ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

ΠΟΡΟΣ: Ο ΓΑΛΑΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΜΟΝΟΔΑΣΟΣ

  << Επιστροφή στο χάρτη

Σε μια ώρα μόλις, φτάνει ο ταξιδιώτης με το "δελφίνι" από το λιμάνι του Πειραιά στον Πόρο, που σημαίνει πέρασμα. Η σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά είναι τακτική τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις καθημερινές, ενώ μπορεί κανείς να επιλέξει και το φέριμποτ, εάν δεν έχει πίεση χρόνου. Η φυσική του ομορφιά ενέπνευσε πολλούς λογοτέχνες και ποιητές Έλληνες και ξένους. Ο νομπελίστας Γιώργος Σεφέρης αναζητούσε καταφύγιο και χώρο πνευματικής αναζήτησης στον Πόρο. Ο Κωστής Παλαμάς, η Ιουλία Δραγούμη, ο Κοσμάς Πολίτης και ο Αμερικανός συγγραφέας Χένρι Μίλερ αναφέρθηκαν στον Πόρο μέσα από τα έργα τους.

Ο Πόρος με πληθυσμό περίπου 4.500 κατοίκους και 23 τ.χλμ έκταση, αποτελείται από δύο νησιά. Το πρώτο, πολύ μικρό, είναι βράχος ηφαιστειακής προέλευσης που ονομαζόταν Σφαιρία, από το όνομα του Σφαίρου, ηνίοχου του άρματος του Πέλοπα, όπου βρίσκεται σήμερα η πόλη του Πόρου. Το μικρό αυτό νησάκι χωρίζεται από το δεύτερο και πολύ μεγαλύτερο, την Καλαυρεία –από την αύρα που δροσίζει το καλοκαίρι-με μια μικρή διώρυγα. Βόρεια στο νησί βρίσκονται τα ερείπια του δωρικού ναού του Ποσειδώνα, που χτίστηκε τον έκτο αιώνα π.Χ και είναι ο προστάτης του νησιού. Στο ναό κατέφυγε ο ρήτορας Δημοσθένης το 322 π.Χ. όταν οι Μακεδόνες κυρίευσαν την Αθήνα, αυτοκτόνησε και θάφτηκε εκεί. Η θέα από τον ναό είναι μοναδική, καθώς ο επισκέπτης αντικρίζει το στενό του Πόρου και την καταπράσινη ακτή της Πελοποννήσου που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.

Στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης ο Πόρος είχε το δικό του σημαντικό ρόλο. Το 1827 ξεκίνησε από τον Πόρο ο συμμαχικός στόλος για τη νικηφόρα ναυμαχία του Ναβαρίνου. Το 1830 εγκαταστάθηκε ο πρώτος Ελληνικός Ναύσταθμος, όπου σήμερα στεγάζεται το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων. Ο επισκέπτης έχει πολλές επιλογές στη διάρκεια της παραμονής στο νησί που σφύζει από ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες. Βόλτες στα σοκάκια, πεζοπορία στα καταπράσινα μονοπάτια των λόφων, ηρεμία σε μια από τις πανέμορφες παραλίες, θαλάσσια σπορ, απόλαυση των γευστικών μεζέδων στα ταβερνάκια ενώ υπάρχει και νυχτερινή ζωή μέχρι τα ξημερώματα.

 

Από τις παραλίες ξεχωρίζουν η αμμουδιά στο Νεώριο, όπου τα πεύκα φτάνουν ως τη θάλασσα, το Ασκέλι με οργανωμένη παραλία, ο Άσπρος Γάτος, η Βαγιωνιά στο βόρειο μέρος του νησιού και το "λιμανάκι της αγάπης". Όλες προσβάσιμες με τα πόδια, αλλά και με καραβάκια που ξεκινούν συνέχεια από το λιμάνι του Πόρου. Στην περίπτωση που ο επισκέπτης αποφασίσει να μείνει στον Πόρο περισσότερες από τρεις-τέσσερις ημέρες θα πρέπει να πάει οπωσδήποτε στο Λεμονοδάσος που θεωρείται μια από τις ωραιότερες περιοχές της χώρας και έχει ανακηρυχθεί από την ΕΕ προστατευόμενη περιοχή. Θαλάσσια ταξί αλλά και πλοία αναχωρούν από το λιμάνι του Πόρου συνέχεια και σε μερικά λεπτά βρίσκεται ο ταξιδιώτης, απέναντι στις ακτές της Πελοποννήσου και από εκεί με αυτοκίνητο και λίγο περπάτημα στο Λεμονοδάσος, γεμάτο με λεμονιές και πορτοκαλιές που φτάνουν έως τη θάλασσα με πολλούς υδρόμυλους και μοναδική θέα.

Στο λιμάνι του Πόρου καταφθάνουν στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών πολλά σκάφ,η ενώ πραγματοποιούνται συχνά ιστιοπλοϊκοί αγώνες. Ο Πόρος διαθέτει πολύ καλή ξενοδοχειακή υποδομή και ο επισκέπτης έχει να επιλέξει μεταξύ πολυτελών ξενοδοχείων με όλες τις ανέσεις, ξενοδοχείων με λιγότερη πολυτέλεια αλλά καλύτερες τιμές, καθώς και ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων. Για τα Σαββατοκύριακα συνιστάται να έχει γίνει κράτηση, καθώς ο αριθμός των τουριστών είναι μεγάλος.

Για περισσότερες πληροφορίες οι επισκέπτες μπορούν να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες στα τηλέφωνα:

- Με το σταθμό ανεφοδιασμού σε καύσιμα στο (22980) 22570,
- Την Τουριστική Αστυνομία στο 22462,
- Το λιμεναρχείο 22 274,
- Τα Ιπτάμενα Δελφίνια 22 977,
- Τις Πρώτες Βοήθειες 22.600,
- Το Δήμο 22 980,
- Τα ΚΤΕΛ Γαλατά 22 480.

Κείμενο - Φωτογραφίες: Αλέκος Λιδωρίκης

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία