ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ στο Σύγχρονο Θέατρο Από 23 Οκτωβρίου

Αθήνα, 14 Οκτ. 2015

Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

Παύλου  Μάτεσι

Από  23 Οκτωβρίου 2015  στο  Σύγχρονο Θέατρο


Η ιερότητα της μυστικής ζωής των ασήμαντων


Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=6Q9FiLAsAic

 

Την Ραραού την γνωρίσαμε μέσα από τις σελίδες του σπουδαίου μυθιστορήματος του Παύλου Μάτεσι «Η Μητέρα του Σκύλου», αλλά και στη Σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Σταύρου Τσακίρη, μέσα από τη συγκλονιστική ερμηνεία της Δήμητρας Χατούπη.

 

Την περασμένη θεατρική σεζόν, η «Η Μητέρα του Σκύλου» ευτύχησε να έχει τη θερμή υποδοχή του κοινού και των κριτικών -έκλεισε τις παραστάσεις της sold out και με λίστα αναμονής.  Έτσι η παράσταση επιστρέφει και τη φετινή σεζόν στο Σύγχρονο Θέατρο (Ευμολπιδών 45, Γκάζι, Τηλ: 210-3464.380), κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 9:15 και Κυριακή στις 6.00.

 

Το αριστοτεχνικό μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι, ξεδιπλώνει ένα κομμάτι της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας σκιαγραφώντας τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες μιας Ελλάδας, που προσπαθεί να τα «βολέψει» σε συνθήκες ανέχειας.  Είναι η ιστορία όχι από τη μεριά εκείνων που τη διαμορφώνουν, αλλά των «ασήμαντων» που την υφίστανται.

Ο τρόπος του συγγραφέα, κάποιες φορές δηκτικός, άλλες χιουμοριστικός, πότε δραματικός και πότε σουρεαλιστικός, σίγουρα μοναδικός, σ’ ένα μυθιστόρημα με αλλεπάλληλες εκδόσεις και μεταφράσεις σε περισσότερες από τριάντα χώρες.

 

Σύμφωνα με το σκηνοθέτη Σταύρο Τσακίρη, η παράσταση δεν είναι εξομολόγηση, ούτε αφήγηση.  Δεν είναι ένα παιχνίδι-θέατρο, ούτε θέατρο μέσα στο θέατρο.  Είναι μια διαθλασμένη παρακολούθηση της πραγματικότητας, όπως την αντιλαμβάνεται το «ταραγμένο μυαλό» της ηρωίδας.  Η Ραραού, απόμαχη ηθοποιός περιοδευόντων θιάσων, είναι μια γυναίκα - σύμβολο του ανθρώπου που δεν σταματά ποτέ να μάχεται.  «Έπρεπε να κολακεύω για να επιζήσω, και επέζησα», είναι το μότο της, και το σχέδιό της για τη ζωή.  Ο Μέγας χρόνος συναντά το παρόν και το παρελθόν σαν μια ενιαία οντότητα, όπως μπορούν να τη συλλάβουν οι τρελοί και τα παιδιά.  Μέσα σ’ ένα χώρο που μεταμορφώνεται συνεχώς, εκτυλίσσεται ένα λαϊκό παραμύθι που μιλάει για αισθήματα, για απορρίψεις, για άκυρες ζωές.  Μέσα από τη λαϊκή μουσική, τα πολυχρησιμοποιημένα αντικείμενα, το χώμα των δρόμων, προβάλλει η Αγιοσύνη των παρεξηγημένων ανθρώπων και των απόβλητων από την κοινωνική ανοχή.  Η ιερότητα της μυστικής ζωής των ασήμαντων.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι «Η Μητέρα του Σκύλου» συμμετέχει στα φετινά ΔΗΜΗΤΡΙΑ (παρουσιάζεται στις 16, 17, 18 Οκτωβρίου στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ της Θεσσαλονίκης), ενώ, μετά από πρόσκληση του Ιταλικού FONDAZIONE TEATRO DUE της ΠΑΡΜΑΣ, θα παρουσιαστεί στις 5 Νοεμβρίου στη συνάντηση Ευρωπαϊκών Θεάτρων στην Πάρμα.  Η παράσταση αυτή θα είναι η πρώτη από μια σειρά Ευρωπαϊκών παρουσιάσεων που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2016.

 

Ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία - Διασκευή:  Σταύρος Τσακίρης

Σκηνικά - Κοστούμια:  Άγγελος Αγγελή

Δραματολόγος: Δήμητρα Πετροπούλου

Κινησιολογία: Γιάννης Αντωνίου

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Κινησιολογία:  Γιάννης Αντωνίου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Έφη Ρευματά

Παραγωγή: Δημήτρης Οικονομίδης

 

Στο ρόλο της ΡΑΡΑΟΥ: η Δήμητρα Χατούπη

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά):

Νίκος Γιαλελής, Γιάννης Δρίτσας, Χρήστος Ευθυμίου, Ηλίας Ζερβός, Στεφανία Κριεζή, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Τζίνη Παπαδοπούλου, Έφη Ρευματά, Μαριαλένα Ροζάκη.

 

Παραστάσεις: κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 9:15 και Κυριακή στις 6.00

Έναρξη: 23 Οκτωβρίου 2015

Διάρκεια παράστασης: 150 λεπτά (με διάλειμμα)

Εισιτήρια: 16 ευρώ (Παρασκευή & Σάββατο), 12 ευρώ (Πέμπτη & Κυριακή), 8 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, νεανικό, άνω των 65 ετών).

Προπώληση Εισιτηρίων: Viva.gr

Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45, Γκάζι. Κρατήσεις στο τηλ: 210-3464.380

 

 

Το μυθιστόρημα:  Η Μητέρα του σκύλου

Πρωτοκυκλοφόρησε το 1990. Μέχρι σήμερα έχει κάνει αλλεπάλληλες εκδόσεις και έχει μεταφρασθεί και κυκλοφορήσει σε περισσότερες από τριάντα χώρες. Έχει συζητηθεί η μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη από τον Ε. Κουστουρίτσα.  Η εφημερίδα Die Welt αναφερόμενη στη Μητέρα του σκύλου γράφει: «Ο Μάτεσις δεν μας παρουσιάζει ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Η αφήγησή του όμως είναι τόσο πλούσια σε πληροφορίες, σε λεπτομέρειες, τόσο ακριβής και ταυτόχρονα ποιητική, που η κάθε του σελίδα μας συγκινεί και μας καθηλώνει».  Υπερβαίνοντας τα σύνορα εθνικότητας και θρησκείας, όπως όλοι οι σημαντικοί συγγραφείς του 20ού αιώνα, Κάφκα, Τζόυς, Μπέκετ, Μπόρχες, και επηρεασμένος από την αρχαία φιλοσοφία, και ιδιαίτερα από τον Αριστοτέλη και τους προσωκρατικούς, τον Ηράκλειτο, τον Πρωταγόρα και τον Δημόκριτο, ο Μάτεσις συγχωνεύει στο έργο του τις θέσεις για τον άνθρωπο, τη φύση, την ψυχή και το σώμα, τον πόνο.  Μακριά από ηθικολογίες και ωφελιμισμούς, που είναι πέρα από το χώρο της αισθητικής, ο Μάτεσις προτείνει με τα μυθιστορήματά του την «έξοδο από την πραγματικότητα που του επιβάλλουν οι άλλοι».

 

Για την παράσταση «Η Μητέρα του Σκύλου»

Από τις κριτικές της περασμένης σεζόν:

«... Από τα επεισόδια ξεχωρίζει αναμφίβολα η σκηνή της διαπόμπευσης της μητέρας: ξεγλιστρώντας μακριά από κάθε ρεαλιστικό ψυχαναγκασμό, ο σκηνοθέτης στήνει τρεις παράλληλες δράσεις, τρεις «μονολόγους», με κίνηση και ήχο, ελάχιστα λόγια, που συνθέτουν ένα συγκινητικό στην αφαίρεσή του παραλήρημα.»

Λουίζα Αρκουμανέα, ΤΟ ΒΗΜΑ, 9/11/14

 

«Η παράσταση είναι καλοστημένη, έχει ρυθμό και δίνει έμφαση σε σημεία που βγάζουν συγκίνηση, προκαλούν τρόμο και γεννούν δέος»

Γρηγόρης Ιωαννίδης, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 24/11/14

 

«Ομοιογενής υποκριτική αφήγηση, με σαφήνεια, ειλικρίνεια και πειθώ»

Κώστας Γεωργουσόπουλος, ΤΑ ΝΕΑ, 1/12/14

 

«Αυτό ακριβώς είναι το μεγαλείο του βιβλίου, που διατηρείται αλώβητο στην εντελή θεατρική διασκευή του Τσακίρη και στην παράστασή του: να είναι ένα έργο απολύτως πολιτικό, που κυλάει επάνω στους σιδερένιους τροχούς της Ιστορίας και συγχρόνως να δίνει φωνή στους ταπεινούς και καταφρονεμένους, στα «ορφανά» της»

Λέανδρος  Πολενάκης, Η ΑΥΓΗ,  24/11/14

 

 «Παράσταση μεγάλης εμβέλειας, που μεταπλάθει αποτελεσματικά τη λιτότητα σε σκηνικά μνημειώδες που αρμόζει στο πνεύμα του συγκεκριμένου έργου»

Δημήτρης Τσατσούλης, Ημεροδρόμος 1/1/15

 

«Επίκεντρο της παράστασης είναι η ερμηνεία της Δήμητρας Χατούπη, η οποία αντέχει -και με σημαντικά αποτελέσματα- το «βάρος» του τρομερού, υψηλών υποκριτικών απαιτήσεων - κυρίως «υπογείων - ψυχοδιανοητικών και χαρακτηρολογικών αποχρώσεων του ρόλου της Ραραού»

Θυμέλη, Ριζοσπάστης, 14/12/14

 

«Ο σκηνοθέτης και διασκευαστής επέλεξε με τη δεξιοτεχνία του χειρούργου το μεδούλι του βιβλίου που στην κυριολεξία αναπνέει μέσα στην αφαιρετικότητα του σκηνικού χώρου, υπογραμμίζοντας κομβικά χωρία μέσα από βιντεοπροβολές»

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη, in2life, 31/12/14

 

«Για άλλη μια φορά οι δυνατότητες του μαγικού αυτού θεάτρου αξιοποιήθηκαν δημιουργώντας μαζί με την ερμηνεία και την κίνηση των ηθοποιών, τα νοσταλγικά μουσικά θραύσματα, τα κοστούμια και τους φωτισμούς, μικρά σκηνικά θαύματα υψηλής αισθητικής και εικαστικής τελειότητας. Μη χάσετε αυτή την παράσταση.»

Μαρία Κυριάκη, ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ, 3/11/14

 

«Το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι πως η φύση του ανθρώπου, «οία φύλλων γενεή», αναζητά στην περσόνα της Ραραούς ψήγματα της αλήθειας της. Η δραματουργική επεξεργασία του Σταύρου Τσακίρη παρακολουθεί το κείμενο από τη στιγμή της γένεσής του – κυριολεκτικά- και το μεταπλάθει, σκηνή προς σκηνή, σε επικό ψηφιδωτό χαρακτήρων.»

Νίκος Ξένιος, BOOKPRESS, 1/11/14

 

«Η Δήμητρα Χατούπη θυελλώδης όσο και μετρημένη, σε κάνει να αναρωτιέσαι που σταματά ο ρεαλισμός και που ξεκινά το παράλογο, με ένα βλέμμα που καίει και μια φωνή σταθερή, αλλά ικανή να ξεστομίζει λόγια φοβερά, πετυχαίνει με σεμνότητα και δίχως μελοδραματισμούς μία γερή ερμηνεία στον πρωταγωνιστικό ρόλο.»

Μαρία Κρύου, ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ, 19/3/14




AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία