ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
Κινηματογράφος και Πολιτική

Κώστας Γαβράς: "Το ότι υπάρχει η ενωμένη Ευρώπη είναι θετικό, το ότι δεν είναι πλέον δημοκρατική πρέπει να το αλλάξουμε "

Κείμενο Βίκυ Χαρισοπούλου

Θεσσαλονίκη - 07/03/16

«Ισως να έχω κι εγώ μερικές ιδέες και να μπορέσω να συμβάλω στη προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Εκεί, γνωρίζουν μόνο την αρχαία Ελλάδα , τα επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων. Δεν έχουν ιδέα για τους σύγχρονους Έλληνες και τα επιτεύγματα τους στην τέχνη, στην καθημερινότητα... Βεβαίως χρειάζονται χρήματα για ολα αυτά, αλλά, ελπίζω να μπορέσω να συμβάλω με τη βοήθεια και του καθηγητή κ.Τσουκαλά ο οποίος είναι σοβαρός και άξιος άνθρωπος" δήλωσε ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την πρόσφατη τοποθέτησή του στο Δ.Σ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Απο τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε προκειμένου να συμμετάσχει σε διημερίδα που διοργάνωσε η Σχολή Δικαστών με θέμα «Δικαιοσύνη και Κινηματογράφος» (στο πλαίσιο της διημερίδας προβλήθηκε στο «Ολύμπιον» η ταινία του «Ζ» -για την υπόθεση Λαμπράκη ), ο κ.Γαβράς έδωσε masterclass στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (το διοργάνωσε εμβόλιμα το ΚΘΒΕ "εκμεταλλευόμενο" την παρουσία του κ.Γαβρα στην πόλη) για τους σπουδαστές του τμήματος θεάτρου και κινηματογράφου της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ και του ΑΠΘ.

Σε ερώτηση για το αν αισθάνεται "δικαιωμένος" απο τη δημοκρατική λειτουργία της Ευρώπης -ειδικά τα τελευταία χρόνια, ο κ.Γαβρας τόνισε πως "το ότι υπάρχει η ενωμένη Ευρώπη ειναι ενα βήμα σοβαρό και θα πρέπει να το διαφυλάξουμε, όλοι. Το ότι Ευρώπη γίνεται όλο και λιγότερο δημοκρατική και λειτουργεί πλέον μονο για τα συμφέροντα των τραπεζών και των χρηματιστών , αυτό πρέπει να αλλάξει..."

-"Μηνύματα; Ποια μηνύματα; Δεν είμαστε εδω για να αλλάξουμε τον κόσμο.Δεν στέλνουμε κανένα μήνυμα. Μην βαυκαλίζεστε εσείς οι άνθρωποι του θεάτρου, του σινεμά..Θέαμα «παράγουμε». Επάγγελμα κάνουμε. Δεν δίνουμε λύσεις στα κοινωνικά ή πολιτικά προβλήματα. Διηγούμαστε μόνο ιστορίες. Οπως αυτές που μας έλεγαν οι παππούδες. Οι ιστορίες «γεννούν» αισθήματα. Αυτό είναι το στοίχημα μας. Να "γεννήσουμε" αισθήματα. Ε, μ΄αυτα οι ανθρωποι μπορούν να κάνουν οτι θέλουν. Μονο μ΄αυτά όμως. Τα αισθήματα «εμφυτεύονται». Οι ιδέες και οι πράξεις των ανθρώπων εξαρτώνται απ αυτα." έλεγε εισαγωγικά στους νέους καλλιτέχνες-ακροατές του ενώ σε ερώτηση που του ετέθη περι ..."στρατευμένης τέχνης" έδειξε μάλλον να "δυσανασχετεί"...

"Η τέχνη δεν «δικαιούται» να είναι στρατευμένη. Τι θα πεί στρατευμένη;Ο όρος ενέχει το στρατό κι αυτός ...τις διαταγές. ε, δεν συνάδει η τέχνη με τις διαταγές. Η τέχνη είναι -ή θα έπρεπε να είναι- η μοναδική απολύτως ελεύθερη διεργασία ... Η τέχνη είναι αυτή που -δεν ξέρω αν θα τον αλλάξει κι άλλο- σίγουρα όμως άλλαξε τον κόσμο. Ευτυχώς... »

"Πολιτική είναι η καθημερινότητα. Γιατί, η πολιτική, ενέχει την έννοια της εξουσίας .Αυτή η σχέση των εξουσιών γεννά την πολιτική. Η εξουσία που έχουμε όλοι ..Η εξουσία προς τα παιδιά μας, τους συντρόφους μας, τους υφισταμένους μας στην εργασία... Πόσο μας εξουσιάζουν οι άλλοι, και πως χρησιμοποιούμε στη συνέχεια τη δική μας εξουσία... Αυτό ειναι πολιτική" τόνισε στη διάρκεια του masterclass.

Οσο για την "ακραιφνή στήριξη του στην κυβέρνηση και ειδικά στον πρωθυπουργό κ.Τσίπρα" , όταν ρωτήθηκε σχετικά ο κ.Γαβράς δήλωσε πως..."Σαν ξένος που είμαι -καθως ζω στο εξωτερικό- δεν δικαιούμαι να κάνω κριτική στους Έλληνες πολιτικούς. Δεν είμαι οπαδός κανενός... Στήριξα ανοιχτά τον κ.Τσίπρα σε μια εποχή (το περασμένο καλοκαίρι) κατα την οποία όλος ο κόσμος στην Ευρώπη ήταν εναντίον του και εναντίον της Ελλάδας. Σήμερα το τι θα κάνει -πως θα συνεχίσει ο κ.Τσίπρας , εξαρτάται και απο σας, τους μονίμους κατοίκους της χώρας ".
AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία