ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
Δημιουργοί του ευρωπαϊκού κινηματογράφου ζητούν από την ΕΕ να δείξει αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Βρυξέλλες - 22/10/15

Σκηνοθέτες και ηθοποιοί του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων ο βραβευμένος με Όσκαρ Γάλλος δημιουργός Μισέλ Αζαναβισίς και η Γερμανίδα Χάνα Σιγκούλα, συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για "να υπενθυμίσουν ότι η Ευρώπη έχει καθήκοντα" απέναντι στους πρόσφυγες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο σκηνοθέτης της ταινίας The Artist , κατήγγειλε το γεγονός ότι πολλαπλασιάζονται οι λαϊκιστικές δηλώσεις απέναντι στη σοβαρότερη μεταναστευτική κρίση που έχει γνωρίσει η Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. "Μόνο με την πολιτική και την ανθρωπιά μπορεί η Ευρώπη να ελπίζει ότι θα φράξει τον δρόμο στους κινδύνους του λαϊκισμού", τόνισε.

Ο Αζαναβισίς απηύθυνε μια έκκληση, την οποία υπέγραψαν περισσότεροι από 5.500 επαγγελματίες του κινηματογράφου, στο πλαίσιο της επιχείρησης: "Για 1.000 ζωές: Να είσαι άνθρωπος". Μεταξύ άλλων, την υπέγραψαν η Ζιλιέτ Μπινός, ο Κώστας Γαβράς, ο Ντάνιελ Κρεγκ, ο Αλφόνσο Κουαρόν, οι αδελφοί Νταρντέν, ο Άκι Καουρισμάκι, ο Μάικ Λι, ο Κεν Λόουτς, ο Πάβελ Παβλικόφσκι και άλλοι.

Στο πλευρό του Αζαναβισίς ήταν η Γαλλοϊταλίδα Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, ο Γάλλος Λοράν Καντέτ, η Χάνα Σιγκούλα και ο Πολωνός ηθοποιός Αντρέι Τσίρα. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Οι δημιουργοί κάλεσαν την ΕΕ να αποδεσμεύσει το συντομότερο δυνατόν τους απαραίτητους πόρους για τη φιλοξενία εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και να τους παράσχει "νόμιμες οδούς για να λάβουν προστασία από την Ευρώπη". Ζήτησαν επίσης να μπει ένα τέλος στη Σύμβαση του Δουβλίνου για το άσυλο, η οποία καθορίζει ότι οι πρόσφυγες που φτάνουν στην ΕΕ θα πρέπει να ζητούν άσυλο στη χώρα πρώτης άφιξής τους, χαρακτηρίζοντάς την "φρένο στην αλληλεγγύη".

Η Χάνα Σιγκούλα, "κόρη προσφύγων" που γεννήθηκε στη Σιλεσία όταν η περιοχή ήταν γερμανική και αναγκάστηκε να μεταναστεύσει με την οικογένειά της στη Βαυαρία όταν επεστράφη στην Πολωνία, το 1945, υπενθύμισε πόσο "μαγική λέξη" είναι το "Καλωσορίσατε".

Η έκκληση "Για 1.000 ζωές" είχε διαβαστεί στα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Βενετίας και του Σαν Σεμπαστιάν.
AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία