Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e s



Πάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     




ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ: ΙΣΧΥΡΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΣΤΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ



Σάμος

Ο τουρισμός συναντά την τοπική παραγωγή της Σάμου σε ένα τριήμερο γεμάτο παράδοση, οινογνωσία και γαστρονομία. Το Λευκό Μοσχάτο Σάμου, η εκπληκτική αυτή ποικιλία που δίνει κρασιά ισχυρού αρωματικού χαρακτήρα και απαράμιλλης γεύσης, θα αποτελέσει ακόμη μια φορά έναν πολύ ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα του γαστρονομικού τουρισμού.

Για τρεις ημέρες (11, 12 και 13 Αυγούστου 2017) οι εκλεκτοί οίνοι του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου θα προβάλλονται σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο, αλλά και στην κεντρική σκηνή μιας φεστιβαλικής ανοιχτής διοργάνωσης που σχεδίασε και υλοποιεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου-ΠΕ Σάμου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Σάμου και τον Εμπορικό Σύλλογο Σάμου. Φιλοδοξεί να προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον όχι μόνο των επισκεπτών και των μόνιμων κατοίκων, αλλά και tour operators και destination managers από Ευρωπαϊκούς προορισμούς αλλά και από τη γειτονική Τουρκία, τοπικών φορέων και διακεκριμένων προσωπικοτήτων από διάφορους χώρους που θα έρθουν για το σκοπό αυτό στη Σάμο.

Στη διοργάνωση θα συμμετέχουν 30 πιστοποιημένοι εκπρόσωποι των κυριότερων σαμιακών προϊόντων. Κρασί, μέλι, ελαιόλαδο, ούζο, λικέρ, βότανα και μυρωδικά, βιολογικά οπωροκηπευτικά και σαλιγκάρια, μαρμελάδες και γλυκά, σάλτσες και είδη οικοτεχνίας. Ο τόπος και η κουλτούρα, το σήμερα και η παράδοση . Η γαστρονομία και η μακραίωνη οινική παράδοση της Σάμου, που αποτελούν κυρίαρχα στοιχεία της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Η φύση και ο άνθρωπος, η καλλιέργεια της γης και τα αμπέλια σε πεζούλες ξερολιθιάς…

Βαρύνουσα σημασία έχει η συμμετοχή αντιπροσωπείας της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος που απαρτίζεται από τον πρόεδρο κ. Αναστάσιο Πρωτοψάλτη και τον πρ. πρόεδρο και εκ Φούρνων καταγόμενο, Μιλτιάδη Καρούμπα ο οποίος ήταν και υποψήφιος για την προεδρία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων.

Ο αναδειχθείς ως «ο καλύτερος οινοχόος της Ελλάδος για το 2016», Άρης Σκλαβενίτης θα αναφερθεί διεξοδικά στα πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του «Άσπρου Μοσχάτου Σάμου» καθώς και στις συνδέσεις της οινικής παραγωγής με τον τόπο, την ιστορία, τη γαστρονομία και τον τουρισμό. Επίσης, θα παρουσιάσει τον Πράμνειο Οίνο Ικαρίας και το Σαμιακό Ούζο.

Κατά την κεντρική εναρκτήρια εκδήλωση, από τους executive chef και μέλη του Chef’s Club Ελλάδος Βαγγέλη Μπιλιμπά και Ασλάνη Παντερλή θα παρουσιαστούν επί σκηνής πρωτοποριακές συνταγές δημιουργικής κουζίνας με σαμιώτικο κρασί  και τοπικά προϊόντα, σε ένα απλόχερο οινογαστρονομικό κέρασμα υψηλής ποιότητας.

Ξεχωριστή στιγμή του φεστιβάλ θα αποτελέσει η παρουσία και βράβευση από την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου του Master Chef 2017 Σαμιώτη Λάμπρου Βακιάρου, ο οποίος και θα δημιουργήσει αποκλειστικά για την εκδήλωση ένα νέο πιάτο βασισμένο στα τοπικά προϊόντα των νησιών.

Στα βότανα και τα μυρωδικά της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων θα αναφερθεί η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια γαστρονομικής τηλεοπτικής εκπομπής Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη, ενώ chef και μάγειρες θα παρουσιάσουν τη σαμιακή γαστρονομική ταυτότητα στην καλύτερή της έκφραση, στην οποία ισχυρή επίδραση έχει το σαμιώτικο κρασί! Στο κλείσιμο της διοργάνωσης θα δημιουργηθούν cocktails με βάση το σαμιώτικο κρασί από τον bartender Ιωακείμ Ζαβουδάκη, τα οποία και θα προσφερθούν στους προσκεκλημένους.

«Ο τουρισμός, έχει αδιαμφισβήτητα σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη ενός τόπου όταν συσχετίζεται με την τοπική πολιτιστική ταυτότητα και παράδοση, τα τοπικά προϊόντα, τη γαστρονομία, την κουλτούρα, την αυθεντική φιλοξενία. Στόχος αυτής της διοργάνωσης είναι να προβληθούν βιωματικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας στους εκπροσώπους της τουριστικής αγοράς» επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου και Αντιπεριφερειάρχης Εμπορίου, κ. Γιώργος Κυριαζής δήλωσε: «Θέλουμε να διατηρήσουμε αλλά και να προβάλλουμε τουριστικά και όχι μόνο την αυθεντικότητα του τόπου μας μέσω των ανθρώπων της παραγωγής αλλά και των τοπικών προϊόντων ποιότητας, ώστε να αναπτυχθεί εύρωστα η τοπική οικονομία βασισμένη στην ποιότητα και τον επαγγελματισμό…»

Το πρόγραμμα αναλυτικά έχει ως εξής:

Παρασκευή, 11 Αυγούστου

Αφιέρωμα στο κρασί και τα τοπικά προϊόντα.

Έναρξη: 20.30 Χαιρετισμός και καλωσόρισμα Αντιπεριφερειάρχη Β. Αιγαίου Νικολάου Κατρακάζου

20.40: «Συστήνοντας τα τοπικά προϊόντα…». Γενική παρουσίαση των τοπικών προϊόντων με ιστορικές αναδρομές από τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Ικαρίου.

21.00: « Η ιστορία του ντόπιου κρασιού από την αρχαιότητα». Παρουσίαση του Σαμιώτικου και Ικαριώτικου κρασιού από τον Άρη Σκλαβενίτη, τον καλύτερο Έλληνα Οινοχόο (sommelier) 2016, σύμφωνα με το διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων και εκπρόσωπο της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οινοχόων για το 2017 στο Bordeaux Γαλλίας.

21.15: Γαστρονομική παρουσίαση του κρασιού από τους executive chef και μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας, Βαγγέλη Μπιλιμπά και Ασλάνη Παντερλή, παρουσία του προέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων κ. Αναστασίου Πρωτοψάλτη και του πρ. προέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων κ. Μιλτιάδη Καρούμπα - Food Taste.

22.00: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Master Chef 2017 Λάμπρου Βακιάρου. Βράβευσή του από τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου και δημιουργία πιάτου με τοπικά προϊόντα αφιερωμένο στον τόπο καταγωγής του.

Σάββατο, 12 Αυγούστου

Αφιέρωμα στο λάδι, το μέλι, το ούζο και το λικέρ.

‘Εναρξη: 20.30

«Το ούζο της Σάμου- Η ανοδική πορεία του Λικέρ». Ομιλία για τα χαρακτηριστικά του ούζου και τη νέα τάση για το λικέρ, από τον καλύτερο Έλληνα οινοχόο (sommelier) 2016, σύμφωνα με τον διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων και εκπρόσωπο της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οινοχόων για το 2017 στο Bordeaux, κ. Άρη Σκλαβενίτη.

20.45: «Το μέλι και τα παράγωγά του, ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός». Παρουσίαση των ευεργετικών ιδιοτήτων του μελιού από πρ. Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων, κ. Μιλτιάδη Καρούμπα.

20.55: «Το λάδι στη μεσογειακή διατροφή» από τον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων, κ. Αναστάσιο Πρωτοψάλτη.

21.00: Γαστρονομικές δημιουργίες με βάση το ούζο και το μέλι από τη chef Αλεξάνδρα Μαγκλή, πρωτεργάτη του Tinos Food Festival.

Κυριακή, 13 Αυγούστου

Αφιέρωμα στα βότανα και τα τοπικά προϊόντα

Έναρξη: 20.30

«Τα οφέλη των βοτάνων στον οργανισμό μας». Ομιλία για τα πλεονεκτήματα των βοτάνων στον οργανισμό από την Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη, δημοσιογράφο και παρουσιάστρια της καθημερινής τηλεοπτικής εκπομπής «Γεύσεις από Ελλάδα» στην ΕΡΤ2.

20.45: Γαστρονομικές δημιουργίες από τη chef Φωτεινή Φουρτούνη, με τη βοήθεια της δημοσιογράφου Ολυμπιάδας Ολυμπίτη.

21.30: Δημιουργία cocktails με βάση το Μοσχάτο σαμιώτικο κρασί από τον bartender Ιωακείμ Ζαβουδάκη.

 

 



 

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 




Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία