ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

Τόποι που προικίστηκαν από τον Θεό και τη φύση

Περιήγηση στα μνημεία της Ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης

Καβάλα - (Ανταπόκριση Βασίλης Λωλίδης)

  << Επιστροφή στο χάρτη

Πολλοί ιστορικοί, αρχιτέκτονες -και όχι μόνο- κατατάσσουν την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις πλέον όμορφες και γραφικές περιοχές της χώρας, λόγω της αρμονικής συμβίωσης διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών, της πλούσιας φύσης, της πολυσήμαντης ιστορικής της διαδρομής, αλλά και της μοναδικής αρχιτεκτονικής πολλών περιοχών της.

   Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί μια περιοχή που διαθέτει εκατοντάδες αξιοθέατα και φυσικές ομορφιές, που την καθιστούν ιδανική γεωγραφική περιοχή για αναζήτηση -εξερεύνηση ώστε ο επισκέπτης να απολαύσει το φυσικό, ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο που προσφέρει.

   Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι επισκέπτες -Έλληνες και ξένοι- ανακαλύπτουν αυτόν τον προικισμένο τόπο από το Θεό και τη φύση.

   Πρώτος "σταθμός" στην περιήγηση -αναζήτησή τους στα ιστορικά - αρχαιολογικά μνημεία, στα αξιοθέατα και στις μοναδικού κάλλους ομορφιές της περιοχής αποτελεί η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, που κατά κάποιο τρόπο αποτελεί "πύλη" εισόδου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

   Προκειμένου να "μυηθεί" κάποιος στην ιστορία της Δράμας, απαραίτητη είναι μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, όπου θα ανακαλύψει -μεταξύ άλλων- ότι οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής εντοπίζονται στην Παλαιολιθική Εποχή, ενώ απαραίτητη είναι και μια περιήγηση στους αρχαιολογικούς χώρους.

   Παλαιολιθική Εποχή (50.000 - 10.000 π.Χ.)

   Η περίοδος αυτή της ανθρώπινης δραστηριότητας δεν έχει ερευνηθεί ακόμη συστηματικά στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και ειδικότερα στην περιοχή της Δράμας.

   Η μόνη ανασκαφική έρευνα της χρονικής αυτής περιόδου έγινε στο σπήλαιο των πηγών του ποταμού Αγγίτη (σπήλαιο Μααρά). Το σπήλαιο βρίσκεται στον οικισμό Πηγές, 23 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης της Δράμας.

   Νεολιθική Εποχή (Μέσα 6ης π.Χ. - αρχές 3ης π.Χ. χιλιετίας)

   Οι σημαντικότεροι οικισμοί, όπου προχώρησε η ανασκαφική έρευνα, δίνοντας αξιόλογες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Νεολιθικής Εποχής είναι εκείνες των Σιταγρών και του Αρκαδικού.

   Εποχή Σιδήρου (1050 - 700 π.Χ.)

   Στο νομό, οι οικισμοί της εποχής του Σιδήρου συνεχίζουν τη ζωή εκείνων της Ύστερης Χαλκοκρατίας.

   Εμφανίζονται και νέοι οικισμοί τόσο στα πεδινά όσο και σε ορεινές οχυρές θέσεις - ακροπόλεις, όπως στον οχυρό λόφο της Πλατανιάς.

   Αρχαϊκοί, Κλασικοί & Ελληνιστικοί Χρόνοι (από 7ο π.Χ. έως 1ο π.Χ. αι.)

   Στους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους ανήκει το πριν από λίγα χρόνια ανασκαμμένο αρχαίο ιερό του Διονύσου, στην περιοχή της κοιλάδας του ποταμού Αγγίτη, σε απόσταση 2,5 χλμ από το γραφικό χωριό Καλή Βρύση.

   Ρωμαϊκοί χρόνοι (1ος π.Χ. αι.-4ος μ.Χ. αι.)

   Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, αμέσως μετά την μάχη των Φιλίππων, το 42 π.Χ., ο Αντώνιος ήταν ο πρώτος οικιστής της ρωμαϊκής αποικίας.

   Η σημαντικότερη, όμως, αποίκιση γίνεται από τον Οκταβιανό Αύγουστο το 30 π.Χ.

   Μέσα στα όρια της ρωμαϊκής αποικίας, σημαντική θέση έχουν και οι οχυρές ακροπόλεις, όπως της Πλατανιάς. Η Πλατανιά απέχει 20 χλμ. ανατολικά της πόλης της Δράμας.

   Βυζαντινοί - Μεταβυζαντινοί Χρόνοι (324-1850 μ.Χ.)

   Για την παλαιοχριστιανική περίοδο, οι πληροφορίες από τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι λίγες, αλλά πολύτιμες. Στον κάμπο της Προσοτσάνης αποκαλύφθηκε παλαιοχριστιανική βασιλική. Στην κοιλάδα της Πλατανιάς, ανάμεσα στο Φαλακρό και στα βουνά της Λεκάνης, βρίσκεται το κάστρο της Πλατανιάς.

   Στην ακρόπολη της Αδριανής, κάτω από το σύγχρονο εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη, σώζεται η αψίδα και διαγράφεται η κάτοψη βασιλικής.

   Από τη βυζαντινή περίοδο σώθηκε μόνον ένα αξιόλογο μνημείο, δυτικά της Προσοτσάνης. Πρόκειται για τον Άγ. Παντελεήμονα, κτίσμα της εποχής των Παλαιολόγων.

   Αξίζει να επισκεφθείτε τους ιερούς ναούς Ταξιαρχών (14ο αι.) και Αγ. Σοφίας (10ο αι.) στην πόλη της Δράμας. Επίσης, τον Ιερό Ναό των Αγ. Θεοδώρων στη Δημοτική Κοινότητα Ξηροποτάμου και τον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλία στον Βώλακα Κάτω Νευροκοπίου.

   Επόμενος σταθμός, η φημισμένη πόλη των Φιλίππων

   Η συνέχεια της περιήγησης στη γειτονική Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, τον δεύτερο σταθμό της Ανατολικής Μακεδονίας, φέρνει τον επισκέπτη ακόμα πιο κοντά στα Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά χρόνια με τους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους των Φιλίππων, τα απομεινάρια της Ανακτορούπολης και του Πύργου της Απολλωνίας.

   Η ιστορία του οικισμού των Φιλίππων αρχίζει στα 360/359 π.Χ., όταν άποικοι από τη Θάσο ιδρύουν την πρώτη πόλη, τις Κρηνίδες. Όταν στα 356 π.Χ. απειλούνται από τους Θράκες, ζητούν τη βοήθεια του Φιλίππου Β', ο οποίος, διαβλέποντας την οικονομική και στρατηγική σημασία της πόλης, την καταλαμβάνει, την οχυρώνει και τη μετονομάζει.

   Μετά τη μάχη των Φιλίππων, η πόλη γίνεται ρωμαϊκή αποικία και αποκτά ιδιαίτερη σημασία εξαιτίας της θέσης της πάνω στην Εγνατία Οδό.

   Πολύ σημαντική χρονολογία υπήρξε το έτος 50 μ.Χ., όταν ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε τους Φιλίππους και ίδρυσε την πρώτη Χριστιανική Εκκλησία της Ευρώπης.

   Η αρχαία αγορά και το θέατρο

   Η ανασκαφική έρευνα άρχισε στους Φιλίππους στα 1914, από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή.

   Σήμερα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη πρόγραμμα στερέωσης, αναστήλωσης και ανάπλασης του αρχαίου θεάτρου που κτίστηκε πιθανότατα από τον βασιλιά Φίλιππο Β', αλλά και ολόκληρου του αρχαιολογικού χώρου, καθώς είναι υποψήφιος για ένταξη στο κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.


   Η φυλακή του Αποστόλου Παύλου

   Σύμφωνα με την παράδοση, πιστεύεται ότι στον χώρο αυτό φυλακίστηκε ο Απόστολος Παύλος.

   Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία ρωμαϊκή δεξαμενή ύδατος, η οποία μετατράπηκε σε λατρευτικό χώρο.

   Οι Βασιλικές και ο Οκταγωνικός Ναός

   Βασιλική Α΄. Μεγάλη τρίκλιτη βασιλική διαστάσεων 130 Χ 50 μ. που χρονολογείται στο τέλος 5ου αιώνα μ.Χ. Βασιλική Β΄. Τρίκλιτη βασιλική με νάρθηκα και προσκτίσματα. Βασιλική Γ'. Μεγαλοπρεπής τρίκλιτη βασιλική με νάρθηκα και εγκάρσιο κλίτος, χρονολογείται στον 6ο αιώνα.

   Ο oκταγωνικός ναός αντικατέστησε τον πρώτο μικρό ναό που ήταν αφιερωμένος στον Απόστολο Παύλο. Ανατολικά του Οκταγώνου υπήρχε ένα διώροφο κτίσμα το Επισκοπείο. Ανάμεσα στην Εγνατία Οδό και στο Οκτάγωνο βρίσκεται ένα από τα Βαλανεία (λουτρά) των Φιλίππων.

   Ο αρχαιολογικό χώρος των Φιλίππων βρίσκεται δυτικά του Δήμου Καβάλας, στις Κρηνίδες και απέχει 25 χλμ. από της πόλης της Καβάλας.

   Κάθε καλοκαίρι, στο αρχαίο θέατρο, φιλοξενείται το ετήσιο Φεστιβάλ Φιλίππων (το δεύτερο σε παλαιότητα μετά το Φεστιβάλ Επιδαύρου), με παραστάσεις αρχαίου δράματος.

   Κάθε χρόνο, στις 29 Ιουνίου, ανήμερα της εορτής του Αποστόλου Παύλου, στα ερείπια της Βασιλικής Α' τελείται, υπό το φως αναμμένων πυρσών, ολονύκτια Θεία Λειτουργία σε ανάμνηση της ίδρυσης της πρώτης χριστιανικής εκκλησίας στην Ευρώπη και την Ελλάδα από τον Απόστολο των Εθνών Παύλο.

   Από τη Δημοτική Κοινότητα Κρηνίδων και πριν φθάσει κανείς στην πόλη της Καβάλας, κατευθυνθείτε νοτιοδυτικά στα φημισμένα γυαλοχώρια του Δήμου Παγγαίου για να επισκεφθεί την Ανακτορούπολη στη Νέα Πέραμο και τον Πύργο της Απολλωνίας στη Φωλιά.

   Ανακτορούπολη

   Το κάστρο της Ανακτορουπόλης είναι από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Δεσπόζει στη χερσόνησο Βρασίδα, δίπλα στο λόφο της αρχαίας πόλης Οίσυμης.

   Η οχύρωση της πόλης, που χρονολογείται το 12ο αιώνα, σώζεται σε καλή κατάσταση.

   Η Ανακτορούπολη (Κάστρα) βρίσκεται στην Νέα Πέραμο που απέχει 18 χλμ. από την πόλη της Καβάλας. Το μνημείο είναι πάντα επισκέψιμο και έχει εκπληκτική θέα προς τους Αμμόλοφους και τον κόλπο των Ελευθερών.

   Πύργος της Απολλωνίας

   Ο πύργος είναι κτισμένος σε λόφο πάνω στη Νέα Εγνατία, ανάμεσα στις αρχαίες πόλεις Χρυσούπολις (Ηιόνα) και Ανακτορούπολις (Οισύμη).

   Ο Πύργος της Απολλωνίας (ή Πύργος της Φωλιάς) βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη του Δημ. Διαμερίσματος Φωλιάς του Δήμου Ελευθερών και απέχει 35 χλμ. Βορειοδυτικά της πόλης της Καβάλας. Το μνημείο είναι πάντα επισκέψιμο.

   Καβάλα - παλιά πόλη - χερσόνησος Παναγίας

   Η επίσκεψή στην Καβάλα ξεκινάει από την παλιά πόλη και συγκεκριμένα από την Ακρόπολη του Κάστρου προκειμένου ο επισκέπτης να έχει μια συνολική εικόνα από τον Μεσαίωνα μέχρι τα Βυζαντινά χρόνια και τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

   Κατοικημένη αδιάκοπα από τον 7ο π.Χ. Αιώνα, η συνοικία της Παναγίας αποτελεί τον αρχικό ιστορικό πυρήνα της πόλης της Καβάλας.

   Πάνω σ' αυτό το βραχώδες ακρωτήρι θεμελιώθηκε η πόλη που με τα τρία ονόματά της (Νεάπολις, Χριστούπολις, Καβάλα) διέσχισε τους αιώνες της ιστορίας της. Μιας ιστορίας που σε μεγάλο βαθμό είναι η ίδια η ιστορία της Καβάλας.

   Για 2500 χρόνια, η πόλη αναπτύσσεται μέσα στα όρια των αρχαίων και βυζαντινών τειχών της. Μόνο στις αρχές του 16ου αιώνα επεκτείνεται και λίγο έξω απ' αυτήν. Τα όρια αυτά διατηρούνται μέχρι το 1865-1870.

   Τομή στην ιστορία της πόλης-χερσονήσου της Παναγίας είναι το 1391. Τότε, η Χριστούπολη καταλαμβάνεται από τους Οθωμανούς, υφίσταται μεγάλες καταστροφές και για αρκετές δεκαετίες φέρει τα σημάδια της παρακμής, της εγκατάλειψης, ίσως και της πλήρους ερήμωσης. Εστίες οργανωμένης ζωής εμφανίζονται από τα τέλη του 15ου αιώνα, όμως τις υποδομές και λειτουργίες μιας πόλης τις αποκτά στα 1520-1530, όταν δημιουργούνται μεγάλης κλίμακας έργα, κυρίως για την άμυνα και την ύδρευση, έργα που θα σφραγίζουν την ιστορία της πόλης για τους επόμενους τέσσερις αιώνες.

   Το 1922, η Καβάλα δέχεται δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, που αρχικά καταλαμβάνουν τους κοινόχρηστους χώρους και τα ιδρύματα της συνοικίας ή συγκατοικούν με τους μουσουλμάνους ενοίκους των σπιτιών και στη συνέχεια, μετά την αποχώρηση του μουσουλμανικού στοιχείου, στεγάζονται μόνιμα στα ανταλλάξιμα ακίνητα.

   Ακρόπολη Καβάλας (Κάστρο)

   Η ακρόπολη της Καβάλας εντάσσεται στους μεσαιωνικούς περιβόλους της "λευκής εποχής", δηλαδή, των χρόνων πριν από την χρήση της πυρίτιδας.

   Χρονολογείται στις αρχές του 15ου αιώνα και διαδέχτηκε τη βυζαντινή ακρόπολη, που καταστράφηκε το 1391.

   Η Ακρόπολη βρίσκεται στο ύψωμα της παλιάς πόλης της Καβάλας, στη χερσόνησο της Παναγίας, πάνω από το λιμάνι και μαζί με το μεσαιωνικό Υδραγωγείο (Καμάρες) αποτελούν τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Το κάστρο είναι επισκέψιμο ολόκληρο το χρόνο.

 


   Καμάρες (Μεσαιωνικό Υδραγωγείο)

   Στις αρχές του 16ου αιώνα, η άνυδρη χερσόνησος της Παναγίας υδροδοτήθηκε με τα νερά που πηγάζουν από την περιοχή της Παλιάς Καβάλας.

   Διοχετεύονταν στην πόλη μέσω ενός κτιστού επίγειου αγωγού, μήκους 6,5 χιλιομέτρων, που ξεκινούσε από πηγή που βρισκόταν σε υψόμετρο 400 μέτρων και κατέληγε στις Καμάρες.

   Το πιο αναγνωρίσιμο μνημείο της Καβάλας έχει μήκος 270 μέτρα και μέγιστο ύψος 25 μέτρα, είναι κτισμένο από ντόπιο γρανίτη και πλίνθους.

   Οι Καμάρες κτίστηκαν από τον Ιμπραήμ πασά, βεζύρη του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Νομοθέτη, μεταξύ 1520-1530, την περίοδο ανασυγκρότησης της πόλης και αποτέλεσαν έργο ζωτικής σημασίας.

   Το νερό έκανε τον οικισμό βιώσιμο, συνέβαλε στην ανάπτυξη των αστικών λειτουργιών του, στην εγκατάσταση νέων κατοίκων και στη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού του.

   Μνημείο αποβίβασης Αποστόλου Παύλου

   Η υπέροχη σχέση του εθναπόστολου Παύλου με την Ευρώπη και τους λαούς της, ξεκινάει με το θεόπεμπτο όραμα "διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν" (Πρ. 16, 9).

   Καλείται στην Μακεδονία για να διδάξει τον λόγο του Χριστού στους Ευρωπαίους. Τα πρώτα ευρωπαϊκά χώματα που πατάει ο Απόστολος Παύλος το 49 μ.Χ., είναι στην πόλη της αρχαίας Νεάπολης, όπως ήταν τότε γνωστή η Καβάλα, ήδη σημαντικό λιμάνι και εμπορικό κέντρο.

   Μάλιστα, στη συνέχεια, η Καβάλα, καθόλου τυχαία, αποκαλείται για 600 χρόνια Χριστούπολις, πριν πάρει το σημερινό της όνομα.

   Στο σημείο όπου αποβιβάστηκε, υπάρχει σήμερα ο ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, στον περίβολο του οποίου οι σύγχρονοι κάτοικοι της Καβάλας έκτισαν λαμπρό μνημείο, έργο του ζωγράφου Βλασίου Τσοτσώνη και του ψηφιδογράφου Pino Pastorutti για να τιμήσουν το γεγονός.

   Στη συνέχεια, ο Απόστολος περπάτησε πάνω στην αρχαία Εγνατία Οδό που διασώζεται μέχρι και σήμερα και διέσχισε τα 12 χλμ. μέχρι την πόλη των Φιλίππων, "ήτις εστίν πρώτης Μακεδονίας πόλις κολωνία" (Πρ. 16, 12), όπου ίδρυσε την πρώτη Εκκλησία της Ευρώπης και βάφτισε την πρώτη Ευρωπαία χριστιανή, την ευσεβή Λυδία.

   Θάσος- Πράσινο νησί σε θαλασσιές αποχρώσεις

   Το καράβι της γραμμής μεταφέρει τον επισκέπτη στο νησιωτικό τμήμα της Π.Ε. Καβάλας, την καταπράσινη Θάσο.

   Η Σκάλα Πρίνου είναι το πρώτο χωριό που συναντά κανείς και θα πρέπει να έχει ως βασικό μέλημα να εξασφαλίσει μεταφορικό μέσο για να κάνει τον γύρο του νησιού.

   Πριν από στην πρωτεύουσα, τον Λιμένα, μπορείς κανείς να επισκεφθεί τον παλιό και εγκαταλελειμμένο οικισμό του Κάστρου και απολαύσει τις πανέμορφες ακρογιαλιές.

   Ο επισκέπτης θα πρέπει να φροντίσει να είναι νωρίς το μεσημέρι στον Λιμένα και να αφιερώσει όλο το απόγευμα για να επισκεφθεί το αρχαίο θέατρο, το πλήρως ανακαινισμένο αρχαιολογικό μουσείο και τα ερείπια της αρχαίας αγοράς.

   H αρχαία πόλη με το λιμάνι

   Μεγάλο μέρος της αρχαίας πόλης της Θάσου καταλαμβάνει ο σημερινός οικισμός. Για τον λόγο αυτόν, εκτός από τον εκτεταμένο χώρο της αρχαίας αγοράς με το Ωδείο και το Αρτεμίσιο, από τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους δεν προσφέρονται στον επισκέπτη παρά περιορισμένης έκτασης διαμορφωμένες νησίδες, κι αυτές διάσπαρτες μέσα στη σημερινή πόλη, που συνεχώς επεκτείνεται και καλύπτει όλο και μεγαλύτερο τμήμα της αρχαίας πόλης και κυρίως του νεκροταφείου της.

   Η πρόσβαση στην αρχαία πόλη και στην αγορά της Θάσου είναι πολύ εύκολη, καθώς βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας του νησιού.

   Το θέατρο

   Το θέατρο της Θάσου κτίστηκε τον 5ο π.Χ. αιώνα στο φυσικό κοίλωμα που σχηματίζεται στην πλαγιά του λόφου της ακρόπολης.

   Πρόσφατα, το μνημείο ανασκάφηκε πλήρως, αναστηλώθηκε και έπειτα από χρόνια διακοπής αποδόθηκε στο κοινό για θεατρικές παραστάσεις.

   Το αρχαίο Θέατρο βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νησιού και η πρόσβαση είναι ιδιαίτερα εύκολη.

   Το μνημείο είναι πάντα επισκέψιμο, αν και τα τελευταία χρόνια εκτελούνται αναστηλωτικές εργασίες.

   Αγορά - Ωδείο

   Ο χώρος της αρχαίας Αγοράς της Θάσου, όπως και κάθε ελληνικής πόλης, αποτελούσε τόπο εμπορικής και πολιτικής δραστηριότητας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια μεγάλη πλατεία στο κέντρο της πόλης, όπου φτάνει κανείς αμέσως μετά την αυλή του Μουσείου.

   Το δημοφιλέστερο κτίσμα αποτελεί το μνημείο του Θεαγένη, περίφημου Θάσιου αθλητή, ο οποίος δόξασε την πατρίδα του με νίκες σε πανελλήνια ιερά και δυο φορές στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

   Βγαίνοντας από την έξοδο, στο τέρμα της νοτιοδυτικής στοάς της πλατείας της Αγοράς, φτάνουμε στο αρχαίο Ωδείο.

   Αξιόλογα εκθέματα από αγγεία, ειδώλια και αγάλματα φιλοξενούνται στο αρχαιολογικό μουσείο της Θάσου.

   Κάστρο

   Ο εγκαταλειμμένος σήμερα οικισμός του Κάστρου βρίσκεται σχεδόν στο μέσον του νησιού, σε υψόμετρο 550μ. Αναφέρεται για πρώτη φορά με το τοπωνύμιο Νεόκαστρο.

   Σύμφωνα με επιγραφές, η κατασκευή της οχύρωσης ανάγεται στα 1403 και αποδίδεται σε Κωνσταντινουπολίτες άρχοντες.

   Η ασφαλής και απομονωμένη θέση βοήθησε στην ανάπτυξη του οικισμού, ο οποίος παρέμεινε ακμαίος μέχρι και τα τέλη 19ου, οπότε άρχισε σταδιακά να εγκαταλείπεται προς όφελος των Λιμεναρίων.

   Η Αλυκή

   Μοναδικής ομορφιάς και εξαιρετικής ιστορικής σπουδαιότητας τόπο αποτελεί ο ευρύτερος χώρος της Αλυκής.

   Η κλίμακα του τοπίου και των κτισμάτων έχει διατηρηθεί αναλλοίωτη ως τις μέρες μας, ενώ η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι συνεχής από τους αρχαϊκούς χρόνους μέχρι σήμερα.

   Το λευκό του μαρμάρου, το πράσινο του πεύκου και της ελιάς, σε συνδυασμό με το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας, διαμορφώνουν ιδεώδεις συνθήκες διαύγειας πνεύματος για να χαρεί κανείς την ομορφιά του ιστορικού τοπίου.

   Η Αλυκή βρίσκεται στα νότια του νησιού και απέχει 30 χλμ. από τον Λιμένα.

   Βασιλική Εβραιόκαστρου

   Στην ισόπεδη έκταση που διαμορφώνεται στη βορειανατολική βραχώδη προεξοχή του λιμανιού της πρωτεύουσας του νησιού, όπου είναι το ακρωτήριο Εβραιόκαστρο και πάνω σε ένα αρχαίο ιερό, ιδρύθηκε τον 5ο αι. μ.Χ. μια τρίκλιτη Βασιλική.

   Στους νεότερους χρόνους ιδρύθηκε ένα νεότερο ναύδριο προς τιμήν των Αγ. Αποστόλων. Το μνημείο είναι πάντα επισκέψιμο και η θέα προς την θάλασσα εντυπωσιακή.


   Η Ξάνθη σας καλωσορίζει στη Θράκη

   Από τον Λιμένα, μπορεί κανείς να πάρει το καράβι για το λιμάνι της Κεραμωτής και από εκεί να συνεχίσει την περιήγηση στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Μια στάση στο παραποτάμιο δάσος του Νέστου κρίνεται επιβεβλημένη για να γνωρίσει κάποιος την απαράμιλλη ομορφιά και τη μαγεία της φύσης.

   Η Εθνική Οδός Καβάλας - Ξάνθης οδηγεί στα Άβδηρα, όμως αν κάνει κάποιος μια μικρή παράκαμψη, μπορεί να επισκεφθεί την παλιά πόλη της Ξάνθης με τα εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής κτίσματα.

   Το ταξίδι συνεχίζεται νοτιοδυτικά, στη φημισμένη αρχαία πόλη των Αβδήρων, όπου υπάρχει μουσείο και αρχαιολογικός χώρος.

   Παλιά πόλη Ξάνθης

   Ενταγμένη στην "καρδιά" της σύγχρονης Ξάνθης, η παλιά πόλη είναι ένας πόλος έλξης σε μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που συγκεντρώνει πολιτισμικό, ιστορικό και οικολογικό ενδιαφέρον.

   Ο παραδοσιακός οικισμός της Ξάνθης, η "παλιά Ξάνθη", είναι το τμήμα της πόλης που ευτυχώς διασώθηκε ως σήμερα, διατηρώντας το περιεχόμενό του παρά τις πιέσεις του ευρύτερου αστικού χώρου.

   Η σωζόμενη ως σήμερα μορφή του οικισμού είναι δημιούργημα κυρίως του 19ου αιώνα, με αφετηρία την τρίτη δεκαετία του (1830), όπως δηλώνεται από τις χρονολογήσεις των χριστιανικών εκκλησιών, γύρω από τις οποίες οργανώθηκαν οι πρώτες συνοικίες.

   Η περίοδος 1870-1910 αντιπροσωπεύει τη φάση εντατικής ανάπτυξης του οικισμού, καθώς η πόλη αναδεικνύεται σε εμπορικό, διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο μιας ακμάζουσας περιφέρειας, της οποίας η οικονομία βασίζεται κυρίως στην ανάπτυξη της καλλιέργειας του καπνού.

   Με την έλευση προσφύγων από το 1924 και μετά, ο πληθυσμός και η έκταση της Ξάνθης σχεδόν διπλασιάζονται, ενώ το πολεοδομικό κέντρο μετακινείται σιγά σιγά νοτιότερα.

   Άβδηρα

   Τα Άβδηρα αποικίστηκαν στα μέσα του 7ου π.Χ. αιώνα από Κλαζομένιους και το 545 π.Χ. από Τήιους. Η πόλη γρήγορα προόδευσε. Διέθετε τείχη, λιμάνι, νεώσοικους και ιερά που έχουν αποκαλυφθεί.

   Αυτή ήταν η πόλη του Δημόκριτου, που φιλοξένησε τον στρατό του Ξέρξη.

   Η οικία των δελφινιών, στην οποία βρέθηκε ψηφιδωτό δάπεδο με δελφίνια και η οικία των ρωμαϊκών χρόνων είναι ορισμένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής.

   Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στον ομώνυμο Δήμο, που απέχει 20 λεπτά από την Ξάνθη.

   Πολύστυλο

   Πολύστυλο ονομάστηκε το πολίχνιο που ιδρύθηκε στα μεσοβυζαντινά χρόνια, στη θέση της ακρόπολης των αρχαίων Αβδήρων, σε χαμηλό λόφο δίπλα στο λιμάνι.

   Το όνομα οφείλεται στην ύπαρξη αρχαίων κιόνων που μεταφέρονταν από τη θέση αυτή.

   Τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου είναι τα ερείπια του μονόχωρου τρουλαίου ναού του 12ου-13ου αιώνα, τα ερείπια του τρίκλιτου ναού, μεταβυζαντινού, με παλαιότερο οκτάπλευρο βαπτιστήριο, και τα ερείπια μικρού λουτρού.

   Κάστρο Καλύβας - Ιωνικό

   Φρούριο κτισμένο στην κορυφή υψώματος 627 μ. Έχει θέση στρατηγική γιατί ελέγχει την κοιλάδα του Νέστου. Οικοδομήθηκε από τον Φίλιππο Β΄ γύρω στο 340 π.Χ.

   Η κοινότητα Ιωνικό βρίσκεται στη Σταυρούπολη, βορειοδυτικά της Ξάνθης.

   Ανάγλυφο Μίθρα Ταυροκτόνου

   Το ανάγλυφο (τέλος 2ου - αρχές 3ου αι. μ.Χ.) είναι λαξευμένο σε μεγάλο βράχο. Μέσα σε ανάγλυφο πλαίσιο, εικονίζεται, στο κέντρο, ο Μίθρας να θυσιάζει τον ταύρο. Δεξιά και αριστερά, στέκονται οι ακόλουθοι του θεού.

   Ο Μίθρας ήταν θεός του ήλιου περσικής καταγωγής.

   Το μνημείο βρίσκεται στην κοινότητα των Θερμών, που απέχει 40 χλμ. βόρεια της πόλης της Ξάνθης.

   Μακεδονικός τάφος Σταυρούπολης

   Ο τάφος κατασκευάστηκε το 200 - 150 π.Χ. και καλύφθηκε με τύμβο. Είναι άγνωστο πότε συλήθηκε. Ο τάφος βρίσκεται στη Σταυρούπολη, βορειοδυτικά της πόλης της Ξάνθης.

   Μετά το τέλος της περιήγησης στα μνημεία της ιστορίας και της φύσης, η επιστροφή σε κάποιο από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μπορεί να γίνει γρήγορα και ξεκούραστα μέσω του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού.



    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία