ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

ΣΠΕΤΣΕΣ: ΓΙΑ ΕΝΑ ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ...

  << Επιστροφή στο χάρτη

Απέναντι από τις ακτές τις Ερμιονίδας, στην είσοδο του Αργολικού κόλπου σε απόσταση 53 ν.μ από το λιμάνι του Πειραιά το νησί των Σπετσών διατηρεί το μοναδικό του χρώμα και την αίγλη του εδώ και δεκαετίες με τα νεοκλασικά αρχοντικά, τα χαλικοστρωμένα σοκάκια, τα δεκάδες παραδοσιακά αμαξάκια να κυκλοφορούν μέρα νύχτα σε πείσμα των καιρών και τα πεύκα, να μας θυμίζουν το αρχαίο όνομα του νησιού που ήταν Πιτυούσα, που σημαίνει πευκόφυτη περιοχή.

Οι Σπέτσες πρωτοκατοικήθηκαν την εποχή του χαλκού και πέρασαν από την ενετική και την τουρκική κυριαρχία. Οι Σπετσιώτες καπεταναίοι έχοντας αναπτύξει έναν ισχυρό στόλο πρωτοστάτησαν στην Επανάσταση του 1821 με τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα να αναδεικνύεται σε μεγάλη ηρωίδα. Φθάνοντας ο ταξιδιώτης στις Σπέτσες βρίσκεται λίγα μέτρα από την ιστορική Ντάπια, παλαιό πυροβολαρχείο και τόπος συγκέντρωσης των καπεταναίων του 1821. Στέκι και μέρος συνάντησης σήμερα των νέων που κατακλύζουν τους καλοκαιρινούς μήνες το νησί αλλά και των μεγαλύτερων σε ηλικία που επιλέγουν το νησί για να περάσουν μερικές ημέρες ξεκούρασης και διασκέδασης.

Ακολουθώντας την αριστερή πλευρά του παραλιακού δρόμου από την Ντάπια θα βρεθεί στο Παλαιό Λιμάνι, έχοντας συναντήσει παραδοσιακές ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και πολλά μπαράκια που μένουν ανοικτά μέχρι τις πρωινές ώρες. Η άλλη μεριά του παραλιακού δρόμου οδηγεί στην παραλία της Κουνουπίτσας, στο Λιγονέρι και τη Ζογεριά.

 

Στα αξιοθέατα του νησιού που δεν θα πρέπει να παραλείψει να επισκεφθεί ο ταξιδιώτης συγκαταλέγονται: Το Αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη όπου σήμερα στεγάζεται το Μουσείο των Σπετσών, το Αρχοντικό της Μπουμπουλίνας πίσω από την Ντάπια. Η Πλατεία Ποσειδώνιου που βρίσκεται μπροστά στο ξενοδοχείο «Ποσειδώνιον», ο Φάρος στο άκρο του παλαιού λιμανιού. Η Σπηλιά του Μπεκίρη στην παραλία των Αγίων Αναργύρων. Η Αναργύρειος Κοργιαλένειος Σχολή που ιδρύθηκε το 1927 και λειτουργούσε μέχρι το 1983, αναδεικνύοντας σημαντικούς λόγιους, πολιτικούς και επιστήμονες. Ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου, παλαιότερα μοναστήρι, που υψώθηκε στις 3 Απριλίου 1821 η σημαία της Ελληνικής Επανάστασης

Τις πιο γνωστές και καλές παραλίες θα τις συναντήσει ο επισκέπτης στα νότια του νησιού, όπως οι Άγιοι Ανάργυροι και η Αγία Παρασκευή, ενώ δυτικά βρίσκεται η Ζογεριά και πιο κοντά στο λιμάνι βρίσκονται οι παραλίες της Κουνουπίτσας, του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Μαρίνας. Στο τέλος του καλοκαιριού το νησί κατακλύζεται από κόσμο για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις της γιορτής για την αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Αρμάτας που πραγματοποιείται το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά τις 8 Σεπτεμβρίου. Το νησί διαθέτει άριστη ξενοδοχειακή υποδομή και πλήθος ενοικιαζόμενων δωματίων που καλύπτει τις ανάγκες των επισκεπτών. Στο λιμάνι της Ντάπιας και στο Παλαιό Λιμάνι υπάρχουν υποδομές για ανεφοδιασμό των εκατοντάδων σκαφών και ιστιοπλοϊκών από όλο τον κόσμο που καταπλέουν τους καλοκαιρινούς μήνες στο νησί.

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Λιμεναρχείο Πειραιά 210 45. 11.310-7
Ιπτάμενα Δελφίνια 210 42.80.001
Λιμεναρχείο Σπετσών 22980 72.245
Δήμος 22980 72 225
Τουριστική Αστυνομία 22980 73.100
Υγειονομικός Σταθμός 22980 72.472

Κείμενο-Φωτογραφίες: Αλέκος Λιδωρίκης

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία