ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
Στην τελική ευθεία η ταινία του Αστέρη Κούτουλα

«Ταξιδεύοντας με τον Μίκη»

Aθήνα - 5 Απριλίου 2017

Το φιλμικό τρίπτυχο, η ταινία μεταξύ ντοκιμαντέρ και fiction ,που είναι αφιερωμένη στον «πνευματικό αναρχικό» Μίκη Θεοδωράκη, ολοκληρώνεται σύντομα. Επιπλέον, δύο «δορυφορικά κλιπ», που περιστρέφονται γύρω από την κεντρική ταινία σαν να είναι ο πλανήτης τους, κάνουν την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο.

 

Το «Ταξιδεύοντας με τον Μίκη» («Dance Fight Love Die - With Mikis On The Road») του Αστέρη Κούτουλα δεν είναι μια απλή ταινία. Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο 30ετές κινηματογραφικό project με πρωταγωνιστή τον Μίκη Θεοδωράκη, που συμπυκνώνει το «πανόραμα» της τέχνης του μεγάλου Έλληνα συνθέτη μέσα από συναυλίες, πρόβες, συνομιλίες, ταξίδια και πολλές μικρές λεπτομέρειες από την ζωή και την καθημερινότητά του. Από το γεμάτο εναλλαγή ιστορικό και επίκαιρο οπτικό υλικό των περίπου 600 ωρών, ο Αστέρης Κούτουλας συμπυκνώνει μέσα σε μιάμιση ώρα στιγμές που επιτρέπουν μια αυθεντική εικόνα του «πνευματικού αναρχικού» Θεοδωράκη.

 

Ο δημιουργός συνυφαίνει στην ταινία πολύ προσωπικές στιγμές, με ιστορικό υλικό, πλάνα, ντοκιμαντέρ με μυθοπλασία και τη μουσική του σπουδαίου συνθέτη με τον αντίκτυπό της σε νέους καλλιτέχνες της κλασικής μουσικής, της τζαζ, της electro ή της rap. Είναι μια ταινία-δοκίμιο, που δεν ακολουθεί μια χρονολογική σειρά, αλλά παρουσιάζεται σε μια ιδιόμορφη μίξη, επιτρέποντας στον θεατή να ζήσει συναρπαστικές, ευτράπελες, μυστηριώδεις, αλλά και πολύ χαρακτηριστικές στιγμές από την «on the road» ζωή ενός μοναδικού και χαρισματικού καλλιτέχνη.

Τα «δορυφορικά κλιπ» (satellite clips), που απαρτίζονται εν μέρει από το αρχειακό υλικό των 600 ωρών με τον Μίκη και εν μέρει από το fiction και backstage υλικό των γυρισμάτων που έγιναν με τους τραγουδιστές, μουσικούς και τους ηθοποιούς της ταινίας από το 2014 μέχρι το 2017, αρχίζουν σιγά-σιγά να παρουσιάζονται στο διαδίκτυο. Φέρουν ως τίτλους τα ονόματα στενών συνεργατών, φίλων και συνοδοιπόρων του Αστέρη Κούτουλα στο μακρύ ταξίδι του με τον Μίκη και είναι αφιερωμένα σε αυτούς. Τα δύο πρώτα από αυτά (www.youtube.com/watch?v=Q7WrBNP0Pc8 και www.youtube.com/watch?v=xTYKKKyuxEA), με τίτλους «Stella» και «Melentini», συνδυάζουν τη «βερολινέζικη αισθητική» του σκηνοθέτη με τη «συμπαντική αρμονία» του Μίκη Θεοδωράκη. Σε αυτά τα δύο κλιπ ο Αστέρης Κούτουλας συνεργάστηκε με την Στέλλα Καλαφάτη, η οποία ήταν στην ταινία βοηθός σκηνοθέτη και μοντέρ.

Εκτός όμως από το «Ταξιδεύοντας με τον Μίκη», υπάρχει κι ένα ακατέργαστο υλικό 600 ωρών, που δεν χρησιμοποιήθηκε στην ταινία και το οποίο πρόκειται να προβληθεί σαν video installation, με τον τίτλο 600 Hours Mikis. Σε αυτό το (raw) υλικό, ο Μίκης διευθύνει, τραγουδάει, κάνει πρόβες, ηχογραφεί, αναπαύεται, ταξιδεύει, συνομιλεί με τους συνεργάτες του, γελάει, σκέφτεται, γράφει, δημιουργεί. Ματιές πίσω από τη σκηνή, ταξίδια με λεωφορεία, ξενοδοχεία, χώροι εκδηλώσεων, συνεντεύξεις Τύπου, γεύματα, πρόβες. Πρόκειται για ένα πανόραμα μιας «γέννησης της τέχνης» μέσα από μια εγκατάσταση πολυμέσων με θέμα το «κοινωνικό γλυπτό Μίκης», όπως τον ονόμασε ο Joseph Beuys.

Ο Αστέρης Κούτουλας γεννήθηκε το 1960 στην Ρουμανία, από Έλληνες, πολιτικούς εξόριστους, γονείς. Στα 8 του χρόνια, η οικογένειά του μετακόμισε στην Δρέσδη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, όπου και αποφοίτησε από το Kreuzschule, ενώ στη συνέχεια σπούδασε γερμανική Λογοτεχνία και Ιστορία της Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της Λειψίας. Από το 1981 μετάφρασε στα γερμανικά πολυάριθμα έργα σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων, μεταξύ άλλων, ποίηση, δοκίμια και πεζογραφία των Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Εγγονόπουλου, καθώς και την αυτοβιογραφία, αλλά και συγγράμματα του Μίκη Θεοδοράκη.

Το 1980 ξεκίνησε η συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη, στο πλαίσιο της οποίας παρήγαγε περίπου 40 CD με τη μουσική του και οργάνωσε πάνω από 150 συναυλίες σε όλον τον κόσμο. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 δραστηριοποιήθηκε στον τομέα παραγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων και μουσικών έργων.

 
AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία