Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οπουδήποτε κι αν ζει μια γυναίκα πάνω στον πλανήτη μας, έχει πολύ-πολύ περισσότερες πιθανότητες από ό,τι ένας άνδρας να γίνει υπεραιωνόβια, δηλαδή να ξεπεράσει τα 110 χρόνια.
Σήμερα στη Γη έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητους ερευνητές ότι ζουν 95 άνθρωποι με ηλικία άνω των 111 ετών. Από αυτούς, οι 89 είναι γυναίκες, ενώ μόνο έξι είναι άνδρες - και ο γηραιότερος βρίσκεται μόλις στην 21η θέση.
Πόσοι όμως συνολικά άνθρωποι στη Γη σήμερα έχουν άραγε περάσει τα 110 χρόνια, χωρίς αυτό να έχει επίσημα επιβεβαιωθεί; Η απάντηση είναι τρομερά δύσκολη, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της Γης δεν τηρούνται τόσο παλαιά αρχεία γεννήσεων. Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων πάντως είναι πως ζουν μάλλον 150 έως 600 υπεραιωνόβιοι, ενώ σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνούν τους 1.000.
Το μυστικό της μακροζωίας τους είναι εξίσου βαθύ. Πολλές επιστημονικές ομάδες μελετούν εξονυχιστικά το DNA των αιωνόβιων (άνω των 100) και των υπεραιωνόβιων (άνω των 110) μήπως βρουν κάποιο γενετικό «κλειδί» που να εξηγεί το συγκριτικό πλεονέκτημά τους, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει έλθει στο φως κάτι σίγουρο και ευρύτερα αξιοποιήσιμο.
Πρόσφατα, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ο μη κυβερνητικός οργανισμός Betterhumans έδωσε ελεύθερη πρόσβαση σε κάθε ενδιαφερόμενο ερευνητή στη μεγαλύτερη έως τώρα βάση γενετικής ανάλυσης δειγμάτων DNA από περίπου 30 υπεραιωνόβιους. Η ελπίδα είναι ότι ίσως κάποια μέρα μια γονιδιακή θεραπεία ή ένα φάρμακο επιτρέψει σε όλους τους ανθρώπους να γιορτάζουν τα 110 γενέθλιά τους. Εταιρείες όπως η μυστικοπαθής Calisto, θυγατρική της Google, βρίσκονται στο κυνήγι ενός τέτοιου «ελιξήριου».
Η Ιαπωνία «πρωταθλήτρια» μακροζωίας
Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεθνούς Ομάδας Ερευνών Γεροντολογίας, η Ιαπωνία είναι η χώρα με τους περισσότερους υπεραιωνόβιους. Από τους 94 επιβεβαιωμένους ανθρώπους άνω των 111 ετών, οι 24 ζουν στην Ιαπωνία. Στην πρώτη δεκάδα των γηραιότερων εν ζωή ανθρώπων (Top 10), οι μισοί (πέντε) προέρχονται από τη χώρα του «ανατέλλοντος Ηλίου».
Στη λίστα των ατόμων με ηλικία άνω των 111 ετών, υπάρχουν επίσης 23 από τις ΗΠΑ, εννέα από την Ιταλία, οκτώ από τη Γερμανία, επτά από τη Γαλλία, πέντε από την Ισπανία, τέσσερις από τη Βρετανία κ.α.
Μετά τον θάνατο της ιταλίδας Έμα Μοράνο στις 15 Απριλίου 2017 σε ηλικία 117 ετών και 137 ημερών και της τζαμαϊκανής Βάιολετ Μπράουν στις 15 Σεπτεμβρίου 2017 σε ηλικία 117 ετών και 189 ημερών, σήμερα ως γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο αναγνωρίζεται η Νάμπι Τατζίμα από την Ιαπωνία, η οποία γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1900 και, έχοντας γιορτάσει φέτος τα 117ά γενέθλιά της, πλέον διάγει το 118ο έτος της ζωής της.
Προ ημερών ήλθε στο φως η περίπτωση του χιλιανού Celino Villanueva Jaramillo ή Don Celino, ο οποίος εμφανίζεται να είναι άνω των 121 ετών, αφού, σύμφωνα με το δελτίο ταυτότητάς του, γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1896. Ο υπέργηρος άνδρας, που υπήρξε αγρότης, είναι σχεδόν τυφλός και κωφός, ενώ είναι αδύνατο να κινηθεί χωρίς βοήθεια.
Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για την ζωή του, καθώς εξαιτίας της ηλικίας του είναι σχεδόν αδύνατη η επικοινωνία μαζί του. Σύμφωνα με τα χιλιανά μέσα ενημέρωσης, έχασε το σπίτι του από πυρκαγιά σε ηλικία 99 ετών και μια γειτόνισσά του τον λυπήθηκε και αποφάσισε να τον φιλοξενήσει, επειδή δεν είχε κανέναν συγγενή.
Το πιστοποιητικό γέννησής του καταστράφηκε στην πυρκαγιά και η ταυτότητά του που ανανέωσαν οι αρχές της Χιλής, δίνουν ως ημερομηνία γέννησής του την 25η Ιουλίου 1896. Η υπεύθυνη του τοπικού ληξιαρχείου δηλώνει κατηγορηματικά, ότι σύμφωνα με τα αρχεία της υπηρεσίας, ο Don Celino είναι 121 ετών. Προς το παρόν, πάντως, εκκρεμεί η επίσημη επιβεβαίωση της ηλικίας του από ανεξάρτητη ομάδα ερευνητών.
Την πρώτη τριάδα των επιβεβαιωμένων εν ζωή υπεραιωνόβιων, μετά τη Τατζίμα, συμπληρώνουν η Τσίγιο Μιγιάκο επίσης από την Ιαπωνία, η οποία γεννήθηκε στις 2 Μαΐου 1901 και είναι περίπου 116,5 ετών και η Άνα Βέλα-Ρούμπιο από την Ισπανία, που γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1901 και πρόσφατα έκλεισε τα 116.
Το αξεπέραστο γυναικείο ρεκόρ των 122 και κάτι ετών
Ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο που έχει ζήσει ποτέ (μετά την εποχή του Μαθουσάλα!) είναι η γαλλίδα Ζαν Καλμάν, η οποία είχε γεννηθεί στις 21 Φεβρουαρίου 1875 στην Αρλ, όπου και πέθανε στις 4 Αυγούστου 1997, στην αξεπέραστη μέχρι σήμερα ηλικία των 122 ετών και 164 ημερών. Μετά τον θάνατό της κανείς άνθρωπος - ή σωστότερα καμία γυναίκα - δεν πλησίασε την ηλικία της.
Μόνο άλλος ένας άνθρωπος επιβεβαιωμένα έχει ζήσει πέρα από τα 118 χρόνια. Πρόκειται για τον επόμενο γηραιότερο άνθρωπο που υπήρξε ποτέ, την αμερικανίδα Σάρα Κνάους, η οποία πέθανε σε ηλικία 119 ετών και 97 ημερών. Έξι ακόμη γυναίκες πέθαναν, αφού πρόλαβαν να γιορτάσουν τα 117α γενέθλιά τους. Συνεπώς σε ηλικία άνω των 117 ετών μέχρι σήμερα, έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν φθάσει στον κόσμο μόνο οκτώ άνθρωποι - όλες γυναίκες.
Η Καλμάν, η οποία είχε εντυπωσιακά καλή υγεία σε όλη τη ζωή της (έκανε ποδήλατο στα 100 της!) και κάπνιζε από τα 21 έως τα 117 της, έχει σπάσει την θεωρούμενη από τους επιστήμονες ανώτατη βιολογική «οροφή» για τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής. Η ίδια θεωρούσε ως μυστικό της μακροζωίας της το πολύ ελαιόλαδο που όχι μόνο έτρωγε, αλλά και άλειφε συχνά στο δέρμα της, το ότι γελούσε πολύ και ότι παρέμενε ήρεμη παρά τις όποιες αναποδιές. Και επίσης, όπως έλεγε: «ο Θεός πρέπει να με έχει ξεχάσει!».
Εωσότου επιβεβαιωθεί -αν επιβεβαιωθεί- η ηλικία του 121χρονου χλιανού Don Celino, ως γηραιότερος άνδρας που επιβεβαιωμένα έζησε ποτέ στον κόσμο (και είναι 16ος στον κατάλογο των γηραιότερων ανθρώπων), θεωρείται ο ιάπωνας Τζιροεμόν Κιμούρα, ο οποίος γεννήθηκε στις 19 Απριλίου 1897 και πέθανε στις 12 Ιουνίου 2013, σε ηλικία 116 ετών και 54 ημερών. Υπήρξε ταχυδρομικός υπάλληλος και θεωρούσε μυστικό της μακροζωίας του το ότι ήταν θετικός και αισιόδοξος. «Κοιτάζω πάντα ψηλά τον ήλιο και τον ουρανό», έλεγε.
Επίσης συμβούλευε τους ανθρώπους, αν θέλουν να ζήσουν πολλά χρόνια, να ασκούνται τακτικά, να τρώνε μικρές μερίδες φαγητού, να παρακολουθούν καθημερινά τις ειδήσεις, να γίνονται δυνατότεροι μετά από μια αναποδιά, να ζουν χωρίς προσκολλήσεις και χωρίς έντονες επιθυμίες (δύο βασικές βουδιστικές συστάσεις), να έρχονται συχνά σε στενή επαφή με τη φύση, να νιώθουν ευγνωμοσύνη και να γελούν συχνά. Μετά τον Κιμούρα, μόνο δύο άνδρες έχουν επιβεβαιωμένα γιορτάσει τα 115α γενέθλιά τους και τέσσερις τα 114α γενέθλιά τους. Συνεπώς πάνω από την ηλικία των 114 ετών μέχρι σήμερα έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν ζήσει μόνο επτά άνδρες.
Στις 11 Αυγούστου 2017 πέθανε σε ηλικία 112 ετών και 126 ημερών ο έως πρόσφατα εν ζωή γηραιότερος άνδρας στον κόσμο, ο ισραηλινός Γισραέλ Κρίσταλ. Σήμερα τον τίτλο του επαληθευμένα γηραιότερου άνδρα κατέχει ο ισπανός Φρανσίνσκο Νούνιες Ολιβέρα, βετεράνος του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, ο οποίος γεννήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1904 και είναι σήμερα σχεδόν 113 ετών. Ακολουθεί ο ιάπωνας Μασάζου Νονάκα, περίπου 112,5 ετών.
Στην Ελλάδα το επίσημο ρεκόρ μακροζωίας κατέχει ο Γρηγόρης Πανταζής, ο οποίος γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1873 και πέθανε στις 22 Δεκεμβρίου 1983, σε ηλικία 110 ετών και 341 ημερών.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ