ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
ΟΗΕ:Εκατομμύρια Αιθίοπες αντιμέτωποι με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 30 ετών

Αντίς Αμπέμπα - 02/02/16

H Αιθιοπία μαστίζεται από τη σοβαρότερη ξηρασία των τελευταίων 30 χρόνων και χρειάζεται "άμεση υποστήριξη" για τη διάσωση εκατομμυρίων πληγέντων, προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

"Οι Αιθίοπες είναι αντιμέτωποι με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 30 ετών. Η επιτακτική ανάγκη και το μέγεθος του προβλήματος είναι τόσο μεγάλα που μόνη της μια κυβέρνηση δεν μπορεί να το διευθετήσει. Η παροχή άμεσης βοήθειας μπορεί να σώσει ζωές και να στηρίξει την εντυπωσιακή ανάπτυξη της Αιθιοπίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα χρόνων", δήλωσε ο Μπαν Κι μουν στους δημοσιογράφους στην Αντίς Αμπέμπα.

Τουλάχιστον 10,2 εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, αριθμός που ενδέχεται να διπλασιαστεί "μέσα σε μερικούς μήνες" σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ, βυθίζοντας το ένα πέμπτο του πληθυσμό στο λιμό.

Η ξηρασία που οφείλεται στο κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο ήταν αιτία να αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των πληγέντων από λιμό στην ανατολική Αφρική, κυρίως στην Αιθιοπία.

"Η Αιθιοπία διαθέτει λιγότερο από το μισό των 1,3 δισεκτ. ευρώ που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης", προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντεμέκε Μεκόνεν. "Πέρυσι ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια του Ελ Νίνο που έχουν καταγραφεί σάρωσε τη χώρα. Το μέγεθος και η σοβαρότητα των ανθρωπιστικών αναγκών αυξήθηκαν πολύ".

Περισσότεροι από 80.000 Αιθίοπες εγκατέλειψαν τις πλέον πληγείσες περιοχές και διέσχισαν τον Κόλπο του Αντεν για να καταφύγουν στην Υεμένη το 2015 παρά τη σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα αυτή, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Η έλλειψη επισιτιστικής ασφάλειας είναι ευαίσθητης σημασίας θέμα στην Αιθιοπία, δεύτερη σε πληθυσμό χώρα της Αφρικής, που έχει επιτύχει σχεδόν διψήφιο ποσοστό οικονομικής ανάπτυξης.

Η ξηρασία επαναφέρει στους Αιθίοπες τις μαύρες μνήμες του φοβερού λιμού τη δεκαετία του 1980, όταν εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των αναγκαστικών εκτοπισμών που είχαν οργανώσει οι τότε αρχές.

Στη νότια Αυστραλία περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από λιμό, καθώς η παρατεταμένη ξηρασία έχει καταστρέψει τη συγκομιδή.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που εκδηλώνεται κατά μέσο όρο κάθε τέσσερα έως επτά χρόνια, προκαλείται από μια αλλαγή κατεύθυνσης των αληγών ανέμων πάνω από τον Ειρηνικό εντός της τροπικής ζώνης. Το θερμό νερό της επιφάνειας που συγκεντρώνεται κανονικά στον ανατολικό Ειρηνικό μετακινείται προς τα δυτικά, προκαλώντας ισχυρότερες βροχοπτώσεις σε ορισμένα μέρη του κόσμου και περισσότερη ξηρασία σε άλλα.
AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία