Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e s



Πάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     




...ενω τα ωμέγα-3 λειτουργούν προστατευτικά

Η πολλή ζάχαρη μπορεί να κάνει κακό στο ...μυαλό



Λος Αντζελες

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σακχάρων όπως η φρουκτόζη μπορεί να
ελαττώσει τις νοητικές δυνάμεις, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική
επιστημονική έρευνα, που βασίστηκε σε πειραματόζωα και έδειξε ότι
μειώθηκε η ικανότητα μάθησης και η μνήμη τους, μετά τη διατροφή τους
με πολλή φρουκτόζη.



Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η φρουκτόζη, που είναι ένα
φυσικό σάκχαρο στα φρούτα, αλλά επίσης μία συνθετική και ευρέως
χρησιμοποιούμενη γλυκαντική και συντηρητική ουσία σε διάφορα
επεξεργασμένα τρόφιμα, γλυκίσματα και ποτά, μπορεί να κάνει κακό στον
οργανισμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη, παχυσαρκία και
ηπατοπάθεια. Η νέα έρευνα αναδεικνύει ένα ακόμα κίνδυνο, τις
επιπτώσεις του μεταβολικού συνδρόμου στον εγκέφαλο και τις νοητικές
επιδόσεις του, παράλληλα όμως δείχνει ότι τα ωμέγα-3 οξέα μπορούν να
αντισταθμίσουν τη ζημιά.



Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια -
Λος ’ντζελες (UCLA), μʼ επικεφαλής τον χιλιανής καταγωγής καθηγητή
νευροχειρουργικής και φυσιολογίας Φερνάντο Γκόμεζ-Πινίλα, που
δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό φυσιολογίας "Journal of
Physiology", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τάισαν δύο ομάδες
αρουραίων, αντί για νερό, με σιρόπι καλαμποκιού που είχε υψηλή
ποσότητα φρουκτόζης, η οποία υπάρχει συνήθως σε γλυκά, αναψυκτικά κ.α.
Η μία ομάδα ζώων τρεφόταν και λιπαρά οξέα ωμέγα-3 με την μορφή του
οξέος DHA και του λιναρόσπορου (ουσίες που ενισχύουν τον εγκέφαλο και
προστατεύουν τους νευρώνες από βλάβες), ενώ η άλλη όχι.



Πριν τη χορήγηση του σιροπιού φρουκτόζης (το οποίο είναι έξι φορές πιο
γλυκό από το κοινό ζαχαροκάλαμο από όπου εξάγεται η ζάχαρη), τα
πειραματόζωα εκπαιδεύτηκαν επί πέντε μέρες να κινούνται σε ένα
πολύπλοκο λαβύρινθο στο εργαστήριο και να βγαίνουν από την μοναδική
έξοδό του. Μετά από έξι εβδομάδες τακτικής κατανάλωσης φρουκτόζης, οι
αρουραίοι τοποθετήθηκαν ξανά στο λαβύρινθο για να ελεγχθούν οι
επιδόσεις τους.



Όπως διαπιστώθηκε, η πολλή ζάχαρη είχε επιβραδύνει τις εγκεφαλικές
λειτουργίες, χειροτερεύοντας την μνήμη της πρώτης ομάδας των
πειραματόζωων, ενώ αντίθετα τα ωμέγα-3 οξέα -στα πειραματόζωα της
δεύτερης ομάδας που τα είχαν πάρει παράλληλα με τη φρουκτόζη-
λειτούργησαν αντισταθμιστικά και άμβλυναν την έκπτωση των λειτουργιών
του εγκεφάλου.



Οι αρουραίοι που είχαν τραφεί με πολλή φρουκτόζη, χωρίς παράλληλα να
πάρουν και ωμέγα-3, εμφάνιζαν μειωμένη δραστηριότητα στις συνάψεις των
εγκεφαλικών κυττάρων τους και άρα μειωμένη ικανότητα μετάδοσης των
σημάτων μέσω των νευρώνων. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν να δυσκολεύονται
να θυμηθούν αυτά που είχαν μάθει πριν από έξι εβδομάδες για το
λαβύρινθο, αδυνατώντας πια να βγουν από αυτόν.



Τα ζώα αυτά επίσης έδειξαν σημάδια αντίστασης του οργανισμού τους στην
ινσουλίνη, την ορμόνη που ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα και ρυθμίζει τη
συναπτική λειτουργία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πολλή
φρουκτόζη φαίνεται να μπλοκάρει την ικανότητα της ινσουλίνης να
ρυθμίζει την λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, αποδιοργανώνοντας
την επεξεργασία των σκέψεων και της μνήμης.



Το DHA είναι ζωτικό για τη σωστή λειτουργία των συνάψεων του εγκεφάλου
και, κατά τη συνέπεια, για την ομαλή μετάδοση των σημάτων μεταξύ των
εγκεφαλικών κυττάρων. Το ανθρώπινο σώμα δεν παράγει αρκετό DHA, γιʼ
αυτό μπορεί κανείς να αυξάνει την προσλαμβανόμενη ποσότητα μέσω
ειδικών συμπληρωμάτων ή τροφών που περιέχουν άφθονα ωμέγα-3.



«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αυτό που τρώει κανείς, επηρεάζει το νου
του. Μία μακρόχρονη διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη αλλάζει την
ικανότητα του εγκεφάλου να μαθαίνει και να θυμάται πληροφορίες. Όμως η
προσθήκη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στα γεύματα βοηθάει στην
ελαχιστοποίηση της ζημιάς», δήλωσε ο Γκόμεζ-Πινίλα.



Όπως συμβούλευσε, η κατανάλωση φρουκτόζης και γενικότερα γλυκών θα
πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό και, αντίθετα, να τρώει
κανείς άλλες τροφές όπως το ελληνικό γιαούρτι ή η μαύρη σοκολάτα,
καθώς επίσης φαγητά πλούσια σε ωμέγα-3, όπως ο σολομός, τα καρύδια και
ο λιναρόσπορος. Εναλλακτικά, όπως είπε, μπορεί να παίρνει κανείς
καθημερινά μία κάψουλα DHA το πολύ ενός γραμμαρίου.



 

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 




Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία