ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
   

Ειδήσεις για όλους

 

"Απάντηση" στην οικονομική κρίση, το Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών Χωρίς Χρήματα τής εναλλακτικής κοινότητας " Πελίτι "

Θεσσαλονίκη - Δεκ/10. Έχει τις "ρίζες" της στην αρχαιότητα, εφαρμόζεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού, αλλά και στην Ελλάδα και ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, δίνει λύσεις στα διογκούμενα καθημερινά έξοδα που επιβαρύνουν το οικογενειακό "καλάθι": Η ανταλλακτική οικονομία, που εφαρμόζεται από το Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών Χωρίς Χρήματα της εναλλακτικής κοινότητας "Πελίτι", δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες στο Δίκτυο να ανταλλάξουν προϊόντα και υπηρεσίες, χωρίς να "πέσει" ούτε ένα ευρώ πάνω στο τραπέζι. Πρόκειται για ένα δίκτυο, στο οποίο οι συμμετέχοντες καθορίζουν οι ίδιοι την αξία των προϊόντων. "Οι συναλλασσόμενοι είναι αυτοί, δηλαδή, που αποφασίζουν για το κόστος των προϊόντων που πρόκειται να ανταλλαγούν", εξηγεί ο δημιουργός της κοινότητας, Παναγιώτης Σαϊνατούδης. "Το Δίκτυο είναι ανοιχτό για όλο τον κόσμο. Ο κάθε ένας, χωρίς οικονομικό κόστος, μπορεί να τηλεφωνήσει στο Πελίτι και να ενταχθεί σ' αυτό", είπε ο κ. Σαϊνατούδης και πρόσθεσε πως στα οκτώ χρόνια λειτουργίας του Δικτύου Ανταλλαγής Αγαθών, οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν πως βελτιώθηκε η ζωή τους, καθώς κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά προβλήματα που σχετίζονται με την ίδια την καθημερινότητά τους. Από τους ακριτικούς νομούς Έβρου και Φλώρινας, την Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα, μέχρι τα νησιά του Ιονίου, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, το Δίκτυο αποτελεί μια μορφή ανταλλακτικής οικονομίας, που "λύνει" τα χέρια όσων συμμετέχουν σ' αυτό (148 συμμετοχές, με βάση τα τελευταία στοιχεία του περασμένου Αυγούστου), για αρκετά, τουλάχιστον, από τα προϊόντα, που επιθυμούν να αποκτήσουν. Ο Γιώργος Χαρβαλάς και η Σίσσυ Γιαννακάρου από τη Χαλκιδική προσφέρουν βιολογικό λάδι και ελιές και ζητούν βιολογικό κρέας και βιολογικό τυρί. "Η συναλλαγή καθορίζεται από τους συναλλασσόμενους", μας διευκρίνισε η κα Γιαννακάρου. Από την πλευρά τους, ο Νίκος Δομπάζης και η Ντίνα Χρήστου, στο νομό Ροδόπης, προσφέρουν φιλοξενία, βιολογικά λαχανικά από τον κήπο τους και λιαστές ντομάτες. Μάλιστα, όπως εξήγησε ο κ. Δομπάζης, συνήθως οι ανταλλαγές προϊόντων γίνονται στις συναντήσεις των μελών του Δικτύου και δεν υπάρχει πρόβλημα στον ορισμό της τιμής των ανταλλασσόμενων προϊόντων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις, οι συμμετέχοντες δίνουν και περισσότερα, από τη "συμβατική" (στην αγορά) αξία των προϊόντων, διότι τους δένει στενή φιλία με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Το Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών

Σύμφωνα με το "Πελίτι", το Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών Χωρίς Χρήματα, ξεκίνησε το 2002 και "είναι ένα βήμα για να νιώσουμε πιο κοντά στον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας, πιο κοντά σε αξίες ξεχασμένες κι ανώτερες". Το Πελίτι απευθύνεται στον καθένα. "Αυτό που ζητάει- επισημαίνει ο δημιουργός του- είναι ο σεβασμός, η εκτίμηση, η ειλικρίνεια, η εμπιστοσύνη και η συνέπεια". Το ξεκίνημα έγινε μ' ένα Πανελλαδικό Δίκτυο. Σκοπός είναι να γίνουν πολλά, μικρά, σε τοπική κλίμακα, στο μέλλον. Βέβαια, η ανταλλαγή στην ελληνική επαρχία υπάρχει ακόμη ως απομεινάρι μιας άλλης εποχής ή ως φυσική συνέπεια των συνθηκών της ζωής. Στο Δίκτυο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν καταχωρήσεις για προσφορά μαθημάτων παραδοσιακών κρουστών, κατασκευής κούκλας και χειροποίητου κοσμήματος, φιλοξενίας, βιολογικών προϊόντων (ελαιόλαδο κ.α.). Αντίστοιχα, οι συμμετέχοντες ζητούν - μεταξύ άλλων-, βιολογικά σιτηρά και φρούτα, χειροποίητα προϊόντα και άλλες υπηρεσίες. Αντίστοιχα δίκτυα υπάρχουν σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Βραζιλία και η Αργεντινή.

Η Εναλλακτική Κοινότητα "Πελίτι"

Το "Πελίτι", ξεκίνησε την άνοιξη του 1995 από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη,σημερινό συντονιστή των δράσεών του. Το σήμα του "Πελίτι" είναι ένα δέντρο, μια βελανιδιά. Πιασμένοι χέρι - χέρι, χορεύουν, σε κύκλο, άντρες και γυναίκες. Είναι εμπνευσμένο από έναν ινδιάνικο μύθο. Προτάθηκε από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη και σχεδιάστηκε από την Αγγελική Καϊσερόγλου. Πελίτ στα ποντιακά σημαίνει βελανιδιά. Η επωνυμία "Πελίτι" είναι εμπνευσμένη από μια μεγάλη βελανιδιά, που βρίσκεται στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου, νομού Δράμας. Οι βασικοί στόχοι του "Πελίτι" είναι η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών, η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών, χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος και η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας, με κύριο άξονα τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών.

<< Πίσω


 
 
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία