ΛΕΧΟΒΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ 53073

ΤΗΛ: 2386071000 FAX: 2386071010

E: info@ksenonasmopati.gr

W: www.ksenonasmonopati.gr

fb:@ksenonasmonopati

 

 

O ΞΕΝΩΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΦΕ ΜΑΣ

Το «Μονοπάτι» είναι μια επιχείρηση στον χώρο του τουρισμού. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό ξενώνα που συνδυάζει τη δυνατότητα να απολαύσει κανείς τον καφέ του ή το ποτό του. Η δομή της επιχείρησης επιτρέπει την οργάνωση εξορμήσεων καθώς παρέχει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να κάνουν μικρές εκδρομές, με ιδιωτικό βανάκι της επιχείρησης, στις γύρω περιοχές.

Ο ξενώνας μας αποτελείται από 8 δωμάτια διαφορετικής διακόσμησης και δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες μας να απολαμβάνουν το πρωινό τους γεύμα από παραδοσιακά προϊόντα. Τα δωμάτια είναι μονόκλινα, δίκλινα και τρίκλινα. Ένας παραδοσιακός ξενώνας κατάλληλος για όλους εσάς που θέλετε να απολαύσετε μια ήρεμη και άνετη διαμονή.

Παράλληλα μπορείτε να επισκεφτείτε το καφέ μας, που έχει ανακαινιστεί με ιδιαίτερη φροντίδα και μεράκι συνδυάζοντας παραδοσιακά και μοντέρνα στοιχεία. Εκεί οι επισκέπτες μας απολαμβάνουν τον καφέ τους, τοπικά βότανα, κρασιά της γύρω περιοχής και διάφορα άλλα αποστάγματα, συνοδευόμενα από πεντανόστιμους μεζέδες.

ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Ο ξενώνας Μονοπάτι τοποθετείται σε ένα πολύ κομβικό σημείο στο χάρτη, καθώς βρίσκεται στα σύνορα τριών νομών, Φλώρινας, Καστοριάς και Κοζάνης. Οι εξορμήσεις που μπορεί να κάνει κανείς είναι πολλές τόσο στο Δήμο Αμυνταίου όσο και στις γύρω περιοχές που εκτίνονται πέραν του Δήμου μας.

Λέχοβο:

Ο παραδοσιακό ξενώνας Μονοπάτι βρίσκεται στο Λέχοβο το οποίο είναι ένα ορεινό χωριό στους πρόποδες του όρους Βέρνου, κοντά στα σύνορα του νομού Φλώρινας με τους νομούς Καστοριάς και Κοζάνης. Πρόκειται για ένα ορεινό χωριό που ανήκει στο νομό Φλώρινας και στον δήμο Αμυνταίου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 οι κάτοικοι του χωριού είναι 1.115. Από το χωριό διέρχεται η επαρχιακή οδός Καστοριάς- Αμυνταίου και απέχει 36 χιλιόμετρα από την Καστοριά και 25 χιλιόμετρα από την Πτολεμαϊδα και 23,5 χιλιόμετρα από το Νυμφαίο. Στο Λέχοβο μπορεί κανείς να απολαύσει τα παρακάτω αξιοθέατα:
• Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, με έτος ανέγερσης το 1812 και ανακαίνισης το 1868. Έχει μεγάλης αισθητικής αξίας ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο Ηπειρωτών ταλιαδούρων του 1864, δεσποτικό θρόνο, άμβωνα και προσκυνητάρια. Καμπαναριό Αγίου Δημητρίου
• Αστική Σχολή, παραδοσιακό κτίσμα του 1900. Χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο μέχρι το 1958, μετά ως κοινοτικό κατάστημα και από το 1984 στεγάζει το Εθνολογικό Λαογραφικό Μουσείο. Αποκαταστάθηκε εν μέρει με δαπάνες του συλλόγου τη δεκαετία του 1980 και ολοκληρωτικά το 2005.
• Παραδοσιακές κρήνες κατασκευής 1908, που βρίσκονται στη μια πλευρά της Σχολής

Μονοπάτια Ειρήνης:

Οι επισκέπτες μας έχουν την ευκαιρία να κάνουν κυκλική πεζοπορική και ποδηλατική διαδρομή των 40 χλμ που περνάει από το μαρτυρικό χωριό Λέχοβο, Νυμφαίο, Ασπρόγεια, Σκλήθρο και Λιμνοχώρι. Πρόκειται για μια διαδρομή που αποτυπώνει την ομορφιά των δασών, των λιμνών και το καταφύγιο των Λύκων. Οι πεζοπόροι δύνανται να απολαύσουν τη θέα της φύσης, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την ανθρώπινη παρέμβαση και την ματωμένη ιστορία του τόπου. Η τελευταία στάθηκε αφορμή για την ονομασία “Μονοπάτια Ειρήνης”. Τα “Μονοπάτια Ειρήνης” είναι ένα έργο του Ενωτικού Συλλόγου Λεχοβιτών “Ο Προφήτης Ηλίας”, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαδρομές μπορείτε να βρείτε στο http://www.pathsofpeace.gr/?fbclid=IwAR2Z87GHFymxuc5F7Zx5mRww_glxDaJ26Wlcpmk24sKl7YbUNAjWIkuARB0ο:

Καστοριά:
O Παραδοσιακός ξενώνας Μονοπάτι βρίσκεται στο Λέχοβο το οποίο απέχει 38 χλμ από την πόλη της Καστοριάς (44 λεπτά) και αξίζει τον κόπο να κάνετε μια περιήγηση σε αυτήν καθώς αποτελεί πόλο έλξης πολλών τουριστών. Το “Μονοπάτι” σας προτείνει μερικά από τα βασικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην πόλη της Καστοριάς και στα γύρω χωριά:

https://ksenonasmonopati.gr/%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ac-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%ce%b3%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b7/

Φλώρινα:
Η πόλη της Φλώρινας απέχει από το Λέχοβο μόλις 53km. Την πόλη διασχίζει ο ποταμός Σακουλέβας και είναι μια από τις πιο καλλιτεχνικές πόλεις της Ελλάδος καθώς μεγάλοι καλλιτέχνες έχουν κάνει τα πρώτα καλλιτεχνικά τους βήματα εκεί, πρόκειται για μια ακριτική πόλη με πολλά ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία.

Σκλήθρο-Νυμφαίο-Λίμνη Ζάζαρη:
Ο Ξενώνας Μονοπάτι διοργανώνει εξορμήσεις στη φύση και σε συνεργασία με το κέντρο δραστηριοτήτων Άρτεμις Ο.Ε. στο Σκλήθρο σας δίνετε η ευκαιρία να απολαύσετε το φυσικό κάλλος της περιοχής μας.Η ΑΡΤΕΜΙΣ Ο.Ε είναι κέντρο δραστηριοτήτων με εξειδίκευση σε εκδρομές και εξορμήσεις αναψυχής στη φύση. Η περιοχή στην οποία δρά είναι το νοτιοδυτικό άκρο του νομού Φλώρινας.(ΝΥΜΦΑΙΟ– ΣΚΛΗΘΡΟ– ΖΑΖΑΡΗ )Η εταιρία διοργανώνει κάθε είδους δραστηριότητες, για έντονες αλλά και ήρεμες στιγμές, αλλά πάντα ξεχωριστές, για οικογένειες, παρέες, συλλόγους, σχολεία, για μικρά και μεγάλα «παιδιά», με μοναδική προϋπόθεση την όρεξη να γνωρίσετε και να αγαπήσετε τη φύση. Μια επίσκεψη με ποδήλατα ως το καταφύγιο του λύκου στην Αγραπιδιά, βόλτα στο μονοπάτι των ψαράδων με προορισμό τη λίμνη Ζάζαρη, κανό στα ήρεμα νερά της, αναρρίχηση σε τεχνητό πύργο, περίπατο με άλογα σε μαγεμένα μονοπάτια στο βουνό, στο ίσκιο των αιωνόβιων δένδρων με μοναδική συντροφιά τους ήχους του δάσους που σκοπό έχουν να αφήσετε πίσω τις έννοιες, να σας πάρουν το μυαλό και φεύγοντας να έχετε μαζί σας εικόνες βγαλμένες από παραμύθια.

Νυμφάιο:
Το Νυμφαίο είναι ένας από τους πιο γνωστούς χειμερινούς προορισμούς στο νομό Φλώρινας και απέχει από το Λέχοβο μόλις 23km. Πρόκειται για έναν ορεινό οικισμό που έχει χαρακτηριστεί από το 1978 ως “διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός”. Το Νυμφαίο είναι ένας παραδοσιακός πλακόστρωτος οικισμός, στον οποίο δραστηριοποιείται και εδράζεται η οργάνωση του Αρκτούρου. Στο Νυμφαίο μπορεί κανείς να περιηγηθεί στα πλακόστρωτα καλντερίμια και να απολαύσει τον καφέ ή το φαγητό του σε πολλά από τα παραδοσιακά μαγαζιά του οικισμού. Αρκτούρος: Ο Αρκτούρος είναι μια μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οργάνωση που στόχο έχει την προστασία της άγριας πανίδας. Ιδρύθηκε το 1992 και αφορμή της ίδρυσής του ήταν η αντιμετώπιση του προβλήματος της αιχμαλωσίας λύκων και αρκούδων. Ο Αρκτούρος έχει ιδρύσει το καταφύγιο Αρκούδας και το κέντρο ενημέρωσης για την Καφέ Αρκούδα στο Νυμφαίο Αμυνταίου και το Καταφύγιο του Λύκου στις Αγραπιδιές Αμυνταίου. Οι επισκέπτες μας είναι δυνατόν να επισκεφτούν τον Αρκτούρο και να απολαύσουν μια ξενάγηση στα καταφύγια αλλά και να ενημερωθούν σχετικά με την άγρια πανίδα της περιοχής. Περισσότερες πληροφορίες για την οργάνωση μπορεί κανείς να βρει στο: https://www.arcturos.gr/

Οινοποιία:
Η περιοχή του Αμυνταίου είναι ξακουστή για τους αμπελώνες της και τα οινοποιία της, τα οποία μπορείτε να επισκεφτείτε, να περιηγηθείτε, να μάθετε πράγματα για την παραγωγή του κρασιού και να γευθείτε τις διάφορες ποικιλίες του.
Κτήμα Άλφα, Αμύνταιο Φλώρινας: http://alpha-estate.com/arxiki
Κτήμα Δημόπουλος, Ξινό Νερό Φλώρινας: https://www.dimopoulosestate.gr/
Κτήμα Καρανίκα, όχθες Βεγορίτιδας : http://www.karanika.com/gr/winery.html
Κτήμα εν οίκω, Άγιος Παντελεήμονας Αμύνταιο: http://invinoestate.com/%cf%84%ce%b1%cf%85%cf%84%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/

Λίμνες:

Λίμνη Βεγορίτιδα
Η λίμνη Βεγορίτιδα ή Οστρόβου έχει υπερτοπικό χαρακτήρα, καθώς διοικητικά ανήκει στους νομούς Πέλλας και Φλώρινας και στους Δήμους Αμυνταίου, Φιλώτα και Βεγορίτιδας. Περιβάλλεται από τα βουνά Βέρνου, Βόρας και Βέρμιο και αποτελεί το χαμηλότερο σημείο του συμπλέγματος των λιμνών Ζάζαρης, Χειμαδίτιδας και Πετρών, των οποίων δέχεται τα νερά μέσα από σύστημα διωρύγων και σήραγγας.

Λίμνη των Πετρών

Η λίμνη των Πετρών όπως και η Βεγορίτιδα δε μπορεί να συσχετιστεί μόνο με ένα οικισμό. Η σχετικά ρηχή αυτή λίμνη, μέγιστο βάθος 3,5 μ, βρίσκεται στα Νοτιοδυτικά της λίμνης Βεγορίτιδος, με την οποία συνδέεται μέσω διώρυγας και σήραγγας και καταλαμβάνει έκταση 14 χμ2. Το ευρύτερο οικοσύστημα των λιμνών με τους γειτονικούς ορεινούς όγκους και την αμπελουργική ζώνη, συνθέτει το ιδιαίτερο τοπίο της περιοχής, ενώ έχει χαρακτηρισθεί ως Περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000, λόγω της διαβίωσης περισσότερων από 130 ειδών πουλιών και αρπακτικών με σπανιότερα τη λαγγόνα και τη νανόχηνα. Η ιδιαίτερη σημασία που έχει για την ορνιθοπανίδα η προστασία της μιας από τις τρεις μοναδικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποικίες αναπαραγωγής της λαγγόνας και της νανόχηνας, οδήγησε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε να εντάξουν τη λίμνη των Πετρών στο πρόγραμμα LIFE Προστασία της λαγγόνας και της νανόχηνας.

Λίμνη Χειμαδίτιδα:

Η Χειμαδίτιδα είναι λίμνη της βόρειας Ελλάδας που βρίσκεται στα νότια του νομού Φλώρινας κοντά στα σύνορα με το νομό Κοζάνης. Είναι μία από τις λίμνες της υδρολογικής λεκάνης που σχηματίζεται ανάμεσα στα όρη Βέρνο, Βόρρας, Άσκιο και Βέρμιο και που περιλαμβάνει ακόμα τις λίμνες Βεγορίτιδα,Πετρών και Ζάζαρη. Η λίμνη έχει έκταση 10,8 τετρ. χιλιόμετρα και βρίσκεται σε υψόμετρο 593 μέτρων. Το μέσο βάθος της είναι 1 μέτρο και το μέγιστο βάθος της είναι τα 3,5 μέτρα.Τροφοδοτείται από την κοντινή λίμνη Ζάζαρη και αυτή με την σειρά της τροφοδοτεί με κανάλι την λίμνη Πετρών. Η Χειμαδίτιδα οφείλει το όνομά της στο γεγονός ότι υπήρξε τόπος χειμαδιών καθώς χάρη στο ήπιο κλίμα που διαμορφώνεται γύρω από την λίμνη, ξεχειμώνιαζαν σ’ αυτή οι κτηνοτρόφοι των γύρω ορεινών περιοχών ανάμεσά τους και οι κτηνοτρόφοι από το Λέχοβο. Η λίμνη αποτελεί σήμερα πολύ σημαντικό οικοσύστημα και είναι ο σημαντικότερος τόπος αναπαραγωγής της βαλτόπαπιας που θεωρείται απειλούμενο είδος. Η Χειμαδίτιδα και η γειτονική της Ζάζαρη ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000 με τον κωδικό GR 1340005. Η λίμνη Χειμαδίτιδα απέχει από τον ξενώνα μας λίγα λεπτά και οι επισκέπτες μας μπορούν να απολαύσουν την ομορφιά της.