ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
«ΟΜΠΙΝΤΑ», Οι τελευταίες ώρες του Νίκου Ζαχαριάδη

Το θεατρικό έργο του Γιώργου Κοτανίδη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Αθήνα - 28 Noεμβρίου 2016

Ένα «παράτολμο» πολιτικό θεατρικό έργο σε κείμενο, σκηνοθεσία και ερμηνεία του Γιώργου Κοτανίδη για τις τελευταίες ώρες του μοιραίου ηγέτη του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη, πριν την αυτοκτονία του την 1η Αυγούστου 1973 στο απόκοσμο Σουργκούτ της Σιβηρίας, όπου βρισκόταν εκτοπισμένος από τους σοβιετικούς , ανέβηκε πριν λίγες ημέρες στην κεντρική σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2017 και είναι κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00.

Στο έργο «Ομπίντα» (στην ρωσική γλώσσα σημαίνει πίκρα), ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης αναπλάθει τις τελευταίες ώρες του Νίκου Ζαχαριάδη όταν, από τη Σιβηρία και μπροστά στην επικείμενη αυτοκτονία του, στέλνει στους συντρόφους του το ύστατο «Μήνυμα από την άλλη μεριά». «Αναπολώντας τις σημαντικές στιγμές της πολυτάραχης ζωής του, προσπαθεί να εξηγήσει τη δεκαεφτάχρονη εξορία του στη Σιβηρία από τη σοβιετική ηγεσία αλλά και το ίδιο του το κόμμα, να δει τα λάθη του και τα αδιέξοδα που τον οδηγούν στην αυτοκτονία», αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Στιγμές της σύγχρονης ιστορίας «περνούν» στο έργο μέσα από τις αφηγήσεις του Νίκου Ζαχαριάδη, που υποδύεται ο ίδιος ο Γιώργος Κοτανίδης: από την απομόνωση του Μεταξά, το περίφημο ανοιχτό γράμμα του 1940 με το οποίο καλούσε τον ελληνικό λαό να πολεμήσει ενωμένος τους Ιταλούς φασίστες, τον πόλεμο, την κράτησή του στο Νταχάου, ως τον εμφύλιο, την ήττα και την υποχώρηση αλλά και τις ανθρώπινες στιγμές του, όταν αναπολούσε τη μάνα και τα παιδιά του, την είδηση της αποκήρυξής του από την ίδια του τη γυναίκα, τις ατέλειωτες ημέρες στο Σουργκούτ της Σιβηρίας.

Στη σκηνή συνομιλεί με τα «φαντάσματά» του: τον Κώστα Λουλέ, που τον επισκέφτηκε ως απεσταλμένος του ΚΚΕ λίγο πριν αυτοκτονήσει για να τον μεταπείσει δίχως όμως αποτέλεσμα, τους κατηγόρους του στις Ολομέλειες που τον καθαίρεσαν (1956) και τον διέγραψαν (1957), τον Κολιγιάννη, τον Παρτσαλίδη και τον Βαφειάδη. Ενώ απαντά στις κατηγορίες εναντίον του για τον Πλουμπίδη και τον Καραγιώργη. Θυμάται τους ελάχιστους πιστούς του φίλους, τον Μιλτιάδη Πορφυρογένη και τον Αλέξη Πάρνη και ανακαλεί στη σκηνή τα παιδιά του και τη γυναίκα του Ρούλα Κουκούλου.

Τα σύντομα περάσματα των προσώπων που εμφανίζονται υποδύονται οι ηθοποιοί Δώρα Χρυσικού και Σπύρος Περδίου, ενώ αδημοσίευτο αρχειακό υλικό παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα videos της Κλεοπάτρας Κοραή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη συγγραφή του έργου ο κ. Κοτανίδης έκανε μεγάλη προσωπική έρευνα και ταξίδεψε μέχρι το Σουργκούτ της Σιβηρίας, τόπο εξορίας του θεατρικού ήρωά του. Στηρίχθηκε στο «Μήνυμα από την άλλη μεριά» και σε δεκάδες άλλα κείμενα του Νίκου Ζαχαριάδη, σε ιστορικά ντοκουμέντα και σε αφηγήσεις του γιου του Ζαχαριάδη, Σήφη.

Κείμενο-σκηνοθεσία: Γιώργος Κοτανίδης. Συνεργαζόμενος σκηνοθέτης: Ιωσήφ Βαρδάκης. Σκηνικά: Πουλχερία Τζόβα. Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα. Video art: Κλεοπάτρα Κοραή. Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα. Μουσική επιμέλεια: Νίκος Γιατράκος. Χορηγός: Εκδόσεις Καστανιώτη. 

(Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210 3418550, 210 3418579. Ημέρες παραστάσεων: κάθε Δευτέρα & Τρίτη, ώρα 21:00 στο Θέατρο του ΙΜΚ έως 31 Ιανουαρίου 2017. Διάρκεια παράστασης: 90’ -χωρίς διάλειμμα. Προπώληση εισιτηρίων στο Ίδρυμα, στο Ticket Services -Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου- και στα καταστήματα Forthnet: τιμή 12€, μειωμένη 8€. Γενική είσοδος 14€, μειωμένη 10€). 

 




AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία