ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ

Ιωάννης Μαρινάκης

  Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 17 Φεβρουαρίου του 1966 και μεγάλωσε στα Μέγαρα Αττικής.

  Το 1983 αποφοίτησε από το Λύκειο Μεγάρων και εισήχθη στην Ιατρική σχολή Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε το 1990.

  Εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στο σώμα Στρατού ξηράς και ακολούθως έκανε την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό), ως ιατρός.

   Από το 1993 έως το 1998 ασκήθηκε στην ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής, στο Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, από όπου πήρε και τον τίτλο του Γενικού Χειρουργού. Εν συνεχεία, στο ίδιο Νοσοκομείο κατά το διάστημα 1998 έως 2000 εξειδικεύτηκε στην Εντατικολογία, από όπου πήρε και τον τίτλο του Εντατικολόγου.

   Είναι διδάκτωρ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

   Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Λαπαροσκοπικής χειρουργικής και επιστημονικός συνεργάτης του διεθνώς αναγνωρισμένου Ινστιτούτου ενδοσκοπικής χειρουργικής IRCAD, με έδρα το Στρασβούργο.

   Το συγγραφικό του έργο απαριθμεί τριάντα (30) επιστημονικές εργασίες, οι οποίες έχουν ανακοινωθεί σε αντίστοιχα επιστημονικά συνέδρια και έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα ιατρικά περιοδικά.

    Είναι μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Μεγάρων, καθώς και μέλος του Δ.Σ. του παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Μεγάρων.

 Είναι παντρεμένος με την Κατερίνα Γεωργακή, Ειδική Παιδαγωγό, απόφοιτη της Φιλοσοφικής σχολής Αθηνών και έχουν δύο παιδιά, τον Κωνσταντίνο, ηλικίας 5 ετών και τη Σταματίνα, ηλικίας 4 ετών.


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ


  
   Το 1998 ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Μεγάρων με το συνδυασμό του αειμνήστου Γιώργου Καστάνη, υποστηριζόμενου από τη Νέα Δημοκρατία.

     Το 2002 εξελέγη 1ος νομαρχιακός σύμβουλος με το συνδυασμό του υποψηφίου Νομάρχη δυτικής Αττικής κ. Σεραφείμ Τσόκα.

     Το 2006 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Μεγάρων και επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού «ΜΕΓΑΡΑ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ».

     Από το 2007 έως και το 2010 ήταν δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής δημοτικής ομάδας αντιπολίτευσης.

    Τον Ιούνιο του 2007 διορίστηκε Αναπληρωτής Διοικητής στο Σισμανόγλειο Γ. Ν. Αθηνών. Υπηρέτησε σε αυτή τη θέση μέχρι τις 31/12/2007 και στις 3/1/2008 διορίστηκε Διοικητής στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, όπου υπηρέτησε μέχρι τις 2/1/2010.

    Είναι άριστος γνώστης της Αγγλικής και της Ιταλικής γλώσσας.

Χτισμένα επάνω στους λόφους Αλκάθους και Καρία, τα Μέγαρα είναι μια πόλη με σπουδαία ιστορική, θρησκευτική και πολιτιστική παράδοση. Η τοποθεσία τους κοντά στην Αθήνα, στις όχθες του Σαρωνικού και με τα Γεράνεια όρη να τα αγκαλιάζουν, τα αναδεικνύει σε ελκυστικό προορισμό, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα.

Γενέτειρα του Βύζαντα, ιδρυτή του Βυζαντίου, μιας από τις σπουδαιότερες πόλεις της ιστορίας, τα Μέγαρα έχουν διαγράψει σημαντική πορεία ανά τους αιώνες. Έχουν να επιδείξουν εξέχουσες προσωπικότητες της αρχαιότητας, αφού από εδώ κατάγεται ο Ευπαλίνος, αρχιτέκτονας του διάσημου Ευπαλίνειου ορύγματος, του αρχαίου υδραγωγείου της Σάμου, ο σπουδαίος ποιητής Θέογνης, οι ολυμπιονίκες Όρσιππος και Ηρόδωρος.

Η μακρόχρονη ιστορία και θρησκευτική παράδοση της πόλης μαρτυράται από τα σπουδαία μνημεία και προσκυνήματα, αλλά και από τα έθιμα που παραμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου.

Κρήνη


Χτισμένη στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., ονομασμένη από τον τύραννο Θεαγένη, η Κρήνη του Θεαγένους έχει μήκος 21 μέτρα, πλάτος 13,69 και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά μνημεία των Μεγάρων και σημαντικό έργο υδροδότησης κατά την αρχαιότητα.

Αρχαιολογικό


Στο παλιό δημαρχιακό μέγαρο, που χτίστηκε το 19ο αιώνα, στεγάζεται σήμερα το Αρχαιολογικό μουσείο Μεγάρων. Εκεί εκτίθενται ευρήματα που χρονολογούνται από τον 8ο έως και τον 2ο αι. μ.Χ., ενώ στον προαύλειο χώρο του εκτίθενται επιγραφές, βάθρα αγαλμάτων και αρχιτεκτονικά μέλη διαφόρων περιόδων.

Μοναστήρια


Κάθε χρόνο στις 25 Μαϊου οι πιστοί συρρέουν στην Ιερά μονή του Αγίου Ιωάννη του Μακρυνού, στους πρόποδες των Γερανείων όρων, για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου. Αγαπημένη παράδοση των ντόπιων είναι να πηγαίνουν στο μοναστήρι με πεζοπορία από τα Μέγαρα.

Η μονή της Αγίας Παρασκευής στο Μάζι, 17 χλμ. από τα Μέγαρα και 6 χλμ. από την παραλία του Αλεποχωρίου, αποτελεί επίσης σημαντικό κομμάτι της θρησκευτικής παράδοσης της πόλης και κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου υποδέχεται πιστούς που γιορτάζουν τη μνήμη της Αγίας.

Στο λόφο του Αγίου Γεωργίου στην Πάχη δεσπόζει το ομώνυμο εκκλησάκι, η κατασκευή του οποίου έχει δανειστεί στοιχεία από την αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική.

Τείχος


Το ιστορικό τείχος της Αγίας Τριάδας κατασκευάστηκε την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης και σήμερα αποτελεί το μοναδικό οχυρωματικό έργο της περιόδου που σώζεται σε όλο το μήκος του.

Έθιμα


Ένα από τα σπουδαιότερα έθιμα των Μεγάρων είναι ο Χορός της Τράτας, που αναβιώνει κάθε χρόνο την Τρίτη του Πάσχα. Σύμφωνα με το έθιμο, νεαρές γυναίκες ντυμένες με παραδοσιακές στολές χορεύουν τον παραδοσιακό χορό στην πλατεία όπου είναι χτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη.

Την 1η Μαΐου οι δρόμοι της πόλης γεμίζουν με αρραβωνιασμένες κοπέλες, ντυμένες με τα παραδοσιακά κατιφένια, οι οποίες μεταφέρουν το μαγιάτικο στεφάνι στο σπίτι της πεθεράς, με σκοπό να την καλοπιάσουν, όπως προστάζει το έθιμο.

Προσφυγικές μνήμες αναβιώνουν κάθε χρόνο το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου στη Νέα Πέραμο, οπότε και γιορτάζονται τα Περάμεια, με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και θεατρικές παραστάσεις. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι αφιερωμένες στη μικρασιατική καταστροφή και χρονολογούνται από το 1999 μέχρι σήμερα.

Πέρα από τα μακραίωνα έθιμα, που διατηρούν ζωντανή την πολιτιστική κληρονομιά των Μεγάρων, παράδοση αποτελεί τα τελευταία χρόνια και η Μεγάρων γη, η γιορτή της τοπικής ανάπτυξης, που γίνεται στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Στα Μέγαρα η φύση δένει αρμονικά με την παραδοσιακή ομορφιά και τις σύγχρονες δραστηριότητες. Η τοποθεσία τους κοντά στην Αθήνα, στις όχθες του Σαρωνικού με τα Γεράνεια όρη να τα αγκαλιάζουν, τα αναδεικνύει σε ελκυστικό προορισμό, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Εδώ θα συναντήσετε καθαρές ακτές με φόντο πευκόφυτες βουνοπλαγιές, σε απόσταση λίγων λεπτών από το κέντρο της πόλης. Πεζοπορικές, ορειβατικές και ποδηλατικές διαδρομές , ο μοναδικής βιοποικιλότητας υγροβιότοπος του Βουρκαρίου, αλλά και γραφικές ορεινές και πεδινές εκτάσεις συνθέτουν ένα τοπίο αξιοσημείωτης φυσικής ομορφιάς.

Το γραφικό λιμανάκι της Πάχης με τις ψαροταβέρνες και την όμορφη θέα στον κόλπο του Σαρωνικού προσελκύει πολλούς επισκέπτες, ενώ η παραλία της Βαρέας, μέσα στην πόλη, και οι κοντινές του Αλεποχωρίου και της Κινέτας προσφέρουν ανάσες δροσιάς, αλλά και κοσμοπολίτικο αέρα. 

Το παραδοσιακό στοιχείο συνυπάρχει αρμονικά με τις σύγχρονες δραστηριότητες που προσφέρει η πόλη των Μεγάρων και της Νέας Περάμου. Εδώ διοργανώνονται πανελλήνιες συναντήσεις για τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού και φιλοξενούνται σημαντικές διοργανώσεις κλασικού και ομαδικού αθλητισμού. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν ποικιλία επιλογών σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, είτε αναζητούν την αξία του παραδοσιακού είτε τη φρεσκάδα του σύγχρονου.

Η παραλία της Νέας Περάμου προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον για βραδινές βόλτες πλάι στο κύμα και αρκετές επιλογές για φαγητό και ποτό. 

Φυσικές διαδρομές, καθαρές παραλίες, υπαίθριες δραστηριότητες, παραδοσιακοί και μοντέρνοι χώροι εστίασης και διασκέδασης συμπληρώνουν ένα μωσαϊκό εικόνων, αισθήσεων και. γεύσεων από την πόλη των Μεγάρων και της Νέας Περάμου.

Έτοιμο το Νέο Κλειστό Γυμναστήριο Μεγάρων-Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων!

Η Δημοτική Αρχή το παρέλαβε το 2011 ημιτελές με τις εργασίες να έχουν σταματήσει, αντιμετώπισε τα σοβαρά προβλήματα που υπήρχαν και σήμερα το παραδίδει πανέτοιμο!

Μια ακόμη σημαντική υποδομή για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, παραδίδει πλήρως ολοκληρωμένη, η σημερινή αιρετή αρχή του Δήμου Μεγαρέων. Πρόκειται για το υπερσύγχρονο Κλειστό Γυμναστήριο - Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων που βρίσκεται στο νέο Σχέδιο Πόλης, πλησίον του 8ου Δημοτικού Σχολείου σε οδό νοτίως της οδού Βυζαντίου.

Η Διοίκηση Μαρινάκη παρέλαβε τον Ιανουάριο του 2011 το κτίσμα, σε κατάσταση εγκατάλειψης, με τις εργασίες να έχουν διακοπεί λόγω προβλημάτων αρκετό καιρό πριν και εν μέρει λεηλατημένο με ζημιές από άγνωστους παραβατικούς, που είχαν αφαιρέσει ακόμη και μηχανήματα των εγκαταστάσεων! Το έργο ήταν εντελώς επί ξηρού ακμής, κυριολεκτικά στον «αέρα» με τον υπαρκτό φόβο, να μην ολοκληρωθεί ποτέ και να παραμείνει άγνωστο για πόσα χρόνια. ένα κτίριο φάντασμα.Πράγμα που έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις σε δημόσια έργα στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα.

Στόχος του ίδιου του Δημάρχου Ι. Μαρινάκη, όσο και των συνεργατών του, ήταν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι αγκυλώσεις που είχαν προκύψει, να εξασφαλιστούν τα κονδύλια χρηματοδότησης από τον ΟΣΚ, να ξεκινήσουν ξανά οι εργασίες που είχαν σταματήσει καιρό και κυρίως να προχωρήσουν με εντατικούς ρυθμούς, ώστε να ολοκληρωθεί το Κλειστό Γυμναστήριο αλλά και να γίνει αποκατάσταση των όποιων ζημιών είχαν προκληθεί.

Οι αποτελεσματικές ενέργειες, οι επαφές με τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες, ο σχεδιασμός και οι ακατάπαυστες συντονισμένες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής απέδωσαν καρπούς και οδήγησαν στον στόχο. Τα εμπόδια ξεπεράστηκαν, εξασφαλίστηκε πλήρως η χρηματοδότηση, ο εργολάβος άρχισε να λαμβάνει τις εξοφλήσεις, οι εργασίες ξεκίνησαν πάλι, προχώρησαν και ολοκληρώθηκαν.

Σήμερα το νέο Κλειστό Γυμναστήριο Μεγάρων - Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων είναι πανέτοιμο. Η Διοίκηση Μαρινάκη, τηρώντας την δέσμευσή της και υλοποιώντας τον στόχο της, παραδίδει την νέα αυτή την σημαντική υποδομή στην νεολαία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και στους δημότες της συνολικά.

Παραδίδει σήμερα τέλος του 2013, ένα έργο που ξεκίνησε με την έγκριση του το 2005 επί Δημαρχίας Χρυσοστόμου Σύρκου και διήλθε από τότε «σαράντα κύματα».

Το νέο Κλειστό Μεγάρων, διαθέτει γήπεδο για καλαθοσφαίριση και βόλεϊ, κερκίδες με πλαστικά καθίσματα, σύγχρονο εσωτερικό και εξωτερικό φωτισμό, ηλεκτρονικό πίνακα αγώνων τελευταίας τεχνολογίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, άρτια και άνετα αποδυτήρια, τουαλέτες, σύστημα θέρμανσης, γεννήτρια μεγάλης εμβέλειας που διασφαλίζει τις ενεργειακές ανάγκες φωτισμού και λειτουργίας εγκαταστάσεων σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, υπόγειο γκαράζ δεκάδων θέσεων κλπ.

Και αυτό το μεγάλο έργο υποδομής που σήμερα παραδίδεται έτοιμο από την διοίκηση Μαρινάκη, δείχνει ανάγλυφα την εντελώς διαφορετική πολιτική αντίληψη και λογική που ακολουθεί η Δ. Αρχή σε σχέση με το παρελθόν. Δεν σκέφτηκε μικροπολιτικά με την σκέψη: «δεν είναι έργο που αρχίσαμε εμείς και δεν θα χάνουμε τον χρόνο μας  μ' αυτό» απαξιώνοντας το και αφήνοντας το στην τύχη του, να παραμείνει ένα μισοτελειωμένο «κτίριο φάντασμα» ακατάλληλο προς χρήση. Αντίθετα χωρίς να φοβηθεί το ρίσκο, ενασχολούμενη με το έργο αυτό, να λειτουργήσει σε βάρος του σχεδιασμού άλλων έργων που ή ίδια προωθούσε, ασχολήθηκε διεξοδικά και με τρόπο επιτυχή, πράγμα που αποδεικνύει το αποτέλεσμα. Το έργο είναι σήμερα έτοιμο!

Κεντρικός άξονας της πολιτικής που ακολουθήθηκε ήταν η συνέχεια και η συνέπεια.

Γιατί όσο βαρύνουσα σημασία έχει το ποιος ξεκινά ένα έργο υποδομής, άλλη τόση σημασία και ακόμη περισσότερη έχει το ποιος το παραδίδει ολοκληρωμένο, έχοντας πριν επιλύσει σοβαρά προβλήματα που εμπόδιζαν την αποπεράτωσή του.

Και είναι σημαντικό το ποιος το ολοκληρώνει, γιατί η άλλη εκδοχή είναι να μένει ένα δημόσιο έργο με την ανάμνηση μόνο του ποιος το ξεκίνησε αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

Η Διοίκηση Μαρινάκη αντιμετωπίζει τα προβλήματα σε έργα που υπήρχε κίνδυνος να μείνουν στην μέση και τα παραδίδει.

Παράδωσε, δημιουργεί, κατασκευάζει και προωθεί μεγάλα έργα εκατ. Ευρώ κάνοντας την μεγάλη διαφορά συγκριτικά με άλλους Δήμους που την ίδια στιγμή έχουν πετύχει τα ελάχιστα. Απαντά με έργα και όχι με λόγια. Τα έργα έχουν ευθύνη, κόστος, είναι πραγματικά και χρηστικά.

Αντίθετα τα λόγια δεν έχουν ούτε κόστος, ούτε χειροπιαστά είναι, ούτε χρηστικά.  Αφήνει τον δρόμο των εύκολων λόγων και προτάσεων που ως κύριο άξονας τους έχουν τα άφθονα «ΘΑ» σε άλλους και προχωρά με πράξεις και χειροπιαστά έργα. Η απόσταση από το πράξαμε μέχρι το «ΘΑ..κάνουμε» είναι τεράστια, άλλωστε και ο κάθε δημότης είναι σε θέση να ξέρει πόσες φορές τα λόγια και υποσχέσεις απλά έμειναν «αέρας κοπανιστός». Κρίνει και συγκρίνει. Γιατί άλλο λόγια, άλλο έργα!

 

 

Στάδιο Μεγάρων: Αναβαθμισμένο με έργα και παρεμβάσεις, αντάξιο του σκοπού του για την άνθηση του τοπικού αθλητισμού

Ένας από τους σημαντικούς στόχους της Δημοτικής Αρχής Μαρινάκη αποτελεί η πληρότητα και η αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Μεγαρέων. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Δήμος από το 2011 προχώρησε σε σταδιακά βήματα αναβάθμισης, ανακαίνισης και αλματώδους βελτίωσης συνθηκών λειτουργίας του Σταδίου «Μεγαρέων Ολυμπιονικών». Με σειρά έργων και εργασιών, η εικόνα σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα την εικόνα που ανέλαβε η Δημοτική Αρχή πριν 3 σχεδόν χρόνια.

Από την χαοτική κατάσταση του Ιανουαρίου του 2011, σε όλα τα επίπεδα, με αποκορύφωμα τον αγωνιστικό χώρο του Γηπέδου, που είχε μετατραπεί σε χώρο.βοσκής, σήμερα το Στάδιο είναι καθ' όλα πλήρες και αδειοδοτημένο για αγώνες.

Η διοίκηση Μαρινάκη, μέσα από τα έργα και τις συνολικά στοχευμένες παρεμβάσεις της, πέτυχε τον στόχο που είχε θέσει: Αναβάθμιση του Σταδίου με όλες τις υποδομές για αγώνες ποδοσφαίρου, στίβου κλπ.
Αυτό άλλωστε αποδεικνύει η  φιλοξενία της ομάδας του Βύζαντα η οποία αγωνίζεται στην Β' Εθνική Κατηγορία, γεγονός που διέπεται από πλαίσιο προδιαγραφών εγκαταστάσεων. Χωρίς τα έργα, ο Βύζας θα αγωνίζονταν εκτός Μεγάρων, δηλώνοντας ως έδρα στάδιο άλλης πόλης!

Τι έκανε η Δημοτική Αρχή στο Στάδιο από το 2011 και μετά:

Φυσικός χλοοτάπητας στο Γήπεδο


Δόθηκε τέλος στην απαράδεκτη εικόνα διάλυσης του Γηπέδου
του Σταδίου, που είχε κατεστραμμένο χλοοτάπητα, θύμιζε χορτολιβαδική έκταση και βεβαίως κάθε άλλο παρά για επίσημους αγώνες ποδοσφαίρου έκανε. Η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε φύτευση φυσικού χλοοτάπητα ο οποίος κάλυπτε όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Σήμερα το Γήπεδο είναι καταπράσινο και φιλοξενεί εδώ και καιρό τους αγώνες του Βύζαντα και άλλων ομάδων.

Τοποθέτηση καθισμάτων στις κερκίδες

Με βάση τις απαιτούμενες προδιαγραφές Γηπέδου για φιλοξενία αγώνων ποδοσφαίρου
του Βύζαντα (FOOTBALL LEAGUE), υλοποιήθηκαν έργα αλλαγών στις κερκίδες. Μετά από 30 και πλέον χρόνια, τοποθετήθηκαν πλαστικά καθίσματα θεατών, στο μεγαλύτερο μέρος των κερκίδων, δίνοντας πλέον την εικόνα ενός σύγχρονου Σταδίου, φιλόξενου όχι μόνο για τις ομάδας που αγωνίζονται, αλλά και για τους θεατές.

Δημιουργία δημοσιογραφικών θεωρείων

Το Στάδιο απέκτησε δημοσιογραφικά θεωρεία στο υψηλότερο μέρος των κερκίδων. Εκεί με βάση τις σύγχρονες προδιαγραφές Σταδίων για αγώνες ποδοσφαίρου, οι αθλητικοί δημοσιογράφοι καταγράφουν τις ποδοσφαιρικές και άλλες συναντήσεις αγώνων που γίνονται, με το πλέον καλύτερο τρόπο.

Ανακαίνιση αποδυτηρίων

Τα αποδυτήρια το 2011 βρίσκονταν σε κατάσταση εγκατάλειψης με σημαντικές ελλείψεις και φθορές. Η διοίκηση Μαρινάκη σχεδιάζοντας ένα σύγχρονο Στάδιο για την πόλη των Μεγάρων, προχώρησε σε έργα ανακαίνισης και αναβάθμισης των χώρων, δημιουργώντας αποδυτήρια με κατάλληλες υποδομές για να φιλοξενούνται οι αθλητές των ομάδων, Πέρα από τις άλλες παρεμβάσεις ανακαίνισης, τοποθετήθηκε για πρώτη φορά και ψευδοροφή με φωτισμό. Έτσι δόθηκε οριστικά τέλος στην άσχημη εικόνα που επικρατούσε για 30 και πλέον χρόνια και μαζί μ' αυτήν τέλος τους αφιλόξενους χώρους του παρελθόντος που θύμιζαν από λίγο ως πολύ αποθήκες. Με έργο ουσίας διαγράφηκαν οι άσχημες τριτοκοσμικές εικόνες οριστικά. Αντίθετα όλοι οι αθλητές που έχουν φιλοξενηθεί στους χώρους των αποδυτηρίων έχουν φύγει με τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Χώρος εκγύμνασης

Σε τίποτα δεν θυμίζει σήμερα ο χώρος εκγύμνασης (γυμναστήριο) του Σταδίου Μεγάρων, την αποκαρδιωτική εικόνα διάλυσης του παρελθόντος. Ο χώρος έχει αναβαθμιστεί, υπάρχουν όλα τα όργανα στην θέση τους και μάλιστα σε λειτουργία. Αποτελεί όντως ουσιαστικό χώρο εκγύμνασης των αθλητών και όχι χώρο με σπασμένα ή μισοδιαλυμένα επικίνδυνα όργανα όπως κάποτε.
 
Συντήρηση κλειστού στίβου

Μέλημα της διοίκησης Μαρινάκη ήταν να κάνει όλες τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, αλλά και συντηρήσεις των χώρων του Σταδίου, προς το καλύτερο. Στον σχεδιασμό ήταν η επαρκής συντήρηση του χώρου Κλειστού Στίβου (προπόνησης) που βρίσκεται σήμερα σε καλή κατάσταση και εικόνα, πανέτοιμο για τις προπονήσεις των αθλητών, λύνοντας πολλά προβλήματα.  

Εκδοτήριο

Λύνοντας το πρόβλημα των προδιαγραφών φιλοξενίας αγώνων ποδοσφαίρου FOOTBALL LEAGUE της ομάδας του Βύζαντα, αλλά και οποιασδήποτε επίσημης διοργάνωσης, δημιουργήσαμε εκδοτήριο στην είσοδο του Σταδίου.

Ταυτόχρονα σε όλα τα επίπεδα έγιναν όλες οι απαιτούμενες παρεμβάσεις ώστε πλέον το Στάδιο Μεγάρων να αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς θετικών σχολίων για σχεδιασμό και υλοποίηση αγώνων ποδοσφαίρου και στίβου. Χαρακτηριστικό του ορθού σχεδιασμού αποτελεί το νέο γήπεδο προπονητήριο που ολοκληρώνεται η κατασκευή του αυτή τη στιγμή.

Όμως οι παρεμβάσεις στο Στάδιο Μεγάρων δεν είχαν θετικό αντίκτυπο μόνο στη διοργάνωση εκδηλώσεων σε συλλογικό επίπεδο, αλλά και στο μαζικό αθλητισμό του δήμου μας. Αυτό αποδεικνύεται καθημερινά από την αθρόα προσέλευση πολιτών στους χώρους του Σταδίου από συμπολίτες μας, είτε για να αθληθούν, είτε απλά για να κάνουν ένα ασφαλή περίπατο.

Η αλλαγή στο Στάδιο Μεγάρων, δείχνει την αλλαγή φιλοσοφίας στην διοίκηση του Δήμου, σε σχέση με το παρελθόν. Το Στάδιο αποτελεί κορυφαίο χώρο της πόλης, για τον αθλητισμό, την νεολαία και τον αθλητισμό. Σε τέτοια ζητήματα δεν γίνονται εκπτώσεις και αμέλειες όπως συνηθίζονταν παλαιότερα. Η ρήξη με τα αρνητικά και αποκοπή απ' αυτά αποτελεί έναν διαρκή στόχο της Δημοτικής Αρχής από την πρώτη στιγμή.

ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,  ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ   

             Γεώργιος Σακελλαρίου


Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

Γηροκομείο Μεγάρων: Ενα έργο 4,376 εκατ. Ευρώ
κατασκευάζεται με εντατικούς ρυθμούς

 

Στοχεύοντας στην παροχή ολοκληρωμένων κοινωνικών υπηρεσιών προς τους πολίτες η Δημοτική Αρχή Μεγάρων, προώθησε με ευαισθησία και έκδηλο ενδιαφέρον, ένα αμιγώς κοινωνικού χαρακτήρα μεγάλο έργο υποδομής για τον τόπο μας. Πρόκειται για το Γηροκομείο του Δήμου Μεγαρέων, ένα από τα ελάχιστα έργα του είδους του, τόσο στην Αττική όσο και ευρύτερα.

Το έργο είναι γεγονός! Το υπερσύγχρονο κτίριο ξεκίνησε και κατασκευάζεται με εντατικούς ρυθμούς μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο. Αυτή την στιγμή μετά τις εργασίες θεμελίωσης, προχωρούν οι εργασίες κατασκευής του υπογείου του κτιρίου από τα συνεργεία και έπεται συνέχεια με το ισόγειο και τον όροφο.

Το κτίριο αναγείρεται σε οικοπεδική έκταση 2.500 τ.μ. επί της (περιφερειακής) Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου έναντι του κόμβου της οδού Βυζαντίου.
Χαρακτηριστικό του εύρους αυτής της υποδομής είναι το κόστος της, που είναι 4.376.000 Ευρώ.

Δίνοντας τα βασικά χρηστικά στοιχεία του κτιρίου, όταν αυτό ολοκληρωθεί, θα επισημάνουμε ότι:

Το Γηροκομείο θα έχει δυνατότητα φιλοξενίας 41 κλινών
, θα αποτελείται από δύο πτέρυγες με σημείο συνένωσης το κεντρικό κλιμακοστάσιο. Ο κάθε όροφος θα καταλαμβάνει 750 τ.μ. και θα αποτελείται από την εξής δομική κλιμάκωση: υπόγειο, ισόγειο, πρώτος όροφος.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της δομικής λειτουργικότητας του νέο κτιρίου:


Στον πρώτο όροφο θα αναπτυχθούν 25 κλίνες
εκ των οποίων η μία μονόκλινη, 9 δίκλινες και 2 τρίκλινες.

Στο ισόγειο θα υπάρχουν επιπλέον 5 δίκλινα δωμάτια και άλλα 2 τρίκλινα
, ενώ να σημειωθεί ότι όλα τα δωμάτια θα έχουν πρόσβαση σε βεράντες.

Ακόμη θα δημιουργηθούν στο κτίριο χώροι διημέρευσης, χώροι επισκεπτών, γραφεία διοίκησης και ιατρών, βοηθητικοί χώροι, καθιστικά και τραπεζαρίες. Τέλος θα υπάρξει γενική ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου.

Είναι ακόμη σημαντικό να υπογραμμίσουμε, ότι με την λειτουργία του σαν οργανισμός (υπηρεσία) το Γηροκομείο προβλέπεται με βάση τον σχεδιασμό της διοίκησης Μαρινάκη,  να απασχολήσει 23 συνολικά άτομα, υπηρετώντας δύο σκοπούς: κοινωνικές υπηρεσίες και ένα αξιοσημείωτο «εργαλείο» στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς η περιοχή του Δήμου μας υποφέρει σοβαρά από το μείζον αυτό πρόβλημα, λόγω της διευρυμένης κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

Η Δημοτική Αρχή Μεγάρων από την αρχή στόχευσε και τελικά πέτυχε να κάνει πραγματικότητα
αυτό το σημαντικό έργο υποδομής, που δεν έχει προηγούμενο για τα δεδομένα της ευρύτερης περιοχή μας. Αποτελεί μια καινοτομία με πολλαπλά θετικά αποτελέσματα.

Η διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων πέτυχε την χρηματοδότηση του έργου
από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής (ΠΕΠ) με πόρους που προέρχονται από το ΕΣΠΑ. Η πορεία μέχρι την ένταξη, την χρηματοδότηση, τη σύμβαση, ήταν μια ιδιαίτερα δαιδαλώδης και δύσκολη με λεπτούς χειρισμούς. Υπήρξαν σημαντικά γραφειοκρατικά εμπόδια τα οποία αντιμετωπίσαμε οργανωμένα και αποτελεσματικά. Είναι γνωστό άλλωστε ότι πολιτική για το ΕΣΠΑ είναι τα έργα που από λάθος χειρισμούς καθυστερούν βγαίνουν εκτός χρηματοδότησης και δεν γίνονται, όπως έγινε πρόσφατα με έργα για την Δυτική Αττική.  Ξεπεράσαμε όλα τα εμπόδια και η ανέγερση του κτιρίου είναι μια πραγματικότητα για τα Μέγαρα.

Το έργο προχωρά με εντατικούς ρυθμούς
. Η πρόβλεψη είναι να παραδοθεί σε 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Προοπτική της Δημοτικής Αρχής είναι το έργο να τρέξει με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς.

Η διοίκηση Μαρινάκη είχε και έχει ως στρατηγική της την έγκριση και υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής αρκετών εκατομμυρίων που θα έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα για το σήμερα, αλλά και για πολλές δεκαετίες μετά.

Τέτοιας κλίμακας έργο, όπως και το Γηροκομείο,  δε θα μπορούσε να υλοποιήσει ΠΟΤΕ ο Δήμος με δικούς του πόρους, πόσο περισσότερο σήμερα που οι χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει από το Κράτος είναι απειροελάχιστες και δεν φτάνουν ούτε για τα απολύτως αναγκαία...

Η επιτυχία της διοίκησης του Δήμου είναι ότι δεν παραδόθηκε αμαχητί στην κρίση
.

Δεν επέλεξε και ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ
αμυντική πολιτική διαχείρισης, λειτουργώντας μόνο τον Δήμο σαν υπηρεσία, κάνοντας μερικά ανεπαίσθητα μικροέργα παρουσιάζοντας τα ως δήθεν μεγάλα.

Αντίθετα είχε και έχει διεκδικητική πολιτική πετυχαίνοντας χρηματοδότηση πολλών έργων δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ, από την μοναδική πηγή που υπάρχει σήμερα το ΕΣΠΑ, κάνοντας τον Δήμο Μεγαρέων να υπερέχει και μάλιστα με διαφορά συγκρινόμενος με τα χρηματοδοτούμενα έργα άλλων Δήμων στην Περιφέρεια Αττικής, πράγμα που δείχνουν τα στοιχεία.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΡΕΩΝ

 

Χώροι που άλλοτε «στολίζονταν»
από σκουπίδια σήμερα γεμίζουν με πράσινο!

 

Μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής στρατηγικής της διοίκησης Μαρινάκη στον Δήμο Μεγαρέων είναι η αισθητική βελτίωση του πολεοδομικού ιστού των πόλεων αρμοδιότητάς του. Στον σχεδιασμό υπάρχουν δύο σαφείς τακτικές: συντήρηση και εμπλουτισμός του υπάρχοντος πρασίνου και η δημιουργία ανάπλαση νέων χώρων πρασίνου.

Η Δημοτική Αρχή όσον αφορά την πόλη των Μεγάρων, εστίασε έκανε και κάνει παρεμβάσεις που αποτελούν ταυτόχρονα και αισθητική βελτίωση, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος έχει ελάχιστες οικονομικές δυνατότητες, λόγω των περιορισμένων πόρων χρηματοδότησης που λαμβάνει. Παρά ταύτα έχει πετύχει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Έτσι προχώρησε σε ανάπλαση μιας σημαντικής έκτασης πρασίνου στην είσοδο της πόλεως (αρχή 28ης Οκτωβρίου), η οποία αν και σε απόλυτα κεντρικό σημείο, επί σειρά δεκαετιών δεν είχε δεχθεί την παραμικρή παρέμβαση, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει απαράδεκτη εικόνα για όσους εισέρχονται. Με συντονισμένες ενέργειες έγινε φύτευση πρασίνου, από την διασταύρωση με την οδό Αναπαύσεως μέχρι την οδό Ομήρου. Ομοίως και στο νότιο τμήμα του κόμβου εισόδου στο ρεματάκι (όπου άλλοτε «κατοικοέδρευαν» σαπιόνερα και σκουπίδια.). Παράλληλα με το πράσινο δημιουργήθηκε μια πλήρης υποδομή για αυτόματο πότισμα. Σήμερα η εικόνα στην είσοδο είναι κατά πολύ καλύτερη απ' ότι στο παρελθόν.

Ακόμη η διοίκηση του Δήμου, προχώρησε σε φύτευση πρασίνου σε μικρό χώρο στην διασταύρωση των οδών Νίσσου και π. ΠΕΟΑΚ, όπου άλλοτε βρίσκονταν ξερόχορτα και σκουπίδια!

Στον κόμβο της οδού Βυζαντίου με την ΠΕΟΑΚ σε μια μεγάλη έκταση στην νότια πλευρά της οδού, που άλλοτε ήταν σε εγκατάλειψη, ο Δήμος εργάστηκε μεθοδικά , δίνοντας μια εντελώς διαφορετική εικόνα και δημιουργώντας μια διευρυμένη ζώνη πρασίνου στον χώρο. Σήμερα η ευρύτερη περιοχή είναι καταπράσινη «δένοντας» με την όλη ανάπλαση του κόμβου, δημιουργώντας μια θετική αισθητική όψη γι' αυτή την σήμαντική είσοδο και έξοδο της πόλης.

Εντός του Συνοικισμού Μελί ο Δήμος δημιουργεί ακόμη έναν μεγάλο χώρο πρασίνου, στο σημείο όπου επί σειρά ετών (από το 2006 και έπειτα.) επικρατούσε η εγκατάλειψη, τα ξερά χορτά, τα μπάζα και τα σκουπίδια. Πρόκειται για την έκταση που αρχικά είχε προβλεφθεί να γίνει Δημοτικός θερινός κινηματογράφος και θεατράκι, αλλά δυστυχώς λόγω κωλυμάτων σταμάτησαν οι εργασίες, το έργο δεν τελείωσε ποτέ, με αποτέλεσμα να αφεθεί στην τύχη του το οικόπεδο. Σήμερα τα αρνητικά αυτά στοιχεία αποτελούν παρελθόν, η περιοχή αλλάζει θετικά και γεμίζει πράσινο.

Ακόμη η διοίκηση Μαρινάκη προχώρησε σε ανάπλαση μέρους τμήματος της νότιας πλευράς της Λεωφόρου Αλεποχωρίου, από την Οδό Σαλαμίνος έως και πλησίον την βόρειας πύλης του 3ου Δημοτικού Σχολείου. Έγινε κατασκευή πεζοδρομίων, φυτεύτηκε πράσινο και δένδρα και τοποθετήθηκε σύστημα αυτόματου ποτισμού.
Φιλοδοξία της διοίκησης είναι στο προσεχές διάστημα να εξασφαλίσει πόρους για μια γενική ανάπλασης της βόρειας πλευράς της πόλεως από τον Φόρο έως και την Εξω Βρύση, που θα δώσει την εικόνα που πραγματικά αξίζει η ιστορική μας πόλη στα μάτια ντόπιων και περαστικών.

Η πολιτική για αναπλάσεις και πράσινο θα συνεχιστεί αταλάντευτα. Τα βήματα αυτά γίνονται και μέσα σε ένα ουσιαστικό λειτουργικό σχεδιασμό να φυτευθεί πράσινο αλλά να συντηρηθεί διαχρονικά σε καλή κατάσταση, με βάση τις πενιχρές δυνατότητες που λόγω κρίσης διαθέτει πλέον ο Δήμος.

Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών του Δήμου για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη. Τα έργα υποδομής και οι αισθητικές παρεμβάσεις σε κάθε περιοχή αναβαθμίζουν το Δήμο και τον οδηγούν σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου.

 

1. ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ?ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ (Κ.Δ.Β.Μ) ?ΗΜΟΥ ΜΕΓΑΡΕΩΝ

2. «Μεταφορά μαθητών ΡΟΜΑ»

3. Επισκευές- Συντήρηση Σχολείων

4. «Συμμετοχή στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας».

5. ΚΕΠΑ

6. Δημοτικά Ιατρεία

7. Προληπτική Ιατρική

8. Δράσεις για την υπερφορολόγηση των ακινήτων

9. Δηλώσεις ΟΣΔΕ

10. ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ

11. Ποιότητα υδάτων και δειγματοληψία στην περιοχή των Μεγάρων

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΡΕΩΝ


Η δύσκολη οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα , έχει οδηγήσει εκατοντάδες συμπολίτες μας στην ανεργία και την φτώχεια . Από αυτούς που καταφεύγουν καθημερινά στο Τμήμα Κοινωνικής Αρωγής και Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών , είτε για να αιτηθούν την έκδοση ή την ανανέωση βιβλιαρίου ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης ανασφαλίστου , είτε για να ενημερωθούν πώς μπορούν να προμηθεύονται τα απαραίτητα προς το ζην , αλλά ακόμη και να ζητήσουν στέγη , διαπιστώσαμε ότι , το ποσοστό των κατοίκων του Δήμου μας , που κινδυνεύει από την φτώχεια , παρουσιάζει δυστυχώς αυξητική τάση .

Ο Δήμος μας , σ' αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία και στα πλαίσια της προσπάθειας για την δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης , με τίτλο «ελπίΖΩ» , αναπτύσσει πρωτοβουλίες , αναλαμβάνοντας δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης , απαραίτητες για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικά και οικονομικά ομάδων , με σκοπό να παρέχει υπηρεσίες που εξυπηρετούν τις βασικές ανάγκες των εν λόγω πληθυσμιακών ομάδων , όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη .

Συγκεκριμένα στα πλαίσια του δικτύου «ελπίΖΩ» ο Δήμος Μεγαρέων :

  • Λειτουργεί Κοινωνικό Φαρμακείο , με την συνεργασία του Φαρμακευτικού Συλλόγου και των «Φαρμακοποιών του Κόσμου». Στην προσπάθεια αυτή , έχουμε αρωγό το «Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών .Οι ωφελούμενοι ανέρχονται περίπου στα 40 άτομα.
  • Για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου , που οι γονείς τους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα , λειτουργεί το «Κοινωνικό Φροντιστήριο».Περίπου 40 μαθητές παρακολουθούν μαθήματα.
  • Για τους άπορους κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας Μεγάρων, συνεργάζεται με την Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνας , σε ότι αφορά την λειτουργία του «Καταστήματος Αλληλεγγύης» .Οι ωφελούμενοι ανέρχονται στις 150 περίπου οικογένειες.
  • Στην Δημοτική Κοινότητα Νέας Περάμου , έχει ιδρύσει και λειτουργεί «Κοινωνικό Παντοπωλείο»,όπου ωφελούνται περίπου 80 οικογένειες.
  • Για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου , που οι γονείς τους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα , λειτουργεί το «Κοινωνικό Φροντιστήριο» , με την εθελοντική προσφορά καθηγητών  συμπολιτών μας
  • Για τους μαθητές του Δημοτικού , με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς , συγκεντρώθηκαν σχολικά είδη , τα οποία σε συνεργασία με τους Διευθυντές των σχολείων μοιράστηκαν στα παιδιά που τα είχαν ανάγκη
  • Για πρώτη χρονιά , συμμετέχουμε στο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Δωρεάν διανομή τροφίμων για τους απόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
  • Έχει ήδη , προγραμματιστεί και έχουν γίνει οι σχετικές ενέργειες , προκειμένου να λειτουργήσει «Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης» και εντός των προσεχών ημερών , θα υποβληθεί ο Κανονισμός Λειτουργίας του , προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο
  • Επίσης , στο Δήμο μας λειτουργεί από το 2002 το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» όπου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων & Σαλαμίνος  διανέμει το συσσίτιο σε περισσότερες από 150 οικογένειες.