ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

Κέα (Τζια)
Μια βαθειά ανάσα σε απόσταση αναπνοής…

Της Στεφανίας Πολύζου

  << Επιστροφή στο χάρτη

Είναι το κοντινότερο στις ακτές της Αττικής Κυκλαδονήσι, γεγονός που καθιστά την πρόσβαση σ΄ αυτό άνετη, γρήγορη και ασφαλή (τα δρομολόγια των πλοίων της γραμμής από το Λαύριο κοντεύουν να ξεπεράσουν σε συχνότητα και αυτά των αστικών λεωφορείων και τα ιδιωτικά σκάφη βάζουν από μόνα τους ρότα για το νησί…). Ως εκ τούτου, εδώ στην Κέα ή Τζια, θα δείτε τα καλοκαιριάτικα Σαββατοκύριακα ή τα ηλιόλουστα διήμερα-τριήμερα του χειμώνα τη μισή Αθήνα. Αρκετοί Αθηναίοι έχουν ήδη αποκτήσει ένα σπίτι στο νησί και πολλοί ακόμα ψάχνουν μανιωδώς ν΄ αποκτήσουν. Δε θα έλεγα πως η Κέα είναι μικρή αλλά πάντως, δεν είναι κι απ΄ τα μεγάλα νησιά του συμπλέγματος. Η έκτασή της είναι 121 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η ακτογραμμή της 86 χιλιόμετρα.

Το στοιχείο της αρχαίας ιστορίας του νησιού που διάβασα κάποτε και μ΄ ενθουσίασε, είναι το περίφημο «Κείων Νόμιμον». Επρόκειτο για νόμο –εκεί κάπου στον 5ο αι. π.Χ.- σύμφωνα με τον οποίο, οι κάτοικοι που διάβαιναν το κατώφλι της 3ης ηλικίας και προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας βαριάς αρρώστιας ή των εξευτελιστικών για τους ίδιους και τον περίγυρό τους γηρατειών, γλεντούσαν με τους δικούς τους σε γιορταστική τελετή, έπιναν δηλητήριο και αποδημούσαν αξιοπρεπώς και με το κεφάλι ψηλά…
Εν πάση περιπτώσει, η ιστορία της Κέας αρχίζει περίπου το 3000 π.Χ., στα τέλη της Νεολιθικής Περιόδου, ενώ χρόνους μεγάλης άνθισης γνωρίζει την εποχή του Χαλκού.
Το 12ο αι. π.Χ. καταλαμβάνει το νησί ο Κέος, μαζί με Λοκρίδες και του δίνει το όνομά του. Ως κατακτητές, ακολουθούν οι Ίωνες, που έρχονται από την Αττική και το οχυρώνουν, αναπτύσσοντας τις πόλεις Καρθαία, Ιουλίδα και Κορησσία. Στα χρόνια που ακολουθούν η Κέα καταλαμβάνεται από τους Ρωμαίους, που του χαρίζουν προνόμια ανεξαρτησίας και την Ενετική περίοδο, μετατρέπεται σε καταφύγιο πειρατών. Στα χέρια των Οθωμανών περνά το 1566 και απελευθερώνεται με την επανάσταση του 1821.

Μέσα και γύρω από τη Χώρα

Το πλοίο θα σας αφήσει στην Κορησσία, το επίνειο της Χώρας ή Ιουλίδας κι από το λιμάνι θα κάνετε διαδρομή 5 χιλιομέτρων ίσαμε την πρωτεύουσα. Ο οικισμός έχει διατηρήσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του και αξίζει να τον εξερευνήσετε περπατώντας στα στενά λιθόστρωτα σοκάκια του. Εδώ, στην πλαγιά του λόφου, είναι κτισμένα δεκάδες μικρά κατάλευκα σπίτια μέχρι τη συνοικία «Κάστρο». Στην περιοχή έχει κτιστεί, στα χρόνια του Μεσαίωνα, κάστρο, στα ερείπια της Αρχαίας Ακρόπολης της Ιουλίδας. Το υλικό από τους ναούς της Αρχαίας Ακρόπολης, με το οποίο κτίστηκαν τμήματα του κάστρου βρίσκεται και στους τοίχους πολλών παλιών σπιτιών της Χώρας.

 

 

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας, θα δείτε συγκεντρωμένα αξιόλογα ευρήματα από τις ανασκαμμένες τοποθεσίες του νησιού. Το εντυπωσιακότερο, όμως, από τα ευρήματα, βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου βορειοανατολικά της πρωτεύουσας. Πρόκειται για το «Λέοντα της Κέας» ή «Λιόντα» (όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι), που είναι σκαλισμένος σε σχιστολιθικό φυσικό πέτρωμα και χρονολογείται στα Αρχαϊκά χρόνια.
Το Βουρκάρι, επόμενος σταθμός στην περιήγησή σας, είναι ένα μικρό απάνεμο ψαροχώρι βόρεια της Κορησσιάς. Στο βυθό της θάλασσας, ανοιχτά της χερσονήσου της Αγίας Ειρήνης, στα βόρεια του χωριού, θα διακρίνετε τα ερείπια οικισμού, που χρονολογείται από την εποχή του Χαλκού και ο οποίος ήκμασε στα κλασικά χρόνια και καταστράφηκε από σεισμό. Η ξενάγηση στα ερείπια θα σας ενθουσιάσει. Αρκεί, βέβαια, να είστε εξοπλισμένοι με την εξάρτυση της κατάδυσης.
Στο νοτιότερο σημείο του νησιού σώζονται ερείπια της Αρχαίας Καρθαίας, το τείχος, το αρχαίο θέατρο, το υδραγωγείο και αρχαίοι ναοί.

Εκτός από το Βουρκάρι, όμορφα τοπία με θαυμάσια νερά για απολαυστικές βουτιές θα συναντήσετε στους παραλιακούς οικισμούς Γιαλισκάρι, στα επτά χιλιόμετρα από την Ιουλίδα, Κούνδουρος στα 15 χιλιόμετρα και Οτζιάς στα 10 χιλιόμετρα. Καλή επιλογή για το κολύμπι σας είναι και η αμμουδερή παραλία του οικισμού Πήσσες στη δυτική ακτογραμμή του νησιού.
Μιας και η Κέα είναι μικρή και εύκολα τη γυρίζετε, δώστε λίγη προσοχή στους αραιοκατοικημένους αγροτικούς οικισμούς Κάτω και Άνω Μεριά με τα γραφικά ξωκλήσια.

Τι θα φάω

Η Κέα διαθέτει θαυμάσια κουζίνα με νοστιμότατους μεζέδες με βάση τόσο το ψάρι και τα θαλασσινά όσο και το κρέας. Για παράδειγμα, πρέπει οπωσδήποτε να γευτείτε την αστακομακαρονάδα, την αχινοσαλάτα και το μυδοπίλαφο, εκτός ασφαλώς, από τα κλασικά ψάρια και θαλασσινά. Απ΄ την άλλη, δοκιμάστε «πασπαλά» (μικρά κομμάτια χοιρινού μαγειρεμένα με αβγά και ντομάτα), «τσίγαρα» (κάτι σαν καβουρμάς) και λόζα (παστό χοιρινό). Γενικώς, το χοιρινό παίζει πολύ εδώ. Συνοδέψτε το φαγητό σας με το θαυμάσιο βαθυκόκκινο κρασί του νησιού.
 
Χρήσιμα Τηλέφωνα στην Κέα (κωδικός 22880)

* Λιμεναρχείο: 21344
* Πρακτορείο ακτοπλοϊκών εισιτηρίων: 21313
* Δήμος: 22221
* Λιμεναρχείο Λαυρίου: (22920)25249
* Πρακτορείο Λαυρίου: (22920)26777, 27285

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία