ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
*Τί πρέπει να ξέρουμε για τη γρίπη των χοίρων (click εδώ)
     

 

Η κατανάλωση σακχαρούχων ποτών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

15 Ιουλίου 2019 Παρίσι.- Όταν πίνει κανείς τακτικά πολλά σακχαρούχα αναψυκτικά, δηλαδή περισσότερο από ένα μικρό ποτήρι αναψυκτικού ή χυμού φρούτων την ημέρα, μπορεί να ευνοεί την εμφάνιση καρκίνων, σύμφωνα με μια μεγάλη επιστημονική μελέτη . Η κατανάλωση σακχαρούχων ποτών αυξήθηκε στον κόσμο στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών και τα ποτά αυτά έχουν ήδη συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, η οποία αναγνωρίζεται ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνων. Ερευνητές στη Γαλλία θέλησαν να υπολογίσουν τη σύνδεση, που μέχρι τώρα δεν είχε μελετηθεί πολύ, ανάμεσα στα σακχαρούχα ποτά και τον κίνδυνο καρκίνου. «Διαπιστώσαμε πως μια αύξηση της κατανάλωσης σακχαρούχων ποτών συνδέεται θετικά με τον συνολικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρκίνου του στήθους», γράφουν οι συντάκτες αυτής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The British Medical Journal (BMJ). Μια απλή «αύξηση κατά 100 ml την ημέρα κατά μέσο όρο της κατανάλωσης σακχαρούχων ποτών, κάτι που αντιστοιχεί σ' ένα μικρό ποτήρι ή σχεδόν στο ένα τρίτο του συνηθισμένου κουτιού (33 cl), συνδέεται με μια αύξηση κατά 18% του κινδύνου να εμφανιστεί καρκίνος», αναφέρει η δρ. Ματίλντ Τουβιέ, διευθύντρια της ερευνητικής ομάδας διατροφικής επιδημιολογίας Eren (Inserm/Cnam, Παρίσι). Ο κίνδυνος είναι παρόμοιος είτε πρόκειται για σακχαρούχα αναψυκτικά είτε για χυμούς φρούτων χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή άλλα πρόσθετα συστατικά. Αυτοί οι δύο τύποι ποτών συνδέονται με έναν περισσότερο αυξημένο κίνδυνο καρκίνου γενικά, σύμφωνα με τη μελέτη. Τα αποτελέσματα δείχνουν αύξηση 30% στη διάγνωση «όλων των καρκίνων» στην ομάδα που καταναλώνει τα περισσότερα σακχαρούχα αναψυκτικά, σε σύγκριση μ' αυτή που καταναλώνει τα λιγότερα. Παρόλο που η έρευνα δεν επιτρέπει να καταδειχθεί κάποια αιτιώδης σχέση, δείχνει έναν «σημαντικό συσχετισμό», εξηγεί η ερευνήτρια στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι παράγοντες (ηλικία, τρόπος ζωής, σωματική δραστηριότητα, καπνός...) που θα μπορούσαν να επηρεάσοιυν τα αποτελέσματα έχουν ληφθεί υπόψη. «Η ζάχαρη είναι αυτή που φαίνεται πως διαδραματίζει τον κύριο ρόλο σ' αυτή τη σύνδεση με τον καρκίνο», και δεν μπορεί να εξηγηθεί αποκλειστικά με την αύξηση του βάρους των προσώπων που συμμετείχαν στην έρευνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ

<< Πίσω

 
 
 
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία