ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΣΜΟΚΟΒΟΥ

Οι φυσικές ιαματικές πηγές Σμοκόβου βρίσκονται 35 χλμ. Νοτιοδυτικά από την πόλη της Καρδίτσας στον ορεινό όγκο των Θεσσαλικών Αγραφων σε υψόμετρο 450μ. Η Λουτρόπολη εκτείνεται μέσα σε μία καταπράσινη περιοχή περιτριγυρισμένη από διάφορα είδη βλάστησης (πλατάνους, βελανιδιές κ.α.). Απέχει 6χλμ. από το χωριό Σμόκοβο (Λουτροπηγή) και μόλις 10χλμ. από την Λίμνη Σμοκόβου.

Πρόκειται για θειούχες-αλκαλικές πηγές που αναβλύζουν σε φυσική θερμοκρασία 37ο-40ο βαθμούς Κελσίου και χαρακτηρίζονται από θεραπευτικές, ευεργετικές και χαλαρωτικές ιδιότητες. Η εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών γίνεται από την δημοτική επιχείρηση «Λουτρά Σμοκόβου - Δολοπία Α.Ε. ΟΤΑ».

Τα ιαματικά λουτρά διαθέτουν ένα εξοπλισμένο υδροθεραπευτήριο με ατομικούς λουτήρες με υδρομασάζ, αίθουσα ατομικών εισπνοών και αίθουσα ρινοπλύσεων, καθώς και ένα σύγχρονο Spa εξοπλισμένο με πισίνα, γυμναστήριο, κλασικές σάουνες, αίθουσες χαμάμ και υπηρεσίες μασάζ. Τα παραπάνω προσφέρουν στους επισκέπτες τους θεραπεία, χαλάρωση, αναζωογόνηση και ευεξία.

Ιστορικά Στοιχεία

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών Λουτρών Σμοκόβου ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, κουβαλώντας στην στην πλάτη τους μία μακραίωνη ιστορία. Το 1662 οι μοναχοί Μόσχος και Φράγκος του γειτονικού χωριού Ρεντίνα ανέλαβαν την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών χτίζοντας πρόχειρους οικισμούς και λουτρικές εγκαταστάσεις. Αργότερα τα λουτρά επισκέφτηκε ο Αλή Πασάς, ο οποίος θαμπωμένος από τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών έκτισε μία μικρή λουτρόπολη την οποία επισκέπτονταν ως θέρετρο. Εκτός από τον Αλή Πασά τα λουτρά επισκέπτονταν και ο Μαχμούτ Πασάς, οι δύο τους έδωσαν τα ονόματα τους σε δύο πηγές των λουτρών. Μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στο Ελληνικό κράτος το 1881 τα λουτρά πέρασαν στην ιδιοκτησία του και έναν αργότερα χρόνο ξεκίνησε η εκμίσθωσή τους σε ιδιώτες.

Το 1903 για 20χρόνια τα ιαματικά λουτρά παραχωρήθηκαν στον πολιτευτή Καρδίτσας Κ. Τερτίπη, την ίδια περίοδο άνοιξε δρόμος από την Καρδίτσα προς το Σμόκοβο και άρχισαν να οικοδομούνται τα πρώτα ξενοδοχεία. Το 1923 η εκμετάλλευσή τους πέρασε για 25 χρόνια στην εταιρία Γενικών Επιχειρήσεων Καρδίτσας που κατασκεύασε ένα σύγχρονο για την εποχή υδροθεραπευτήριο. Το 1943 επειδή φιλοξενούνταν εκεί η Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ, οι Γερμανοί ανατίναξαν όλες τις εγκαταστάσεις της Λουτρόπολης. Το 1952 παραχωρήθηκαν με μίσθωση από τον ΕΟΤ σε ιδιώτη με την υποχρέωση να τα ανοικοδομήσει. Στις 19-4-1983 υπογράφηκε σύμβαση κατά την οποία η εκμετάλλευση των πηγών παραχωρήθηκε στην κοινότητα Λουτροπηγής. Σήμερα η εκμετάλλευση των ιαματικών λουτρών γίνεται από τον Δήμο Σοφάδων με την επωνυμία «Λουτρά Σμοκόβου- Δολοποία Α.Ε. ΟΤΑ».

 

 

 

 

 

 

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Η λειτουργία των ιαματικών λουτρών χωρίζεται σε δύο περιόδους την θερινή και την χειμερινή. Η θερινή περίοδος ξεκινάει αρχές καλοκαιριού και λήγει στις 15 Οκτωβρίου. Η λειτουργία την περίοδο αυτή είναι καθημερινή και τα σαββατοκύριακα. Η χειμερινή περίοδος ξεκινάει το πρώτο σαββατοκύριακο μετά από τις 15 Οκτωβρίου. Την περίοδο αυτή στα ιαματικά λουτρά λειτουργεί μόνο ο χώρος του Spa ( πισίνα, σάουνα-χαμάμ, μασάζ). Η λειτουργία των ξενοδοχείων αρχίζει με την θερινή περίοδο, την χειμερινή περίοδο τα ξενοδοχεία λειτουργούν κατόπιν συνεννόησης για ομαδικά γκρουπ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Πληροφορίες και κρατήσεις δίνονται στον τηλεφωνικό αριθμό: 2443061210

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Τα νερά των φυσικών ιαματικών πηγών συνιστώνται για:

. Χρόνιες Ρευματοπάθειες - Αρθροπάθειες
. Παθήσεις αναπνευστικού συστήματος
. Παθήσεις πεπτικού συστήματος
. Παθήσεις δέρματος . Ενδοκρινείς ανεπάρκειες
. Γυναικολογικές παθήσεις
. Χαλάρωση - αναζωογόνηση - ευεξία Τις παραπάνω δραστηριότητες δέχεται ο επισκέπτης με:
- Λουτροθεραπεία: Ατομικοί Λουτήρες με υδρομασάζ και Ιαματική Δεξαμενή (πισίνα).
- Εισπνοθεραπεία: Ατομικές Εισπνοές και Ομαδικές Εισπνοές (Χαμάμ)
- Σάουνα κλασσική
- Γυμναστήριο
- Μασάζ

ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΙΑ

Η λουτροθεραπεία προσφέρει ( σε ατομικούς λουτήρες ή στην πισίνα) τις ευεργετικές της ιδιότητες, απομακρύνοντας πόνους από την πλάτη, τον αυχένα, τη μέση και γενικότερα ενδείκνυται για παθήσεις των οστών. Η καθημερινή χρήση του ιαματικού νερού βοηθά στην βελτίωση της επιδερμίδας (πρόσωπο και σώμα) και κυρίως τα άτομα που υποφέρουν από νεανική ακμή και σμηγματορροϊκή τάση χάρη στις αλκαλικές και θειούχες ενώσεις, καθώς και στη παρουσία πυριτικού οξέος.

ΕΙΣΠΝΟΕΣ - ΡΙΝΟΠΛΥΣΕΙΣ - ΧΑΜΑΜ

Τα Λουτρά Σμοκόβου είναι γνωστά και για την βοήθεια και την ανακούφιση που προσφέρουν σ' αυτούς που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα. Οι επισκέπτες βλέπουν βελτίωση στις χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού (βρογχίτιδες, χρόνιες ρινίτιδες, βρογχικό άσθμα). Συνιστάται επίσης η ποσηθεραπεία για παθήσεις του πεπτικού συστήματος όπως (υπερχλωρυδικές γαστρίτιδες, χρονικές κολίτιδες). Τα φυσικά νερά των θερμοπηγών είναι τα μαλακότερα απ' όλα τα πόσιμα ιαματικά νερά στον Ελλαδικό χώρο και σ' αυτό βοηθά και η μεγάλη διακύμανση της θερμοκρασίας.

ΣΑΟΥΝΑ - ΜΑΣΑΖ - ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

Η Σάουνα καθαρίζει την (επιδερμίδα, αποτοξινώνει, καταπολεμά την κυτταρίτιδα, βελτιώνει το αναπνευστικό, το κυκλοφοριακό και ξεκουράζει - χαλαρώνει τους μυς). Το Μασάζ δραστηριοποιεί το κυκλοφοριακό, ενώ παράλληλα ξεκουράζει και τονώνει τους μυς. Η χρήση του γυμναστηρίου βοηθά στην μυϊκή ενδυνάμωση, σύσφιξη και αποκατάσταση του σώματος, προσφέρει ψυχική, πνευματική και σωματική υγεία.

ΔΙΑΜΟΝΗ- ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Η δημοτική επιχείρηση «Λουτρά Σμοκόβου - Δολοπία Α.Ε. ΟΤΑ» διαθέτει ξενοδοχεία με θέα στις καταπράσινες εκτάσεις της περιοχής και της λουτρόπολης τα οποία βρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση από το υδροθεραπευτήριο και το spa, μάλιστα το ένα από τα ξενοδοχεία βρίσκεται πάνω τους χώρους θεραπείας και χαλάρωσης. Επιπλέον η λουτρόπολη διαθέτει διαφόρων ειδών καταστήματα όπως φούρνο, καφέ-ζαχαροπλαστείο, ταβέρνες, περίπτερο, τα οποία συμπεριλαμβάνουν παραδοσιακά και τοπικά υλικά και προϊόντα.

ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΣΜΟΚΟΒΟΥ

ΚΑΛΥΜΝΟΣ

T: +30 2443061210

E: loutrasmokovou@0891.syzefxis.gov.gr

W: www.thermalsprings.gr