ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Μια αρχόντισσα στην άκρη του χάρτη

Της Δώρας Μπακοπούλου

  << Επιστροφή στο χάρτη

Θέλει και μια και δυο ζωές για να γυρίσεις τις ομορφιές της Ελλάδας γιατί, βλέπεις, δεν είναι μόνο οι μεγαλουπόλεις της. Είναι οι κωμοπόλεις, τα χωριά, η φύση της. Μέσα από τις ταξιδιωτικές σελίδες του ellinikifoni.gr, προσπαθούμε –όσο μας επιτρέπουν η συγγραφική μας ικανότητα και ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας- να αναδείξουμε κάθε γωνιά του τόπου μας κι έτσι καθώς, η παρουσίαση προχωρά και ο ταξιδιωτικός χάρτης γεμίζει, τόσο πιο βαρύ και δύσκολο γίνεται το έργο μας. Ίσως να φταίει το ότι η εικόνα δεν μεταφέρεται εύκολα στο γραπτό κι όσο κι αν βάλεις τα δυνατά σου, πάλι κάποιον τόπο θα τον αδικήσεις. Εδώ, στην ακριτική Καστοριά, για παράδειγμα. Τι να πρωτοπιάσεις και πώς; Πώς να μεταφέρεις την εκπάγλου ομορφιάς πρωτεύουσα του νομού; Πώς να περιγράψεις τα ονειρεμένα χωριά Νεστόριο, Βογατσικό, Επταχώρι…; Πώς να εξηγήσεις τη μοναδικότητα, παγκοσμίως, του λιμναίου προϊστορικού οικισμού στο Δισπήλι;

Μια ιστορική πρωτεύουσα, βγαλμένη απ΄ τα παραμύθια…

Στην παρουσίαση του νομού Καστοριάς θα ακολουθήσω την πεπατημένη. Ξεκινώντας από την ξενάγηση στην πανέμορφη πρωτεύουσα του νομού, θα απλωθώ σιγά σιγά στη μαγεία της περιφέρειας κι αν κάτι λησμονήσω, συγχωρείστε με. Είναι τόσα πολλά… Η ιστορία της πόλης χάνεται στο βάθος των αιώνων. Εδώ βρισκόταν το αρχαίο Κέλετρον, που καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους το 200 π.Χ. για να ονομαστεί Διοκλητιανούπολη στα χρόνια του Διοκλητιανού. Αργότερα, ο Ιουστινιανός οχύρωσε την πόλη, προκειμένου να τη διαφυλάξει από τις απανωτές βαρβαρικές επιδρομές. Κάποιες μαρτυρίες αναφέρουν πως τής έδωσε και το όνομά του. Με το σημερινό της όνομα πάντως, τη συναντούμε τον 11ο αι. Τρεις αιώνες μετά, η πόλη εμφανίζεται ως σημαντικός καλλιτεχνικός πυρήνας. Ακολουθεί πορεία ανάπτυξης, καθώς η τουρκική διοίκηση τής παραχωρεί σημαντικά προνόμια. Το 1821 η Καστοριά συμμετέχει ενεργά στον Αγώνα του Γένους. Τα μνημεία που σώζονται στη σημερινή πόλη μαρτυρούν τη μακρά διαδρομή της, με πρώτα και καλύτερα ασφαλώς τα υπολείμματα του τείχους τους Ιουστινιανού. Περισσότερες από 60 λιλιπούτειες εκκλησιές της χρονολογούνται από τον 9ο αι. έως και τον 19ο αι. και τα περίφημα αρχοντικά της πιστοποιούν τις μέρες της ακμής το 18ο αι. Η αρχιτεκτονική μάλιστα, των συγκεκριμένων αρχοντικών αποτελεί δημοφιλές θέμα για τις διπλωματικές των φοιτητών των αρχιτεκτονικών σχολών. Χονδρικά, πρόκειται για τριώροφα κτίσματα με λιθοδομημένα ισόγεια και επάνω ορόφους με ξύλινο σκελετό τον οποίο γέμιζαν με πλίνθους ή κλαδοπλέγματα και τον σοβάτιζαν. Η Καστοριά είναι χτισμένη σε λόφο περιφερειακά της δυτικής όχθης της ομώνυμης λίμνης και στεφανωμένη από πλούσιες συστάδες δένδρων. Πλάι στη λίμνη, θα βρείτε τους υπέροχους οικισμούς Αποζάρι και Ντόλτσο, που δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα οικιστικών συνόλων με συγκεκριμένη λαϊκή αρχιτεκτονική.

Πρέπει να γνωρίζετε πως η πόλη είναι ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές. Με ανεβασμένο ή πεσμένο τον υδράργυρο στο θερμόμετρο, η μαγεία που αποπνέει, έτσι καθώς αγκαλιάζει αμφιθεατρικά τη λίμνη, θα σας ενθουσιάσει. Αν την επισκεφθείτε μάλιστα χειμώνα, το πιθανότερο είναι πως στη λίμνη, θα μπορεί να κάνετε παγοδρομία… Φαίνεται, πως δεν είναι τυχαίο ότι απ΄ όλη την Ελλάδα, εδώ βρίσκεται το κέντρο κατεργασίας γουναρικών… Από τον 17ο αι. μετράει η παράδοση των Καστοριανών στη γούνα. Η πλειονότητα των καταστημάτων πώλησης γουναρικών σε όλη την Ελλάδα, τροφοδοτούνται απ΄ τις βιοτεχνίες της Καστοριάς. Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι η Αστόρια της Νέας Υόρκης, οφείλει κατά μεγάλο ποσοστό την ύπαρξη και τη δύναμή της στους Καστοριανούς γουναράδες, που στις αρχές του 20ου αι. έφυγαν κατά φουρνιές στη μακρινή ήπειρο και πρόκοψαν εκεί με τη δουλειά τους. Σε γενικές γραμμές, η πόλη της Καστοριάς, παρά την αλόγιστη ανοικοδόμηση του παρόντος, κρατιέται κούκλα, λόγω κυρίως της θέσης της. Οι ντόπιοι είναι ζεστοί, φιλόξενοι, χαρούμενοι. Ακόμη κι όταν ο υδράργυρος κατρακυλάει κάτω από το μηδέν –διόλου ασύνηθες τούς χειμώνες- οι Καστοριανοί κατακλύζουν τους δρόμους, τις πλατείες και τα καφέ. Άλλωστε, στην καρδιά του χειμώνα, 6 με 8 Ιανουαρίου, γιορτάζονται εδώ με όλες τις … τιμές τα «Ραγκουτσάρια», οι τριήμερες καρναβαλικές εκδηλώσεις, που ξεσηκώνουν τους Καστοριανούς κάθε ηλικίας να βγουν στο δρόμο, έχει δεν έχει καλό καιρό.

 

…Με πρόγραμμα εξερεύνησης στις νοστιμιές εντός των γεωγραφικών ορίων του νομού. Βασικά, απ΄ όποια γωνιά της Ελλάδας κι αν προορίζεστε για την Καστοριά, καλό θα ήταν να ταξιδέψετε με το δικό σας Ι.Χ. Η πόλη βέβαια διαθέτει και αεροδρόμιο με τακτικές πτήσεις καθώς επίσης και ΚΤΕΛ. Ωστόσο, προτιμότερο θα ήταν, επειδή ολόκληρος ο νομός παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, να έχετε το δικό σας Ι.Χ. και να φτιάξετε το δικό σας πλάνο εξερεύνησης. Αν πάλι σας κουράζει η διαδρομή (από την Αθήνα 555 χλμ και από τη Θεσσαλονίκη 214), μπορείτε να «πετάξετε» ίσαμε την πρωτεύουσα κι από δω να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο.

1η μέρα περιήγησης: στα νοτιοδυτικά της Καστοριάς

Θα πρότεινα λοιπόν, να ξεκινήσετε από το χωριό, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τα Γιάννενα. Είναι το υπέροχο Επταχώρι, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 880 μέτρων στην πλαγιά της Πίνδου. Το χωριό είναι πνιγμένο στα έλατα και τις οξιές και οι ροδομάγουλοι, ευνοημένοι από το υγιεινό κλίμα, χωρικοί, θα κάνουν τα πάντα για να σας εξυπηρετήσουν. Ακολουθώντας το σχεδόν κυκλικό δρόμο προς το ορμητήριό σας, την Καστοριά, θα συναντήσετε ένα άλλο πανέμορφο χωριό, τη Χρυσή. Το τοπίο της είναι παρόμοιο με του Επταχωρίου, αφού και αυτό είναι σκαρφαλωμένο στο βουνό και μάλιστα, στα 1040 μέτρα. Επόμενη στάση σας, το περίφημο Νεστόριο. Χτισμένο κι αυτό στους πρόποδες του Γράμμου, είναι από τα παλαιότερα του νομού και οι ντόπιοι καμαρώνουν γι αυτό. Εδώ θα συναντήσετε εκδρομείς όλες τις εποχές του χρόνου. Η φυσική του ομορφιά, οι καλόκαρδοι ντόπιοι και οι νοστιμότατοι κρασομεζέδες στα ταβερνεία του, συνθέτουν την ιδανική εικόνα της φιλοξενίας. Περνώντας από κάμποσους μικρούς ορεινούς οικισμούς, την Αγία Άννα, το Κρανοχώρι, το Πεντάβρυσο, την Ομορφοκκλησιά, προγραμματίστε στάση για καφεδάκι στην Αυγή, που «φιλοξενεί» ευρήματα ενός νεολιθικού οικισμού. Κάτι περισσότερο από 20 χιλιόμετρα σας χωρίζουν πια από την πρωτεύουσα και επιστρέψτε στη βάση σας για να οργανώσετε το πλάνο της επόμενης μέρας.

2η μέρα περιήγησης: στα νότια-νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας

Το Δισπήλι, χτισμένο στη νότια όχθη της λίμνης, στα 7 μόλις χιλιόμετρα από την Καστοριά, είναι ιδιαίτερα γνωστό στους παλαιοντολόγους ανά τον κόσμο. Εδώ, στη θέση «Νησί», βρίσκεται ο Λιμναίος Προϊστορικός Οικισμός (5600-3000 π.Χ), με αναπαραστάσεις πασσαλόπηκτων οικημάτων. Λίγα χιλιόμετρα παρακάτω, στον ίδιο δρόμο θα συναντήσετε το δεύτερο σημαντικότερο κέντρο του νομού, μετά την πρωτεύουσα. Είναι το Άργος Ορεστικό, όπου εδρεύουν σημαντικές μονάδες κατεργασίας γούνας και παραγωγής υφαντών. Η φήμη και αυτού του τόπου έχει ταξιδέψει μακριά, εξαιτίας της περιοχής του Νόστιμου, όπου βρίσκεται το μοναδικής γεωλογικής αξίας, απολιθωμένο δάσος. Το δάσος είναι ενταγμένο στον παγκόσμιο κατάλογο γεωλογικών μνημείων και περιλαμβάνει κορμούς τροπικών και υποτροπικών φυτών ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών! Είστε πάντα στον ίδιο δρόμο και ακολουθείτε την πορεία του, ώσπου φτάνετε στο Βογατσικό. Αυτό το γραφικό χωριό στα 780 μέτρα, είναι χτισμένο σε επτά δασωμένους λόφους και αποτελεί την έδρα του δήμου Ίωνος Δραγούμη. Ο νομός Καστοριάς είναι γεμάτος νόστιμα γραφικά χωριουδάκια. Έχοντας λοιπόν, ως πρώτο πρόγραμμα αυτό που σας έδωσα και στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα βασικά του αξιοθέατα, οργανώστε από μόνοι σας μικρές αποδράσεις στα ανατολικά και βόρεια της πρωτεύουσας. Πιστέψτε με αξίζουν τον κόπο. Πρέπει επίσης, να γνωρίζετε πως εδώ, στο Βίτσι, στη θέση «Οξυά», λειτουργεί κι ένα συμπαθέστατο χιονοδρομικό κέντρο με τρεις πίστες, τρία lift και σαλέ. Ακόμα κι αν δεν είστε του σκι, μια βόλτα ίσαμε το κέντρο, θα σας ανανεώσει και θα γεμίσει τα πνευμόνια σας οξυγόνο. Άλλωστε, το κάνουν αρκετοί ντόπιοι.

Τι θα φάω

Είναι τουλάχιστον, αστείο να αναρωτιέται κανείς τι να φάει σ΄ έναν ορεινό νομό με μια λίμνη στη μέση, διότι απλούστατα όταν δεν θα τρώτε ψάρια απ΄ τη λίμνη, θα τρώτε υπέροχα ντόπια κρέατα. Από ταβέρνες και μαγέρικα, η πόλη διαθέτει πάμπολλα. Αφήστε τις πιτσαρίες, την πολυεθνική κουζίνα και το τζανκ φουντ… Καταιγισμός. Α, για να μη το λησμονήσω. Μη τυχόν και δεν δοκιμάσετε παραδοσιακούς σαρμάδες… Είναι ντολμαδάκια με λάχανο τουρσί, κομμάτια κρέας (κάποιοι χρησιμοποιούν κιμά) και μπόλικα μπαχαρικά. Μιλάμε για ΤΗ νοστιμιά.

Χρήσιμα τηλέφωνα στην Καστοριά (κωδικός 24670)

* ΚΤΕΛ: 83455
* Αεροδρόμιο: 42515
* Ο.Α.: 22275, 23125
* Ραδιοταξί: 82100, 82200
* Δήμος: 24310
* Χιονοδρομικό Κέντρο: 82666

    << Επιστροφή στο χάρτη


     
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία