ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Ελλάδα ανέβηκε έξι θέσεις στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD - Που το αποδίδει ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ

Θεσσαλονίκη

Ψηλότερα κατά έξι θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάπτυξης Μάνατζμεντ (IMD), βρέθηκε φέτος η Ελλάδα, παρά την προσφυγή της στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ - Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), υπό το φόβο της χρεοκοπίας! Το "ελληνικό παράδοξο" συνδέεται αφενός μεν με τη σημαντική πτώση άλλων χωρών στην κατάταξη (όπως η Σλοβενία, που απώλεσε 20 θέσεις), αφετέρου δε με τις θετικότερες προβλέψεις των ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων για τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας στην επόμενη διετία (σ.σ.: η έρευνα γνώμης μεταξύ των στελεχών έγινε Φεβρουάριο-Μάρτιο 2010, δηλαδή πριν από την ένταξη στο μηχανισμό, αλλά ενόσω ήταν ήδη γνωστή η κατάσταση της οικονομίας). Δημοσιοποιώντας τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας του IMD, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Νικόλαος Πέντζος, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 46η θέση μεταξύ 58 χωρών (52η το 2009), έχοντας σημειώσει βελτίωση σε τρεις τομείς: Οικονομική Αποδοτικότητα (48η από 52η), Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα (45η από 49η) και Υποδομές (33η από 35η). Αντίθετα, σημείωσε πτώση μίας θέσης, στην 54η, στην Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα. Η κατάταξη μιας χώρας στην Επετηρίδα προκύπτει με βάση μακροοικονομικά στοιχεία (2/3 της "βαθμολογίας") και έρευνα γνώμης (το υπόλοιπο 1/3). Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο ΣΒΒΕ -που συνεργάζεται με το IMD - αποτάθηκε στο Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τα μακροοικονομικά. Κατά τον κ. Πέντζο, στην άνοδο της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, συνέβαλαν επίσης η προσπάθεια μείωσης του δημόσιου τομέα και η εμπέδωση κλίματος διαφάνειας.

Αναπόφευκτη η προσφυγή στο μηχανισμό

"Το μήνυμα από τα αποτελέσματα είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ρήξεις και τομές [...] που δεν υπολογίζουν το πολιτικό κόστος", ανέφερε ο κ. Πέντζος, σύμφωνα με τον οποίο η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης ήταν αναπόφευκτη αλλά τα νέα μέτρα θα διευρύνουν τις ανισότητες. Ο κ. Πέντζος ζήτησε αναπτυξιακά μέτρα "εδώ και τώρα" και κάλεσε το υπουργείο Οικονομίας να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία. "Αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης επιχειρηματικότητας, θα βιώσουμε την επόμενη χρονική περίοδο [...]θεαματική αύξηση ανεργίας και περαιτέρω συρρίκνωση παραγωγικής βάσης στην περιφέρεια", είπε. Πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα από πολλές επιχειρήσεις είναι πολύ αρνητικά και, ήδη, κάποιες έχουν κλείσει, ενώ άλλες αντιμετωπίζουν προβλήματα αξιοπιστίας, καθώς - λόγω οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα - οι συνεργάτες τους ζητούν, για παράδειγμα πληρωμές σε μετρητά. Επεσήμανε ότι θα ήταν πολύ μεγάλο λάθος ένα δεύτερο πακέτο σκληρών μέτρων, καθώς επιχειρήσεις και εργαζόμενοι δεν αντέχουν νέες θυσίες. Κάλεσε σε ενότητα εργοδότες και προσωπικό, επειδή έχουν κοινό αντίπαλο, την οικονομική κρίση. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η Ελλάδα μπορεί να νικήσει", σ’ αυτήν τη συγκυρία, αρκεί να το καταλάβουν όλοι και να "τρέξουν" όλα γρήγορα ("οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι τέλους 2010 για τον αναπτυξιακό-επενδυτικό νόμο", είπε). Σε ό,τι αφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ότι το υπάρχον πολιτικό πλαίσιο είναι δύσκολο να βγάλει τη χώρα από την κρίση, επεσήμανε: "όλοι γνωρίζουν πώς φτάσαμε εδώ. Να δούμε το αύριο, όχι το χθες".

Πρώτη η Σιγκαπούρη, "κατρακύλα" για Σλοβενία-Βουλγαρία

Σημαντική πτώση σημείωσαν στην κατάταξη οι χώρες που εντάσσονται στον ίδιο οικονομικό χώρο με την Ελλάδα: Σλοβενία 20 θέσεις, Βουλγαρία 15 και Τουρκία μία, ενώ η Ρουμανία παρέμεινε στην 54η θέση στις 58 χώρες. Οι χώρες που κατέχουν τις κορυφαίες θέσεις σε όρους ανταγωνιστικότητας παγκοσμίως είναι κατά σειρά: Σιγκαπούρη, Χονγκ-Κονγκ, ΗΠΑ, Ελβετία, Αυστραλία, Σουηδία, Καναδάς, Ταϊβάν, Νορβηγία και Μαλαισία.

AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία