Το ελαιόλαδο μας

Η εταιρεία ΔΕΚΑ (ΔΕΝΤΑΚΟΣ Κ. – ΚΑΠΕΡΩΝΗ Ε. Ε.Ε.) έχει έδρα την Σκάλα Λακωνίας, μέρος που είναι το κέντρο του παραγωγικού τμήματος της Λακωνικής γης. Η εταιρεία έχει σαν στόχο την επιλογή εξαιρετικών διατροφικών προϊόντων και την προώθηση τους σε καταναλωτικό κοινό που να ξέρει να επιλέγει τα προϊόντα που καταναλώνει με βάση τις ιδιότητες τους. Η εταιρεία ΔΕΚΑ στηρίζεται στις απόψεις ειδικών επιστημόνων προκειμένου να καταλήγει στα ασφαλέστερα και εγκυρότερα συμπεράσματα για τις ιδιότητες κάθε προϊόντος και με βάση αυτά να τα προτείνει στο καταναλωτικό κοινό.

Η περιοχή της Λακωνίας φημίζεται για την ποιότητα των προϊόντων που παράγει, η οποία ποιότητα είναι αποτέλεσμα των κλιματολογικών συνθηκών και των συστατικών του εδάφους. Στην κορυφή των ονομαστών προϊόντων της Λακωνικής γης είναι το ελαιόλαδο, το οποίο διακρίνεται για την χαμηλή του οξύτητα ( acidity ) και την μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, συστατικά ωφέλιμα για την υγεία. Η ΔΕΚΑ βασίζεται στα συμπεράσματα που έχουν καταλήξει οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπης Μαγιάτης και Ελένη Μέλλιου μετά από έρευνες πολλών ετών για την φυσική υγεία και διατροφή. Συγκεκριμένα οι δύο αυτοί Έλληνες καθηγητές προσκλήθηκαν από το Κέντρο Ελαιολάδου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας των Η.Π.Α. για να μελετήσουν με την μέθοδο ΝΜR, που οι ίδιοι έχουν ανακαλύψει και αναπτύξει, όλα τα λάδια που κυκλοφορούν στην αμερικάνικη αγορά.

Τα αποτελέσματα των ερευνών σε χιλιάδες λάδια από όλο τον κόσμο απέδειξαν ότι το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να τοποθετηθεί στην κορυφή της ποιότητας παγκοσμίως. Η παγκοσμίως αποδεκτή μέθοδος ΝΜR απέδειξε ότι τα ελληνικά ελαιόλαδα πληρούν και υπερβαίνουν τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις φαινολικές ενώσεις που προστατεύουν και προάγουν την υγεία. Οι δύο βασικές ουσίες (φαινολικές ενώσεις) που υπάρχουν μόνο στο ελαιόλαδο είναι η ΕΛΑΙΟΚΑΝΘΑΛΗ και η ΕΛΑΙΑΣΙΝΗ.

Οι ουσίες αυτές επιτρέπουν στα ελληνικά EXTRA VIRGIN OLIVE OIL να φέρουν στην ετικέτα τους την ένδειξη Health Claim σύμφωνα με τον κανονισμό 432/2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού οι ουσίες αυτές απεδείχθη ότι προστατεύουν τον άνθρωπο από Αλτσχάϊμερ, Πάρκινσον, έμφραγμα και καρκίνο.

Το Λακωνικό EXTRA VIRGIN OLIVE OIL έχει σχετικά υψηλές τιμές των ουσιών ΕΛΑΙΟΚΑΝΘΑΛΗ και η ΕΛΑΙΑΣΙΝΗ (>250mg/kg). Το αγουρέλαιο EXTRA VIRGIN OLIVE OIL, δηλαδή το ελαιόλαδο που παράγεται από ελαιόκαρπο πριν αυτός να ωριμάσει, έχει ακόμη μεγαλύτερες τιμές των ουσιών ΕΛΑΙΟΚΑΝΘΑΛΗ και ΕΛΑΙΑΣΙΝΗ (>600mg/kg).

Το αγριέλαιο (WILD OLIVE OIL) που παράγεται από καρπό αγριελαιόδενδρων εμφανίζει τις μεγαλύτερες τιμές ουσιών ΕΛΑΙΟΚΑΝΘΑΛΗ και ΕΛΑΙΑΣΙΝΗ (>1000mg/kg).

Η ελαιοκανθάλη και η ελαιασίνη αποτελούν φυσικές θεραπευτικές ουσίες που βρίσκονται στο αγριέλαιο σε μεγάλη περιεκτικότητα. Διαθέτουν σημαντική βιολογική δράση και σε αυτές έχουν αποδοθεί αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες, ενώ νεώτερες έρευνες παρουσιάζουν εντυπωσιακά αποτελέσματα για την δράση της ελαιοκανθάλης στην πρόληψη του Alzheimer. Συγκεκριμένα το αγριέλαιο:

− Ελαττώνει την κακή χοληστερόλη (LDL) στο αίμα.

− Βοηθά την ομαλή λειτουργία των αρτηριών και εμποδίζει τη δημιουργία θρομβώσεων.

− Μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.

− Βοηθάει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

− Συντελεί στην καλή υγεία των οστών ειδικά στα μικρά παιδιά διότι βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου.

− Συντελεί στην ομαλή διαδικασία της γήρανσης λόγω μεγάλης περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε και γι’ αυτό είναι εντελώς απαραίτητο για τους ηλικιωμένους.

− Είναι απαραίτητο για το στομάχι αφού ενισχύει το πεπτικό σύστημα και ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο για στομαχικό έλκος και γαστρίτιδα.

− Είναι απαραίτητο για την πρόληψη του καρκίνου του εντέρου, του μαστού και του προστάτη και γενικώς προστατεύει το DNA από αλλοιώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.

− Είναι απαραίτητο για όσους πάσχουν από διαβήτη διότι εξισορροπεί το σάκχαρο και βοηθά στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού.

− Είναι πλούσιο σε λιπαρά Ω-3 και Ω-6 τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

− Έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Όλα τα ανωτέρω συμπεράσματα για την τεράστια προστασία που προσφέρει το αγριέλαιο στην υγεία του ανθρώπου προέρχονται από έρευνα πολλών ετών που έγινε από τα εξής ιδρύματα.

1. Πανεπιστήμιο Ντέϊβις της Καλιφόρνια University of California Davis (UC Davis)

2. Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών United States Department of Agriculture (USDA)

3. Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνα στο Μονρόε University of Louisiana at Monroe (ULM)

4. Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας Department of Homeland Security (DHS) 3

5. Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ Harvard TH Chan School of Public Health (HSPH)

6. Φαρμακευτικό Τμήμα Πανεπιστημίου Αθήνας με καθηγητή τον κ. Προκόπη Μαγιάτη και Ελένη Μέλλιου.

Η εταιρεία ΔΕΚΑ διαθέτει δικά της κτήματα από τα οποία παράγει αγουρέλαιο και αγριέλαιο, σε περιορισμένες όμως ποσότητες. Σε συνεργασία όμως με επιλεγμένους παραγωγούς έχουμε την δυνατότητα να διαθέτουμε σε ετήσια βάση:

1. EXTRA VIRGIN OLIVE OIL 2.000tn.

2. ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟ 500tn.

3. WILD OLIVE OIL 10tn.

Το αγριέλαιο μας προέρχεται από αιωνόβια άγρια ελαιόδεντρα που ευρίσκονται σε δύσβατες περιοχές της Λακωνικής γης. Η συλλογή του καρπού λόγω εδαφολογικών συνθηκών είναι αρκετά δύσκολο πράγμα που επιβαρύνει αρκετά το κόστος παραγωγής του αγριελαίου.

Τα άγρια ελαιόδεντρα μας, η ηλικία των οποίων είναι απροσδιόριστη αλλά πολύ μεγάλη, ευρίσκονται σε περιοχές που περιβάλλονται από άγρια βλάστηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο τα κτήματα μας αλλά και η γύρω άγρια περιοχή να μην έχουν δεχθεί ποτέ ούτε ίχνος φυτοφαρμάκου. Το WILD OLIVE OIL που προσφέρουμε είναι αποτέλεσμα της φύσης και του θεού.

Our olive oil

DEKA Company (DENTAKOS K. - KAPERONI E. L.P) has its registered offices at Skala of Laconia Prefecture being the center of the productive branch of the laconic land. The company is intended to select and promote exceptional food products to consumers being familiar with the quality of the selected products they consume on the basis of the properties thereof. DEKA Company is based on the views of scientific experts in order to adopt the more sound and valid conclusions about the properties of each product, and given these considerations, to propose them to the general public.

The region of Laconia is renowned for the quality of self-produced products, which is determined by the climatic conditions and soil constituents. At the top of the reputable products of the Laconic land stands the olive oil, distinguished by its low acidity and rich content of polyphenols, ingredients being beneficial to the human health.

DEKA is based on the conclusions reached by the professors of the University of Athens Prokopios Magiatis and Eleni Melliou following multiannual surveys on natural health and nutrition. More precisely, both Greek professors had been invited by the Olive Center at the University of California, USA to study under the NMR (Nuclear Magnetic Resonance) method having been invented and developed by both of them, all types of oil available on the US market. The survey results over a variety of thousand types of oil from all over the world have shown that the Greek olive oil can be ranked at the top quality worldwide.

The universally accepted NMR method revealed that the Greek olive oils meet and exceed the EU criteria for the phenol compounds which protect and enhance the human health. The two basic substances (phenol compounds) detected solely in olive oil are (OLEOKANTHAL and OLEACEIN). These substances allow Greek EXTRA VIRGIN OLIVE OIL to bear the Health Claim indication on labeling in accordance with European Union Regulation 432/2012 since these substances have been proved to ensure human protection against Alzheimer’s, Parkinson’s, stroke and cancer diseases.

The WILD OLIVE OIL obtained from wild olive oil trees presents the highest levels of OLEOKANTHAL and OLEACEIN substances (>1000mg/kg).

The oleokanthal and oleacein are natural, curative substances highly detected in wild olive oil. They have significant biological activity and thereto have been attributed anti-inflammatory, anti-oxidative, cardioprotective and neuroprotective properties, whereas more recent surveys present impressive results regarding the effect of oleokanthal on the prevention against Alzheimer’s disease. Specifically, the wild olive oil:

− Reduces LDL (“bad”) cholesterol in the blood.

− Helps to proper functioning of arteries and prevents the formation of blood clots.

− Lowers blood pressure and helps the treatment of hypertension.

− Helps to proper brain functioning.

− Contributes to good bone health especially in young children by facilitating calcium absorption.

− Contributes to the smooth ageing process due to high content of vitamin E and it is therefore absolutely necessary for the elderly.

− Is necessary for the stomach since it enhances the digestive system and minimizes the risk of stomach ulcers and gastritis.

− Is necessary for the prevention of colorectal-, breast- and prostate cancer, and generally protects DNA against damages that may lead to cancer.

− Is essential for diabetes-affected patients because it balances blood sugar and helps to proper metabolism functioning.

− Is rich in omega-3 and omega-6 fatty acids which have antioxidant properties.

− It is a natural aphrodisiac. All the aforementioned findings upon the great protection offered by the wild olive oil to human health result from multiannual surveys carried out by the following institutions:

1. University of California, Davis (UC Davis)

2. United States Department of Agriculture (USDA)

3. University of Louisiana at Monroe (ULM)

4. Department of Homeland Security (DHS)

5. Harvard TH Chan School of Public Health (HSPH)

6. University of Athens – Faculty of Pharmacy headed by the Professors Prokopios Magiatis and Eleni Melliou.

The wild olive oil of our production stems from over century-wild olive trees located in inaccessible areas of the laconic land.

The harvest of wild olive fruits is particularly difficult because of soil conditions, a fact which burdens considerably the wild olive oil production cost. Our wild olive trees being of indefinable age but still too old, are grown in areas surrounded by wild vegetation. This means, as a consequence, that neither our land nor the surrounding wild areas have ever subjected to the slightest pesticide intake. The WILD OLIVE OIL we provide is nature- and god- given.



DEKA | DENTAKOS - KAPERONI Ltd

Skala Laconias, 23051 GREECE

Tel / Fax: +30 2735029085

Mob: +30 6944564074 (Kon) / +30 6945260015 (Ev)

Email: deka.greece@gmail.com

Facebook: @discoverthewildolive

Instagram: @discoverthewildolive

Website: www.discoverthewildolive.com