ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
   

Ειδήσεις για όλους

 

Ένας εκπαιδευτικός που έγινε βιοκαλλιεργητής

Τρίκαλα - Δεκ/07. Μακριά από τον έντονο τρόπο ζωής που χαρακτηρίζει καθημερινά πλέον και την πόλη των Τρικάλων ο εκπαιδευτικός Γιάννης Μπίλλας έχει βρει το δικό του βιολογικό «καταφύγιο», σε ένα χωριό λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο των Τρικάλων. Στα Ρόγκια, πριν από επτά χρόνια όπως αναφέρει, ξεκίνησε με λίγα κατσίκια για να έχει κοπριά και λίγες κότες για τα αυγά και το κρέας, έχοντας δημιουργήσει σήμερα ένα βιολογικό αγρόκτημα 45 στρεμμάτων και στο οποίο όπως λέει, οι εξαρτήσεις από το σύγχρονο καταναλωτικό τρόπο ζωής είναι από ελάχιστες ως ανύπαρκτες. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που ο ίδιος εγκατέλειψε τον αστικό τρόπο ζωής λέγοντας με ικανοποίηση πως ο ίδιος με την οικογένεια του βιώνουν καθημερινά την απόλυτη γαλήνη και την ομορφιά της φύσης. Στο απέραντο κοι επιμελώς προσεγμένο βιολογικό αγρόκτημα ο επισκέπτης βλέπει δεκάδες κότες να βόσκουν στο φυσικό τους χώρο, οι οποίες όπως εξήγησε, είναι ντόπια ράτσα, ανθεκτική, λιτοδίαιτη και νόστιμη, για να διευκρινίσει: «Μετά από οκτώ μήνες ένα μικρό κοτόπουλο μεγαλώνοντας με τους κανόνες της φύσης μπορεί να φτάσει μέχρι και 1,5 κιλό. Τα άλλα τα κοτόπουλα που μεγαλώνουν με διαφορετικό τρόπο σε 45 μέρες φτάνουν άνετα τα τρία κιλά». Το βιολογικό αγρόκτημα του κ. Γιάννη Μπίλλα το επισκέπτονται μαθητές και από σχολεία εκτός του νομού Τρικάλων, ενώ ο ίδιος στέκεται ιδιαίτερα στην ανακύκλωση λέγοντας: «Τα υπολείμματα της κουζίνας γίνονται κομπόστα. Η κοπριά των ζώων χρησιμοποιείται για λίπασμα στις καλλιέργειες ενώ για την τροφή των ζώων καλλιεργείται τριφύλλι και καλαμπόκι με βιολογικές μεθόδους. Τίποτα σε αυτό το αγρόκτημα δεν πάει χαμένο». Το βιολογικό αγρόκτημα του Γιάννη Μπίλλα παράγει σήμερα από αυγά, κοτόπουλα, κατσικίσιο και μοσχαρίσιο κρέας , προϊόντα γάλακτος, μέχρι και κρασί, καθώς στο αγρόκτημα υπάρχει και αμπέλι. Όσον αφορά τα μοσχάρια, ο κ. Μπίλλας μας είπε πως τρέφονται με το γάλα της μάνας τους μέχρι και τέσσερις μήνες σε αντίθεση με τα συμβατικά με μόνο 4-5 μέρες, ακολουθώντας στη συνέχεια τη γνωστή μέθοδο με το γάλα που γίνεται με τεχνικές μεθόδους και προσθέσεις. Πάντως ο κ. Μπίλλας δεν παραλείπει να τονίσει πως στην αρχή της δημιουργίας το κτήμα αποτέλεσε την καλύτερη λύση πολιτικής οικονομίας για την οικογένεια, καθώς για κάθε ημέρα τα έξοδα ταυ σπιτιού ήταν μόνο τέσσερα ευρώ, ένα γεγονός, όπως μας διευκρίνισε, που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν από τους ενδιαφερόμενους να ασχοληθούν ή να κάνουν κάτι άλλο στη ζωή τους, όπως είναι η ενασχόληση με τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.

<< Πίσω


 
 
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία