ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

ΠΟΡΟΣ: ΜΙΑ ΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  << Επιστροφή στο χάρτη

Σε μια ώρα μόλις φτάνεις με το δελφίνι από το λιμάνι του Πειραιά στον Πόρο που σημαίνει πέρασμα. Η φυσική του ομορφιά ενέπνευσε πολλούς λογοτέχνες και ποιητές έλληνες και ξένους. Ο νομπελίστας Γιώργος Σεφέρης αναζητούσε καταφύγιο και χώρο πνευματικής αναζήτησης στον Πόρο. Ο Κωστής Παλαμάς, η Ιουλία Δραγούμη, ο Κοσμάς Πολίτης και ο αμερικάνος συγγραφέας Χένρι Μίλερ αναφέρθηκαν στον Πόρο μέσα από τα έργα τους. Ο Πόρος αποτελείται από δύο νησιά. Το πρώτο, πολύ μικρό, είναι βράχος ηφαιστειακής προέλευσης που ονομαζόταν Σφαιρία, από το όνομα του Σφαίρου, ηνίοχου του άρματος του Πέλοπα όπου βρίσκεται σήμερα η πόλη του Πόρου.

Το μικρό αυτό νησάκι χωρίζεται από το δεύτερο και πολύ μεγαλύτερο, την Καλαυρεία –από την αύρα που δροσίζει το καλοκαίρι-με μια μικρή διώρυγα. Βόρεια στο νησί βρίσκονται τα ερείπια του δωρικού ναού του Ποσειδώνα, που χτίστηκε τον έκτο αιώνα π.Χ και είναι ο προστάτης του νησιού. Στο ναό κατέφυγε ο ρήτορας Δημοσθένης το 322 όταν οι Μακεδόνες κυρίευσαν την Αθήνα, αυτοκτόνησε και θάφτηκε εκεί. Η θέα από τον ναό είναι μοναδική καθώς ο επισκέπτης αντικρίζει το στενό του Πόρου και την καταπράσινη ακτή της Πελοποννήσου που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.

Στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάσταση ο Πόρος είχε τον δικό του σημαντικό ρόλο. Το 1827 ξεκίνησε από τον Πόρο ο συμμαχικός στόλος για την νικηφόρα ναυμαχία του Ναβαρίνου. Το 1830 εγκαταστάθηκε ο πρώτος Ελληνικός Ναύσταθμος, όπου σήμερα στεγάζεται το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων.

 

Ο επισκέπτης έχει πολλές επιλογές: Βόλτες στα σοκάκια, πεζοπορία στα καταπράσινα μονοπάτια των λόφων, ηρεμία σε μια από τις πανέμορφες παραλίες, θαλάσσια σπορ, απόλαυση των γευστικών μεζέδων στα ταβερνάκια ενώ υπάρχει και νυχτερινή ζωή μέχρι το πρωί. Από τις παραλίες ξεχωρίζει η αμμουδιά στο Νεώριο, όπου τα πεύκα φτάνουν ως τη θάλασσα, το Ασκέλι οργανωμένη παραλία, ο Άσπρος Γάτος, η Βαγιωνιά στο βόρειο μέρος του νησιού και το λιμανάκι της αγάπης. Προσβάσιμες με τα πόδια, οδικώς αλλά και με καραβάκια που ξεκινούν συνέχεια από το λιμάνι του Πόρου.

Ο επισκέπτης θα πρέπει να πάει οπωσδήποτε στο Λεμονοδάσος που θεωρείται μια από τις ωραιότερες περιοχές της χώρας και έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή από την ΕΕ. Γεμάτο με λεμονιές και πορτοκαλιές που φτάνουν έως την θάλασσα με πολλούς υδρόμυλους και μοναδική θέα. Στο λιμάνι του Πόρου καταφθάνουν στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών πολλά σκάφη ενώ πραγματοποιούνται συχνά και ιστιοπλοϊκοί αγώνες.

Για περισσότερες πληροφορίες οι επισκέπτες μπορούν να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες στα τηλέφωνα:

- Με το σταθμό ανεφοδιασμού σε καύσιμα στο (22980) 22570
- Την Τουριστική Αστυνομία στο 22462
- Το λιμεναρχείο 22 274
- Ιπτάμενα Δελφίνια 22 977
- Πρώτες Βοήθειες 22 600
- Δήμο 22 980
- ΚΤΕΛ Γαλατά 22 480

Κείμενο - Φωτογραφίες: Αλέκος Λιδωρίκης

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία