ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
Στην ταινία «Κοράκια» το βραβείο καλύτερης ταινίας του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσ/νίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βίκυ Χαρισοπούλου - 13 Νοεμβρίου 2017

Στην ταινία του διάσημου Σουηδού φωτογράφου και κινηματογραφιστή Γιενς Ασούρ, με τίτλο "Κοράκια" - μια δραματική, αγωνιώδη ελεγεία για τα βάρη της οικογένειας και τη δύναμη του αναπόφευκτου, απονεμήθηκε  στη Θεσσαλονίκη το βραβείο καλύτερης ταινίας (Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος) - το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ.

Στον πρωταγωνιστή της ίδιας ταινίας Ρέινε Μπρίνολφσον που ερμηνεύει έναν αγρότη που ζει στην επαρχία της Σουηδίας της δεκαετίας του '70 και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να σώσει τη φάρμα του από τις κερδοσκοπικές βλέψεις του οικοπεδούχου και από το γενικό κλίμα του «εκσυγχρονισμού», απονεμήθηκε επίσης και το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας.

Το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής - Αργυρός Αλέξανδρος έλαβε η ταινία με τίτλο "Χωρίς όνομα -χωρίς υπογραφή" του Βαΐντ Τζαλιλβάντ από το Ιράν.

Η ίδια ταινία βραβεύτηκε και από την Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) .

Το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για καλύτερη Σκηνοθεσία (Χάλκινος Αλέξανδρος) απονεμήθηκε στον σκηνοθέτη Χλίνουρ Πάλμασον για την ταινία του "Winter Brothers" - (Δανία, Ισλανδία) .

Tο βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας έλαβε η ηθοποιός Ντάρια Ζόβνερ για την ερμηνεία της στην ταινία "Για την οικογένεια" του Κάντεμιρ Μπαλάγκοφ από τη Ρωσία , και το Βραβείο Σεναρίου, στους : Ζυλ Κουλίερ και Τομ Ντιπόν για το σενάριο της ταινίας "Φορτίο" του Ζυλ Κουλίερ (συμπαραγωγή Βελγίου, Ολλανδίας, Γαλλίας).

Πρώτη Ειδική Μνεία δόθηκε στον ηθοποιό Χάρι Ντιν Στάντον για το τελευταίο του χαμόγελο στην ταινία Lucky του Τζον Κάρολ Λιντς ( ΗΠΑ) και δεύτερη Ειδική Μνεία για τον ήχο της ταινίας "Winter Brothers" .

Την Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτέλεσαν οι: Ανμαρί Τζασίρ, σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος, παραγωγός (Παλαιστίνη), Πέιμαν Μααντί, ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης (Ιράν-ΗΠΑ) , Κάρελ Οχ, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι (Τσεχία), Μπρουνό Ταριέρ, Sound Designer, Sound Engineer (Γαλλία), Μαρία Ναυπλιώτου, ηθοποιός (Ελλάδα).

Φέτος το φεστιβάλ εγκαινίασε ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα με ταινίες Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality). Το βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ-ποσό που προσφέρει το Σερβικό Κέντρο Κινηματογράφου. Το βραβείο Virtual Reality απονεμήθηκε στην ταινία "Αναίμακτα" -της Τζίνα Κιμ από τη Νότιο Κορέα, ενώ ειδική μνεία δόθηκε στην ταινία "Περί τυφλότητας" των: Τζέιμς Σπίνεϊ και Πίτερ Μίντλτον (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο).

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) πέραν του βραβείου του διαγωνιστικού τμήματος (στην ταινία "Χωρίς όνομα-χωρίς υπογραφή") από το Ιράν, βράβευσε και την Ελληνική ταινία "Too much info clouding over my head " του Βασίλη Χριστοφιλάκη, ενώ ειδική μνεία επέλεξε να απονείμει στην ταινία "Winter Brothers" του Χλίνουρ Πάλμασον, (Δανία, Ισλανδία).

 
AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία