ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

ΑΓΚΙΣΤΡΙ - ΣΤΗΝ "ΚΑΡΔΙΑ" ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

  << Επιστροφή στο χάρτη

Με τις καλύτερες εντυπώσεις αποχαιρετά ο ταξιδιώτης το Αγκίστρι που βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού, μόλις μια ώρα απόσταση με το ταχύπλοο από το λιμάνι του Πειραιά. Μερικά μόνον λεπτά από την Αίγινα, με την οποία συνδέεται με πολλά δρομολόγια σε καθημερινή βάση και πολύ λιγότερο φημισμένο νησί από την Ύδρα και τις Σπέτσες, το Αγκίστρι αποτελεί για τον επισκέπτη που φθάνει για πρώτη φορά μια πολύ ευχάριστη έκπληξη: καταπράσινο με τα πεύκα και τις ελιές να κυριαρχούν, με καθαρές θάλασσες και πολύ καλή τουριστική υποδομή τόσο όσον αφορά τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα όσο και τα δεκάδες εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, κλαμπ μεταξύ των οποίων έχει ο επισκέπτης να επιλέξει. Και επίσης φιλόξενους ανθρώπους, με διάθεση να κάνουν την παραμονή του ταξιδιώτη ακόμη πιο ευχάριστη.

Οι πευκώνες του σε πολλά σημεία φθάνουν μέχρι την ακτή, ενώ το άρωμά τους με δυτικό-νοτιοδυτικό άνεμο φθάνει μέχρι τη δυτική ακτή της Αίγινας. Και όπως αναφέρεται στο μοναδικό οδηγό που βρήκαμε για το νησί (Εκδόσεις Μ. Νεόφυτος) κατά την ανθοφορία των πεύκων στο Αγκίστρι αρκετές μέλισσες των κυψελών της Αίγινας διασχίζουν τη θάλασσα για να βρουν σε αυτό άφθονη τροφή! Το ταχύπλοο ή το πλοίο της γραμμής (το ταξίδι θα διαρκέσει μια ώρα παραπάνω), θα σας αφήσει στη Σκάλα. Στο λιμάνι βρίσκονται σε εξέλιξη έργα ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος και να γίνει εφικτή η προσέγγισή του από τα μεγάλα καταμαράν, κάτι που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη του νησιού και θα ικανοποιήσει χρόνιο αίτημα των κατοίκων του. Μαζί με το Μεγαλοχώρι (ή Μύλος) και τα Λιμενάρια αποτελούν τους τρεις κύριους οικισμούς του νησιού που έχει πληθυσμό περίπου 950 κατοίκους.

Ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος, σε καλή κατάσταση, συνδέει του τρεις οικισμούς, με το μοναδικό μικρό δωδεκαθέσιο λεωφορείο που κυκλοφορεί από της αρχές της δεκαετίας του 1980. Αυτοκίνητα δεν νοικιάζονται, λίγα άλλωστε κυκλοφορούν στο νησί, και η μόνη λύση, εάν δεν έχετε έρθει με το μεταφορικό σας μέσο, είναι να νοικιάσετε ένα μηχανάκι με το οποίο μπορείτε να γυρίσετε το νησί από άκρη σε άκρη σε μισή ώρα.

 

Από παραλίες οι επιλογές δεν είναι λίγες για ένα νησί μόλις 12 τ.χλμ, το μικρότερο από τα κατοικούμενα νησιά του Σαρωνικού: Η αμμουδιά της Σκάλας δίπλα στο λιμάνι συγκεντρώνει αρκετό κόσμο, με πολλές οικογένειες καθώς είναι ρηχή και προσφέρεται για τα παιδιά. Η μικρή και η μεγάλη Δραγωνέρα, η Απόνησος και Μάριζα είναι πιο ήσυχες παραλίες, με γαλανά νερά. Πανέμορφη είναι και η παραλία της Χαλικάδας, εάν και λίγο δύσκολα προσεγγίζεται:ο ανηφορικός δρόμος που ξεκινάει από τη Σκάλα με κατεύθυνση προς τα νότια του νησιού θα σας οδηγήσει στην προεξοχή ενός βράχου, όπου μπορεί κανείς με πολύ προσοχή να κατεβεί στην παραλία της Χαλικάδας. Τις ερημικές παραλίες της Μαγκίζας και της Μπαριάμας θα τις συναντήσετε βόρεια της λίμνης της Απονήσου.

Ένας περίπατος που δεν πρέπει να χάσει ο επισκέπτης είναι από τη Σκάλα στο Μετόχι και πίσω ξανά στη Σκάλα. Η θέα καθώς ανεβαίνει κανείς το ανηφορικό δρομάκι είναι απολαυστική, μέσα από τα πεύκα, και το γαλάζιο του Σαρωνικού που δεσπόζει από την αριστερή μεριά του δρόμου. Αξίζει επίσης ο ταξιδιώτης να φθάσει μέχρι το νότιο άκρο του νησιού που είναι η Απόνησος, που τη χωρίζει μια στενή λωρίδα θάλασσας με το Αγκίστρι και να απολαύσει φρέσκο ψάρι στην ψαροταβέρνα που θα συναντήσει. Και λίγα λόγια για την ιστορία του νησιού που μαζί με τα νησιά που το περιτριγυρίζουν αποτελούσε μέρος του βασιλείου του μυθικού Αιακού της Αίγινας. Το νησί ταυτίζεται, σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, με την αρχαία Κεκρυφάλεια που αποτέλεσε σύμμαχο της Αίγινας στον Τρωικό Πόλεμο.

Τον 5ο αιώνα π.Χ. ο αθηναϊκός στόλος καταναυμάχησε κοντά στο Αγκίστρι το στόλο των Κορινθίων, των Επιδαυρίων και των Αιγινητών, ενώ γενικότερα η ιστορία του νησιού ακολούθησε την ιστορική πορεία της Αίγινας .

Κείμενο - Φωτογραφίες: Αλέκος Λιδωρίκης

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία