ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
*Τί πρέπει να ξέρουμε για τη γρίπη των χοίρων (click εδώ)
     

 

Αντικαρκινική ουσία σε όσπρια και δημητριακά.

Λονδίνο-ΟΚΤ/07. Η ακολούθηση μιας διατροφής πλούσιας σε φασόλια, καρύδια και δημητριακά μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου, διότι τα τρόφιμα αυτά περιέχουν ένα συστατικό το οποίο εμποδίζει την ανάπτυξη των όγκων, αναφέρουν ερευνητές από το University College του Λονδίνου. Όπως έγραψαν στην επιθεώρηση "Cancer Research", η ουσία InsP5 που υπάρχει επίσης στις φακές και τον αρακά, μπορεί να βοήθήσει τους ερευνητές να επινοήσουν νέες θεραπείες για τη νόσο. «Η μελέτη μας καταδεικνύει τη σημασία μιας διατροφής πλούσιας σε φασόλια, καρύδια και δημητριακά στην πρόληψη του καρκίνου.» δήλωσε ο Δρ. Μάρκο Φαλάσκα, από το ίδρυμα Sackler του πανεπιστημίου. Ο Δρ. Φαλάσκα και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν πως η ουσία InsP5 αναστέλλει την παραγωγή ενός ενζύμου, το οποίο ονομάζεται φωσφοινοσιτίδη-3-κινάση και ευνοεί την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων στον άνθρωπο. Ακόμα ενθαρρυντικότερο είναι κατά τους ερευνητές το γεγονός πως η ουσία InsP5 είναι ένα συστατικό της φύσης, το οποίο σε αντίθεση με τους περισσότερους άλλους αντικαρκινικούς παράγοντες δεν είναι τοξικό ακόμα κι όταν χορηγείται σε μεγάλες ποσότητες. Οι βρετανοί ερευνητές δοκίμασαν την ουσία InsP5 σε καρκινικά κύτταρα στο εργαστήριο καθώς και σε ποντίκια, διαπιστώνοντας ότι όχι μόνο εμποδίζει την ανάπτυξη όγκων στα ζώα, αλλά ενισχύει τη δράση των κυτταροτοξικών (αντικαρκινικών) φαρμάκων στα οποία εξέθεσαν κύτταρα από καρκίνους των ωοθηκών και του πνεύμονος. Και το τελευταίο υποδηλώνει πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για την ενίσχυση της δράσης των φαρμάκων που σήμερα χοηγούνται στα πλαίσια της χημειοθεραπείας. «Η δουλειά μας τώρα θα εστιασθεί στο να μετατρέψουμε την ουσία αυτή σε αντικαρκινικό παράγοντα, ο οποιος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θεραπεία σε ανθρώπους» τόνισε ο Δρ. Φαλάσκα. Οι ειδικοί συνιστούν εδώ και χρόνια αυξημένη κατανάλωση φυτικών προιόντων για προάσπιση της υγείας με τις πιο πρόσφατες συστάσεις προς τους ενήλικες να συμπεριλαμβάνουν και τρία φλυτζάνια φασόλια την εβδομάδα. Η «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» δημοσίευσε μια άλλη μελέτη που αφορούσε τον καρκίνο του παχέος εντέρου και έδειξε ότι όσοι τρώνε όσπρια συχνότερα από δύο φορές την εβδομάδα έχουν λιγότερες πιθανότητες αναπτύξεως της νόσου σε σχέση με όσους τα καταναλώνουν σπανιότερα. ΠΗΓΗ: REUTERS

<< Πίσω

 
 
 
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία