ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

 Ο Δμος Φλρινας εναι ο μεγαλτερος δμος της Περιφερειακς Εντητας Φλρινας της Περιφρειας Δυτικς Μακεδονας που συστθηκε το 2011 με το Πργραμμα Καλλικρτης. Προκυψε απ την συννωση των προπαρχντων δμων ΦλριναςΚτω ΚλειννΠερσματος και Μελτης. Η κταση του νου Δμου εναι 827,62 τ.χλμ και ο πληθυσμς του εναι 32.881 κτοικοι, σμφωνα με την απογραφ του 2011. δρα του δμου εναι η πλη της Φλρινας. Στις δημοτικς εκλογς του Μαου-Ιουνου 2019 εκλχτηκε νος δμαρχος Φλρινας ο Βασλειος Γιαννκης.

Το ιδιατερα πλοσιο φυσικ τοπο της περιοχς καθς και οι προσπθειες σημαντικν  Φλωρινιωτν δωσαν την ευκαιρα στη Φλρινα να αναπτυχθε μσα απ προγρμματα   οικοτουρισμο,  αναδεικνοντας ταυτχρονα και τα τοπικ προντα.

Θεωρεται πλη των καλλιτεχνν, διαθτοντας δεκδες ζωγρφους, γλπτες, μουσικος, επαγγελματες και ερασιτχνες. Το χιονοδρομικ κντρο του Πισοδερου βρσκεται στη θση Βγλα 24 χιλιμετρα απ την πλη της Φλρινας. χει δημιουργηθε να αξιλογο σαλ και 10 πστες εξυπηρετον τους επισκπτες. Διαθτει τη μεγαλτερη πστα Ολυμπιακν προδιαγραφν στην Ελλδα

Η Φλρινα χει πολλος τουρστες το καλοκαρι αλλ ακμα περισστερους τον χειμνα. Το καλοκαρι γνονται πρα πολλς εκδηλσεις στο σνολο του Δμου απ χορευτικ, συλλγους, ζωγρφους, χορωδες και μουσικος.

Στην πλη λειτουργον το Αρχαιολογικ Μουσεο Φλρινας, το Μουσεο Σγχρονης Τχνης, η Πινακοθκη Φλωρινιωτν Καλλιτεχνν, η Δημσια Βιβλιοθκη "Βασιλικς Πιτσκα" και τα Λαογραφικ Μουσεα της Λσχης Πολιτισμο Φλρινας και του Φιλεκπαιδευτικο Συλλγου Φλωρνης "Ο Αριστοτλης". Επσης, σε λειτουργα βρσκεται ο αρχαιολογικς χρος της ελληνιστικς πλης, στο λφο του Αγου Παντελεμονα, εν στα μσα Αυγοστου 2016 δθηκε σε λειτουργα ο ανακαινισμνος Ζωολογικς Κπος Φλρινας, ο οποος κοσμε την πλη απ το 1967.

Κορωνδα των πολιτιστικν δρμενων της πλης, αλλ και των γρω χωριν, εναι η αναβωση του εθμου του ανμματος των Φωτιν  τις παραμονς των Χριστουγννων. Τα μεσνυχτα 23 προς 24 Δεκεμβρου οι κτοικοι ανβουν φωτις σε δεκδες γειτονις και συνοικες της πλης, γρω απ τις οποες στνεται γλντι και φαγοπτι με παραδοσιακ εδσματα και στο οποο συμμετχουν λοι οι κτοικοι, καθς και πρα πολλο τουρστες που επισκπτονται την πλη τις ημρες αυτς. Το θιμο χει πιθανν τις ρζες του σε προχριστιανικς παγανιστικς τελετς, μως στις μρες μας εναι ρρηκτα συνυφασμνο με τη φωτι που ναψαν οι βοσκο στο νεογννητο Χριστ.                                       

Ιστορα

Η πρωιμτερη ανθρπινη δραστηριτητα στην Φλρινα ως αυτ την στιγμ σμφωνα με αρχαιολογικς ανασκαφς τοποθετεται στην μση Νεολιθικ Περοδο (5800 - 5300 π. Χ., οικισμο Αρμενοχωρου, Μελτης, Αγ. Παντελεμονα, Αγων Αναργρων, Βαρικο).

Στις εποχς του Χαλκο (3100 - 1050 π. Χ.) και του Σιδρου η κατοκηση αυξνεται στις λεκνες της Φλρινας και του Αμυνταου

Πριμη Εποχ Χαλκο :νω Κλεινς, Σκοπς, Λφοι, Νκη, Παλαστρα, Kλαδορχη, Πρασμα, Αγ. Βαρθολομαος, Βαλτνερα.

στερη Εποχ Χαλκο : Οξι - Μικρολμνη, Τργωνο, Φλρινα, Παπαγιννη, Νεοχρι, Πτρες.

Εποχ Σιδρου : Πτρες, Αετς, Βαρικ, Βεγρα, Λιμνοχρι, Φαργγι,Παλαστρα, Αγ. Παντελεμονας).

Τα ελλιπ ανασκαφικ στοιχεα στην Φλρινα για  την κλασικ εποχ αναπληρνουν οι πληροφορες των ιστορικν πηγν (Ηρδοτος Θ137,Θουκυδδης 4, 124 - 128, Στρβων 7.326, Διδωρος Σικελιτης 16.4) απ τις οποες μαρτυρεται τι στο Βμισ του 5ου αι. π. Χ. την περιοχ κυβερνοσε ο βασιλικς οκος των Λυγκηστν που οι μυθικς ρζες του ανγονταν στην Κρινθο.

Λυγκηστδα ονομστηκε απ το μυθικ ρωα Λυγκα απτο αιμοβρο θηλαστικ Λγξ - Λγκος - Λγκας . Ο Βασιλικς οκος των Λυγκηστν εχε βασιλι τον Αρραβαο, πατρα της πριγκπισσας Ευρυδκης, η οποα ταν η μητρα του Φλιππου Β Βασιλι της Μακεδονας.

Το 352 π. Χ. ο Φλιππος Β κτζει την Ηρκλεια στην Λυγκηστδα η οποα θα αποτελσει φροριο κατ των Βορεων και Δυτικν εχθρν της Μακεδονας. Τον Μ. Αλξανδρο ακολοθησαν πολλο Φλωρινιτες και πολλο ταν ηγτες. Περφημη η Λυγκηστδα τξη, δηλαδ η στρατιωτικ ομδατων Λυγκηστν.

Το 148 π. Χ. η Μακεδονα υποτσσεται στους Ρωμαους και ηΦλρινα υπγεται στην 4η Τοπαρχα και το 48 π. Χ. καγεται απ τους Ρωμαους στην διρκεια Ρωμακν εμφυλων πολμων(Κασαρ - Πομπιος), απ τον ρωμαο στρατηγ Δομτιο, φλο του Κασαρα.

Κατ την βυζαντιν εποχ η περιοχ υπγεται στο Ανατολικ Κρτος μαζ με λη την Ελλδα και την Ντια Βαλκανικ Χερσνησο και εκκλησιαστικ στον Ππα της Ρμης, ως το 731μ. Χ., οπτε ο Λων ο Γ ο σαυρος την υπγαγε στο θρνο της Κωνσταντινοπολης (Θεοφνης την 410.4)

Κατ τον 10ο μ. Χ. γνονται σφοδρς μχες στην περιοχ μεταξτου Τσρου των Βουλγρων Σαμουλ και του Αυτοκρτορα Βασιλεου Β του Μακεδνα, του αποκλειθντος Βουλγαροκτνου. Ο Σαμουλ δρυσε κρτος με πρωτεουσα, αρχικ την Πρσπα και στερα την Αχρδα, διενργησε επιδρομς στην Ντια Ελλδα και μετφερε το ιερ σκνωμα του Αγου Αχιλλεου, το 980 μ. Χ. απ την Λρισα, στο ομνυμο νησ της μικρς λμνης της Πρσπας, στην οποα μετφερε και δκα χιλιδες Θεσσαλος,για να καλλιεργον τον τπο, μετ την ττα του στον Σπερχει ποταμ, απ τον στρατηγ του Βασιλεου του  Βουλγαροκτνου, Νικηφρο Ουραν.

Τον 13ο αινα η Φλρινα υπγεται στο Δεσποττο της ρτας, περπου το 1204. Το 1259 στην αυτοκρατορα της Νκαιας, το 1331 - 1353 στους Σρβους του Κρλη Στεφνου Ντοσαν. Το 1371 ο Κρλης Μρκος, γιος του Ντοσαν και το 1385 ο Σουλτνος Μουρτ ο Α κυριεει την περιοχ και αρχζει η περοδος της Τουρκοκρατα ως το Νομβριο του 1912.

Στην περοδο της Τουρκοκρατας η Φλρινα αναφρεται περισστερο απ 35 - 40 φορς σε γγραφα (φιρμνια) σουλτνων, βεζρηδων και τοπαρχν με το νομα Φιλρινα Φλρινα, γραμμνα τορκικα και ελληνικ. Στα τλη του 17ου αινα περιρχεται στην περιοχ ο Εθναπστολος Κοσμς ο Αιτωλς. Το 1700 μ. Χ. δρα στην περιοχ ο πρτος, στην ιστορα μας επ τουρκοκρατας, ο αρματολς Τσολκης Μεντνης. Το 1822 δρουν αντρτικα Σματα και καταλαμβνουν τα στεν
της ρνισσας και του Βρα.

Η Φλρινα εχε αρματολκια πντοτε, ως το 1821, στο Κλειδ, Βεη, Κλλη, Πισοδρι, Τρβουνο κ.α. Η Φλρινα δωσε και Φιλικος. Στην κεντρικ πλατεα της Φλρινας, οι τορκοι κρμασαν 9 πρκριτους, το 1821. Το 1867 ιδρεται στη Φλρινα Να Φιλικ Εταιρεα με πρεδρο τον Διευθυντ των σχολεων της που προετοιμζει την επανσταση του 1978 η οποα κρτησε 10 μνες.

To 1881 ο καπετν Ναομης απαγγει τον Καμακμη της Φλρινας και το γεγονς γνεται θρλος και τραγοδια. Το 1897 ο Καπετν Κττας, πρτος Μακεδονομχος, ονομαστς ως  "αετς των Κορεστων", συγκροτε αντρτικο σμα, κατ των Τορκων και των Βουλγαροκομιτατζδων.  Το 1904 ρχεται ο Παλος Μελς και αρχζει η τελικ φση του νοπλου αγνα. 

Στις 7 Νοεμβρου 1912 στερα απ 527 χρνια σκλαβις απελευθερνεται η Φλρινα απ τον Ελληνικ Στρατ.

Κατ των Α παγκσμιο πλεμο, χιλιδες σμμαχοι στρατιτες στη Φλρινα, λων των φυλν, δογμτων και χρωμτων, εξαπλυσαν τη νικηφρα επθεση τους κατ των βουλγρων και στις 18 Σεπτεμβρου 1916 κατλαβαν την τη Φλρινα που για να μνα κατεχαν οι εχθρο.

Στον Β παγκσμιο πλεμο, την πρτη Νκη του 1940 οι σμμαχοι την εδαν και την νιωσαν στο μτωπο της Φλρινας και ειδικ στην Πρσπα και Κορστια. Φως ελπδας ταν χι μνο η συγκρτηση των Ιταλν στη γραμμ των συνρων, αλλ την 1 Νοεμβρου 1940, το ηρωικ 33 Σ.Π. της Φλρινας με την πρτη αντεπθεσ του, κατλαβε χρο περισστερο απ 10
χλμ., απελευθερνοντας πολλ αλβανοκρατομενα χωρι της Μακεδονας.

Στις 6 Απριλου του 1941 μως εισβλουν οι γερμανο και στην συνχεια καταλαμβνουν την περιοχ. Κατ την γερμανικ κατοχ πολλ χωρι κηκαν και πολλο Φλωρινιτες εκτελστηκαν απ τους Γερμανος. Στις 1 Νοεμβρου του 1944 ο Ελληνικς Στρατς απελευθερνει την Φλρινα. Στην συνχεια ξεσπ ο εμφλιος πλεμος (1947 - 1949) που στις 12 Φεβρουαρου του 1949 γινε "Η μχη της Φλρινας" η οποα ταν η αρχ του τλους του εμφυλου.                               

Η πλη με πληθυσμ 14.873 κατοκους και κταση 150.634 στρεμμτων, εναι η πρωτεουσα του ομνυμου Νομο και αποτελε τμμα της Περιφρειας Δυτικς Μακεδονας.

Η Φλρινα απχει 159 χλμ. απ την Θεσσαλονκη, 571 χλμ. απ την Αθνα και εναι το βορειοδυτικ σνορο της Ελλδας. Συνορεει με τρεις νομος Κοζνης, Πλλας και Καστορις
και δο κρτη Αλβανα και ΠΓΔΜ, εν αποτελε οικονομικ κντρο και εμπορικ σταυροδρμι της ευρτερης περιοχς. Η Φλρινα βρσκεται σε υψμετρο 650 μ. και μορφολογικ παρουσιζει πλοσιες εναλλαγς τοπων, καθς χει ορειν, ημιορειν και πεδιν χαρακτρα. Περιβλλεται απ μεγλους ορεινος γκους, Βρας (Καμακτσαλν) 2.524 μ., Βαρνοντας
(Περιστρι) 2.334 μ., και Βρνον (Βτσι) 2.128 μ.

Το κλμα εναι ηπειρωτικ με ψυχρος χειμνες, πολλς βροχοπτσεις και χιονοπτσεις, καθς επηρεζεται απ την γεωγραφικ θση της πλης, το υψμετρο, τους μεγλους ορεινος γκους και την παρουσα λιμνν στην περιοχ. Η μση ετσια θερμοκρασα εναι 12,1ο C.

H περιοχ εναι κυρως γεωργικ και κτηνοτροφικ, εν τα κυριτερα προντα που παργονται εναι:  δημητριακ, φασλια, φρουλες, μλα, αχλδια, πιπερις, ντομτες, σταφλια κ.α. Επσης παργονται εξαιρετικς ποιτητας κρατα και γαλακτοκομικ προντα, εν στον τομα των δασικν προντων ξυλεα και καυσξυλα.

Λγο των πλοσιων κοιτασμτων λιγντη στην ευρτερη περιοχ, κατασκευστηκε και λειτουργε το ατμοηλεκτρικ εργοστσιο παραγωγς ηλεκτρικο ρεματος της ΔΕΗ Α.Η.Σ. Μελτης  - Αχλδας συνολικς ισχος 330MW.  Το 1986 ρχισε να λειτουργε η Βιομηχανικ Περιοχ Φλρινας, καθς στην ευρτερη περιοχ δραστηριοποιονται επιχειρσεις στους τομες της παραγωγς, μεταποησης, εμπορου, υπηρεσιν και ειδικτερα στους κλδους των
τροφμων, ποτν , αναψυκτικν και φυσικο ανθρακοχου νερο, εππλων, ξυλις,  μετλλου,  κατασκευν, μεταφορν κ.α.

Σημαντικ ρλο στην οικονομα του τπου χουν τα εμπορικ καταστματα της πλεις
παρχοντας πληθρα αγαθν στου κατοκους και στους επισκπτες τηςπλης.Τα πιο ξακουστ τοπικ προντα της Φλρινας εναι οι κκκινες πιπερις Φλωρνης, τα παραδοσιακ γλυκ κουταλιο, τα φασλια Πρεσπν και τα περφημα τοπικ κρασι.

Η πλη απ πλευρς αρχιτεκτονικς χει να επιδεξει
χαρακτηριστικ δεγματα των περασμνων αινων, νεοκλασικς και μακεδονικς αρχιτεκτονικς, επηρεασμνη απ στοιχεα του τοπικο πολιτισμο, εν πολλ απ τα κτσματ της ανγονται στην εποχ της τουρκοκρατας.

Τα νεοκλασικ κτρια, αρχοντικ της Φλρινας, δπλαnστις χθες του ποταμο Σακουλβα ο οποος διασχζει την πλη, εντυπωσιζουν τους επισκπτες και αποτελον πηγ μπνευσης γιαnκαλλιτχνες, ζωγρφους, φωτογρφους και σκηνοθτες, καθς το μαγευτικ τοπο της πλης αποτλεσε το σκηνικ σε 3 ταινες του Θεδωρου Αγγελπουλου «Τοπο στην ομχλη», «Ο Μελισσοκμος» και «Το μετωρο βμα του πελαργο». Κατ μκος του ποταμο Σακουλβα υπρχουν εργαστρια τοπικν καλλιτεχνν. Πολ εναι οι Φλωρινιτες καλλιτχνες, των οποων τα ργα χουν γνει γνωστ χι μνο στην Ελλδα, αλλ και στο εξωτερικ, μεταξ αυτν ζωγρφοι, γλπτες κ.α.

Ο πολιτισμς, τα γρμματα και οι τχνες εναι σημαντικ κομμτι της ιστορας του τπου, καθς απ το 1941 λειτουργε η Παιδαγωγικ Ακαδημα, εν σμερα εναι Παιδαγωγικ Σχολ Δασκλων,  Νηπιαγωγν και τμμα Βαλκανικν Σπουδν του Α.Π.Θ.

Στη Φλρινα λειτουργε και το τμμα Εικαστικν και Εφαρμοσμνων Τεχνν του Πανεπιστημου Δυτικς
Μακεδονας, καθς επσης και η Σχολ Τεχνολογας Γεωπονας,  παρρτημα του Τ.Ε.Ι. Δυτικς Μακεδονας, με τρα τμματα α) ζωικς παραγωγς β) φυτικς παραγωγς και γ) εμπορας και ποιοτικο ελγχου αγροτικν προντων. Επσης λειτουργε και το Ανοιχτ Πανεπιστμιο του Δμου Φλρινας, το οποο αποτελε πλον θεσμ στην τοπικ κοινωνα,  με μεγλο αριθμ συμμετεχντων.

Στην πλη δραστηριοποιονται και πολιτιστικο σλλογοι με μεγλη ιστορα πως ο Φ.Σ.Φ. «Αριστοτλης»
που ιδρθηκε το 1941, η «Στγη Φιλοτχνων Φλρινας», η «Λσχη Πολιτισμο Φλρινας», η «Εταιρεα Γραμμτων και τεχνν» κ.α.

Σημαντικς διακρσεις στον χρο του αθλητισμ χει γνωρσει η Φλρινα, μσα απ την προσπθεια των αθλητν της σε πληθρα αθλημτων, μεταξ αυτν της χιονοδρομας, της  ξιφασκας του γυναικεου ποδοσφαρου κ.α., με πανελλνιες πρωτις και παγκσμιες διακρσεις.

Οι επισκπτες μπορον να γνωρσουν την ιστορα του τπου, μσα απ μια περιγηση στον αρχαιολογικ χρο της Ελληνιστικς Πλης της Φλρινας καθς και στα μουσεα της πλης, το Αρχαιολογικ και το Βυζαντιν τα οποα συστεγζονται, το Λαογραφικ και το Μουσεο Σγχρονης Τχνης. Επσης λειτουργε και η Πινακοθκη Καλλιτεχνν Φλρινας που μπορε κανες να θαυμσει ργα Φλωρινιωτν καλλιτεχνν.

Χαρακτηριστικ τοπο της πλης εναι ο λφος του Αγου
Παντελεμονα, ο οποος αποτελε αγαπημνο σημεο εξρμησης των περιπατητν, καθτι διαθτει πλοσια βλστηση και μαγευτικς διαδρομς μσα στο δσος, χαρζοντας επσης μια υπροχη θα σε σους φθσουν στην κορυφ του. Στον λφο υπρχουν εστιατρια και αναψυκτρια, καθς επσης και ο αρχαιολογικς χρος στον οποο οι επισκπτες μπορον να θαυμσουν την Ελληνιστικ Πλη της Φλρινας, η οποα χρονολογετε απ τον 4ο αινα π. Χ.  Στην κορυφ του λφου βρσκεται ο Σταυρς ψους τριντα μτρων ο οποος φωτζεται απ προβολες την νχτα και δνει την ασθηση στον παρατηρητ, τι αιωρεται στον ουραν.

Οι φυσικς ομορφις της Φλρινας αποτελον πλο λξης για τους επισκπτες. Τα βουν και η ντονη βλστηση που την περιβλλουν, το ποτμι και τα νεοκλασικ της κτρια, χαρζουν στο μτι του επισκπτη μια απραντη παλτα χρωμτων, εν κθε εποχ δνει μια διαφορετικ ψη στην πλη, που οτε ο καλτερος ζωγρφος δεν θα μποροσε να αποτυπσει στους πνακς του. Οι εποχς γνονται ντονα αντιληπτς στην Φλρινα και κυρως ο χειμνας, καθς σημεινονται πολ χαμηλς θερμοκρασες και ντονες χιονοπτσεις.

Το οργανωμνο χιονοδρομικ κντρο Βγλας - Πισοδερου βρσκεται σε απσταση 19 χλμ. απ την πλη και αποτελε αγαπημνο σημεο συνντησης για τους λτρεις του χιονιο και της φσης, με επισκπτες απ λη την χρα. Στην δια κατεθυνση και σε απσταση 45 χλμ. βρσκεται ο Εθνικς Δρυμς Πρεσπν, νας απ τους πιο γνωστος
τουριστικος προορισμος στην Ελλδα, μια περιοχ εξαρετου φυσικο κλους και παγκοσμως γνωστ για την σπνια χλωρδα και πανδα που φιλοξενε.

Τα σημαντικτερα θιμα και εκδηλσεις στην Φλρινα εναι οι εντυπωσιακς Χριστουγεννιτικες Φωτις που ανβουν κθε χρνο στις 23 Δεκεμβρου και ρα 12 τα μεσνυχτα, σε κθε γειτονι της πλης, προσφροντας φθονο κρασ και φασολδα, εν τοπικ παραδοσιακ συγκροτματα συνοδεουν τον χορ των επισκεπτν και των κατοκων μχρι το πρω, κνοντας λοι την πλη μια παρα.

Επσης κθε χρνο το πρτο δεκαμερο του Αυγοστου διοργαννεται ο Πολιτιστικς Αγουστος Φλρινας, με πλθος πολιτιστικν εκδηλσεων μεταξ των οποων χορευτικ συγκροτματα, μουσικς βραδις με πληθρα τραγουδιστν, θεατρικς παραστσεις, εκθσεις ζωγραφικς και βιβλων κ.α. Το νησ του Αγου Αχιλλεου στις Πρσπες, αποτελε εδ και χρνια το κντρο των εκδηλσεων «Πρσπεια», με σημαντικς συναυλες τις οποες παρακολουθον επισκπτες απ λη την Ελλδα. Τα «Πρσπεια» πραγματοποιονται κθε χρνο στο τελευταο δεκαμερο του Αυγοστου.

Η Φλρινα εναι μια φιλξενη πλη με σγχρονα ξενοδοχεα και ξεννες παρχοντας λες τις ανσεις στους επισκπτες. Στις ταβρνες, τα τσιπουρδικα και τα μεζεδοπωλεα της περιοχς μπορε καθνας να δοκιμσει αξχαστες γεσης και υπροχα κρασι και τσπουρο. Στο κντροτης πλης υπρχουν καφ, Bar, Club και κντρα διασκεδσεως με ζωνταν μουσικ. Στην Φλρινα ο σγχρονος τρπος ζως εναλλσσεται με την ηρεμα του ρομαντισμο και του τοπου της πλης δημιουργντας
μια εικνα αντιθσεων που μαγεει σους την επισκεφθον.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΗ


Ο Δμαρχος Φλρινας κ. Βασλειος Γιαννκης γεννθηκε στη Φλρινα με γονες τον Νικλαο Γιαννκη και την Ευαγγελα Μακεδνα.

Αποφοτησε απ την Παιδαγωγικ Ακαδημα Φλρινας, συνχισε τις σπουδς του στο Παιδαγωγικ Τμμα Δημοτικς Εκπαδευσης του Αριστοτελεου Πανεπιστημου Θεσσαλονκης, και ασκε το επγγελμα του δασκλου στα σχολεα της ευρτερης περιοχς της Φλρινας.

Συμμετεχε σε ερευνητικ προγρμματα συγγραφς βιβλων δημοτικο σχολεου και πρτυπων διδασκαλιν του Παιδαγωγικο τμματος Δημοτικς Εκπαδευσης Φλρινας, με εισηγσεις σε ημερδες και συνδρια.

 Η διαδρομ του στην Τοπικ Αυτοδιοκηση ξεκνησε το 2003, ταν οι δημτες του Δμου Φλρινας τον εξλεξαν πρτο δημοτικ σμβουλο. Το 2010 εξελγη δετερος Περιφερειακς Σμβουλος στην Περιφερειακ Εντητα Φλρινας. Διετλεσε αντιδμαρχος Δμου Φλρινας απ το 2003 μχρι το 2006 και αντιπρεδρος της οικονομικς επιτροπς Περιφρειας Δυτικς Μακεδονας απ το 2010 μχρι το 2014. Στις εκλογς του Μαου – Ιουνου 2019 οι πολτες τον εξλεξαν Δμαρχο Φλρινας με τον συνδυασμ “Φλρινα, τπος ζως μας”.

 Κατοικε μνιμα στη Φλρινα με τη σζυγ του Αθην Θεοφανδου και τα τρα τους παιδι, τον Νκο, την Ευαγγελα και τον Θανση που εναι φοιτητς.    . 97 ,

53100 Ελλδα

T: +30 2385351010 / 2385351026

E: mayor-office@cityoflorina.gr

W: www.cityoflorina.gr