Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e s



Πάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     




Παρασκευή 17/8

Σάμος: Χίλιες και μία… τοπικές γεύσεις!



Σάμος

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, με μεγάλη συμμετοχή των ντόπιων παραγωγών, ο τουρισμός «συναντήθηκε» με τα αυθεντικά τοπικά προϊόντα του νησιού του Πυθαγόρα και της αμπέλου, σε ένα τριήμερο υπαίθριων εκδηλώσεων και ξεχωριστών παρουσιάσεων που διοργάνωσε η Περιφέρεια Β. Αιγαίου-Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο. Παραγωγοί και τυποποιητές παρουσίασαν τα ξεχωριστά και άκρως ποιοτικά προϊόντα της σαμιακής γης όπως το φημισμένο σαμιώτικο κρασί, λάδι-μέλι και τα παράγωγά τους, ούζο, αρωματικά φυτά και βότανα, γαλακτοκομικά, βιολογικά κηπευτικά, καλλυντικά από φυτικά υλικά, μαρμελάδες, παραδοσιακά γλυκά και πλήθος άλλα. Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στον τρύγο και το μούστο, σε μια βιωματική «γιορτή τρύγου και μουσταλευριάς». Ο τρυγητός και το «πάτημα» των σταφυλιών σε υπαίθριο πατητήρι 25 τ.μ, ο μούστος από τη γηγενή ποικιλία «άσπρο Μοσχάτο» και η παρασκευή της μουσταλευριάς αναβίωσαν χάρη στις προσπάθειες του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου αλλά και των πολιτιστικών συλλόγων "Καπετάν Λαχανάς" και "ΧΟΡ.Ο.Σ". Στα βήματα της παράδοσης χόρεψαν τα μέλη των ομίλων μα και ντόπιοι και ξένοι "τρυγητές". Η σαμιώτικη μουσταλευριά, όπως και τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου, έγιναν ανάρπαστα από τον κόσμο που παρακολουθούσε με ενθουσιασμό τις εκδηλώσεις. Ένα πολύ ιδιαίτερο MASTER CLASS γαστρονομίας παρουσιάστηκε από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος με πρωτοποριακές συνταγές και έμπνευση από το σαμιώτικο μοσχάτο σταφύλι και τη δυναμική του μούστου αλλά και αξιοποίηση σαμιακών και μόνο προϊόντων: Αρνάκι με σάλτσα κρασιού από το παλαιωμένο επί 5 χρόνια σε δρύινο βαρέλι κρασί Samos Αnthemis και τερίνα λαχανικών και τυριών με σάλτσα μούστου και πετιμέζι, από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος Μίλτο Καρούμπα. «Σαμιώτικη γλυκιά πανδαισία» από τον executive pastry chef και πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος Τάσο Πρωτοψάλτη: Ένα ιδιαίτερο γλυκό με παξιμάδι, ανθότυρο, μους από μούστο και σάλτσα από το εξαιρετικό Samos Grand Cru, ένα σαμιώτικο κρασί με ισχυρή θέση στη γαλλική αγορά. Χταπόδι sous vide σε ώσμωση με μούστο, σβησμένο με κρασί Samos Nectar, βυθισμένο σε σάλτσα από πετιμέζι, καπνισμένο με ξύλο άγριας κερασιάς και σερβιρισμένο με πέρλες μούστου, παλαιωμένου ξυδιού και μελιού, από τον executive chef, κριτή γαστρονομίας World Chefs και υπεύθυνος του παραρτήματος της Λέσχης Αρχιμαγείρων στη Σάμο Βαγγέλη Μπιλιμπά. Ο executive chef και καθηγητής γαστρονομίας στο ΔΙΕΚ Σάμου Ασλάνης Παντερλής παρουσίασε ένα δημιουργικό ραβανί, αρωματισμένο με αρμπαρόριζα και εμπλουτισμένο με λευκή κρέμα μούστου, αφρό γλυκού κρασιού Samos Anthemis και φιλέ αμυγδάλου. «Η εύφορη γη της Σάμου έχει «κοινό τόπο συνάντησης» με τον τουρισμό, τη γαστρονομία, την οινογευσία, τον πολιτισμό και τις συνεργατικές δράσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας» τόνισαν στους σύντομους χαιρετισμούς τους η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Κυριαζής, επισημαίνοντας πως «…τα προϊόντα μας, με την ποιότητά τους, την ποικιλία τους, τη μεγάλη διατροφική τους αξία, παρέχονται σε όλους, προσφέρονται όμως ιδιαίτερα ως αγαθό μοναδικό, ως αποκάλυψη της ιδιαιτερότητας του τόπου μας στον ξένο επισκέπτη, που αν και περαστικός, μέσα από το πέρασμά του αυτό δένεται με τη φύση, την παράδοση, τη φιλοξενία, τον πολιτισμό και τις γεύσεις. Δένεται δηλαδή με τον τόπο και τους ανθρώπους του. Τα τοπικά προϊόντα που παράγονται σε μια γη ιδιαίτερης ομορφιάς, μέσα σε ένα τοπίο ιδιαίτερου κάλους, είναι μια δημιουργία των ανθρώπων του τόπου μας που προσθέτουν στην ανάπτυξη και την εξέλιξη των νησιών μας και πολλαπλασιάζουν τις τουριστικές δυνατότητές τους…» Και αυτές ακριβώς τις φράσεις ήρθε να υποστηρίξει ένα εκπληκτικό video, με τη σκηνοθετική ματιά και την επιμέλεια του έγκριτου δημοσιογράφου Σωτήρη Δανέζη, αφιερωμένο στο «σαμιώτικο πρωϊνό» όπως το εμπνεύστηκε και το παρουσίασε ενώπιον του κοινού ο Master Chef 2017 Λάμπρος Βακιάρος. (Δείτε το στο: https://vimeo.com/284506993 ) Ένα πρωϊνό, βασισμένο στις αρχές της μεσογειακής διατροφής και πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία -όπως απαιτεί το πρώτο γεύμα της ημέρας- με προϊόντα της σαμιακής γης και τη σφραγίδα της παραδοσιακής κουζίνας, που έχει ήδη κλέψει τις εντυπώσεις των tour operators και των εκπροσώπων μεγάλων τουριστικών γραφείων που τίμησαν τις εκδηλώσεις με την παρουσία τους. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, κατάμεστα ήταν τα περίπτερα των παραγωγών και εκθετών από κόσμο, ενώ επί σκηνής διάφορα happenings, όπως η παρουσίαση κίτρινης κολοκύθας βάρους 67 κιλών και οι παρασκευές μαγειρικής τέχνης σε… χίλιες και μία γεύσεις και ιδέες, κέντρισαν το ενδιαφέρον του κοινού.

 

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 




Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία