Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e s



Πάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     




Πρόοδος ή τερατούργημα?

Χάμπουργκερ από... "κρέας του σωλήνα"



Βανκούβερ

Το πρώτο χάμπουργκερ "του σωλήνα", το οποίο θα προέρχεται από
βλαστικά κύτταρα κρέατος καλλιεργημένα στο εργαστήριο, θα είναι έτοιμο
για σερβίρισμα έως τον Οκτώβριο, καθώς οι Ολλανδοί επιστήμονες που
αναπτύσσουν τη σχετική -και επίμαχη- τεχνολογία την έχουν βελτιώσει
σημαντικά, όπως ανακοίνωσαν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Ποστ, επικεφαλής του
τμήματος φυσιολογίας του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, πιστεύουν ότι το
εργαστηριακό κρέας τους θα είναι ταυτόσημο με ένα πραγματικό μπιφτέκι
και θα είναι κατάλληλο για μαζική κατανάλωση, όπως έκαναν γνωστό στο
ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης
(AAAS), στο Βανκούβερ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τις
βρετανικές "Γκάρντιαν" και "Τέλεγκραφ".

Βέβαια, λόγω του υψηλού κόστους της έρευνας, που έχει
χρηματοδοτηθεί από ένα ανώνυμο πάμπλουτο χορηγό, η "τιμή" του πρώτου
"χάμπουργκερ του σωλήνα" θα είναι μάλλον απλησίαστη, καθώς θα φθάνει
τα 250.000 ευρώ. Όμως, κατά τους ερευνητές, η τιμή θα πέσει κάθετα,
όταν αρχίσει η μαζική παραγωγή του, με τελικό στόχο αυτού του είδους
το κρέας να γίνει εμπορικά διαθέσιμο κάποια στιγμή- μια προοπτική που
δεν είναι πάντως ευχάριστη για όλους.

Το "κρέας του σωλήνα" θα είναι δυνατό να προέρχεται από βλαστικά
κύτταρα μοσχαριού, χοίρου, κοτόπουλου ή αρνιού, ώστε να καλυφθεί κάθε
πιθανή ζήτηση, με δεδομένο ότι η παγκόσμια ζήτηση προϊόντων κρέατος
αναμένεται να διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 40 χρόνια. Οι υπέρμαχοι
του εργαστηριακού κρέατος επισημαίνουν τις σοβαρές οικολογικές
συνέπειες που θα έχει μια τέτοια ανάπτυξη της κτηνοτροφίας διεθνώς,
αντιτείνοντας ότι το τεχνητά παραγόμενο κρέας συνιστά μια διέξοδο
φιλική προς το περιβάλλον, αντίληψη που δεν συμμερίζονται όμως όλες οι
πλευρές.

Οι ερευνητές αρχικά παρήγαγαν στο εργαστήριο, μέσω καλλιέργειας
των βλαστοκυττάρων, μικρές λωρίδες μυϊκού ιστού χοιρινού, ενώ τώρα,
όπως ανακοίνωσαν, έκαναν κάτι ανάλογο με το μοσχαρίσιο κρέας,
φέρνοντας έτσι πιο κοντά την προοπτική ενός τεχνητού "μπέργκερ".

Όπως είπε ο καθηγητής Μαρκ Ποστ, «τον Οκτώβριο, θα δείξουμε
δημοσίως ότι μπορούμε από τα βλαστικά κύτταρα να δημιουργήσουμε ένα
προϊόν που θα μοιάζει εξωτερικά με κρέας, θα έχει την υφή του και,
καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έχει επίσης τη γεύση του κρέατος». Η
λήψη των αναγκαίων βλαστικών κυττάρων, όπως είπε, θα γίνεται από λίγα
ζώα-"δωρητές" που θα σφάζονται γι' αυτό το λόγο. Κάθε ζώο-"δωρητής" θα
είναι σε θέση να "παράγει" περίπου ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο
κρέας εργαστηρίου, σε σχέση με το κρέας που αποδίδει κατά τη σφαγή του
και μόνο.

Η δημιουργία ενός χάμπουργκερ "του σωλήνα" θα χρειάζεται 3.000
λωρίδες τεχνητού μυϊκού ιστού, κάθε μία από τις οποίες θα έχει μήκος
τριών εκατοστών, πλάτος ενάμισι και πάχος μισό χιλιοστό, ενώ θα
απαιτεί περίπου χρόνο έξι εβδομάδων. Οι λωρίδες αυτές θα αναμιγνύονται
με άλλες 200 λωρίδες λιπώδους ιστού, που θα έχουν παραχθεί με ανάλογο
τρόπο και θα συμπιέζονται από κοινού σε μια ενιαία μάζα.

Για την αρχική καλλιέργεια του κρέατος, τα βλαστικά κύτταρα
τοποθετούνται σε ζωμό που περιέχει θρεπτικές ουσίες και ορό από έμβρυο
μόσχου. Στην πορεία, τα βλαστοκύτταρα μετατρέπονται σε μυϊκά κύτταρα
και πολλαπλασιάζονται δεκάδες φορές. Οι τελικά παραγόμενες λωρίδες
μυϊκού ιστού τεντώνονται με ειδικό μηχανισμό και διατηρούνται
εύκαμπτες. Προς το παρόν έχουν ένα κίτρινο-ροζ χρώμα, αλλά οι
ερευνητές ευελπιστούν ότι σύντομα το χρώμα τους θα γίνει πιο
"κρεάτινο".

Οι ολλανδοί επιστήμονες εκτιμούν ότι, αν δοθούν οι κατάλληλες
άδειες από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές και αν υπάρξει η κατάλληλη
χρηματοδότηση, η βιομηχανική παραγωγή "κρέατος του σωλήνα" θα είναι
πραγματικότητα σε δέκα, το πολύ είκοσι χρόνια. Όμως για τη δημιουργία
άλλων ειδών κρέατος πέρα από τα χάμπουργκερ, όπως οι μπριζόλες, τα
πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, επειδή χρειάζονται πιο μεγάλες λωρίδες
τεχνητού κρέατος και αυτό προϋποθέτει την παροχή τεχνητού αίματος.

Από την άλλη, ο Μαρκ Ποστ δεν δίστασε να δηλώσει ότι η νέα τεχνική
θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα βλαστικά κύτταρα και άλλων ζώων. «Θα
μπορούσαμε να φτιάξουμε κρέας από "πάντα". Είμαι σίγουρος για αυτό»,
τόνισε. Πόσοι όμως θα το έτρωγαν, έχοντας το χαριτωμένο αρκουδάκι
πάντα στο μυαλό τους;



 

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 




Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία