ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ - Ένας προορισμός για ό,τι κι αν ψάχνεις.
Από το όνομα που παραπέμπει στον οικουμενικό Μακεδόνα φιλόσοφο και πανεπιστήμονα σηματοδοτώντας τη γενέθλια γη του, μέχρι το Άγιον Όρος της ζωντανής μνήμης του Βυζαντίου και της σύγχρονης μεγαλοσύνης της Ορθόδοξης θρησκευτικής πίστης.
Από τις βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες παραλίες του στην Ιερισσό, στην Ουρανούπολη, στα Νέα Ρόδα, στα Πυργαδίκια, ως τους μοναδικούς καταρράκτες της Βαρβάρας, το φυσικό κάλος των ορεινών οικισμών και της παγκοσμίου φήμης αρχιτεκτονική της Αρναίας (αναδείχθηκε από το αμερικανικό CNN ως το τρίτο ωραιότερο χωριό της Ελλάδας).
Από τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα που φημίζονται για την σπάνια ποιότητά τους, μέχρι την αρχοντιά και τη φιλόξενη αγκαλιά των ανθρώπων, ή τον επαγγελματισμό και την υψηλή ποιότητα παροχών του ξενοδοχειακού του δυναμικού.
Απ` όλα αυτά και πολλά περισσότερα είναι φτιαγμένος ο Δήμος Αριστοτέλη, που σας καλεί να τον γνωρίσετε, να τον περπατήσετε, να τον γευτείτε, να ταξιδέψετε μαζί του στην ιστορία και στην πνευματικότητα.
Ο σημαντικότερος ιστορικός χώρος της Χαλκιδικής, τα αρχαία Στάγειρα, βρίσκονται στη χερσόνησο Λιοτόπι, δίπλα στη σημερινή Ολυμπιάδα. Η περιήγηση είναι πραγματική απόλαυση. Αν μάλιστα θέλετε να τα δείτε όλα να ξέρετε πως θα χρειαστείτε τουλάχιστον 2 με 3 ώρες και μην παραλείψετε το παραλιακό μονοπάτι το οποίο είναι υπέροχο. Η πόλη ιδρύθηκε το 665 π.Χ., από Ιωνες αποίκους που κατέφτασαν από το νησί της Ανδρου, ενώ λίγο αργότερα εγκαταστάθηκαν σ' αυτήν και άποικοι από τη Χαλκίδα.
Οι πηγές της αρχαιότητας είναι ακριβέστατες όσον αφορά τη θέση της πόλης. Ο Στράβωνας την τοποθετεί στα «Γεωγραφικά» του νοτιότερα της αρχαίας Ακάνθου, σε παραθαλάσσια περιοχή και αναφέρει και την ύπαρξη μιας μικρής νησίδας απέναντι από την πόλη, με το όνομα Κάπρος (προφανώς το σημερινό νησάκι Καυκανάς). Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το ίδιο όνομα αποδίδεται και στο λιμάνι των Σταγείρων, ενώ πολλά νομίσματα της πόλης έφεραν ως σύμβολο έναν κάπρο.
H περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη αποτελεί την Πύλη προς το Αγιο Ορος και την Αθωνική μοναστική κοινότητα και διαθέτει δεκάδες θρησκευτικά μνημεία τα οποία αξίζει κανείς να επισκεφθεί. Τα σημαντικότερα είναι η μονή Ζυγού, το Προσκύνημα της Μεγάλης Παναγίας, ο ναός του Αγίου Στεφάνου στην Αρναία, ο ναός της Γέννησης της Θεοτόκου και η Παναγούδα στα Στάγειρα, το αρχονταρίκι της Παναγίας χαράς των θλιβομένων στο προαύλιο του οποίου υπάρχει ο ναός του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτη κ.α.
Δεκάδες πεζοπορικές διαδρομές είτε στους οικισμούς του Δήμου Αριστοτέλη, είτε στην ύπαιθρο σε συνδυασμό με τον ορεινό όγκο του Χολομώντα συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό και ένα ιδανικό πεδίο δραστηριοτήτων για όλες τις ηλικίες.
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η τριήμερη παρουσίαση περιπατητικών τουριστικών διαδρομών που οργάνωσαν το Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αριστοτέλη και το Δίκτυο «Πόλεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου», από την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου ως και το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019, παρουσία των Δημάρχων Βέροιας κ. Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη, Βόλβης κ. Διαμαντή Λιάμα, Αμφίπολης κ. Στέργιου Φράστανλη, Σιθωνίας κ. Κυπαρίσση Ντέμπλα , εκπροσώπων των Δήμων Νάουσας και Προποντίδας, δημοσιογράφων, φορέων και τουριστικών οργανισμών (Tui, Μουζενίδης, Ambotis, Filos, Τrace your Eco), trekking clubs, τοπικών συλλόγων, κ.α.
Ο δε Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος παρουσίασε τα επόμενα βήματα, που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:
. Δημιουργία νέων διαδρομών, του «Ξέρξη» στα Νέα Ρόδα και «Αρχαίας Ακάνθου» στην Ιερισσό,
. επέκταση του Αριστοτελικού περιπάτου στο Στρατώνι, στα Στάγιρα, στη Στρατονίκη, στο Νεοχώρι και σε Βαρβάρα-Ολυμπιάδα,
. επέκταση της διαδρομής «Αλέξη Ζορμπά» στο Παλαιοχώρι, περιπατητική σύνδεση της Αρναίας με τον Ταξιάρχη, τα Βράσταμα και τον Πολύγυρο,
. χαρτογράφηση του μονοπατιού που συνδέει Στανό και Βαρβάρα,
. ανάδειξη παραδοσιακών γεφυριών σε Μ.Παναγία και Γομάτι,
. διάνοιξη μονοπατιών στα Πυργαδίκια,
. δράσεις διεθνούς προβολής και προσέλκυσης επισκεπτών μέσω trekking specialists με κορυφαίο στόχο την προσέγγιση της σχετικής αγοράς της Βρετανίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου, όπου υπάρχει το Walking Federation στο οποίο είναι ήδη ενταγμένος ο Αριστοτελικός Περίπατος.
Επίσης, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος παρουσίασε τμήμα του χαρτογραφημένου Αριστοτελικού Περιπάτου στην περιοχή των Αρχαίων Σταγίρων στην Ολυμπιάδα, ενώ το Σάββατο στη Μονή Ζυγού, παρουσίασε τον χαρτογραφημένο Αθωνικό Περίπατο, από τη Ουρανούπολη ως την Ακτή Κομίτσα, ο οποίος τοποθετεί την προαθωνική χερσόνησο στον παγκόσμιο χάρτη του περιπατητικού τουρισμού.
Το τριήμερο εμπλουτίστηκε από δράσεις τοπικών συλλόγων, που προσέφεραν στους επισκέπτες τοπικά εδέσματα και τους έφεραν σε επαφή με την τοπική τέχνη και λαογραφία.
Ο Δήμος Αριστοτέλη ανοίγει. την ΚΟΥΖΙΝΑ του στον κόσμο!
Τη δημιουργία εντός του 2020, ενός cluster με τη συμμετοχή τοπικών παραγωγών παραδοσιακών προϊόντων και τουριστικών επιχειρήσεων, που θα συνεργαστούν στο πεδίο του τουρισμού της γαστρονομίας σε ένα πρόδρομο στάδιο δημιουργίας φορέα προώθησης της τοπικής πρωτογενούς παραγωγής, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, στο πλαίσιο ειδικής παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την 35η Philoxenia. Ο κ. Βαλιάνος υπογράμμισε πως ο Δήμος θα «αγκαλιάσει» το πρόγραμμα ΚΟΥΖΙΝΑ που ξεκίνησε το 2011 και καθιερώθηκε στην περιοχή με πρωτοβουλία κατοίκων και του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού, επεκτείνοντας την αξιοποίηση και τη διεθνοποίησή του, σε συνεργασία και με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής.
Η κ. Μαρία Πάππα, διευθύντρια Marketing και Eπικοινωνίας του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού, παρουσίασε το πρόγραμμα "KOUZΙΝΑ 2020" που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 Μαΐου μέχρι και τις 15 Ιουνίου με τη συμμετοχή 22 τοπικών παραγωγών, με τη μεσογειακή εβδομαδιαία θεματική του ενότητα αφιερωμένη στην "Κροατική κουζίνα" και τιμώμενο τοπικό προϊόντο μέλι.
Οι πέντε εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες της διοργάνωσης είναι:
Η αρχαιοελληνική κουζίνα με έμφαση στο μέλι, η θαλασσινή κουζίνα - που αναδεικνύει την παραγωγή των τριών θαλάσσιων κόλπων της Ανατολικής Χαλκιδικής: του Αθωνικού, του Ακάνθιου και του Στρυμωνικού- η μοναστηριακή κουζίνα, η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων (των Μικρασιατών και Ποντίων προσφύγων-μετοίκων της Χαλκιδικής) και η μεσογειακή κουζίνα.
Με αφορμή την παρουσίαση και την προαναγγελία του cluster, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, επισημαίνει τα εξής:
«Κάνουμε καθημερινά πράξη τη σύνθεση και την ενότητα δυνάμεων του τόπου. Δίνουμε στην ενότητα αυτή, επίσημη και θεσμική έκφραση.
Δημιουργούμε ένα εταιρικό σχήμα με αιχμή την υψηλή γαστρονομία και το μετατρέπουμε σε εργαλείο ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος του Δήμου Αριστοτέλη. Αξιοποιούμε πρωτοβουλίες ενεργών συμπολιτών μας και τις μεγεθύνουμε.
Κάθε μήνα που περνά, ακόμα μια δέσμευσή μας, βρίσκει το αντίκρισμά της σε συγκεκριμένες δράσεις και πράξεις. Συνεχίζουμε.»
ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ www.dimosaristoteli.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΣΤΕΛΙΟΥ ΒΑΛΙΑΝΟΥ
Ο Στέλιος Βαλιάνος γεννήθηκε το 1979 και είναι μόνιμος κάτοικος Αρναίας, του Δήμου Αριστοτέλη.
Απόφοιτος της Νομικής του ΑΠΘ, δικηγορεί στη Χαλκιδική από το 2004, χρονολογία κατά την οποία ήδη είχε έντονη ενασχόληση με τα κοινά, μέσω της Πολιτιστικής Εταιρείας Αρναίας, της οποίας αντιπρόεδρος και πρόεδρος διετέλεσε από το 2006 ως το 2014.
Στη διάρκεια της θητείας του, μεταξύ άλλων, ανέπτυξε πρωτοβουλία ώστε να επιτευχθεί η ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου Αρναίας.
Από το 2010 έχει ακόμα πιο έντονη πολιτική διαδρομή που τον οδήγησε και σε κοινοβουλευτική υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο Χαλκιδικής της Ν.Δ.
Τα τελευταία χρόνια είχε την ιδιότητα του Νομικού Συμβούλου αρκετών εταιρειών, ενώ άσκησε με επιτυχία "μάχιμη" Δικηγορία στους τομείς του Αστικού και Ποινικού Δικαίου, διατηρώντας γραφεία στην Αρναία, τον Πολύγυρο και τα Ν. Μουδανιά.
Είναι παντρεμένος με την Ευθυμία Καμάρη, επίσης δικηγόρο, με την οποία έχουν μια κόρη, τη Δέσποινα.
|