Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e s



Πάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     




Από το τιμόνι μιας διακρατικής τράπεζας, αμπελουργός στη Νάουσα ή πώς να «υιοθετήσετε» ένα αμπέλι



Θεσσαλονίκη.-(Μεταδίδει η Αλεξάνδρα Γούτα)

 Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ο Χαράλαμπος Τσαρούχας ήταν γνωστός στη
Νοτιοανατολική Ευρώπη κυρίως από τη δραστηριότητά του στον τραπεζικό
και επιχειρηματικό χώρο: πρώην γενικός γραμματέας της διακρατικής
Παρευξείνιας Τράπεζας και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς
Έκθεσης Θεσσαλονίκης ΑΕ, έχει ακόμη διατελέσει -μεταξύ άλλων- γενικός
διευθυντής του Διαβαλκανικού και Παρευξείνιου Επιχειρηματικού Κέντρου.

Σήμερα, όταν τον ρωτάς τι επαγγέλλεται, δηλώνει αγρότης και αμπελουργός!

Αν και συνεχίζει την επιχειρηματική του δραστηριότητα, σε Ελλάδα
και Βουλγαρία, ωστόσο έχει αφοσιωθεί στην αμπελουργία όχι μόνο
θεωρητικά, αλλά κάνοντας ο ίδιος, σε μεγάλο βαθμό, και τη βαριά
χειρονακτική εργασία που απαιτείται για τη συντήρηση του αμπελώνα.

Μάλιστα, προσφέρει σε όποιον το επιθυμεί τη δυνατότητα να
«υιοθετήσει» -έναντι αντιτίμου- μικρό κομμάτι του αμπελώνα του,
συνολικής έκτασης 60 στρεμμάτων, στην αμπελουργική ζώνη Νάουσας.

Ο «ανάδοχος» του μίνι αμπελώνα μπορεί να απολαμβάνει το κρασί που
παράγεται από αυτόν χωρίς να ... κουνήσει το δάχτυλό του, εκτός κι αν
επιθυμεί να τον περιποιείται και να τον τρυγά ο ίδιος ή με την παρέα
του, συμμετέχοντας παράλληλα σε μικρές γιορτές για τον τρύγο, έτοιμες
να στηθούν ανά πάσα στιγμή!

'Οπως λέει ο κ.Τσαρούχας, έχοντας διανύσει μια
επιτυχημένη, αλλά εξόχως κουραστική επαγγελματική διαδρομή, «κάπου στο
2006» αντιλήφθηκε τελικά ότι μόνο η φύση μπορούσε να τον ανταμείψει
πραγματικά και ν' ανοίξει μπροστά του ένα διαφορετικό πεδίο δράσης,
πέρα από την αγχωτική καθημερινότητα.

Η «πόρτα» της διαφυγής ανακαλύφθηκε στις παρυφές του Βερμίου και
την οινοπαραγωγό Νάουσα. Εκεί τον οδήγησε, όπως λέει, «κάτι
καταχωρημένο στη μνήμη από καιρό: Θες το καλάθι με τα σταφύλια [..]
απ' τ΄ αμπέλι του πατέρα μου; Θες ο τρύγος όπου συμμετείχαμε όλη η
οικογένεια; Κάθε φορά που μετείχα της ιεροτελεστίας της απόσταξης ή
δοκιμάζαμε το κρασί της νέας χρονιάς, ο θαυμασμός μου για το
ευλογημένο αμπέλι περίσσευε».

Το κρασί του Τσόρτσιλ και το τσίπουρο της Νάουσας ... στις Αμπελουργίες

Ετσι, «φανερώθηκαν τα παλιά μεράκια» και ξεκίνησε να ασχολείται με
τον αμπελώνα, όπου καλλιεργεί κυρίως την ποικιλία «Ξινόμαυρο»
(«ποπόλκο»), αλλά και σε μικρότερες αναλογίες «Merlot» και «Μαυρούδι»
Θράκης. Επίσης, καλλιεργεί το βουλγαρικό «Μέλνικ», από το οποίο
παράγεται το κρασί που λέγεται ότι ήταν το αγαπημένο του Ουίνστον
Τσόρτσιλ.

Πριν από λίγο καιρό, βλέποντας την τάση «στροφής» ολοένα
περισσότερων Ελλήνων στην πρωτογενή παραγωγή, αποφάσισε να
...μοιραστεί τον αμπελώνα του με όσους δεν διαθέτουν τη δική τους γη
και έτσι δημιουργήθηκαν οι «Αμπελουργίες» (www.ampelourgies.gr).

Όπως αναφέρεται στη σχετική (υπό δημιουργία) ιστοσελίδα, η
πρωτοβουλία αυτή προσφέρει -έναντι αντιτίμου- σε όποιον ενδιαφέρεται
τη δυνατότητα να παράγει το δικό του κρασί, χωρίς να έχει δικό του
χωράφι και εξοπλισμό ή ακόμη και χωρίς να καλλιεργεί καν το αμπέλι του
(εκτός αν το επιθυμεί).

Δεν έχω δική μου γη, αλλά έχω αμπελώνα!

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να οριοθετήσουν το μέρος του αμπελώνα που
θα τρυγήσουν, ενώ έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται το κλήμα τους,
να το φροντίζουν εάν αυτό τους δίνει ικανοποίηση (αλλά όχι
απαραίτητα), να μαζεύουν τ' αμπελόφυλλα, να κάνουν απόσταξη του
προϊόντος στον ιδιόκτητο αποστακτήρα-καζάνι (με φροντίδα των
εμπνευστών της πρωτοβουλίας για κάθε λεπτομέρεια, από την ξυλεία και
τη ζύμωση μέχρι την άδεια απόσταξης) και να απολαμβάνουν τελικά το
δικό τους κρασί και τσίπουρο.

Η συνεργασία αφορά τρύγο τουλάχιστον 1000 κιλών σταφυλιών, που
τιμώνται 500 ευρώ και μπορούν να παράγουν περίπου 650 λίτρα κρασιού ή
170 λίτρα τσίπουρου ή τις επιθυμητές ποσότητες (συνδυασμό) από κάθε
προϊόν. Οι «Αμπελουργίες» αναλαμβάνουν ακόμη -με συμβολική επιβάρυνση-
τη μεταφορά παραγωγής στον χώρο του «ανάδοχου» εντός/εκτός νομού.

Όπως εξηγεί ο κ.Τσαρούχας, παρότι η πρωτοβουλία βρίσκεται στα
σπάργανα, ήδη «υιοθετήθηκαν» δύο κομμάτια του αμπελώνα, το ένα μάλιστα
από ιδιωτικό σχολείο του νομού Θεσσαλονίκης, που επιθυμεί με αυτόν τον
τρόπο να προσφέρει μια βιωματική εμπειρία στους μαθητές._



 

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 




Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία