ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ελλάδα-Χρηματιστήριο

Οι μεγάλοι επενδυτές χτίζουν υπομονετικά θέσεις στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά

Reuters - 26 Μαίου 2017

Οι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν αρχίσει να αγοράζουν φθηνές ελληνικές μετοχές, από τίτλους τραπεζών μέχρι μετοχές εταιριών τυχερών παιχνιδιών, αναμένοντας μεγάλες αποδόσεις καθώς τα σύννεφα στις συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της σταδιακά ξεκαθαρίζουν.

Η συμφωνία νωρίτερα τον Μάιο μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της ενίσχυσε τις ελπίδες για πιθανή ελάφρυνση του χρέους της χώρας που έχει υποστεί οικονομικές δυσκολίες για χρόνια, με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο να καταγράψει το μεγαλύτερο σερί ανοδικών συνεδριάσεων εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες.

«Πολλοί κοιτούν την Ελλάδα και όλοι αναμένουν μια πολιτική λύση. Σίγουρα θα εισρεύσουν χρήματα εάν υπάρξει μία λύση», δήλωσε ο Ρούντολφ Μπόλι, επικεφαλής του ελβετικού ταμείου αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund) RBR Capital.

«Αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι απλά τα πρώτα στάδια αυτού που θα μπορούσε να συμβεί στην ελληνική αγορά», δήλωσε ο Κρίστοφερ Κολούνγκα, ο οποίος βοηθά στη διαχείριση του Emerging Europe Fund της BlackRock.

«Με την Ελλάδα, μάθαμε να είμαστε υπομονετικοί… αλλά η κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Στις περισσότερες διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής, η συμφωνία πάντα επιτυγχάνεται στο και ένα. Όλοι περιμένουν, όχι μόνο οι Έλληνες», δήλωσε ακόμη ο Κολούνγκα.

«Η Ελλάδα είναι ακόμα κάτι δύσκολο να το κατανοήσει κάποιος. Δεν είναι κάτι συνηθισμένο για τους μεγάλους διαχειριστές κεφαλαίων. Πρόκειται για hedge funds (ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου) που αναζητούν ειδικές καταστάσεις προκειμένου να έχουν ασυνήθιστες αποδόσεις για το χαρτοφυλάκιό τους», δήλωσε ο Νίκος Κοσκολέτος, επικεφαλής ανάλυσης στην Eurobank Χρηματιστηριακή στην Αθήνα.

Ωστόσο, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι κι άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων αρχίζουν να υπολογίζουν σε μια συμφωνία που θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Αυτό θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τις απαραίτητες επενδύσεις και να επαναπατρίσει καταθέσεις που έφυγαν εκτός χώρας πριν από την επιβολή των capital controls. Αφού αγνοήθηκε τα τελευταία επτά χρόνια, η Ελλάδα προσέλκυσε κάποιες ξένες άμεσες επενδύσεις τους τελευταίους μήνες, με τη γερμανική Fraport να αναλαμβάνει τον έλεγχο των περιφερειακών αεροδρομίων και τους Ιταλούς να αποκτούν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Χρηματιστές τονίζουν ότι οι όγκοι συναλλαγών στο χρηματιστήριο Αθηνών διπλασιάστηκαν τον Μάιο από τα χαμηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονταν κολλημένα για σχεδόν δύο χρόνια, με τους επενδυτές να βάζουν στο στόχαστρό τους τράπεζες και blue chips όπως ο ΟΤΕ, η Motor Oil και η Jumbo.

Ο Ρούντολφ Μπόλι του RBR Capital επένδυσε ένα διψήφιο ποσό εκατομμυρίων ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, καθώς θεώρησε ελκυστικές τις πολύ χαμηλές αποτιμήσεις και την οικονομική ανάκαμψη – σύμφωνα με προβλέψεις του ιδιωτικού τομέα η οικονομική ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,5-1,7% ύστερα από μια μικρή μείωση του ΑΕΠ το 2016. Εκτός αυτού, ο Μπόλι δήλωσε ότι τα 'κόκκινα δάνεια' αντιμετωπίζονται και οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται πιο αποτελεσματικές, για παράδειγμα, σε σχέση με τις ιταλικές. «Μας αρέσουν η Πειραιώς και η Eurobank», δήλωσε.

Καθώς νωρίτερα τον Μάιο ενισχύθηκαν οι ελπίδες ότι πλησιάζει μια ολοκληρωμένη συμφωνία για το χρέος, το χρηματιστήριο της Αθήνας κατέγραψε 13 ανοδικές συνεδριάσεις στη σειρά και οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν. Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων είναι σήμερα γύρω στο 6%. Ο Κοσκολέτος της Eurobank εκτιμά ότι, εάν οι αποδόσεις της χώρας ευθυγραμμιστούν με αυτές άλλων περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης, όπως της Πορτογαλίας, αυτό θα μπορούσε να απελευθερώσει μια δυναμική ανόδου κατά 20-30% για τις μετοχές.

Αν προστεθούν σε αυτό οι θετικές εκπλήξεις σε μακροοικονομικό επίπεδο – με την Ελλάδα να ξεπερνά τους στόχους για το δημοσιονομικό πλεόνασμα και να αναμένεται να καταγράψει φέτος ρυθμούς ανάπτυξης υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα – τότε ενισχύεται η επενδυτική προοπτική της Ελλάδας.

Οι συνέπειες τού Brexit

Οι τράπεζες σχεδιάζουν να μεταφέρουν 9.000 θέσεις εργασίας εκτός Βρετανίας

Λονδίνο - 10 Μαίου 2017

Οι μεγαλύτερες παγκόσμιες τράπεζες στο Λονδίνο σχεδιάζουν να μεταφέρουν περίπου 9.000 θέσεις εργασίας στην ηπειρωτική Ευρώπη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις και πληροφορίες από πηγές, καθώς αρχίζει να αποκτά σάρκα και οστά η μετακίνηση εργαζομένων του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Η Standard Chartered και η JPMorgan ήταν δύο ακόμα παγκόσμιες τράπεζες που παρουσίασαν τα σχέδιά τους για τις ευρωπαϊκές τους δραστηριότητες μετά το Brexit και συγκαταλέγονται σε έναν αυξανόμενο αριθμό χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που προχωρούν με τα σχέδιά τους για μεταφορά των δραστηριοτήτων τους εκτός Λονδίνου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs ,Λόιντ Μπλανκφάιν, δήλωσε  ότι η εξέλιξη του Λονδίνου ως χρηματοπιστωτικού κέντρου θα μπορούσε να «καθυστερήσει» ως αποτέλεσμα της αναταραχής που προκάλεσε το Brexit.

Δεκατρείς μεγάλες τράπεζες, μεταξύ τους η Goldman Sachs, η UBS και η Citigroup έχουν δώσει μια ένδειξη για το πώς μπορούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Ευρώπη ώστε να διασφαλίσουν την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

Οι συνομιλίες με τις χρηματοπιστωτικές αρχές στην Ευρώπη βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά ολοένα και περισσότερες τράπεζες οριστικοποιούν τα σχέδιά τους να μεταφέρουν προσωπικό και λειτουργίες.

«Πάμε πρόσω ολοταχώς. Προχωράμε με το σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής σε μια παγκόσμια τράπεζα στο Λονδίνο. «Δεν είμαστε σε αναμονή».

Παρόλο που οι κινήσεις αυτές αντιστοιχούν στο 2% περίπου των θέσεων εργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα του Λονδίνου, τα φορολογικά έσοδα της Βρετανίας θα υποστούν πλήγμα εάν χαθούν οι φορολογούμενοι που εργάζονται στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και έχουν υψηλά εισοδήματα.

Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών ανέφερε σε έκθεσή του  ότι ο υπόλοιπος πληθυσμός θα πρέπει να πληρώνει περισσότερα, εάν μεταφερθούν σε άλλες χώρες άνθρωποι με υψηλά εισοδήματα.

Ο ακριβής αριθμός των θέσεων εργασίας που θα μεταφερθεί θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία που θα πετύχει η βρετανική κυβέρνηση με την ΕΕ. Κάποιοι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι οι τραπεζίτες έχουν υπερβάλει σε σχέση με την απειλή του Brexit στην οικονομία.

Μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστα τα σχέδια μεγάλων τραπεζών όπως της Credit Suisse και της Bank of America καθώς και πολλών μικρότερων.

Η Φρανκφούρτη και το Δουβλίνο αναδεικνύονται οι περισσότερο ευνοημένες πόλεις από τα σχέδια μετεγκατάστασης. Έξι από τις 13 τράπεζες είναι υπέρ του να ανοίξουν ένα νέο γραφείο ή να μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων τους στη Φρανκφούρτη. Τρεις από τις τράπεζες θα επιδιώξουν να επεκταθούν στο Δουβλίνο.

Η Deutsche Bank ανακοίνωσε στις 26 Απριλίου ότι έως 4.000 θέσεις εργασίας στη Βρετανία μπορεί να μεταφερθούν στη Φρανκφούρτη και άλλα σημεία στην ΕΕ ως αποτέλεσμα του Brexit – η μεγαλύτερη πιθανή μετακίνηση οποιασδήποτε τράπεζας.

Η JPMorgan ανακοίνωσε  τα σχέδια για τη μεταφορά εκατοντάδων θέσεων σε τρεις ευρωπαϊκές πόλεις στα επόμενα δύο χρόνια. Το νούμερο αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από τις 4.000 θέσεις, που είχε εκτιμήσει αρχικά πριν από το δημοψήφισμα ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan , Τζέιμι Ντάιμον.

Οι εκτιμήσεις για τις θέσεις εργασίας του χρηματοπιστωτικού κλάδου που μπορεί να χαθούν ως αποτέλεσμα του Brexit κυμαίνονται από 4.000 έως 232.000, σύμφωνα με ξεχωριστές εκθέσεις της Oliver Wyman και της Ernst & Young.

Οι τράπεζες κινούνται προσεκτικά, ενεργοποιώντας τα σχέδια έκτακτης ανάγκης σε δύο φάσεις, καθώς προσπαθούν να καταλήξουν πόσες θέσεις θα πρέπει τελικά να μεταφέρουν. Αυτό σημαίνει ότι οι αριθμοί ίσως αυξηθούν ανάλογα με τη συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει μικρό αριθμό εργαζομένων προκειμένου να διασφαλιστούν οι απαιτούμενες άδειες και οι υποδομές, ενώ η δεύτερη φάση θα εξαρτηθεί από τη μακροπρόθεσμη στρατηγική των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων των τραπεζών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει δώσει στις χρηματοπιστωτικές εταιρίες προθεσμία έως τις 14 Ιουλίου για να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους. 

Η γνωστή τράπεζα JPMorgan θα μεταφέρει εκατοντάδες υπαλλήλους απο το Λονδίνο σε τρία γραφεία της σε ισάριθμες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω του Brexit

Πηγή:Bloomberg - 3 Μαίου 2017

Η γνωστή τράπεζα JPMorgan Chase σχεδιάζει να μεταφέρει εκατοντάδες υπαλλήλους της από το Λονδίνο στα γραφεία της στο Δουβλίνο, τη Φρανκφούρτη και το Λουξεμβούργο, καθώς προετοιμάζεται για το γεγονός ότι η Βρετανία θα χάσει την εύκολη πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ μετά το Brexit, δήλωσε ο επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της εταιρίας σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. «Θα χρησιμοποιήσουμε τις τρεις τράπεζες που έχουμε ήδη στην Ευρώπη ως βάσεις για τις δραστηριότητές μας», δήλωσε ο Ντάνιελ Πίντο σε συνέντευξή του στο Bloomberg στο Ριάντ. «Θα πρέπει να μεταφέρουμε εκατοντάδες ανθρώπους άμεσα για να είναι έτοιμοι για την πρώτη ημέρα, όταν οι διαπραγματεύσεις τελειώσουν, και τότε θα κοιτάξουμε τα μακροπρόθεσμα νούμερα». «Πρέπει να σχεδιάσουμε ένα σενάριο όπου δεν υπάρχει συμφωνία διαβατηρίου (passporting) μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ και πρέπει να μετακινήσουμε ένα σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων μας για να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε τους Ευρωπαίους πελάτες μας», δήλωσε ο Πίντο. «Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι είδους συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί και να δούμε τι πρέπει να κάνουμε από και πέρα».

AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία