Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e s



Πάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     




ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ ΚΑΙ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

(γράφει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου)



Σάμος

«…η καρδιά μου είναι τώρα ένα φαρδύ χωματένιο τσουκάλι/ που μπήκε πολλές φορές στη φωτιά/που μαγέρεψε χιλιάδες φορές για τους φτωχούς/για τους ξωμάχους, για τους περατάρηδες/ για τους εργάτες και για τις πικρές μανάδες τους/ για τον πεινασμένον ήλιο, για τον κόσμο/ -ναι, για όλο τον κόσμο-/ένα φτωχό, καπνισμένο, μαυρισμένο τσουκάλι/που κάνει καλά τη δουλειά του…» (Γιάννης Ρίτσος)

Ένα πολυθεματικό τριήμερο γεμάτο παραδοσιακά προϊόντα, οινογευσία και γαστρονομία σημείωσε επιτυχία στη Σάμο, 11-12 και 13 Αυγούστου. Ξεκίνησε σα μια πρώτη προσπάθεια σύνδεσης των τοπικών προϊόντων με το οινογαστρονομικό προφίλ του νησιού και την τουριστική προσέλκυση, αλλά από την πρώτη κιόλας ημέρα μετατράπηκε σε μια πραγματική γιορτή της σαμιώτικης παραγωγής, με το «τσουκάλι» της παράδοσης να γεμίζει ευωδιές και γεύσεις!

Σε αυτό συντέλεσαν αποφασιστικά οι διοργανωτές που ήταν η Αντιπεριφέρεια Σάμου, το Επιμελητήριο και ο Εμπορικός Σύλλογος Σάμου, αλλά και οι συμμετέχοντες: ο ΕΟΣ Σάμου, οι 30 Σαμιώτες παραγωγοί που παρουσίασαν τα προϊόντα τους, ο κόσμος που με την παρουσία του στήριξε την προσπάθεια. Ισχυρές προσωπικότητες από το χώρο της γαστρονομίας και οινογευσίας έδωσαν με τις εισηγήσεις τους βαρύνουσα σημασία στα εκλεκτά προϊόντα της Σαμιακής γης:

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος Μίλτος Καρούμπας, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο για «το μέλι και τα παράγωγά του» χαρακτηρίζοντας τον ως «έναν πραγματικό διατροφικό θησαυρό».

Ο πρόεδρος του Chef’s Club Greece Τάσος Πρωτοψάλτης, executive pastry chef, μίλησε για το λάδι και τη σημασία του στη διατήρηση της υγείας ενώ έδωσε καίριες συμβουλές στους γονείς σχετικά με την παιδική διατροφή.

Ο αναδειχθείς ως «ο καλύτερος οινοχόος της Ελλάδος για το 2016» Άρης Σκλαβενίτης ο οποίος και χαρακτηρίζεται ως «φαβορί» της πατρίδας μας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οινοχόων 2019 στο Bordeaux Γαλλίας, αναφέρθηκε διεξοδικά στα πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του «Άσπρου Μοσχάτου», την εκπληκτική αυτή ποικιλία που δίνει στα σαμιώτικα κρασιά με 3.000 χρόνια ιστορικής διαδρομής, τον ισχυρό τους αρωματικό χαρακτήρα και την απαράμιλλη γεύση ποιότητας η οποία τα έχει φέρει στην κορυφή των διεθνών βραβεύσεων. Ο διακεκριμένος οινοχόος έδωσε συμβουλές στους επαγγελματίες σχετικά με τη σημασία ενός «καλού εμφιαλωμένου κρασιού» στην εστίαση και την ψυχαγωγία, αλλά και την προσλαμβάνουσα αξία των εκλεκτών σαμιακών οίνων στην εδραίωση της οινογαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής.

Ακόμη, μίλησε για την ιστορικότητα και ποιότητα που έχει το «Σαμιώτικο Ούζο» και ο «Πράμνειος Οίνος» Ικαρίας, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει την ανοδική πορεία των λικέρ αλλά και τις συνδέσεις της οινικής παραγωγής με τον τόπο, τη γαστρονομία και τον τουρισμό.

Η αρχισυντάκτρια ενημερωτικών εκπομπών και δημοσιογράφος Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη, με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο έκφρασης, «κέρασε» γεύσεις και αρώματα από τη σαμιακή γη, μιλώντας για «τα οφέλη των βοτάνων στον οργανισμό μας». Η κα Ολυμπίτη δήλωσε πόσο περήφανη νοιώθει για τη σύνδεση των φυσικών πόρων της νησιωτικής γης με τη σύγχρονη διατροφική προσέγγιση, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την επιθυμία της να αφιερώσει μία της εκπομπή στο σαμιώτικο κρασί του ΕΟΣ Σάμου με τη διαδρομή δεκαετιών και την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.

Ο executive chef και παγκόσμιος κριτής γαστρονομίας W.A.C.S Βαγγέλης Μπιλιμπάς, δημιούργησε επί σκηνής εμπνευσμένες συνταγές με όλα σχεδόν τα τοπικά προϊόντα:

-Μπαρμπουνάκια γεμιστά με μεθυσμένο από το ημίξηρο σαμιώτικο κρασί «Aegean Breeze» ραγού γαρίδας, πουρέ σελινόριζας με φύκια και τζιλαδιά.

-Χοιρινό φιλέτο γεμιστό με γραβιέρα Σάμου και μαριναρισμένο με οινολάσπη, μαζί με πατάτες ψημένες σε μήτρα οινολάσπης, σάλτσα κολοκύθας με κάρυ και χαβιάρι από πετιμέζι.

-Μαύρο κοτόπουλο με σάλτσα ξηρού λευκού μοσχάτου «Ψηλές Κορφές» με μαύρο σκόρδο, σκιουφιχτά με πέστο σαλιγκαριού και σφαίρες από κατσικίσιο βοτανοτύρι.

-Χταπόδι με Samos Anthemis, σαλάτα μεσκλάν με αμπελοφάσουλα και φιλέτα πορτοκαλιού, τουίλ από παντζάρι και πέρλες από παλαιωμένο ξύδι Σάμου.

-Αποδομημένο «Τιραμισού» με τυρόγαλο Σάμου και Samos Grand Cru, ακανές και χαβιάρι από μέλι.

Ο executive chef και καθηγητής Γαστρονομίας στο Δ ΙΕΚ Σάμου Ασλάνης Παντερλής  παρουσίασε πρωτοποριακές συνταγές δημιουργικής κουζίνας με σαμιώτικο κρασί  και είδη της τοπικής παραγωγής:

-Burger θαλασσινών με βάση μπριός, άρωμα από μελάνι σουπιάς με αλμύρα θάλασσας τοματάκι Σάμου και καπάκι μπριος με πουρέ αβοκάντο.

-Αρνάκι γεμιστό με ανθότυρο και ρόκα, τυλιγμένο με ελαστικ σύκου αρωματισμένου με ξηρό μοσχάτο «Αegean Breeze».

-Φιλέτο καρπουζιού αρωματισμένο σε μαρινάδα με βότανα Σάμου και γλυκό κρασί “Samos Grand Cru”.

-Φιλέτο μόσχου καθισμένο πάνω σε κρεβάτι τηγανιτού τραχανά παναρισμένου με ξηρούς καρπούς και σάλτσα ψητού, αρωματισμένου με ημίξηρο ροζέ “Selana” και αφρό μοσχολέμονου.

Γαστρονομικές δημιουργίες με βάση το ούζο, το μέλι και τα λικέρ παρουσιάστηκαν από την πρωτεργάτιδα του Tinos Food Festival, Αλεξάνδρα Μαγκλή, ενώ με τη βοήθεια της δημοσιογράφου Ολυμπιάδας Ολυμπίτη, η νέα και ταλαντούχος Φωτεινή Φουρτούνη αξιοποίησε μαγειρικά τα περισσότερα από τα ντόπια βότανα.

Ο bartender Ιωακείμ Ζαβουδάκης, που το 2016 συγκαταλέχθηκε μεταξύ των 12 καλύτερων bartender στην Ελλάδα στην κατηγορία classic cocktail δημιούργησε το «Samos Muscat Mystery» με βάση το Samos Vin Doux και το « Samos Anthemis Revolution» τα οποία και προσφέρθηκαν σε πλήθος κόσμου.

Ξεχωριστή στιγμή του φεστιβάλ, αποτέλεσε η βράβευση από τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Νίκο Κατρακάζο  του Master Chef 2017 Σαμιώτη Λάμπρου Βακιάρου, ο οποίος και δημιούργησε αποκλειστικά για την εκδήλωση μια αποδομημένη εκδοχή της σαμιώτικης «γιορτής», που προσφέρεται κατά παράδοση στα πανηγύρια και περιλαμβάνει κατσικάκι, σαμιώτικα κρεμμύδια και σπασμένο σιτάρι. Καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο και πολυφωτογραφήθηκε ανάμεσα στους πολλούς και αγαπημένους του  φίλους και συγγενείς, αλλά και ανθρώπους που ήθελαν απλά να τον συγχαρούν.

Μια συνοπτική αναφορά στα εξαιρετικής ποιότητας τοπικά προϊόντα αλλά και την ιστορική και οικονομική τους σημασία έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος Μίλτος Καρούμπας, ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο του Chef’s Club Greece Τάσο Πρωτοψάλτη απένειμαν τιμητικό έπαινο στον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Νίκο Κατρακάζο για την ουσιαστική συμβολή του στην προώθηση δράσεων που σχετίζονται με την ταυτοποίηση της γαστρονομίας του τόπου και την «ύψιστη τιμητική διάκριση για την πολυετή προσφορά στην ελληνική γαστρονομία» στον υπεύθυνο Chef του παραρτήματος της Λέσχης Αρχιμαγείρων στη Σάμο, Βαγγέλη Μπιλιμπά.

Δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τις πεζούλες ξερολιθιάς, τα αμπελοτόπια, τους οίνους που δοκίμασαν αλλά και το Μουσείο Οίνου. Απένειμαν στο Μοσχάτο Σάμου και τον ΣΑΜΙΩΤΗ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟ την ύψιστη τιμητική διάκριση για μια πορεία ποιότητας και εγνωσμένης αξίας των πολυβραβευμένων κρασιών που παράγονται από τον ΕΟΣΣ, εξαίροντας τις πολλαπλές διεθνείς διακρίσεις, την ισχυροποίηση της αναγνωρισιμότητας και τη διαρκή ποιοτική αναβάθμιση των οινικών προϊόντων  που προάγουν την οινογαστρονομική ταυτότητα της Ελλάδος.

«Κατορθώσαμε, χάρη στις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας, να οργανώσουμε με επιτυχία ένα τριήμερο γεμάτο παράδοση, οινογευσία και γαστρονομία με στόχο αυτά να αποτελέσουν -εκτός των άλλων- και συγκριτικά πλεονεκτήματα τουριστικής επισκεψιμότητας. Αυτά είναι τα στοιχεία που διαφοροποιούν και προσδιορίζουν τη Σάμο, αυτά «ξεδιπλώνουν» τη νέα και σύνθετη πολιτιστική και τουριστική της εικόνα…» σχολίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Κατρακάζος.

 



 

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 




Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία