ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
   

Ειδήσεις για όλους

 

Παγκόσμιο επίτευγμα με τη συμμετοχή Ομογενή

Επιστήμονες δημιούργησαν στο εργαστήριο νέα κύτταρα θυρεοειδούς

Stem Cell Reports - 6 Φεβρουαρίου 2017.

Ερευνητές στις ΗΠΑ, με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα της Διασποράς, ανακάλυψαν ένα νέο και αποτελεσματικό τρόπο να δημιουργούν στο εργαστήριο κύτταρα θυρεοειδούς (θυρεοειδοκύτταρα).

   Το επίτευγμα, που βασίζεται στη χρήση γενετικά τροποποιημένων εμβρυικών βλαστικών κυττάρων, μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για τις διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα.

   Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Λαέρτη Οικονόμου, επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και μέλος του Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής του Ιατρικού Κέντρου της ίδιας πόλης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας "Stem Cell Reports".

   Από κάθε είδους παθήσεις του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμό, υπερθυρεοειδισμό, καρκίνο, βρογχοκήλη κ.α.) πάσχει περίπου το 10% του πληθυσμού.

   Ο Οικονόμου δήλωσε ότι «η μέθοδός μας οδήγησε σε υψηλής απόδοσης κύτταρα του θυρεοειδούς, όμως μπορεί επίσης να είναι εφαρμόσιμη για τη δημιουργία και άλλων κλινικά χρήσιμων ειδών κυττάρων, όπως των πνευμόνων, του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη, του ήπατος κ.α.».

         Ο Έλληνας επιστήμονας αποφοίτησε το 1995 από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε το διδακτορικό του στην εμβιομηχανική μηχανική το 2002 από το βελγικό Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν (στο εργαστήριο ενός άλλου Έλληνα της διασποράς, του δρος Σπύρου Αγάθου). Στη συνέχεια έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και σήμερα διδάσκει και πραγματοποιεί έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

<< Πίσω


 
 
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία