ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
37ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Ο Χρυσός Διόνυσος απονεμήθηκε στην «Προσευχή» του Θανάση Νεοφώτιστου

Δράμα - (Αποστολή Νάντια Μπακοπούλου) - 22 Σεπτ/14.

Το 37ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας ολοκληρώθηκε με ένα μαραθώνιο προβολών με 38 ταινίες στο ελληνικό διαγωνιστικό και 58 στο διεθνές του πρόγραμμα, αφιερώματα και λογοτεχνικά αίθρι

. Η απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από κόσμο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας, σε ειδική τελετή που διήρκησε τρεις ώρες.

Ειδικότερα, στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα η Επιτροπή (αποτελούμενη από τους Γιώργο Τσεμπερόπουλο, Δημήτρη Αθανίτη, Κατερίνα Μαραγκουδάκη και Γιάννη Σακαρίδη) αποφάσισε ομόφωνα να βραβεύσει με τον «Χρυσό Διόνυσο», τον Θανάση Νεοφώτιστο για την ταινία του «Προσευχή», που αναφέρεται στο σχολικό εκφοβισμό. Ένα νέο σκηνοθέτη σπουδαστικής ταινίας, ο οποίος αξιοποίησε «αποτελεσματικά την φωτογραφία, τον ήχο και το μοντάζ, σε ένα σφιχτό σύνολο, με ένα θέμα που απασχολεί την κοινωνία μας καθημερινά».

«Η διάκριση αυτή είναι μία επιβεβαίωση που μου δίνει δύναμη να συνεχίσω να δημιουργώ», ανέφερε παραλαμβάνοντας το βραβείο ο Θανάσης Νεοφώτιστος, το οποίο αφιέρωσε στους συνεργάτες του που τον βοήθησαν και τον στήριξαν στην υλοποίηση της ταινίας.

Ο «Αργυρός Διόνυσος» απονεμήθηκε στον Κωνσταντίνο Σαμαρά για το φιλμ «Τρεις αυγουλιέρες παραλίγο τέσσερις» , μια «γοητευτική ταινία με εξαιρετικές ερμηνείες και αισθητική, η οποία με χιούμορ και παράλογες ανατροπές, μας ταξιδεύει από την απώλεια στην εύρεση και πάλι πίσω». Ο Κωνσταντίνος Σαμαράς, ανεβαίνοντας στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο δήλωσε πως «το κράτος είναι εχθρικό απέναντι στο ελληνικό σινεμά» και πρόσθεσε πως αν και πιστεύει πως δεν θα αλλάξει τίποτα, καλό είναι να γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει στο χώρο του ελληνικού κινηματογράφου.

Ακόμη, τιμητικές Διακρίσεις Καλύτερης Γυναικείας και Ανδρικής Ερμηνείας απονεμήθηκαν ομόφωνα στην Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, για την ερμηνεία της στην ταινία «Βόλτα» της Στέλλας Κυριακοπούλου και στον 'Αλκη Παναγιωτίδη για την ερμηνεία του στην ταινία «Εβίβα» των Δημήτρη Νάκου και Αμέρισσας Μπάστα.

Το μεγάλο βραβείο του Διεθνούς Προγράμματος του Φεστιβάλ απέσπασε η ταινία «Λίγο Φως» του Αντρέ Μάρκες (Πορτογαλία/ Ρουμανία). Ενα εξαιρετικό φιλμ για μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Μία ταινία- που σύμφωνα με την κριτική επιτροπή (που αποτελείται από τους Thomas Stenderup, Gerald Weber, Ιωακείμ Μυλωνάς, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Miroslav Momcilovic και Manuela Cernat ) -αντιπροσωπεύει τέλεια την κινηματογραφική τέχνη σε όλα τα στάδια : σκηνοθεσία, υποκριτική, φωτογραφία, μουσική και του δυναμικού συμβολισμού στην αφήγηση.

Παρούσα στην τελετή απονομής των βραβείων ήταν και η υφυπουργός Πολιτισμού 'Αντζελα Γκερέκου που δήλωσε εντυπωσιασμένη από την συμμετοχή , την προσέλευση και την επιτυχία που είχε και φέτος το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας , ένα φεστιβάλ «που σε πείσμα των καιρών προσφέρει έργο υψηλής πολιτιστικής στάθμης και έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως». «Το υπουργείο Πολιτισμού καταβάλλει ως οφείλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη του Φεστιβάλ. Η χώρα βρίσκεται σε πολύ δυσάρεστο σημείο και δυστυχώς ο χώρος του κινηματογράφου δεν χρηματοδοτείται και στηρίζεται όπως πρέπει. Αυτήν την περίοδο επεξεργαζόμαστε θέματα θεσμικής φύσης που θα βοηθήσουν και θα ισχυροποιήσουν την κινηματογραφική διοργάνωση», ανέφερε μεταξύ άλλων η υφυπουργός.




AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία