ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
Άγρια φυσική ομορφιά

Του Προκόπη Αγγελόπουλου

  << Επιστροφή στο χάρτη

Εσείς που δεν έχετε γνωρίσει από κοντά τη Σαμοθράκη, πρέπει να ξέρετε ότι το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου είναι μύθος. Ένας μύθος που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Η πυκνή βλάστηση, τα ποτάμια, οι λίμνες, οι καταρράκτες, οι άγριες ερημικές παραλίες, τα γραφικά χωριουδάκια σκαρφαλωμένα σε απόκρημνες πλαγιές, όλα βρίσκονται εκεί και περιμένουν τον υποψιασμένο ταξιδευτή να τα γνωρίσει σπιθαμή προς σπιθαμή και να ρουφήξει την πλημμύρα των συναισθημάτων που προκαλούν οι εναλλαγές του τοπίου. Αυτοί που, τελικά, πραγματοποιούν το ταξίδι αυτό, καταλαβαίνουν από την αρχή για ποιο λόγο η Σαμοθράκη θεωρείτο στην αρχαιότητα ιερό νησί.
Το κατεξοχήν γνώρισμα της Σαμοθράκης παραμένει η άγρια, παρθένα ομορφιά του τοπίου, τόσο στα παράλια, όσο και στο εσωτερικό της από τις κατάφυτες χαράδρες με τα πολλά νερά ως τις κορυφές του βουνού της, του ψηλότερου στο Αιγαίο, του Σάος. Σ’ ένα βράχο λίγων εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων η φύση προσέφερε απλόχερα, σχεδόν όλες τις ομορφιές που μπορεί κανείς να αντικρίσει σε μια περιήγησή του στην Ελλάδα. Πλούσια άγρια χλωρίδα με κυρίαρχα στοιχεία τα δάση από δρύες, καστανιές, σφεντάμια ή αγριοφυστικιές, ατελείωτα πλατανοδάση, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν ως την άκρη του γιαλού και, φυσικά αυτό για το οποίο ξεχωρίζει η Σαμοθράκη απ’ όλα τα μικρά ελληνικά νησιά, τα άφθονα νερά της. Ατέλειωτα χιλιόμετρα από μικρά και μεγάλα ρυάκια, εντυπωσιακοί καταρράκτες και δροσερές βάθρες (φυσικές πισίνες, λίμνες) συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο. Το σκηνικό συμπληρώνουν σπάνια ζώα και πουλιά, αίγαγροι, χρυσαετοί, γεράκια, ορεινές πέρδικες, κορμοράνοι και τσικνιάδες. Επιπλέον, αν νομίζετε ότι η μεσογειακή φώκια ή η χελώνα καρέτα-καρέτα «συχνάζουν» μόνο στη Ζάκυνθο, την Αλόννησο ή την Κω, πλανάσθε πλάνην. Βρίσκονται και εδώ.

Η περιπλάνησή σας στις ομορφιές του νησιού θα μπορούσε να ξεκινήσει από τα χωριά του. Η Καμαριώτισσα είναι ένα από αυτά και βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Αποτελεί το λιμάνι και το κέντρο της Σαμοθράκης και προσφέρεται για καλό φαγητό και διασκέδαση. Εδώ θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία για τη διαμονή σας και ευκαιρία για νυχτερινή ζωή. Το μεγαλύτερο, όμως, ενδιαφέρον για τον αληθινό περιηγητή παρουσιάζει η Χώρα της Σαμοθράκης, χτισμένη 5 χιλιόμετρα προς την ενδοχώρα, στους πρόποδες του Σάος. Η γραφικότητα του οικισμού δεν έχει αλλοιωθεί από τον χρόνο και την ανθρώπινη παρέμβαση. Όταν θα περπατήσετε στα στενά πλακόστρωτα σοκάκια, ανάμεσα στα γραφικά διώροφα σπίτια με τις κεραμοσκεπές θα διαπιστώσετε ότι ακόμη κι αυτή η πολύ θετική πρώτη εντύπωση την αδικεί, καθώς σε ορισμένα σημεία της το παραδοσιακό στοιχείο σε κάνει να χάνεσαι μέσα στη δίνη του αιώνιου χρόνου. Σε κεντρικό σημείο του χωριού δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου που χτίστηκε το 1875 και φιλοξενεί τις κάρες πέντε αγίων μαρτύρων της Σαμοθράκης. Αξίζει επίσης να δείτε το Λαογραφικό Μουσείο που μέρος του στεγάζεται σε ένα όμορφα ανακαινισμένο κτίριο και το υπόλοιπο στο κτίριο του Δημαρχείου. Στην άκρη της Χώρας είναι χτισμένο το πιο χαρακτηριστικό μνημείο της, ο μεσαιωνικός πύργος των Γκατιλούτσι, απ΄ όπου η θέα κόβει την ανάσα.
Βορειότερα του λιμανιού της Σαμοθράκης βρίσκονται τα Θέρμα ή Λουτρά, πνιγμένα στα πλατάνια και τις καστανιές. Εδώ είναι και οι περίφημες θειούχες ιαματικές πηγές. Με μια περιήγηση στη γύρω περιοχή θα δείτε λιμνούλες και ποταμάκια σε ροή από τις κορυφές του Σάος ίσαμε τη θάλασσα. Από τα ανατολικά των Λουτρών και μέχρι τη νοτιοδυτική άκρη του νησιού, όπου κυριαρχούν το πράσινο των δένδρων και το γαλάζιο της θάλασσας, αρχίζει και εξελίσσεται η … χαρά του κατασκηνωτή. Πρόκειται για περιοχή, γνωστή σε όλους τους φαν της κατασκήνωσης, ντόπιους και ξένους. Εδώ βρίσκονται και τα δύο δημοτικά κάμπινγκ του νησιού. Σε κάποιο σημείο της διαδρομής, καθώς θα κινείστε ανατολικά, θα βρείτε το Ρέμα του Φονιά, στις εκβολές του οποίου είναι χτισμένο ένα από τα τρία κάστρα των Κατελούτσι.

 

Ανηφορίζοντας το Φαράγγι του Φονιά θα φτάσετε στην ομορφότερη και μεγαλύτερη βάθρα του νησιού όπου ορμητικά τα νερά πέφτουν από καταρράκτη. Μέσα από διαδρομή καταπράσινη, με μόνιμη συντροφιά τις σκιές των πλάτανων, θα φτάσετε σε ακόμη ομορφότερες περιοχές στην κοιλάδα του Φονιά με λίμνες, φυσικές πισίνες, μεγαλοπρεπείς καταρράκτες. Μην αναρωτιέστε. Στην Ελλάδα βρίσκεστε.
Ωστόσο, αρκετό χρόνο θα πρέπει να αφιερώσετε και στη νότια πλευρά του νησιού. Θα περάσετε από γραφικά χωριουδάκια όπως τα Αλώνια με τους ελαιώνες, το Λάκωμμα, τον Προφήτη Ηλία και θα επισκεφτείτε την εντυπωσιακή εκκλησία της Παναγίας της Κρεμιώτισσας, αφιερωμένης στην θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.
Για κολύμπι προσφέρονται η Παχιά Άμμος με τον εντυπωσιακό υποθαλάσσιο πλούτο κοντά στο ναυάγιο της περιοχής αλλά και οι Κήποι, ο Βάτος, η Χρυσή Άμμος και ο Πύργος του Φονιά. Οι περισσότεροι, πάντως, από τους επισκέπτες προτιμούν τις βουτιές στα νερά των ποταμών, με τις μικρές λίμνες που σχηματίζονται μέσα στην πυκνή βλάστηση.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Παλαιόπολης

Η ιστορία της Σαμοθράκης είναι συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της μυστηριακής της θρησκείας και τα περίφημα Καβίρεια Μυστήρια, για τα οποία ελάχιστα είναι γνωστά, ακόμη και σήμερα. Ο χώρος όπου αυτά τελούνταν είναι η Παλαιόπολη, 6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καμαριώτισσας. Σημαντικά απομεινάρια του ένδοξου παρελθόντος υπάρχουν εδώ και σήμερα. Θα δείτε ανάμεσα στ’ άλλα το Ιερό των Θεών, το Αρσινόειο, ένα από τα μεγαλύτερα στρογγυλά οικοδομήματα της εποχής, τη Στοά, το Θέατρο, την Κρήνη της Νίκης. Λείπει, φυσικά, το περίφημο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, που ανακαλύφθηκε εδώ το 1863 και μεταφέρθηκε στο Παρίσι, όπου και βρίσκεται, στο Μουσείο του Λούβρου. Σημαντικά ευρήματα από την περιοχή θα δείτε και στο Μουσείο της Παλαιόπολης, που φιλοξενεί και το αντίγραφο του αγάλματος της Νίκης.

Πως θα πάω – Τι θα φάω

Θα πρέπει να ταξιδέψετε με το ΙΧ σας, το τρένο, το αεροπλάνο ή το ΚΤΕΛ ως την Καβάλα ή την Αλεξανδρούπολη και από τα λιμάνια τους να φύγετε με ένα από τα πλοία για το λιμάνι της Καμαριώτισσας.
Όσο για το πώς το νησί θα φροντίσει για τη…σίτισή σας, μην ανησυχείτε. Οι ντόπιοι θα σας αποζημιώσουν αρκούντως με γευστικότατα παραδοσιακά πιάτα, όπως το ντόπιο ημιάγριο κατσίκι, μαγειρεμένο σε διάφορες συνταγές, τα κολοκυθολούλουδα, η μυτζήθρα με μέλι, το μανούρι, θαλασσινά όλων των ειδών και το γλυκό πραούστι.

Χρήσιμα Τηλέφωνα στη Σαμοθράκη (κωδικός 25510)

* Ο.Α.: 41465
* ΚΤΕΛ: 41505
* Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Έβρου: 26349
* Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Σαμοθράκης: 41584
* Δημαρχείο: 41218, 41790
* Λιμεναρχείο: 41305

 

 

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία