανÜδειξης της πολιτιστικÞς κληρονομιÜς.

Λειτουργεß üλο το χρüνο, καθημερινÜ εκτüς ΔευτÝρας και αργιþν απü τις 8:30 το πρωß ως τις 15:00. (τηλ. 2284031488)

Αρχαιολογικü μουσεßο Σßφνου στο ΚÜστρο

Το κτÞριο κατασκευÜστηκε απü την ΑρχαιολογικÞ Υπηρεσßα στη δεκαετßα του ‘70 σε οικüπεδο που δþρισε ο Σιφνιüς καθηγητÞς Γ. ΜαριδÜκης και στεγÜζεται σε διþροφο κτÞριο στο εσωτερικü του χωριοý. Αναπαλαιþθηκε απü το Υπουργεßο Πολιτισμοý στις αρχÝς της δεκαετßας του 1980 και απü το 1986 λειτουργεß κανονικÜ. Στις συλλογÝς του περιλαμβÜνει ευρÞματα απü διÜφορες θÝσεις του νησιοý üπως: ΓλυπτÜ (επιτýμβια, αγÜλματα, αρχιτεκτονικÜ μÝλη κ.λ.π.) απü την αρχαúκÞ μÝχρι και τη ρωμαúκÞ εποχÞ (6ος αιþνας π.Χ. - 1ος αιþνας π.Χ.), κεραμικÜ απü το ΚÜστρο απü τη γεωμετρικÞ μÝχρι και την ελληνιστικÞ εποχÞ ( 8ος αιþνας π.Χ. - 2ος αιþνας π.Χ.), και νομßσματα. Απü τα σημαντικüτερα εκθÝματα του εßναι η ανθεμωτÞ επßστεψη μαρμÜρινης επιτýμβιας στÞλης ( 4ου αιþνας π.Χ.), το κεφÜλι απü μαρμÜρινο γυναικεßο Üγαλμα (4ος αι. π.Χ.) το κεφÜλι κοýρου απü μÜρμαρο (μÝσα 6ου αι. π.Χ.), το μαρμÜρινο ιωνικü κιονüκρανο (6ου αι. π.Χ.), η μαρμÜρινη επιτýμβια στÞλη (ελληνιστικþν χρüνων).

Λειτουργεß καθημερινÜ εκτüς ΔευτÝρας και αργιþν. Πληροφορßες: τηλ. 22840 31022

Λαογραφικü μουσεßο στην Απολλωνßα

ΣτεγÜζεται στην κεντρικÞ πλατεßα (πλατεßα Ηρþων) στην Απολλωνßα. Το μουσεßο εßναι ιδιοκτησßα του ΣυνδÝσμου Σιφνßων και περιλαμβÜνει εκθÝματα απü την παραδοσιακÞ ζωÞ του νησιοý üπως αγροτικÜ εργαλεßα, εßδη οικιακÞς χρÞσης, τοπικÝς ενδυμασßες, κλπ. Κυριüτερα εκθÝματÜ του εßναι η συλλογÞ σπαθιþν και τουφεκιþν, η συλλογÞ παλαιþν ενδυμασιþν, ξυλüγλυπτα και μπαοýλα, κεντÞματα και δαντÝλες, εßδη οικιακÞς χρÞσεως (ανÜμεσα τους και κουτÜλια & μαχαßρια απü την Κωνσταντινοýπολη), αγροτικÜ σκεýη, εßδη ψαθοπλεκτικÞς (üπως τα περßφημα σιφνÝικα σκιÜδια), μελισσοκομικÞς και αγγειοπλαστικÞς, προτομÝς σιφνιþν προσωπικοτÞτων, αρχεßα εφημερßδων Σßφνου.

Το μουσεßο εμπνεýστηκε και οργÜνωσε ο Σιφνιüς δÜσκαλος, συγγραφÝας και λαογρÜφος Αντþνης Τροýλλος.

Λειτουργεß τη θερινÞ περßοδο. Πληροφορßες: τηλ. 22840 33730

"Εμεßς παλιÜ στα σπßτια μας" - ¸κθεση λαογραφικoý υλικοý "ΙωÜννης Ατσüνιος" στον Αρτεμþνα

Πρüκειται για Ýνα παλιü σιφνÝικο σπßτι παραδοσιακÞς αρχιτεκτονικÞς και εßναι διαμορφωμÝνο üπως τα περισσüτερα σιφνÝικα σπßτια της παλιüτερης εποχÞς με παραδοσιακÜ Ýπιπλα, εργüχειρα, κÜδρα (φωτογραφßες, γκραβοýρες, λιθογραφßες), καθρÝφτες, λÜμπες απü οπαλßνα, πÞλινα σκεýη, ραπτομηχανÞ, Ýνα γραμμüφωνο του 1900, Ýνα λßκνο του 1880 απü την Κωνσταντινοýπολη, μια εταζÝρα του 1880, πολßτικους τσεβρÝδες, πολßτικους δßσκους, παραδοσιακÝς φορεσιÝς, Ýνα ραδιüφωνο της εποχÞς του μεσοπολÝμου, παλιÝς εφημερßδες, προικοσýμφωνα κ.α. Εδþ εκτßθενται επßσης ατομικÜ και υπηρεσιακÜ Ýγγραφα του ΑρτεμωνιÜτη ποιητÞ ΙωÜννη ΓρυπÜρη καθþς και ο καναπÝς του ποιητÞ.

Η Ýκθεση οργανþθηκε και λειτουργεß απü το 2008 απü τον Πολιτιστικü Σýλλογο Σßφνου.

Λειτουργεß απü τις 15 Ιουλßου Ýως τις 15 Σεπτεμβρßου τις απογευματινÝς þρες (19:00-23:00)

Μουσεßο εκκλησιαστικÞς τÝχνης στη ΜονÞ Βρýσης στα ΕξÜμπελα

Πρüκειται για «ΣπουδÞ για τη ΒυζαντινÞ και ΜεταβυζαντινÞ Σßφνο» σε χþρο του μοναστηριοý της Παναγßας της Βρýσης Þ ΒρυσιανÞς. Στο χþρο του εκτßθενται χειρüγραφα, περγαμηνÝς με κþδικες, Ýντυπα παλαιþν εκδüσεων, ΕυαγγÝλιο του 1796, λειψανοθÞκες, εξαπτÝρυγα, ιερÜ σκεýη, Üμφια, εικüνες, το κεντητü φελüνι της ΚασσιανÞς κ.α

Πληροφορßες: τηλ. 22840 31937

Παραλßες

Η ακτογραμμÞ και η γεωγραφßα των ακτþν της Σßφνου σχηματßζει παραλßες για üλα τα γοýστα. Σε αρκετÜ σημεßα του νησιοý υπÜρχουν απομονωμÝνες αμμουδιÝς, βραχþδεις ακτÝς, παραλßες με βüτσαλα και οργανωμÝνες παραλßες, δýο απü τις οποßες βραβεýονται με τη ΓαλÜζια Σημαßα. Οι περισσüτερες παραλßες εßναι προσβÜσιμες οδικþς, ενþ υπÜρχουν και μερικÝς στις οποßες φτÜνει κανεßς απü γραφικÜ μονοπÜτια Þ δια θαλÜσσης.

Λßγα λüγια για τις γνωστüτερες...

ΚαμÜρες

Οι ΚαμÜρες βρßσκονται 5 χιλ. απü την Απολλωνßα, εßναι το λιμÜνι της Σßφνου και ο μεγαλýτερος παραλιακüς οικισμüς του νησιοý.

Στις ΚαμÜρες υπÜρχουν τα περισσüτερα ενοικιαζüμενα δωμÜτια, ξενοδοχεßα, εστιατüρια, παντοπωλεßα, καταστÞματα, φοýρνοι, ιδιωτικüς χþρος κατασκÞνωσης, τουριστικÜ γραφεßα, καφενεßα, ζαχαροπλαστεßα, αγγειοπλαστεßα, Δημοτικü Γραφεßο Πληροφοριþν, Λιμενικüς Σταθμüς.

Στην απÝναντι πλευρÜ των Καμαρþν, την «ΠÝρα ΠÜντα», βρßσκεται η περιοχÞ της Αγßας Μαρßνας απü την ομþνυμη εκκλησßα που βρßσκεται στην πλευρÜ του λüφου. Και στην Αγßα Μαρßνα υπÜρχουν ενοικιαζüμενα δωμÜτια, ξενοδοχεßα, παντοπωλεßο, καφÝ, εστιατüρια.

ΑνÜμεσα στις δυο περιοχÝς απλþνεται η παραλßα των Καμαρþν, μια απü τις ομορφüτερες αμμþδεις παραλßες του νησιοý με παρθÝνα βλÜστηση, καλαμιþνες, παρÜκτια λßμνη και αμμüλοφους με «κρινÜκια της Üμμου» που ανθßζουν τον Αýγουστο. Η παραλßα βραβεýεται κÜθε χρüνο απü το FEE με τη γαλÜζια σημαßα της ΕυρωπαúκÞς ¸νωσης εκπληρþνοντας τα 32 αυστηρÜ κριτÞρια του προγρÜμματος (καθαριüτητα, οργÜνωση, ποιüτητα νερþν κολýμβησης, ασφÜλεια, ναυαγοσωστικÜ, πρþτες βοÞθειες, υπηρεσßες, εγκαταστÜσεις κλπ.)

Απü τις ΚαμÜρες ξεκινοýν πεζοπορικÝς διαδρομÝς προς το ιερü των Νυμφþν στις ΚορακιÝς, τη Μαýρη ΣπηλιÜ, τις εγκαταστÜσεις των παλιþν ορυχεßων και την περιοχÞ NATURA. ¶λλο μονοπÜτι αυξημÝνης δυσκολßας οδηγεß βüρεια απü το εκκλησÜκι της Αγßας ¶ννας στην ΠÝρα ΠÜντα, στον ¶γιο Συμεþν. Μßα ακüμα πεζοπορικÞ διαδρομÞ κατευθýνεται ανατολικÜ προς την Απολλωνßα και τους κεντρικοýς οικισμοýς.

Πλατýς Γιαλüς

Ο Πλατý Γιαλüς εßναι μια απü τις μεγαλýτερες αμμþδεις παραλßες του νησιοý και αποτελεß τη δημοφιλÝστερη επιλογÞ των ΕλλÞνων επισκεπτþν.

Η παραλßα του Πλατý Γιαλοý βραβεýεται κÜθε χρüνο απü το FEE με τη γαλÜζια σημαßα της ΕυρωπαúκÞς ¸νωσης εκπληρþνοντας τα αυστηρÜ κριτÞρια του προγρÜμματος (καθαριüτητα, οργÜνωση, ποιüτητα νερþν κολýμβησης, ασφÜλεια, ναυαγοσωστικÜ, πρþτες βοÞθειες, υπηρεσßες, εγκαταστÜσεις κλπ.)

Στην αριστερÞ πλευρÜ του κüλπου Ýχει κατασκευασθεß αλιευτικü καταφýγιο που παρÝχει υπηρεσßες και σε σκÜφη αναψυχÞς.

Στο κÝντρο του οικισμοý, δßπλα στην πλατεßα «ΑλεξÜνδρου Βερνßκου» υπÜρχει μικρü ανοιχτü θεατρÜκι.

ΕνδιαφÝρον παρουσιÜζει επßσης η εκκλησßα της Αγßας Σοφßας δεξιÜ του κεντρικοý αυτοκινητüδρομου.

Στα αξιοθÝατα της περιοχÞς συγκαταλÝγεται και ο ¶σπρος Πýργος που βρßσκεται 1,5 χιλιüμετρο βορειοανατολικÜ της παραλßας, Ýνας απü τους 77 αρχαßους πýργους –φρυκτωρßες του νησιοý και απü τους καλýτερα διατηρημÝνους.

Στον Πλατý Γιαλü υπÜρχουν ενοικιαζüμενα δωμÜτια, ξενοδοχεßα, εστιατüρια, παντοπωλεßα, τουριστικü γραφεßο, καφενεßα, αγγειοπλαστεßα.

ΠολλÝς πεζοπορικÝς διαδρομÝς ξεκινοýν απü το χωριü με κατεýθυνση τη ΦυκιÜδα το Βαθý και τους κεντρικοýς οικισμοýς.

ΑπÝναντι απü την παραλßα του Πλατý γιαλοý βρßσκεται το ακατοßκητο νησÜκι της ΚιτριανÞς με μοναδικü κτßσμα την εκκλησßα της ομþνυμης ΠαναγιÜς, την αρχαιüτερη του νησιοý (10ου – 11ου αι.)

Βαθý

Το Βαθý βρßσκεται στα δυτικÜ, 10 χιλιüμετρα απü την πρωτεýουσα Απολλωνßα.

Στην «Ποýντα του Πολεμικοý», το βüρειο Üκρο του κüλπου, η αρχαιολογικÞ σκαπÜνη Ýχει φÝρει στο φως προúστορικοýς οικισμοýς και τÜφους. Στο κοντινüτερο παρελθüν και μÝχρι το Δεýτερο Παγκüσμιο Πüλεμο το Βαθý υπÞρξε οικισμüς αγγειοπλαστþν.

Εßναι απü τις ομορφüτερες και μεγαλýτερες αμμþδεις παραλßες του νησιοý με τα προστατευüμενα «κρινÜκια της Üμμου» να ανθßζουν το κοντÜ στο Δεκαπενταýγουστο.

Εδþ υπÜρχουν ενοικιαζüμενα καταλýματα, εστιατüρια, παντοπωλεßα, καφενεßα και αγγειοπλαστεßα.

Απü το Βαθý ξεκινοýν πολλÝς πεζοπορικÝς διαδρομÝς μÝσα στην περιοχÞ NATURA αλλÜ και προς τη ΦυκιÜδα και τον Πλατý Γιαλü στα ανατολικÜ.

ΠÜνω στην παραλßα βρßσκεται και το üμορφο εκκλησÜκι των Ταξιαρχþν (16ου αι) που γιορτÜζει με πανηγýρι 3 φορÝς το χρüνο (Ιοýλιο, ΣεπτÝμβριο και ΝοÝμβριο).

ΦÜρος

ΑπÜνεμο λιμανÜκι και ψαροχþρι 7 χιλ. απü την Απολλωνßα, ο ΦÜρος υπÞρξε λιμÜνι της Σßφνου ως το 1883 και πÞρε το üνομα του απü τον αρχαßο πýργο που υπÞρχε πÜνω στην παραλßα (εκεß που σÞμερα αρχßζει το μονοπÜτι απü το ΦÜρο για το Γλυφü). Στην προβλÞτα του ΦÜρου υπÜρχει μικρü πετρüκτιστο θεατρÜκι στο οποßο, κατÜ τη διÜρκεια της καλοκαιρινÞς περιüδου, πραγματοποιοýνται διÜφορες πολιτιστικÝς εκδηλþσεις.

Στο ΦÜρο υπÜρχουν τρεις μικρÝς αμμþδεις παραλßες:

Η κεντρικÞ, εκεß που καταλÞγει η Üσφαλτος, με καταπληκτικÞ θÝα στη ΧρυσοπηγÞ, διαθÝτει εστιατüρια, ταβÝρνες, καφÝ μπαρ και παντοπωλεßο.

Η παραλßα του Γλυφοý που ονομÜζεται Ýτσι απü πηγÜδι με γλυφü νερü που υπÜρχει εκεß απü αρχαιοτÜτων χρüνων μÝχρι σÞμερα, βρßσκεται στη δεξιÜ πλευρÜ της παραλßας του ΦÜρου. Απü το Γλυφü αρχßζει üμορφο πλακüστρωτο μονοπÜτι – φωτιζüμενο τη νýχτα – που οδηγεß στην παραλßα του Αποκοφτοý και τη ΧρυσοπηγÞ. Στα δεξιÜ της παραλßας εßναι ορατÞ η σκÜλα των μεταλλεßων και οι εγκαταστÜσεις φüρτωσης μεταλλεýματος του αρχαßου ορυχεßου της περιοχÞς.

ΤÝλος η Φασολοý βρßσκεται στα αριστερÜ της παραλßας του ΦÜρου και διαθÝτει Ýνα εστιατüριο και ενοικιαζüμενα δωμÜτια. Στη Φασολοý βρßσκεται και το μοναστÞρι του Σταυροý του ΦÜρου.

ΠεζοπορικÝς διαδρομÝς που ξεκινοýν απü το ΦÜρο, οδηγοýν στην Ακρüπολη στο λüφο του Αγßου ΑνδρÝα και στο ΚÜστρο.

ΧρυσοπηγÞ

ΔÝκα χιλιüμετρα απü την Απολλωνßα και λßγο πριν τον Πλατý Γιαλü, βρßσκεται το πιο δημοφιλÝς σημεßο του νησιοý, η ΧρυσοπηγÞ.

Στο ακρωτÞριο της ΧρυσοπηγÞς υπÜρχει το ομþνυμο μοναστÞρι της ΠαναγιÜς της ΧρυσοπηγÞς (1523), πολιοýχου και προστÜτιδας της Σßφνου που γιορτÜζει με πανηγýρι την παραμονÞ της ΑναλÞψεως. Το πανηγýρι της ΧρυσοπηγÞς Ýχει ιδιαßτερο τελετουργικü που περιλαμβÜνει περιφορÜ της εικüνας στους οικισμοýς και ολονυχτßα και προσελκýει κÜθε χρüνο εκατοντÜδες προσκυνητÝς.

Τα βρÜχια της ΧρυσοπηγÞς εßναι αγαπημÝνο ορμητÞριο πολλþν κολυμβητþν.

ΑνατολικÜ της εκκλησßας υπÜρχει η αμμþδης παραλßα του «Αποκοφτοý» με τα γαλαζοπρÜσινα νερÜ και μοναδικÜ κτÞρια στην αμμουδιÜ τα δυο της εστιατüρια. Απü κει ξεκινÜει πλακüστρωτο μονοπÜτι που οδηγεß στην παραλßα του Γλυφοý στο ΦÜρο.

ΔυτικÜ της εκκλησßας βρßσκονται οι «Σαοýρες», μικρÞ απüμερη παραλßα με βüτσαλα.

Στα αξιοθÝατα της περιοχÞς και ο ¶σπρος Πýργος που βρßσκεται κοντÜ στη διασταýρωση Πλατý Γιαλοý ΧρυσοπηγÞς, εßναι ο πιο διÜσημος απü τους 77 αρχαßους πýργους του νησιοý και απü τους καλýτερα διατηρημÝνους.

Στην ευρýτερη περιοχÞ της ΧρυσοπηγÞς υπÜρχει παντοπωλεßο και λßγα τουριστικÜ καταλýματα.

Χερüνησσος

Η Χερρüνησος εßναι η βορειüτερη παραλßα του νησιοý και απÝχει 15 χιλιüμετρα απü την Απολλωνßα. Πρüκειται για γραφικü ψαροχþρι με μικρÞ αμμουδιÜ. Εδþ υπÜρχουν ταβÝρνες, μικρü παντοπωλεßο, λßγα ενοικιαζüμενα δωμÜτια και παραδοσιακü εργαστÞριο αγγειοπλαστικÞς.

Τα βορειüτερα κτßσματα του νησιοý βρßσκονται στο λüφο πÜνω απü τον οικισμü. Πρüκειται για την εκκλησßα του Αγßου Γεωργßου και τα απομεινÜρια αρχαßου πýργου.

Στο δρüμο για τη Χερρüνησο συναντÜμε τους μικροýς οικισμοýς ΤρουλλÜκι και Διαβροýχα καθþς και μερικÜ εργαστÞρια αγγειοπλαστικÞς.

Βρουλßδια

ΜικρÞ παραλßα με βüτσαλα, 14 χιλιüμετρα απü την Απολλωνßα και Ýνα χιλιüμετρο περßπου πριν την Χερρüνησο.

Στην παραλßα υπÜρχουν δýο καφÝ – εστιατüρια που διαθÝτουν ομπρÝλες και ξαπλþστρες για τους λουüμενους.

ΦυκιÜδα

ΜικρÞ παραλßα με αμμουδιÜ μεταξý του Πλατý Γιαλοý και του üρμου στο Βαθý. Δßπλα στην παραλßα υπÜρχει το εκκλησÜκι του Αγßου Γεωργßου και πßσω απü αυτÞν Ýνας απü τους αρχαιüτερους ελαιþνες του νησιοý με ßχνη παλιοý καρüδρομου.

Η παραλßα εßναι προσβÜσιμη απü τη θÜλασσα και απü μονοπÜτια που ξεκινοýν απü τον Πλατý Γιαλü Þ το Βαθý.

 

Μαρßα ΝαδÜλη, δÞμαρχος Σßφνου

ΓεννÞθηκε το 1969 στη Σßφνο.

Γονεßς της ο Μανþλης και η Ελευθερßα ΝαδÜλη.

Σποýδασε κλασικÞ φιλολογßα στη ΦιλοσοφικÞ ΣχολÞ του Πανεπιστημßου Ιωαννßνων.

Απü το 1993 και για δυο χρüνια εργÜστηκε στην ΑθÞνα  στο χþρο της
ιδιωτικÞς εκπαßδευσης.

Η αγÜπη για το νησß της την οδÞγησε, το 1995, στην απüφαση να
εγκατασταθεß μüνιμα σε αυτü.

Απü το ΝοÝμβριο του 1999 ως και το ΝοÝμβριο του 2018 υπηρÝτησε ως
διοικητικÞ υπÜλληλος στο ΔÞμο Σßφνου, αρχικÜ στο πλαßσιο του
ΠρογρÜμματος ΔιοικητικÞς ΕξυπηρÝτησης Πολιτþν του Αιγαßου «Αστερßας»
και στη συνÝχεια στο ΚÝντρο ΕξυπηρÝτησης Πολιτþν. Απü το 2003 ανÝλαβε
καθÞκοντα γραμματÝα τüσο του Δημοτικοý Συμβουλßου üσο και των
Επιτροπþν του ΔÞμου (ΔημαρχιακÞς, ΟικονομικÞς, ΤουριστικÞς κ.λ.π.).
ΠαρÜλληλα, απασχολÞθηκε στο αντικεßμενο της διοργÜνωσης των
πολιτιστικþν εκδηλþσεων - δρÜσεων και, κατÜ το τελευταßο διÜστημα, στο
Γραφεßο ΚαταστημÜτων του ΔÞμου.

Για 16 χρüνια,  στο πλαßσιο της ενεργοποßησÞς της στο Διοικητικü
Συμβοýλιο ενüς απü τους πλÝον δραστÞριους συλλüγους  της Σßφνου και
απü τη θÝση της ΠροÝδρου για 12 ολüκληρα χρüνια, εßχε την τιμÞ της
συνεργασßας με πολλοýς συμπατριþτες της,  με τους οποßους μοιρÜστηκε
τη χαρÜ της κοινÞς εθελοντικÞς προσπÜθειας.

Εßναι παντρεμÝνη με τον Αντþνη ΚÜραβο και μητÝρα δυο παιδιþν, του
Νικηφüρου και της Ελευθερßας.

ΔΗΜΟΣ ΣΙΦΝΟΥ

Áðïëëùíßá - Óßöíïò ÊõêëÜäåò Ô.Ê 84003

T: +30 22840 31977 / F: +30 22840 31977

W: www.sifnos.gr

E: portal@sifnos.gr

fb: Sifnos.Gr